Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. április 30. 09:00 | PP-Eletforma

az odafigyelés számít

Különleges ajándék Anyák napjára?

Anyák napján a legjobb ajándék nem biztos, hogy a legdrágább is. Az édesanyák leginkább annak örülnek, ha minél több időt tölthetnek gyermekeik között, ha van lehetőség nagy beszélgetésekre. Akkor is, ha a gyerek esetleg -ahogy mostanában egyre több fiatal – külföldön él.

Dr. Kovács Tamás nőgyógyászként dolgozik Brüsszelben. Ugyan rendszeresen jár haza, hiszen családja és baráti köre sok szállal köti Magyarországhoz, fontos számára a napi kapcsolattartás. Édesanyjával szinte naponta beszélnek, természetesen Skype-t használnak.

– Sokat utazom a rendelőm, a brüsszeli otthonom és a magyar lakásom között, ezért egy olyan eszközre volt szükségem, amit rugalmasan tudok használni. Néhány héttel ezelőtt döntöttem a Toshiba Radius 11 átalakítható notebookja mellett, így az irodában munkára, és otthon szórakozásra egyaránt alkalmas. Bármikor beszélgethetek édesanyámmal, de azért igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy anyák napján ne csak egy virtuális virágcsokrot tudjak átnyújtani neki.

Kép:Toshiba

A 21. században már nemcsak a fiatal generáció, de az idősek számára is nyitva áll az internet és a modern kommunikációs eszközök használatának lehetősége.  Ez megkönnyíti a kapcsolattartást a szülők, nagyszülők és gyermekek között. Az internet, a közösségi média használata az Egyesült Államokban éppen ezért egyre terjed az idősek körében, és a trend kezd beszivárogni Európába is. Az USA-ban az idősek csaknem harmada (31%) regisztrált a Facebookra, és egyre népszerűbbek körükben a videóhívások is.

– Annak ellenére, hogy a szüleim korosztálya nem a digitális világban nőtt fel, meglepően könnyen megtanulta az eszközök használatát. Nagy élvezettel hív fel minden nap. Nagyon fontos számomra, hogy gyakran lássuk egymást – akár a technika segítségével is – tette hozzá Kovács Tamás.

Mindez nem meglepő fordulat. A nagy képernyő és az egyre könnyebben kezelhető felület mára bárki számára elérhetővé teszi az internet nyújtotta előnyöket – például az ingyenes kommunikációét vagy a gyermekek, unokák látványának örömét utazás nélkül. A mintegy félmillió nyolcvan évesnél idősebb állampolgár többsége egyedül él Magyarországon. Számukra a kapcsolattartás a szeretteikkel meghatározó jelentőségű lehet. Egy amerikai, a Health and Retirement Survey adataira építő tanulmány szerint az online kapcsolattartásnak meghatározó szerepe lehet az időskori depresszió megelőzésében. Azok körében ugyanis, akik rendszeresen interneteznek, harmadával kisebb a depresszióban szenvedők aránya.

A magyarországi kutatások nemcsak azt támasztják alá, hogy hazánkban is egyre növekszik az internethasználó idősek aránya, de azt is, hogy a fiatalabbak több mint fele kifejezetten hasznosnak tartaná, ha idősebb rokonai rendszeresen használnák az internetet. Sőt, szívesen segítenének is ebben: a megkérdezettek 68 százaléka szerint képesek lennének megtanítani infokommunikációs eszközök használatára a szülőket, nagyszülőket – ami a kapcsolat felvételének új kezdete is lehet.

Forrás:Toshiba

Számtalan veszély leselkedhet a gyerekekre a neten
Az interneten is bárki könnyen áldozattá válhat, főleg a naiv gyerekek – ennek azonban nem kellene így lennie! Almási Kitti pszichológus valamint Fábián Anita színésznő és édesanya is abban hisz, hogy a legjobb védekezés a netes támadások ellen a szülő és a gyermek közötti kommunikáció. A szakértő elmondása alapján, a gyakorlatban ez sajnos gyakran nem valósul meg, ezért is fontos, hogy az internetszolgáltató is felelősséget vállaljon.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!