vizsgálat

gyógyszerkutatás, kísérlet, magyarok, szűrés, vizsgálat

Szívesen vagyunk kísérleti alanyok

PP-Eletforma

20 000 ember – évente nagyjából ennyien próbálnak ki Magyarországon elsőként új terápiákat, gyógyszereket. Mennyire vagyunk nyitottak, egyáltalán mennyit tudunk a klinikai gyógyszervizsgálatokról? Az ismert klinikai kuttásokra szakosodott vizsgálóhely megismételte tavalyi kutatását a témában.

Tovább olvasom »
agyalapi mirigy, hormon, pajzsmirigy, vizsgálat

Mikor és miért fontos a pajzsmirigy panelvizsgálat?

PP-Eletforma

Többféle diagnosztikai módszer is képbe kerül, amikor felmerül a pajzsmirigy betegségének gyanúja. Az úgynevezett pajzsmirigy panel teljes képet nyújt a pajzsmirigy funkcióról, ráadásul egyetlen vérvételből kapunk információt. A különböző hormonszintek meghatározásai a tünetek ismeretében jó támpontot jelentenek a megfelelő kezeléshez. Dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvosától tudjuk meg a legfontosabbakat!

Tovább olvasom »
BRAF génmutáció, göbök, működési zavar, pajzsmirigy, vékonytű biopszia, vizsgálat

BRAF génmutáció vizsgálata – vajon mikor van rá szükség?

PP-Eletforma

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek differenciál diagnosztikájánál igen nagy jelentősége van a jó-és a rosszindulatú elváltozások elkülönítésének, hiszen ez nagymértékben meghatározza a további teendőket. A vékonytű biopszia elvégzése ebben igen nagy segítséget jelent, ám vannak esetek, amikor az ún. BRAF génmutáció vizsgálatára is szükség van. Hogy pontosan mit takar az elnevezés, és hogy mikor érdemes ellenőriztetni a zavar fennállását, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
cukor, gyerek, ital, kölyökpezsgő, szénsav, vizsgálat

Mit ittak a gyerekeink szilveszterkor?

PP-Eletforma

A köznyelvben kölyökpezsgőnek nevezett termékeket vizsgált Szupermenta terméktesztjének évzáró számában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal 9 almalé alapú alkoholmentes szénsavas ital került, de 2 szőlőlé alapú terméket, illetve 2 alkoholmentes borból készült habzó italt is górcső alá vettek. Laboratóriumban mértek – többek között – színezék, cukor- és édesítőszer tartalmat, illetve a habzó italok esetében a tényleges alkoholtartalom vizsgálatát is elvégezték.

Tovább olvasom »
kardiológia, megelőzés, mélyvénás trombózis, szűrés, vastagbélrák, vizsgálat

Ezeket a vizsgálatokat szükséges elvégeztetni mélyvénás trombózis után

PP-Eletforma

Amennyiben kialakult már valakinél mélyvénás trombózis, úgy a jövőben nagyobb eséllyel lép fel ismételten a probléma, így igen fontos szerepe van a prevenciónak. Hogy minél kisebb legyen a rizikó, több vizsgálatot is érdemes elvégeztetni. Hogy pontosan miket, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
alvászavar, fejfájás, neurológus, pszichiátria, szorongás, vizsgálat

Alvászavaron és fejfájáson is segít a neurológus

PP-Eletforma

Fejfájás, szédülés, alvászavar, nyugtalan láb szindróma. Mind olyan tünetek, melyek nagy részét sikerrel fogja tudni kezelni a neurológus. Dr. Kapás István az Oxygen Medical neurológus szakorvosa kifejtette, rendelése során a fent említett tünetekkel találkozik leggyakrabban. Hozzátette, ezeket követik még az eszméletvesztéssel járó rosszullétek, a különböző neuropátiák okozta végtagi fájdalmak, járászavar, szellemi hanyatlás. Kitért arra is, hogy a fontosabb kórképek a stroke, epilepszia, szklerózis multiplex, valamint a daganatos betegségek.

Tovább olvasom »
allergia, bélrendszer, bőrkiütés, burgonya, gyomor, vizsgálat

Hajaj! A burgonya is okozhat allergiát?

PP-Eletforma

A burgonyát az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, mégis okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. De mert rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.

Tovább olvasom »
életmód, férfi, kezelés, meddőség, nő, szülésznő, vitamin, vizsgálat

Nem egymás szemére kell hányni!

PP-Eletforma

Szomorú tény, hogy Magyarországon a meddő párok aránya kifejezetten magas. Ám ennek ellenére is nagyon sokan nem igazán értik, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy kire is vonatkozik. Ugyanis a meddőség nem egyenlő a nők problémájával, ugyanúgy érintheti a páros másik tagját is. A témában Ratkó Tünde szülésznő segít eligazodni. 

Tovább olvasom »
gyógyszer, megelőzés, orvos, trombózis, utazás, vizsgálat

Trombózisom volt a repülőút után. Mit tegyek?

PP-Eletforma

A repülőutak – akárcsak hosszabb busz/autó/vonatút – jelentősen megnövelik a trombózis kialakulásának kockázatát az arra hajlamosaknál, ezért olykor előfordulhat, hogy a nyaralás tragédiába, kórházi tartózkodásba torkollik. Amennyiben az életveszély elhárult, úgy a betegnek a jövőben több tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítania. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezekről ad tájékoztatást.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, nyár, sérülés, szövődmények, vízpart, vizsgálat

Nem vetted észre, hogy megsérültél? Hűha!

PP-Eletforma

Nyáron, a vízparton a legtöbben papucs nélkül mászkálnak, ezért óhatatlanul is előfordulhat egy-egy kisebb sérülés. Egy élesebb kő, törött csigaház, vagy egy üvegszilánk mind felsérthetik a bőrt, akár vérzést is okozva. A cukorbetegeknek erre különösen ügyelniük kell, hiszen náluk fokozottabban fennáll a fertőzésveszély, ezért a sebet mihamarabb fertőtleníteni szükséges. De mi a helyzet akkor, ha a beteg nem érzi, hogy baj történt? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint az érzéketlenség akár komoly problémára is utalhat!

Tovább olvasom »
fertőzés, kullancs, NÉBIH, nyakörv, védekezés, vizsgálat

Adtunk egy-két pofont a kullancsoknak, örültek is a kutyák

PP-Eletforma

Négylábú kedvenceinket is óvni kell a kullancsoktól, ezért a kutyáknak szánt kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörv-teszt második felvonásaként 14 termék hatóanyagának élettartamát ellenőrizte NÉBIH. Megnyugodhatnak az ebek és gazdáik is ,az engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

Tovább olvasom »
allergénspecifikus immunterápia, allergia, asztma, légzés, tünetek, vizsgálat

Meg ne fulladj!

PP-Eletforma

A légúti allergiához általában az orrfolyással, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó tüneteket társítjuk, a nehézlégzés, zihálás kapcsán pedig inkább az asztma jut eszünkbe. A két betegség azonban gyakran együtt jár, és allergiásoknál az sem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Az újonnan fellépő légzési panaszokat ezért mindig vegyük komolyan!

Tovább olvasom »
bélrendszer, bőrprobléma, cökália, diéta, gabonafélék, gluténmentes étrend, vizsgálat

Mi a gond a gluténmentes étkezéssel?

PP-Eletforma

A  gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása szerteágazó tüneteket okozhat: az emésztőszervi panaszokon túl a fejfájáson át a menstruációs problémákig, hangulati ingadozások és bőrtünetek is jelezhetik, ha szervezetünk számára gondot okoz a glutén lebontása. Sokan ezért saját magukat tesztelve mellőzik egy időre a gluténtartalmú ételek fogyasztását, ami azonban több okból is kockázatos.

Tovább olvasom »
244-es nanotechnológiás allergia vizsgálat, keresztallergia, új módszer, vizsgálat

Hányjunk fittyet a keresztallergiának!

PP-Eletforma

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergia tesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket?

Tovább olvasom »
állatorvos, betegségek, élősködők, kórokozók, macska, vizsgálat

Szinte soha nem látja állatorvos a hazai macskák felét

László Márta

A hazai macskatulajdonosok csaknem fele soha, vagy két évnél ritkábban viszi háziállatát orvoshoz. A magyarországi macskatartók körében végzett átfogó felmérés rávilágít arra is, hogy a kullancsok és bolhák ellen a cicák több mint felét egyáltalán nem vagy csak fertőzés esetén védik, s ez számos, emberre is veszélyes betegség terjedését segítheti elő.

Tovább olvasom »
környezetszennyezés, környezetvédelem, mikroműanyagok, tápláléklánc, új káros anyag, vizsgálat

Patikamérlegen a mikroműanyagok

PP-Eletforma

Világszerte ismertek a műanyag hulladékok okozta környezetvédelmi problémák, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és az emberi szervezetben is kimutatható anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson elhangzott, hogy Magyarországon a régióban elsőként hamarosan megmérik vizeink mikroműanyag-szennyezését – derült ki a Laboratorium.hu tudósításából…

Tovább olvasom »
allergia, dauervíz, festék, haj, vizsgálat

Hoppá! A hajfesték is okozhat allergiát!

PP-Eletforma

Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfesték összetevőire bármikor kialakulhat allergia. Az is előfordul, hogy az éveken keresztül használt hajfesték vagy dauervíz ismételt alkalmazása okoz tüneteket. Kivizsgálással a későbbi panaszok megelőzhetők.

Tovább olvasom »
Down-szindróma, PrenaTest, terhesség, ultrahang, vizsgálat

Várandós vizsgálatok régen és most

PP-Eletforma

Tudta, hogy a várandóssági vizsgálatok alapját is képező ultrahang-vizsgálatot valójában a haditechnika ihlette? Vagy, hogy a modern terhességi diagnosztikai módszerek előtt még a magzatra káros röntgent alkalmazták? Honnan indult és hova fejlődött a prenatális diagnosztika? Melyek a legújabb vizsgálati módszerek?

Tovább olvasom »
csecsemő, Czeizel Intézet, gyermek, hallás, orvos, vizsgálat

Kagylózz, picim!

László Márta

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Ha időben felismerjük, és a megfelelő kezelést is megkapja a kicsi, a gyermek meg tudja értetni magát, és később gond nélkül be tud illeszkedni a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell nagyon odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását?  

Tovább olvasom »
bőrgyógyész, megelőzés, melanoma, orvos, pigmentsejt, szulárium, vizsgálat

Azonnal tépd szét a szoláriumbérleted, ha kedves az életed!

PP-Eletforma

Magyarországon évente 2000 új melanomás megbetegedést diagnosztizálnak. Kevesen tudják, hogy ez a daganatos betegség az esetek többségében genetikai eredetű, és korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat. Pánikra azonban nincs ok, hiszen ha időben felfedezzük, 100%-ban gyógyítható és túlélhető. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil bőrgyógyászati szűrőközpont vezetője segítségével összefoglaljuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
deflegmáció, gasztronómia, minőség, pálinka, vizsgálat

Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!

PP-Eletforma

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet – írja a laboratorium.hu. 

Tovább olvasom »
előrelátás, terhesség, ultrahang, vizsgálat

Ezeket a vizsgálatokat végeztesd el várandósság idején

PP-Eletforma

Sokan már áldott állapotban köszönthették az újévet az évvégi intim pillanatoknak köszönhetően, és szeptemberben új taggal bővül a család. A várandósság gondozásának legfőbb tényezője a magzat fejlődésének ellenőrzése, amiben az ultrahang játszza a főszerepet. Összegyűjtöttük, hogy a várandósság különböző szakaszaiban, mely ultrahang és fontos egyéb vizsgálatokat javasolt elvégeztetni.

Tovább olvasom »
AGE Reader, megelőzés, vércukor, vizsgálat

Ismerd meg a cukrodat!

László Márta

AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott a Szent János Kórház Budai Neuropathia Centruma. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából.

Tovább olvasom »
allergéndiagnosztika, molekuláris, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, vérvétel, vizsgálat

Új, molekuláris allergia vizsgálati módszer Magyarországon

PP-Eletforma

Itthon – a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben – is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyítását segítő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. 2016. július 15-étől az első 20, parlagfű-fekete üröm allergiás betegnek az Intézmény térítésmentesen elvégzi az új vizsgálatot.

Tovább olvasom »
csoki, Mars, NÉBIH, visszahívás, vizsgálat

Mars a Marsnak!

László Márta

Magyarországra is szállítottak a visszahívott Mars-termékekből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága. Egy szelet csokiban műanyagot találtak. Az intézkedés 55 országot érint.  

Tovább olvasom »
élelmiszer-biztonság, ellenőrzés, megsemmisítés, Nagybani Piac, vizsgálat

Razzia a Nagybanin

PP-Eletforma

A budapesti Nagybani Piacon tartott közös ellenőrzést a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága. Az akcióban az élelmiszer-biztonsági szakemberek kiemelten vizsgálták a termékek nyomon követhetőségét. Végül mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt – főleg narancsot – kellett megsemmisíteni.

Tovább olvasom »
betegség, szem, szűrés, vizsgálat, zöldhályog

5 ok, amiért szemészhez kell menni!

PP-Eletforma

Általában akkor fordulunk szemészhez, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk tisztán, élesen. A szemüveg vagy a kontaktlencse készítésekor az optikusnál csupán látást vizsgálják. Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa szerint sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely idejében felfedezve még orvosolható lenne.

 

Tovább olvasom »
csalánkiütés, diéta, ételallergia, hasmenés, vizsgálat

Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?

PP-Eletforma

Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, dns teszt, ellenőrzés, orvos, vizsgálat

Már 400 millió cukorbeteg

PP-Eletforma

A cukorbetegek száma várhatóan drámaian növekszik az elkövetkező években. Az orvosok és a cukorbetegséggel foglalkozó szervezetek régóta próbálnak figyelmeztetni a betegség következményeire. A Diabétesz Világnapjának az a célja, hogy tudatosítsa a diabétesz jelenlétét a társadalomban. Az Allianz termékeivel segítséget nyújt a cukorbetegségben szenvedő és a diabétesz kockázatát feltérképező emberek számára.

Tovább olvasom »
gyógyszer, homeopátia, minősítő eljárás, orvos, vizsgálat

Bizonyítékok nélküli orvoslás

PP-Eletforma

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Tovább olvasom »
élelmiszerbiztonság, fokhagyma, NÉBIH, vizsgálat

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben?

PP-Eletforma

Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

Tovább olvasom »
bor, egészséges, minőség, olaszország, vizsgálat

Szigorúan ellenőrzött olaszok

PP-Eletforma

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó borkészleteket. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

Tovább olvasom »
balaton, fagyi, NÉBIH, vizsgálat

Nem mindenkinek nyalt vissza a fagyi

PP-Eletforma

Nyert a Bergmann Cuki! Rendhagyó módon nemcsak termékeket, hanem fagylalt-előállító üzemeket is tesztelt legújabb szupermenta akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vette górcső alá.  

Tovább olvasom »
egészségbiztosítás, laborvizsgálat, vizsgálat

Hosszú sorok a rendelőkben – mit tehetünk?

PP-Eletforma

Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

Tovább olvasom »
prosztata, szűrés, ultrahang, vizelési inger, vizsgálat

Hogyan vizsgálják a prosztatát?

PP-Eletforma

Mivel 50 év felett a férfiak fele a prosztata-megnagyobbodást tapasztal, különösen fontos lenne ezen a téren is a rendszeres szűrés. A prosztataszűrés életet menthet, hiszen az esetleges rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és sikeresen kezelhető. A szűrés lehetőségeiről dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája beszélt.  

Tovább olvasom »
IKÓRLAP, iPad, orvos, orvos-beteg, vizsgálat

Megszűnnek a feleslegesen ismételt vizsgálatok

PP-Eletforma

Ugrásszerűen fejlődhet az orvos-beteg kapcsolat minősége egy magyar fejlesztésnek, az iKórlapnak köszönhetően. A szakma és a sajtó megismerhette azt a rendszert, melynek segítségével számítógépen, vagy mobileszközökön, például akár egy iPad-en is át tudja tekinteni egy háziorvos a páciense minden korábbi vizsgálati eredményét és az általa kiváltott recepteket. Ezáltal egy kezelés, vagy orvosi javaslat meghatározásához sokkal több és sokkal megbízhatóbb információ áll rendelkezésére, mint a hagyományos orvos-beteg interakciók során. 

Tovább olvasom »
csípés, gyermekek, tetű, vizsgálat

Kötelező a tetűirtás!

PP-Eletforma

A szomorú valóság, hogy ma még mindig száz gyerekből 2-3 szinte biztosan tetves – legalábbis ez derül ki 2010-ben az óvodás korú gyermekek vizsgálata során. Az orvosi tapasztalatok szerint ugyanis a megvizsgált óvodások 1,3 százaléka, az iskoláskorú gyerekeknek pedig mintegy 1,7 százaléka szenvedett az apró vérszívók csípéseitől. (Természetesen ez a felmérés jelentős „szórást” is mutat földrajzilag az ország egyes régiói között: míg Budapesten és Pest megyében a megvizsgált iskolások 0,9 százaléka volt tetves, addig a dél-dunántúli régióban (Tolna, Baranya és Somogy megyében) százból majdnem három gyerek (2,7 százalék) volt fertőzött.

Tovább olvasom »
egészség, megelőzés, szűrés, vizsgálat

Ingyenes szűrővizsgálatok egy helyen, családi programokkal

PP-Eletforma

A két éve zajló nagysikerű programsorozat folytatásaként a Richter Gedeon idén is útjának indítja jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogramját. A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése 2009 óta arra bíztatja az embereket, hogy minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. Idén tavasszal Kalocsa és Székesfehérvár után Budapest is otthont ad majd a rendezvénysorozatnak. A szórakoztató családi programok mellett a látogatók idén még több ingyenes szűrővizsgálaton, tanácsadáson vehetnek részt. 

Tovább olvasom »
kamasz, nemi betegség, nőgyógyászat, vizsgálat

Kínos téma: kislányok a nőgyógyásznál

PP-Eletforma

A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical gyermeknőgyógyászati szakvizsgával rendelkező orvosa ezekről, és a szülők számára fontos tudnivalókról beszélt.  

Tovább olvasom »
csecsemő, fül, hallás, vizsgálat

Hogyan fedezzük fel időben gyermekünk halláskárosodását?

PP-Eletforma

A szülőknek gyermekük születését követően számos teendője akad, így például vizsgálatok egész sora biztosítja az esetleges rendellenességek korai felismerését. A gyermekek hallását illetően különösen fontos az időben felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés és a beszédértés szempontjából. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa bemutatja az otoakusztikus emissziós vizsgálati módszert, amely pontos képet ad a gyermekek hallásáról.  

Tovább olvasom »
meddőség, sejt, vizsgálat

Már egy sejt is elég a diagnosztikai vizsgálathoz

PP-Eletforma

A jövő a néhány, vagy akár csak egyetlen egy sejtből történő molekuláris biológiai vizsgálaté. Egyetlen egy sejtből képes diagnosztikai vizsgálatot végezni az az új – idén Magyarországon is megjelenő – technológia, amelynek során a mesterséges megtermékenyítés során az emberi szervezeten kívül megtermékenyített osztódó petesejtet is képesek vagyunk megvizsgálni a visszaültetést megelőzően – így segítve az embriológust a több megtermékenyített petesejt közül a legalkalmasabb kiválasztásában – magyarázza Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika szakorvosa.

Tovább olvasom »
fog, kivizsgálás, orvos, vizsgálat

Tények és tévhitek az amalgám fogtömésről

PP-Eletforma

Nincs még egy, a fogászatban használatos anyag, mely az amalgámhoz hasonló vitákat váltott volna ki. Az amalgámot megjelenése óta számos kutató támadta, sokak szerint azonban, azóta sem készült még hozzá hasonlóan tartós anyag, mely különösen rágófogak esetében jelent hosszútávú megoldást a szuvas fogak kezelésére.

Tovább olvasom »