virág

ajándék, celofán, csoki, csomagolás, környezetvédelem, papír, valentin, virág

Ne csak a párodat, a Földet is szeresd

László Márta

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik. Na, akkor gondolkodjunk egy picit!

Tovább olvasom »
akác, faanyag, méh, méz, virág

Mézillatú Magyarország

László Márta

Aki egy kicsit is kirándult bárhova a jó időben a hosszú hétvégén, és nyitott a természetre, az felfedezhette, hogy nemcsak a gesztenye virágzik, hanem már az akác is! A szirmokon méhek végzik évszázados munkájukat. Egy-egy fa úgy zsong, mintha énekelne. Sokan hiszik, hogy ez egy őshonos magyar növény, pedig a csak a XVIII. században jutott el hozzánk.  

Tovább olvasom »
Füvészkert, hétvégi program, kaktusz, kiállítás, vásár, virág

Ne ülj bele, és tied az élvezet!

László Márta

Milyenek is valójában a sivatag virágzó kaktuszai és pozsgásnövényei? Mindenki megtudja, aki ellátogat 2017. május 19-20-21-én az ELTE Füvészkertbe, ahol a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezi meg tavaszi országos kaktusz kiállítását!

Tovább olvasom »
Botanikus Kert, cserjék, PTE, tavasz, trópusi növények, virág

Ezt a kefét nem kell enni!

László Márta

Ismét gyöngörű tavaszi hétvégénk lesz, itt az idő egy kis kikpcsolódsára, kirándulásra, szerelmes andalgásra. Nem is találhatnál jobb helyet, mint a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjét. Az üvegházakban trópusi különlegességek, a parkban pompás cserjék borultak virágba.     

Tovább olvasom »
anglia, nárcisz, tavasz, virág

Mezei virágkarnevál Angliában

László Márta

Nemcsak a Sárga tengeralattjáró vár Liverpoolban, a Lenon Reptéren. Bármerre is indulsz, mindenütt sárga nárciszmező fogad! És egyáltalán nemcsak a kicsi angol kertekben tündököl. Az erdőszélen, az autópálya mellett vadon pompáznak, amerre a szem ellát! csodálatos!  

Tovább olvasom »
ajándékozás, díszítés, növények, otthon, tavasz, virág

Tavaszi virág-kisokos

Krajcsó Judit

Ahogy a divatban, úgy a virágkötészetben is folyamatosan változnak a trendek, ezért szakértőt kérdeztünk arról, hogy milyen csokrot érdemes választanunk, ha ajándékozunk, vagy éppen az otthonunkat szeretnénk hangulatosabbá tenni.

Tovább olvasom »
Boris Vallejo, idézet, Nemzetközi Nőnap, nő, ünnep, virág

A NŐ

László Márta

Van aki szereti ezt a napot, van aki nem. Van aki ünnepli, van aki nem. Bárhogy is: szerintem nincs olyan nő, aki ne szeretne váratlanul egy szál virágot kapni – bármikor, az év bármilyen napján!       

Tovább olvasom »
díszítés, hangulat, krizantém, lakás, otthon, szerelemvirág, virág

Csodákra képes a szerelemvirág

László Márta

Olyan jó úgy hazamenni, hogy a lakás szinte minden szeglete hívogat! Apróságokkal át tudod alakítani a környezetedet az évszaknak megfelelően. Én speciel ilyenkor szeretem hallgatni Vivaldi ide vonatkozó tételit, de egyesek szerint régimódi vagyok! Itt a bizonyság, hogy nem is annyira!

Tovább olvasom »
50. Debreceni Virágkarnevál, debrecen, egyhetes, karnevál, virág

Ismét virágba borul Debrecen

László Márta

50 éves a Debreceni Virágkarnevál. A neves alkalomból egyhetes programsorozattal készülnek a helybeliek. Augusztus 13-ától 21-éig koncertek, gyermekprogramok, épületvetítések, táncosok, zsonglőrök, tűzijáték és természetesen a hagyományos virágkocsik szórakoztatják a város vendégeit – mondták el az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom »
akció, boldogság, fotó, mosoly, öröm, szelfi, virág

Virágot egy mosolyért!

László Márta

Idén is virágba borul Magyarország! A tavalyi siker után június 28-án a hazai virágkötők ismét megrendezik a Virágot egy mosolyért akciót! A szakma nagyjai újra virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak!

Tovább olvasom »
bor, mandula, pincészet, tavasz, virág

Mandulavirággal hívogató tavasz

PP-Eletforma

Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a környékbeli pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását. A dél-balatoni Pócz Pincészetnél idén is rendhagyó módon várják a tavasz beköszöntét.

Tovább olvasom »
budapest, kampány, nők, virág

Vigyél haza egy darabot a virágszőnyegből! Most!

PP-Eletforma

A mai napon 1000 négyzetméteren, 40.000 virággal köszöntik a magyar nőket a Március 15. téren, Budapesten. Az ország valaha volt legnagyobb elvihető virágszőnyege a Danone Activia-nak és a KIOSK-nak köszönhetően valósul meg. A rendkívüli virágzó installációval az a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a nők mindennapi helytállására, odaadó munkájára.Ráadásul a szőnyeget alkotó virágokat ma este 20 óráig szétosztják a helyszínre látogatók között, hogy mindenki köszönthesse a számára rendkívüli hölgyeket.

 

Tovább olvasom »
japán, kína, távol-kelet, virág

Kié a cseresznyevirág?

PP-Eletforma

Eredet-vita dúl a japán nemzeti jelképként számon tartott cseresznyevirág ügyében három távol-keleti ország között. A növény valójában kínai eredetű, kínai földről származik – állítják a kínai szakértők.

Tovább olvasom »
kert, otthon, virág

Hasznos ötletek kertépítéshez!

PP-Eletforma

Saját kertünk megtervezése egyszerre izgalmas és kreatív feladat, no meg igazi kihívás is egyben. Akit az is érdekel, hogy a teret hogyan lehet növényekkel és tereptárgyakkal széppé, egyedivé varázsolni, annak most adunk néhány ötletet a kertszépítéshez!

Tovább olvasom »
növényápolás, orchidea, virág

Így lesz gyönyörűen virágzó az orchideád!

PP-Eletforma

Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágok egyike, büszkén tesszük ablakba vagy jól látható helyre. Igazán akkor szomorodunk el, ha a virágok eltűnnek, és csak a csupasz szárat, leveleket nézegethetjük. Hogyan gondozzuk, hogy ismét nyíló virágokat lássunk? Segítünk!

Tovább olvasom »
lakberendezés, tavasz, virág

Így lesz hangulatos az erkélyed, teraszod!

PP-Eletforma

Te is szereted a napfényes teraszon kortyolgatni a reggeli kávédat? Hétvégén esetleg a reggelidet is szívesebben fogyasztod az erkélyen? Adunk néhány hasznos tippet, hogyan és milyen növényekkel, bútorokkal és kiegészítőkkel teheted még hangulatosabbá az ott töltöd idődet.  Ráadásul be is tájolunk…

Tovább olvasom »
gyógynövény, gyulladásgátló, virág

Mindentudó sarkantyúka

PP-Eletforma

Baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátolja, a vérkeringést is serkenti és még nagyon sok minden mást is tud a kerti sarkantyúka, amelyet mindennek köszönhetően a würzburgi egyetem szakemberei a 2013-as esztendő gyógynövényének választottak Németországban.

Tovább olvasom »
kaktusz, karácsony, otthon, ünnep, virág

Kaktusz, karácsonyi öltözetben

PP-Eletforma

A Hónap szobanövénye novemberben a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera). A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt; a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín és tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg. 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Pünkösdi tavasz

PP-Eletforma

Ma is szorosan kapcsolódnak a pünkösdhöz a virágok. Egyes helyeken például már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám.

Tovább olvasom »
húsvét, locsolás, tavasz, virág

A mai napra ez a legjobb ajándék!

PP-Eletforma

A jácint továbbra is a húsvéti virágok egyik legjellegzetesebb növénye, illatos, rengeteg színben elérhető, és locsolkodásnál is elengedhetetlen ajándék. Barkával, ágakkal, pillangós és tündéres dekorációval szemrevaló asztali dekorációt készíthetünk.  

Tovább olvasom »
kert, kiállítás, otthon, virág

Az idei tavasz slágere…

PP-Eletforma

Esztétikus, klimatizáló és légtisztító hatású beltéri függőleges kertfal és a hagyományos kerthez készülő különleges megvilágítás-tervezés is megismerhető lesz Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállításán március 18. és 20. között, az idén ötödszörre megrendezett Gardenexpón.

Tovább olvasom »
egészség, étkezés, otthon, recept, virág

Ehető virágok a tányéron

PP-Eletforma

Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a “hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.

Tovább olvasom »
karácsony, ünnep, virág

Nincs karácsony fenyő és mikulásvirág nélkül

PP-Eletforma

A közelmúltban végzett felmérés szerint az európai lakosság igen fontos ünnepnek tartja a karácsonyt. (Stars for Europe – Európa Csillagai) Mit is jelent a karácsony az európai emberek számára? Hogyan ünneplik meg azt? Melyek a legfontosabb jelképei a karácsonyi ünnepkörnek? Az európai mikulásvirág-nemesítők szövetsége, a Stars for Europe ezekre a kérdésekre kereste a választ egy páneurópai online közvélemény-kutatás alkalmával. 

Tovább olvasom »
növény, virág

A mikulásvirág a törődés szépsége- Ápoljuk!

PP-Eletforma

(Stars for Europe – Európa Csillagai) Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül – olykor már a vásárlás előtt- ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében. 

Tovább olvasom »
növény, tavasz, virág

Most ültesd át a virágokat! De nem mindegy, hogy mibe…

PP-Eletforma

A tavasz beköszöntével, egyre jobban magával ragad bennünket az újjáéledő természet izgatott pezsgése, a nyüzsgő élet pedig mindinkább kiűzi az embert a szabadba. A pincékben, sötét zugokban áttelelt növények végre kinyújtózhatnak a kertben. Az átültetések, nagy költözések lázában pedig nem ritkán új növényekkel is bővül a gondosan ápolgatott repertoár. 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Űzzük el a gonosz szellemeket!

PP-Eletforma

A húsvét utáni 50. napon mára kevés helyen őrizték meg a régi, pünkösdi népszokásokat, de még akad mód arra, hogy néha felelevenítsük ezeket az elfeledett hagyományokat.Nem kockáztathatok én sem! A kerítést két nap erejéig teleaggatom zöld ágakkal a gonosz szellemek elűzése miatt.

Tovább olvasom »
virág

A mennyország kulcsa kankalinná változott

PP-Eletforma

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet. Épp formája miatt adta neki a Hymelslossel (égi kulcs) nevet Hildegard von Bingen, a rupertsbergi zárda főnöknője a XII. században, mely név aztán számos nyelvben tovább élt.  

Tovább olvasom »
szerelem, tavasz, virág

A szerelem és a tavasz hírnöke

PP-Eletforma

Az antik mítosz szerint az ibolya, azaz annak latin elnevezése, a viola az Io névből ered. A görög főisten Zeus állítólag annyira szeretett egy Io nevű ifjú szüzet, hogy féltvén őt felesége haragjától, inkább üszővé változtatta a lányt, amely ezután mindig egy ibolyamezőn legelészett. Emiatt évszázadokon át az ibolya a termékenység, elsősorban pedig a szerelem jelképe lett.  

Tovább olvasom »
növény, szépség, tél, virág

A várakozás gyönyöre

PP-Eletforma

A hónap szobanövénye decemberben a lovagcsillag. Ez az érzéki szobanövény éppen az ünnepekben van szépsége teljében. Méltóságteljes méretével az ünnepi lakás méltó ékessége, igazai karácsonyi hangulatú növény. Eleven és elegáns, drámai hatású. Átkísér az újévbe.

Tovább olvasom »
növény, virág, zöld

Október hónap szobanövénye a legyezőpálma

PP-Eletforma

Többféle méretű és megjelenésű szobanövény van, amelyek más és más hatást keltenek a lakásban. Egyik közülük a nagyszerű látványt nyújtó legyezőpálma (Livistona), ami igazán feldobja lakása hangulatát. Tüskés levélnyelű, kisigényű, jól alkalmazható stíluselem. Nem meglepő tehát, hogy ez lett októberben a Hónap szobanövénye. 

Tovább olvasom »
otthon, virág

Aranypálma: Palm Beach a lakásban

PP-Eletforma

Augusztus hónap szobanövénye az aranypálma (Chrysalidocarpus). Ha névről nem is ismerjük fel, biztosan mindenki látta már ezt a növényt, ami az egyik lépszerűbb pálmafaj. Kedveltségét nem túl hivalkodó, mégis elegáns megjelenésének köszönheti, amely trópusi hangulattal tölti meg a helyiséget. Tökéletes választás augusztusra, az elköszönő nyár napjaira.

Tovább olvasom »
dísz, konyha, levegő, otthon, szépség, virág

Az Év szobanövénye: A páfrány

PP-Eletforma

A Holland Virágiroda minden évben az Év szobanövénye címet adja egy remek, igazán megkapó, egyedülálló karakterű növénynek. 2009-ben a páfrány (Nephrolepis exaltata) kapta ezt a megtisztelő címet. A páfrány szép megjelenésű, könnyen tartható növény. Kecses zöld levelei pedig frissítik a helyiség levegőjét.

Tovább olvasom »
program, rendezvény, ünnep, virág

20 éves a Köztársaság

PP-Eletforma

A Magyar Köztársaság Kormánya színvonalas programsorozattal emlékezik a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára és köszönti a 20 éves Magyar Köztársaságot 2009. június 27-én. A kormány magas rangú nemzetközi meghívottak részvételével a Kossuth téren ünnepélyes katonai tiszteletadást, Parlamenti emlékülést, az Andrássy úton szabadtéri fotókiállítást, a nap végén pedig ünnepi díszelőadást rendez a Magyar Állami Operaházban.

Tovább olvasom »
búcsú, halál, temetés, virág

Rékasi Károlyt több százezren hallgatták

PP-Eletforma

20 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét. Ezen a napon a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok épületénél felépített gigantikus ravatal előtt több százezren rótták le kegyeletüket. Az újratemetési ünnepség meghatározó pillanata volt Rékasi Károly életének is, bár személyesen nem vett részt a megemlékezésen, a téren mégis mindenki őt hallgatta.

Tovább olvasom »
kert, nyár, tavasz, virág

Rovarűző növények a kiskertben

PP-Eletforma

A kiskertekben jól megvalósítható módszer a kártevők távol tartására a rovarriasztó növények ültetése. Az ilyen növények többsége gyógy- és fűszernövény, valamint dísznövény, de a zöldségfélék között is vannak olyanok, melyeket a károsítók nem kedvelnek.

Tovább olvasom »
ezotéria, jézus, lélek, pünkösd, rózsa, vallás, virág

Az erotikus és misztikus rózsa titkai

PP-Eletforma

A rózsa kultusza Perzsiából ered, és nagyon gazdag szimbólum, amely erotikus és vallási képzettel is bír. A szépséget és a szerelmet juttatja eszünkbe, és gyakran nevezik így a népmesék és népdalok nőalakjait is. Magyarországon Szent Erzsébet révén, akinek a rózsa az emblémája, a pünkösdi szokásokra is nagy hatással volt ez a virág.

Tovább olvasom »
nyár, otthon, tavasz, virág

Az idei nyár “virágdivatja”!

PP-Eletforma

A Holland Virágiroda 2009. nyarán is megalkotta az aktuális virágtrendet, melyben ez alkalommal a természet-közeli élmény kap hangsúlyt. A nyári vágottvirág- divatot változatos, könnyed és természetes formák jellemzik. A 2009-es év trendvirágai pedig a flamingó, a frézia, a pünkösdirózsa, a dália és a kála, sőt idén a kaprot is a nyár trendnövényei között üdvözölhetjük! Vigyük be otthonunkba a természetet!

Tovább olvasom »