Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. szeptember 28. 11:00 | Krajcsó Judit

PÉLDAÉRTÉKŰ

A lány, aki két tüdőátültetés után csúcsot hódított

Amikor Lendvai Anna úgy döntött, hogy megmássza a Kékestetőt, addigra már egy tüdőtranszplantáción túlesett és a másodikra várt, a veleszületett cisztás fibrózis nevű, igen veszélyes betegsége miatt. Szeptember 3-án családja és 300 betegtárs, barát és blogkövető kíséretében meghódította a csúcsot.

Annánál két hónapos korában diagnosztizálták az örökletes betegséget, és ettől kezdve állandó felügyelet mellett zajlott az élete. A cisztás fibrózissal nap, mint nap küzdött, azonban 15 éves korában szervezetét a tuberkulózis is legyengítette, így Anna sem kerülhette el a tüdőátültetést. Oxigénpalack nélkül egy lépést sem tudott tenni, csontsoványra fogyott és napi félszáz gyógyszert kellett szednie.

Félelmetes kitartással és élni akarással 21 évesen eljutott Bécsbe a kétoldali tüdőtranszplantációra, melynek során új tüdőt kapott. A műtét sikeres volt, az öröm azonban nem tartott sokáig, mert Annának több fontos szerve is leállt és fél évvel később elhalt az új tüdeje. Egy évvel később újabb tüdőátültetésre készült, és elhatározta, hogy csakazértis is teljes életet fog élni. Családja és vőlegénye, akivel a kórházi kezelések alatt szerettek egymásba, mellette álltak akkor is, amikor bejelentette: Magyarország legmagasabb csúcsának meghódítására készül.

beszéd

 

“Tavaly már olyan rossz állapotban voltam, hogy 10 hónapot kórházban kellett töltenem. Állandóan oxigénen voltam, nem tudtam elhagyni a szobámat sem, nem tudtam aludni, gondolkodni” – mesélt az életéről Anna, aki egy percre sem volt hajlandó feladni a küzdelmet. “Most már tudok szaladni, beszélni, nevetni, mint egy normális ember. Szerencsére ma már túl lehet élni ezt a betegséget. Mindig pozitívan kell hozzáállni!”

felfele

A cisztás fibrózis egy olyan öröklődő genetikai betegség, melynek szenvedői rendkívül változatos klinikai tüneteket mutatnak, és betegségük súlyossága is tág határok között mozog. A kór sok szervben okoz eltérést, de a legtöbb problémát a tüdőben, a bélcsatornában, a májban és a hasnyálmirigyben okozza. Sok betegnél a tüdő által termelt sűrű váladék rátapad a tüdő belső felszínére, amivel elzárja a levegő útját a tüdőhólyagocskákban. Magyarországon minden négyezredik gyermek ezzel az elváltozással születik. A cisztás fibrózis ma még nem gyógyítható, a beteg élete transzplantációval hosszabbítható meg.

14237640_10207234396121837_810513062457898523_n

Higgy abban, hogy bármibe belevághatsz!

Az UNIQA Biztosító „Higgy abban, hogy bármibe belevághatsz!” elnevezésű versenyén személyes történetével meggyőzte a zsűrit és közösségi oldalainak szavazóit. Lendvai Anna „Csak levegőt!” címmel írta meg történetét (ugyanezen a címen egy éve népszerű blogot is vezet), melyben álmát, hogy saját erőből megmászhassa a Kékestetőt, 265 történet közül választották ki.

Anna szeptember 3-án családja, betegtársai és barátai körében váltotta valóra álmát, egy közel 300 fős túra keretében nekivágott és meghódította a csúcsot. Gyógyulása, akaratereje nem csupán a cisztás fibrózisban szenvedőknek lehet példaértékű, de mindenkinek, akinek az életben kétszer annyit kell teljesítenie, hogy elérje azt, amit a többiek. (Képek: Anna blogjából)

Munkahelyi ártalom is lehet: a tüdőfibrózis
A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására is kialakulhat. A kezdetben enyhe tüneteket okozó betegség mielőbbi felismerésével az állapotromlás lelassítható.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!