Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. június 19. 17:00 | PP-Eletforma

Pihenés

7 hasznos ötlet, hogy a kicsi jól aludjon a nagy melegben is!

A nagy meleg bizony a csecsemőket és a kisgyerekeket is megviseli. Ilyenkor gyakrabban felébrednek, nyugtalanabbul alszanak, és többször szomjasak éjszaka is. Ez megterhelő nekik is, a szülőknek is. Mit lehet tenni? Van erre hét hasznos ötletünk!

1.  Alaposan szellőztesd kiaz esti órákban azt a szobát, ahol a baba alszik! Ha délután a gyerekszobát süti a nap, akkor arra az időre sötétítsd be teljesen, így nem melegszik fel annyira. Az ablakon mindenképpen legyen szúnyogháló, hogy a lefekvés előtti időszakban zavartalanul szellőztethess.

Ha klíma van a lakásban, a babát jobban fel kell öltöztetni – Kép: sxc

2. Ha van légkondicionáló, akkor csak lefekvés előtt hűtsd le a szobát vele, éjszakára ne menjen a kicsi mellett, mert megfázást okozhat. A csecsemők nehezen viselik a hirtelen hőmérséklet-változást, ezért, ha klímát használsz a lakásban, akkor a babát is jobban fel kell öltöztetni (nyáron is hosszú ujjú bodyt adni rá, ha a lakásban van, és megy a klíma is)
A kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5-6 fokkal hűtsd le a baba szobáját! A légkondicionáló semmiképpen ne a babára fújja a hideget! Mivel a klíma szárítja a levegőt, ezért mellette párologtatni kell, mert a kiszáradt orrnyálkahártya miatt könnyebben megbetegszik a baba. A klíma mellett is érdemes legalább naponta szellőztetni, így elkerülhető, hogy a berendezésben megtelepedett mikroorganizmusok felszaporodjanak a lakás levegőjében.

3. Nem kell túlöltöztetni a babát éjszakára! A 27-28 fokos lakásban elég a body és a vékony takaró is. Takaró helyett használhatsz tetrapelust is. Napközbeni alváshoz nagy melegben elég egy pelenka és egy vékony takaró is a babára.

4. Lehet ventilátort használni, de csak kis fokozaton, és nem közvetlenül a baba mellett. A ventilátor által keltett fehér zaj a nyugtalan alváson és a gyakori ébredéseken is segíthet. Amikor a baba már szabadon mozog a lakásban, a ventilátort mindenképpen általa nem elérhető helyen kell üzemeltetni!

Kiütések a babán! Vajon mi okozhatja?
A puha és bársonyos bababőrön megjelenő kiütések miatt gyakran kétségbeesnek az anyukák, keresik a probléma okát. A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet ezeknek a kiütéseknek. Hogyan kezeljük őket?

5. Este a fürdővíz lehet a megszokottnál langyosabb, 32-33 fok körüli, és nagy kánikulában akár naponta többször is fürödhet, pancsikolhat a baba.

6. A baba éjjel is gyakrabban ébred fel kánikulában inni, ez elkerülhetetlen. Az anyatejes babákat nyugodtan meg lehet szoptatni ilyenkor, ha szomjas a baba, akkor általában csak a vizesebb első tejet issza meg, és általában 5 perc alatt befejezi a szopizást. A tápszeres és a hozzátáplált babáknak lehet vizet adni, ha éjszaka szomjasak. Nem jó szomjoltó a cukros tea, gyümölcslé, instant babatea, ezektől csak még szomjasabb lesz, és emiatt nagyobb adagokat iszik meg egyszerre, ráadásul a fogacskáknak is árt.

7. Ha nem alszik el nappal a baba, mert nagyon meleg van a lakásban, segíthet, ha előtte egy langyos fürdővel kicsit lehűtjük. Ha a szabadban alszik, akkor mindenképpen árnyékos helyen altasd, és szúnyoghálóval védd a rovaroktól! Kánikulában felmerülhet az ötlet, hogy légkondicionált autóban furikázva altasd el a kicsit, itt azonban ügyelni kell arra, hogy a nagy hőmérséklet-különbség hősokkot okozhat. (Ha kint 36 fok van, a kocsiban pedig 22, az már jelentős különbség, ezért itt is törekedni kell rá, hogy legfeljebb a kinti hőmérséklethez képest 5-6 fokkal hűvösebbre hűtsük az autót.)

Forrás. kismamablog.hu

Nyáron könnyebb szobatisztaságra nevelni? Tippjeink!
A szobatisztaság ideje kétéves kor után következik el, de a valódi szobatisztaságra általában hároméves korig kell várni, és a legtöbb gyereknél még ezt követően is előfordulnak „balesetek”. Lehet-e a rászoktatást éppen nyáron sürgetni? Ennek jártunk utána.
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!