Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. május 31. 15:00 | PP-Eletforma

mozgásfejlődés

Így lesz „izompacsirta” a kisbabádból!

Minden szülő izgatottan lesi, várja, mikor emeli fel először a fejét a pici, mikor fordul hasra, hogyan kúszik, mászik, és áll először lábra. A helyváltoztatáshoz, a mászáshoz, járáshoz szükséges izomzat a baba fejlődése során fokozatosan alakul ki, melyre a csecsemő naponta gyúr. Hogyan segíthet az izomépítésben a szülő?

A baba a saját mozgásával maga fejleszti ki az izomzatát. Mint ahogyan az edzőtermekben az emberek egyes izomcsoportokat a megfelelő gépekkel fejlesztenek, úgy a baba is maga „gyúr”, dolgozik azon, hogy a számára szükséges izmok fejlődjenek.

Elsőként a nyakizmok fejlesztéséért kell megdolgoznia, hiszen ahhoz, hogy lásson valamit a körülötte lévő világból, fel kell emelnie a fejét. Nincs egyszerű dolga, hiszen a feje a testéhez képest sokkal nagyobb, de idővel győz a kíváncsiság, és függőleges helyzetben képes egyenesen tartani a fejét, majd pedig képes lesz hason fekvő helyzetben is megemelni azt.

Elsőként a nyakizmok fejlesztéséért kell megdolgoznia – Kép: Pixabay

Ha már a fejét meg tudja emelni, akkor a karizmok fejlesztése következik, hiszen hason fekve, csak a fejedet megemelve nem látsz annyit, mint amikor a kezeddel is tudod emelni magad. A karizmok és a kézügyesség hanyatt fekve is fejlődik, ha a baba maga elé nyúlva emelgeti a kezét, játszik, azonban hason fekve egészen más részeket mozgat meg a kicsi. 4-5 hónaposan már képes a karján megtartani magát, de ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy mindjárt kúszni is fog, hiszen ahhoz lábizmokra és a kéz–láb összehangolt működésére is szükség van, ezért kell néhány hónap gyakorlás ahhoz, hogy képes legyen hatékonyan kúszni.

A legtöbb baba számára a kúszás a körbe-körbe kúszással kezdődik. Nem minden baba kezd el szabályos „kommandós” stílusban kúszni, néhányan megmaradnak a körbe-körbe forgásnál (hason), vagy pedig hernyószerűen kúsznak, a lábuk helyett a teljes testükkel a kezükre támaszkodva. Mindez azonban jó alapot ad a mászásnak, hiszen ezáltal fejlődik a hátizom, a karizom és a láb izmai olyan szintre, hogy a kicsi képes legyen mászni.

A mászás során továbbfejlődik a láb izomzata, és megerősödik a hát is, amire a járásnál lesz nagy szükség. Amikor a kicsi elsőként feláll, sokan gondolják azt, hogy most hamarosan járni is fog, pedig kell néhány hónap álldogálás és kapaszkodva sétálgatás ahhoz, hogy a kicsi lábizmai, idegrendszere, egyensúlyérzéke a kellő szintre kifejlődjön és – ami nagyon fontos – az egyensúlyozáshoz szükséges talpizomzata is elég fejlett legyen az önálló járáshoz.

Mikor áll a baba?
Akkor álljon fel a baba, amikor maga képes rá! Mire ugyanis annyira ügyes, hogy maga felkapaszkodik, addigra elég erősek a lábizmai és a háta ahhoz, hogy saját magát megtartsa. Ez nem kor függvénye: ha egy baba eleve mozgékonyabb, akkor előfordulhat, hogy már 6 hónapos korában feláll, mert addigra már megfelelő izomzattal rendelkezik. Ha azonban mi állítgatjuk talpra, amikor még nem képes rá, akkor megfelelő izomzat hiányában az ízületeit terheljük meg vele.

Éppen ezért fontos, hogy amíg nem jár segítség nélkül a baba, addig mezítláb gyakorolhasson, mert ez segít a talpizomzat megfelelő fejlődésében. Később is váltogassuk a mezítlábas és a cipős járást, tehát mindkettőben legyen része a lábának, így fejlődhet optimális ütemben a lába. Egyenetlen, természetes terepen, például fűben nyugodtan lehet mezítláb, a lakásban megoszlanak a vélemények a cipő viseléséről, van, aki azt tanácsolja, mivel egyenletes a terep, hogy inkább jó minőségű cipőben legyen, de van, aki szerint inkább mezítláb vagy zokniban legyen a lakásban, főként, ha máshol nincs lehetősége mezítláb lenni, például mert tél van, és nem tud a fűben szaladgálni.

A járás kezdete után sem mondhatjuk azt, hogy már minden izomzat kifejlődött, hiszen számos izomcsoport ekkor indul igazán fejlődésnek. A hasizmok például csak 2-3 éves korra fejlődnek olyan szintre, hogy a kicsi hanyatt fekvésből fel tudjon ülni, holott sok anyuka már 8-10 hónapos korban azért aggódik, mert féloldalasan, a kezére támaszkodva ül fel a baba.

Az izomzat egyenletes fejlődésében sokat segíthet a babaúszás, hiszen itt a fizikai, gravitációs korlátok elvesztésével kedvére mozoghat minden irányban a baba, megvan a mozgás szabadsága, amit még a szárazföldön nem tapasztalhat meg, ezért egységesen fejlődnek az izmai, és a mozgásfejlődése is gyorsabb lehet.

A lábizmok fejlesztésében segíthet még a rugós hinta, amiben egészen attól kezdve ugrálhat a baba, hogy képes megtámasztva megülni (5-6 hónapos kortól). Fejleszti az egyensúlyérzéket is, és a lábizmai is erősebbek lesznek tőle.

Babakocsiundora van?
Egyéves kor után, amikor már általában megtanulnak járni a babák, szívesebben sétálnak a saját lábukon, és előfordulhat, hogy jó darabig egyáltalán nem lehet őket babakocsiba tenni séta idején, inkább ők szeretnék tolni a kocsit. Idővel azonban rájönnek, hogy ha elfáradnak, akkor nem is olyan rossz dolog a kocsi, és másfél–két éves kor között újra szívesen ülnek bele.

Forrás: kismamablogCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!