Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. február 15. 15:00 | PP-Eletforma

babaszoba

Öt érv a hozzátáplálás mellett

Az nem vitatott, hogy az anyatej a legfontosabb tápláléka az újszülöttnek, ám hat hónapos kortól ideje megkezdeni a hozzátáplálást is. Van 5 érvünk amellett, hogy miért ajánlatos már félévesen a kóstoltatás.

A hozzátáplálás mellett a cél továbbra is az, hogy minél hosszabb ideig az anyatej maradjon a baba bázistápláléka. De mert az anyatej sem tart örökké, időben meg kell ismertetni a babával az ízeket, és az evés technikáját.

Csökkent a “tápszeres” csecsemők aránya Kép: Pixaby

Az anyatej nem fedez minden szükségletet
Hat hónapos kort követően a baba szervezetének fokozódó kalória- és tápanyagigényét az anyatej már nem minden esetben tudja kizárólag kielégíteni, noha tudjuk, hogy vitamin-, ásványi anyag- és fehérje összetétele szempontjából még egy jó ideig a legideálisabb táplálék a növekvő szervezet számára. Létfontosságú, hogy a csecsemő és majd a kisded megkaphasson minden szükséges tápanyagot, ezért érdemes az ajánlott kizárólagos szoptatási idő után apránként hozzászoktatni a változatos étrendhez.

Ideje enni tanulni!
A kisbaba emésztőrendszerének fejlődnie kell, és az ízlésének is ki kell alakulnia előbb-utóbb. A javasoltnál hosszabb távú kizárólagos szoptatás mellett a csecsemő nem szokja meg a rágást, a különböző textúrájú ételek elfogyasztásának a technikáját. Az anyatej igen sok íz és aroma megismerését teszi lehetővé az anya változatos táplálkozása révén, tehát a hozzátáplálás bevezetésével nem az ízvilág kibővítése az elsődleges cél. A hozzátáplálás másik feladata az lenne, hogy a családi étkezéseken a csecsemő is részt tudjon venni és egyre aktívabb részesévé váljon.

Mikor és mennyi húst ehet a baba?
Kibújnak az első fogak, hat hónapos elmúlt a baba, kezdődhet a hozzátáplálás a húsokkal, főzelékekkel. De hogy pontosan mikor, mit, mennyit és mihez adhatunk, az sok anyukának gondot okoz. Most ebben segítünk!

Mindent a fejlődő szervezetért
A kisbaba életének első hónapjai, évei a fokozatos fejlődésről, gyarapodásról szólnak, és ehhez elengedhetetlen számára a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek folyamatos, megfelelő mennyiségű bevitele. Kizárólagos anyatejes táplálás mellett ez nem valósulhatna meg a szükséges szinten, így ezeket hozzátáplálás segítségével tudjuk megadni a kisgyermek számára.

Egyre többen a hozzátáplálás mellett
A 2014-ben közzétett statisztikák szerint a 6 hónapos korban mesterségesen táplált (kizárólag tápszerrel) csecsemők aránya jelentősen csökkent (az évek alatt 27,7%-ról 2014-ben 3,5%-ra esett vissza), ezzel szemben örömteli, hogy a kizárólag anyatejjel táplált vagy anyatejjel is táplált csecsemők száma nőtt.

A szoptatás nem tarthat örökké…
A hozzátáplálás természetesen nem helyettesítheti a szoptatást, hiszen hat hónapos kor után továbbra is az anyatej a fő táplálékforrás a gyermek számára. Fontos kiemelni, hogy a fokozatos kóstoltatást és kínálást nem szabad erőltetni, hanem a gyermek igényeinek megfelelően kell megismertetni őt a különböző táplálék féleségékkel. Optimálisan kétéves korig javasolt a szoptatás, és minden mamának el kell fogadnia a tényt, hogy előbb-utóbb el fog jönni az elválasztás pillanata. Ha pedig ez eljön, addigra a babának már képesnek kell lenni a megfelelő emésztésre és a különböző tápanyagok befogadására, melyre előzetesen a hozzátáplálással lehet felkészíteni a kisbabát.

Mikor és mit adjunk a babának az anyatej mellé?
Kezdő anyukák egyik legfőbb aggodalma, hogy a szoptatás ideje alatt mikor kezdjék el új ételek bevezetését. Miből és mennyit szabad az anyatejhez hozzátáplálni? Hogyan ízesítsük a baba ételeit? Megválaszoljuk!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!