Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2016. január 05. 11:00 | PP-Eletforma

baba-mama

Babák a téli hidegben – mire kell nagyon figyelnünk?

Kint már röpködnek a mínuszok, ám a piciknek ilyenkor is kell a mozgás, a friss levegő. Lehet-e sétáltatni a babát ilyen nagy hidegben? Mit adjunk rá? Lehet-e kint altatni? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Újszülötteket (6 hetes korig) téli hidegben nem szabad kivinni, csak a lakást szellőztessük rendszeresen, illetve minden nap 2-3x 10 percet oda lehet menni vele a nyitott ablakhoz (felöltöztetve persze). 4 hetes kortól 10-10 percre ki lehet vinni már a kicsiket.

Két éves korban már maguk kérik a kesztyűt Kép: Pixabay

Ha már elmúlt 6 hetes, akkor nyugodtan ki lehet menni vele a levegőre, akár hosszabb időre is, de jól fel kell öltöztetni és betakarni. Nyugodtan kint is lehet altatni, akár órákat kint lehet, de nagyon alaposan kell öltöztetni, a keze, füle is legyen védve. Nagy hidegben takaróként a legjobb szőrme, a báránybőr pl., ha téli, késő őszi babád van, akkor praktikus a báránybőr babazsák, mert ez nagyon jól szigetel. A lakásban is hidegebb lehet ilyenkor a padló, ezért a csúszó-mászó kicsiket melegebben kell öltöztetni, túlzásba vinni ezt azonban nem kell: elég a rövid ujjú póló fölé hosszú ujjút adni rá, vastag zoknit és melegítőnadrágot, nem szükséges alá még harisnyát is adni. A padlóra lehet habtapit tenni, mert a polifoam jól szigetel, így nem a hideg padlón kúszik a baba. A még nem csúszó-mászó babákat nem kell vastagabban öltöztetni bentre, csak azért, mert kint hidegebb van.- olvashatjuk Vida Ági babapszichológus jó tanácsait a kismamablogon.

Amíg babakocsiban sétáltok addig az otthoni ruha fölé overallt vagy babazsákot kell adni, és betakargatni a kicsit. A kesztyűt nem minden baba szereti, a kicsiket még nem zavarja, de amikor már nyúlkálnak, akkor idegesítheti őket, ilyenkor a kezét a takaró alá kell betenni, és mindig újra betakargatni, ha ez is zavarja, az overall ujját hagyd kicsit hosszabbra, ez is védi a kezét a hidegtől.

Ha már totyog, akkor hóban vastag hótaposó bakancs (ebből is van olyan, ami a bokát fogja) és overall legyen rajta. Praktikus a fülvédős és a pilótasapka, mert ez biztosan védi a fülét is. Sál helyett jobb a háromszög alakú nyakvédő, mert az pont azt a területet védi, ami kilóg a kabát alól. A kesztyűkérdés náluk is mindig téma. A kisebbek nem mindig szeretik, de nem is panaszkodnak, ha fázik a kezük. 2 éves kor után sok babát elkezd zavarni a hideg kéz, ilyenkor maguktól kérik a kesztyűt.
A még csak járni tanuló babák teljes téli menetfelszerelésben azonban nehezebben járnak és borulékonyabbak, ezt kalkuláld bele a sétába!

Lehet-e szánkózni vinni a babát? Amikor már szépen ül, olyan szánkóban, aminek van háttámasz része és kétoldalt tud kapaszkodni benne, nyugodtan húzhatod, támasz nélküliben csak 2 éves kor felett ajánlott, mert addig nem tud megkapaszkodni benne.

Egy jó kis séta után megéheznek a kicsik. Vajon adhatunk-e neki egy pár falat húst is? Ennek is megvan a maga ideje...Itt olvashatsz róla!

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!