vírus

antibiotikum, baktérium, nyirokcsomó, torokfájás, vírus

3 jel, amikor már muszáj gyógyszert szedni a torokfájásra

PP-Eletforma

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg szedné a gyógyszert, a mielőbbi gyógyulás reményében akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, épp a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert. Mi alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén?

Tovább olvasom »
agyvelőgyulladás, fetőzés, kullancs, megelőzés, oltás, vírus

Vérre mennek!

László Márta

Hamarabb indulhat a kullancsszezon a korai meleg miatt. A magas fokú védettséghez a teljes oltási sort be kell adni. A fertőzött kullancsok vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) is terjesztenek. A magas fokú védettség kialakításának feltétele, hogy a teljes oltási sort beadassuk. A betegség súlyos esetben életre szóló maradványtünetekkel gyógyul. Utazás, túrázás előtt is érdemes oltatni: Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Horvátország egyes részein is magas a fertőzött kullancsok száma. Az alapimmunizálás után 3 évvel emlékeztető oltás beadására is szükség van.

Tovább olvasom »
bőrbetegség, fertőzés, gyerek, szemölcs, tetű, uszoda, vírus

Ezek a leggyakoribb bőrnyavalyák gyerekkorban

PP-Eletforma

Elég nagy pánikot okoz, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen furcsa kiütést, apró élőlényeket, mint például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül, hogyan előzhetők meg ezek a kellemetlen nyavalyák?

Tovább olvasom »
csókbetegség, fertőzés, orvosi tanács, pihenés, vírus

Nemcsak a szerelmesek eshetnek bele!

PP-Eletforma

A „csókbetegség” elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, cseppfertőzés útján terjed. Dr. Kádár János immunológustól, az Immunközpont főorvosától megtudhatjuk, hogy mi okozza, és hogyan kezelhetjük az influenzához hasonló tüneteket produkáló kórt. 

Tovább olvasom »
kisfejűség, segély, Unicef, vírus, Zika

Harc Zika ellen

PP-Eletforma

9 millió dolláros segélykérést kezdeményez az UNICEF, hogy programjával megakadályozza a vírus terjedését, és csillapítsa annak csecsemőkre és azok családjaira gyakorolt hatását a régióban.

Tovább olvasom »
bélrendszer, Crohn betegség, hasmenés, stressz, vastagbél, vírus

Mikor veszélyes a hasmenés?

PP-Eletforma

Számtalan oka lehet annak, ha hasmenés nehezíti az életünket. Mitől alakulhat ki, mikor kell komolyan venni és orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa.

Tovább olvasom »
HPV-vírus, szexuális fertőzés, védőoltás, vírus

8 életbevágó tény és tévhit a HPV elleni védőoltásról

PP-Eletforma

A jellemzően szexuális úton terjedő HPV-t a legtöbben a méhnyakrákhoz kötik, pedig a vírus összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért felelős. Magyarországon kétféle védőoltás is elérhető, de a nagyfokú tájékozatlanság és az interneten terjedő tévhitek miatt még mindig nagyon kevesen élnek a megelőzés lehetőségével. Az alábbiakban összeszedtük a legjellemzőbb tévhiteket és azok cáfolatát.

Tovább olvasom »
bakteriális fertőzés, fertőzés, torokfájás, vírus

Torokgyulladás – leggyakrabban vírusfertőzés okozza

PP-Eletforma

A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk, és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? A leggyakrabban vírusok, például a torokgyulladások több mint 85%-ának is ilyen kórokozók állnak a hátterében. Ezt azért fontos tudnunk, mivel máshogy kell kezelnünk egy vírusos vagy adott esetben egy bakteriális eredetű fertőzést.

Tovább olvasom »
köhögés elleni módszerek, légcsőhurut, vírus

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

PP-Eletforma

Amennyiben a vírusoknak sikerül megtelepedniük a hörgők nyálkahártyáján, hamar kialakul a nyálkahártya lokális gyulladása. Megduzzad, sárgás-zöldes, nyúlós váladékot termel, mely összeragasztja a csillószőröket. Ugyanakkor a gyulladás a hörgőgörcshöz is vezet, ami főként gyerekeknél könnyen légszomjhoz vezethet.

Tovább olvasom »
legfenyegetőbb vírusok, mobiltelefon, rosszindulatú szoftverek, újév, vírus

Az újévben várható legfenyegetőbb vírusok listája

PP-Eletforma

2012-ben már a mobiltelefonjainkat veszélyeztetik egyre erőteljesebben a vírusok – a hetvenegyedszer is VB 100-as ESET Software előrejelzései.„ A rosszindulatú szoftverek 2012-ben leginkább mobiltelefonjainkat veszik majd célba” – állapították meg az ESET Software vezető biztonsági szakértői, akik összeállították az újévben várható legfenyegetőbb vírusok listáját.

Tovább olvasom »
átverés, Facebook, kamuoldal, vírus

Nagy átverések hava a Facebookon!

PP-Eletforma

Októberben az utazom.com és az Olcsó receptek Facebook oldalak gyűjtötték a legtöbb rajongót a Front Page Communications és a Fészbuker.hu adatai szerint, ha nem számítjuk a kifejezetten átverésre épülő, kamu oldalakat. Mindkettő a „Mennyire vagy jó szakács?” kérdést használó alkalmazás vírusként terjedő tulajdonságát kihasználva érte el az óriási növekedést.

Tovább olvasom »
bor, szauna, thermohatás, vírus

Profi szaunamester tanácsai!

PP-Eletforma

A szaunázás nem csak a hideg, téli hónapokban jelent élményt és felfrissülést, a thermohatás ősszel is kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. A különleges felöltésekkel pedig még intenzívebbé válik az élmény – ismerteti Kincses Zoltán, az Oxygen Wellness szaunamestere.

Tovább olvasom »
fertőzés, hpv, nemi betegség, nemiszerv, szemölcs, vírus

A nemiszervi szemölcsöket nem szégyellni, kezelni kell!

PP-Eletforma

A nemi úton terjedő fertőzések leggyakoribb fajtája, a nagyon nehezen hozzáférhető és különösen érzékeny testrészeken kifejlődött nemiszervi szemölcsök már igen eredményesen gyógyíthatóak azzal a korszerű, innovatív terápiával, amely egyedülálló módon a szervezet immunválaszának módosításán keresztül fejti ki vírusellenes hatását. 

Tovább olvasom »
hepatitisz, hpv, máj, védőoltás, vírus

Alkalmazottja, kollégája, barátja hepatitisz vírusfertőzött?

PP-Eletforma

Hazánk évek óta vezető helyen áll a májbetegségek okozta halálozásban mind Európában, mind a fejlett ipari országok között, pedig az időben felfedezett hepatitisz vírusfertőzés gyógyítható! A hosszú lappangási idő miatt, amikor már az első tünetek jelentkeznek, a gyógyulási arány jóval alacsonyabb, mint a korai szakaszban felfedezett fertőzések esetében. Magyarországon kb. 70.000 ember él hepatitisz C fertőzéssel – nagyrészük nem is tud róla.

Tovább olvasom »
légzés, vírus

Mire figyeljenek a H1N1 influenza járvány idején?

PP-Eletforma

Az új influenza elleni kampány egyik leggyakrabban elismételt mondata, hogy a járvány idején a saját lakásunkban vagyunk a legnagyobb biztonságban. De milyen is az ideális lakás az influenza átvészelésére? A nagy óvintézkedések közepette mire figyeljenek oda az allergiások? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat.  

Tovább olvasom »
betegség, egészség, gyerek, vírus

Rotavírus – a szülők rémálma!

PP-Eletforma

Évente mintegy félmillió 5 év alatti gyerek halálát okozza egy nagyon súlyos lefolyású vírus. A rotavírus nemzettől, kultúrától, gazdasági helyzettől függetlenül bárhol felütheti a fejét, és sajnos egymás után többször is megfertőzheti gyermekünket.

Tovább olvasom »