virág

akác, faanyag, méh, méz, virág

Mézillatú Magyarország

László Márta

Aki egy kicsit is kirándult bárhova a jó időben a hosszú hétvégén, és nyitott a természetre, az felfedezhette, hogy nemcsak a gesztenye virágzik, hanem már az akác is! A szirmokon méhek végzik évszázados munkájukat. Egy-egy fa úgy zsong, mintha énekelne. Sokan hiszik, hogy ez egy őshonos magyar növény, pedig a csak a XVIII. században jutott el hozzánk.  

Tovább olvasom »
Füvészkert, hétvégi program, kaktusz, kiállítás, vásár, virág

Ne ülj bele, és tied az élvezet!

László Márta

Milyenek is valójában a sivatag virágzó kaktuszai és pozsgásnövényei? Mindenki megtudja, aki ellátogat 2017. május 19-20-21-én az ELTE Füvészkertbe, ahol a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezi meg tavaszi országos kaktusz kiállítását!

Tovább olvasom »
Botanikus Kert, cserjék, PTE, tavasz, trópusi növények, virág

Ezt a kefét nem kell enni!

László Márta

Ismét gyöngörű tavaszi hétvégénk lesz, itt az idő egy kis kikpcsolódsára, kirándulásra, szerelmes andalgásra. Nem is találhatnál jobb helyet, mint a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjét. Az üvegházakban trópusi különlegességek, a parkban pompás cserjék borultak virágba.     

Tovább olvasom »
anglia, nárcisz, tavasz, virág

Mezei virágkarnevál Angliában

László Márta

Nemcsak a Sárga tengeralattjáró vár Liverpoolban, a Lenon Reptéren. Bármerre is indulsz, mindenütt sárga nárciszmező fogad! És egyáltalán nemcsak a kicsi angol kertekben tündököl. Az erdőszélen, az autópálya mellett vadon pompáznak, amerre a szem ellát! csodálatos!  

Tovább olvasom »
ajándékozás, díszítés, növények, otthon, tavasz, virág

Tavaszi virág-kisokos

Krajcsó Judit

Ahogy a divatban, úgy a virágkötészetben is folyamatosan változnak a trendek, ezért szakértőt kérdeztünk arról, hogy milyen csokrot érdemes választanunk, ha ajándékozunk, vagy éppen az otthonunkat szeretnénk hangulatosabbá tenni.

Tovább olvasom »
Boris Vallejo, idézet, Nemzetközi Nőnap, nő, ünnep, virág

A NŐ

László Márta

Van aki szereti ezt a napot, van aki nem. Van aki ünnepli, van aki nem. Bárhogy is: szerintem nincs olyan nő, aki ne szeretne váratlanul egy szál virágot kapni – bármikor, az év bármilyen napján!       

Tovább olvasom »
díszítés, hangulat, krizantém, lakás, otthon, szerelemvirág, virág

Csodákra képes a szerelemvirág

László Márta

Olyan jó úgy hazamenni, hogy a lakás szinte minden szeglete hívogat! Apróságokkal át tudod alakítani a környezetedet az évszaknak megfelelően. Én speciel ilyenkor szeretem hallgatni Vivaldi ide vonatkozó tételit, de egyesek szerint régimódi vagyok! Itt a bizonyság, hogy nem is annyira!

Tovább olvasom »
50. Debreceni Virágkarnevál, debrecen, egyhetes, karnevál, virág

Ismét virágba borul Debrecen

László Márta

50 éves a Debreceni Virágkarnevál. A neves alkalomból egyhetes programsorozattal készülnek a helybeliek. Augusztus 13-ától 21-éig koncertek, gyermekprogramok, épületvetítések, táncosok, zsonglőrök, tűzijáték és természetesen a hagyományos virágkocsik szórakoztatják a város vendégeit – mondták el az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom »
akció, boldogság, fotó, mosoly, öröm, szelfi, virág

Virágot egy mosolyért!

László Márta

Idén is virágba borul Magyarország! A tavalyi siker után június 28-án a hazai virágkötők ismét megrendezik a Virágot egy mosolyért akciót! A szakma nagyjai újra virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak!

Tovább olvasom »
bor, mandula, pincészet, tavasz, virág

Mandulavirággal hívogató tavasz

PP-Eletforma

Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a környékbeli pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását. A dél-balatoni Pócz Pincészetnél idén is rendhagyó módon várják a tavasz beköszöntét.

Tovább olvasom »
budapest, kampány, nők, virág

Vigyél haza egy darabot a virágszőnyegből! Most!

PP-Eletforma

A mai napon 1000 négyzetméteren, 40.000 virággal köszöntik a magyar nőket a Március 15. téren, Budapesten. Az ország valaha volt legnagyobb elvihető virágszőnyege a Danone Activia-nak és a KIOSK-nak köszönhetően valósul meg. A rendkívüli virágzó installációval az a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a nők mindennapi helytállására, odaadó munkájára.Ráadásul a szőnyeget alkotó virágokat ma este 20 óráig szétosztják a helyszínre látogatók között, hogy mindenki köszönthesse a számára rendkívüli hölgyeket.

 

Tovább olvasom »
japán, kína, távol-kelet, virág

Kié a cseresznyevirág?

PP-Eletforma

Eredet-vita dúl a japán nemzeti jelképként számon tartott cseresznyevirág ügyében három távol-keleti ország között. A növény valójában kínai eredetű, kínai földről származik – állítják a kínai szakértők.

Tovább olvasom »
kert, otthon, virág

Hasznos ötletek kertépítéshez!

PP-Eletforma

Saját kertünk megtervezése egyszerre izgalmas és kreatív feladat, no meg igazi kihívás is egyben. Akit az is érdekel, hogy a teret hogyan lehet növényekkel és tereptárgyakkal széppé, egyedivé varázsolni, annak most adunk néhány ötletet a kertszépítéshez!

Tovább olvasom »
növényápolás, orchidea, virág

Így lesz gyönyörűen virágzó az orchideád!

PP-Eletforma

Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágok egyike, büszkén tesszük ablakba vagy jól látható helyre. Igazán akkor szomorodunk el, ha a virágok eltűnnek, és csak a csupasz szárat, leveleket nézegethetjük. Hogyan gondozzuk, hogy ismét nyíló virágokat lássunk? Segítünk!

Tovább olvasom »
lakberendezés, tavasz, virág

Így lesz hangulatos az erkélyed, teraszod!

PP-Eletforma

Te is szereted a napfényes teraszon kortyolgatni a reggeli kávédat? Hétvégén esetleg a reggelidet is szívesebben fogyasztod az erkélyen? Adunk néhány hasznos tippet, hogyan és milyen növényekkel, bútorokkal és kiegészítőkkel teheted még hangulatosabbá az ott töltöd idődet.  Ráadásul be is tájolunk…

Tovább olvasom »
gyógynövény, gyulladásgátló, virág

Mindentudó sarkantyúka

PP-Eletforma

Baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátolja, a vérkeringést is serkenti és még nagyon sok minden mást is tud a kerti sarkantyúka, amelyet mindennek köszönhetően a würzburgi egyetem szakemberei a 2013-as esztendő gyógynövényének választottak Németországban.

Tovább olvasom »
kaktusz, karácsony, otthon, ünnep, virág

Kaktusz, karácsonyi öltözetben

PP-Eletforma

A Hónap szobanövénye novemberben a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera). A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb ruhát ölt; a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín és tűzpiros virágok. Ám akár a karácsony, ez is csak egy évben egyszer történik meg. 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Pünkösdi tavasz

PP-Eletforma

Ma is szorosan kapcsolódnak a pünkösdhöz a virágok. Egyes helyeken például már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám.

Tovább olvasom »
húsvét, locsolás, tavasz, virág

A mai napra ez a legjobb ajándék!

PP-Eletforma

A jácint továbbra is a húsvéti virágok egyik legjellegzetesebb növénye, illatos, rengeteg színben elérhető, és locsolkodásnál is elengedhetetlen ajándék. Barkával, ágakkal, pillangós és tündéres dekorációval szemrevaló asztali dekorációt készíthetünk.  

Tovább olvasom »
kert, kiállítás, otthon, virág

Az idei tavasz slágere…

PP-Eletforma

Esztétikus, klimatizáló és légtisztító hatású beltéri függőleges kertfal és a hagyományos kerthez készülő különleges megvilágítás-tervezés is megismerhető lesz Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállításán március 18. és 20. között, az idén ötödszörre megrendezett Gardenexpón.

Tovább olvasom »
egészség, étkezés, otthon, recept, virág

Ehető virágok a tányéron

PP-Eletforma

Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a “hagyományos” ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek – amellett, hogy valóban díszítő elemek is – ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.

Tovább olvasom »
karácsony, ünnep, virág

Nincs karácsony fenyő és mikulásvirág nélkül

PP-Eletforma

A közelmúltban végzett felmérés szerint az európai lakosság igen fontos ünnepnek tartja a karácsonyt. (Stars for Europe – Európa Csillagai) Mit is jelent a karácsony az európai emberek számára? Hogyan ünneplik meg azt? Melyek a legfontosabb jelképei a karácsonyi ünnepkörnek? Az európai mikulásvirág-nemesítők szövetsége, a Stars for Europe ezekre a kérdésekre kereste a választ egy páneurópai online közvélemény-kutatás alkalmával. 

Tovább olvasom »
növény, virág

A mikulásvirág a törődés szépsége- Ápoljuk!

PP-Eletforma

(Stars for Europe – Európa Csillagai) Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül – olykor már a vásárlás előtt- ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében. 

Tovább olvasom »
növény, tavasz, virág

Most ültesd át a virágokat! De nem mindegy, hogy mibe…

PP-Eletforma

A tavasz beköszöntével, egyre jobban magával ragad bennünket az újjáéledő természet izgatott pezsgése, a nyüzsgő élet pedig mindinkább kiűzi az embert a szabadba. A pincékben, sötét zugokban áttelelt növények végre kinyújtózhatnak a kertben. Az átültetések, nagy költözések lázában pedig nem ritkán új növényekkel is bővül a gondosan ápolgatott repertoár. 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Űzzük el a gonosz szellemeket!

PP-Eletforma

A húsvét utáni 50. napon mára kevés helyen őrizték meg a régi, pünkösdi népszokásokat, de még akad mód arra, hogy néha felelevenítsük ezeket az elfeledett hagyományokat.Nem kockáztathatok én sem! A kerítést két nap erejéig teleaggatom zöld ágakkal a gonosz szellemek elűzése miatt.

Tovább olvasom »
virág

A mennyország kulcsa kankalinná változott

PP-Eletforma

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet. Épp formája miatt adta neki a Hymelslossel (égi kulcs) nevet Hildegard von Bingen, a rupertsbergi zárda főnöknője a XII. században, mely név aztán számos nyelvben tovább élt.  

Tovább olvasom »
szerelem, tavasz, virág

A szerelem és a tavasz hírnöke

PP-Eletforma

Az antik mítosz szerint az ibolya, azaz annak latin elnevezése, a viola az Io névből ered. A görög főisten Zeus állítólag annyira szeretett egy Io nevű ifjú szüzet, hogy féltvén őt felesége haragjától, inkább üszővé változtatta a lányt, amely ezután mindig egy ibolyamezőn legelészett. Emiatt évszázadokon át az ibolya a termékenység, elsősorban pedig a szerelem jelképe lett.  

Tovább olvasom »
növény, szépség, tél, virág

A várakozás gyönyöre

PP-Eletforma

A hónap szobanövénye decemberben a lovagcsillag. Ez az érzéki szobanövény éppen az ünnepekben van szépsége teljében. Méltóságteljes méretével az ünnepi lakás méltó ékessége, igazai karácsonyi hangulatú növény. Eleven és elegáns, drámai hatású. Átkísér az újévbe.

Tovább olvasom »
növény, virág, zöld

Október hónap szobanövénye a legyezőpálma

PP-Eletforma

Többféle méretű és megjelenésű szobanövény van, amelyek más és más hatást keltenek a lakásban. Egyik közülük a nagyszerű látványt nyújtó legyezőpálma (Livistona), ami igazán feldobja lakása hangulatát. Tüskés levélnyelű, kisigényű, jól alkalmazható stíluselem. Nem meglepő tehát, hogy ez lett októberben a Hónap szobanövénye. 

Tovább olvasom »
otthon, virág

Aranypálma: Palm Beach a lakásban

PP-Eletforma

Augusztus hónap szobanövénye az aranypálma (Chrysalidocarpus). Ha névről nem is ismerjük fel, biztosan mindenki látta már ezt a növényt, ami az egyik lépszerűbb pálmafaj. Kedveltségét nem túl hivalkodó, mégis elegáns megjelenésének köszönheti, amely trópusi hangulattal tölti meg a helyiséget. Tökéletes választás augusztusra, az elköszönő nyár napjaira.

Tovább olvasom »
dísz, konyha, levegő, otthon, szépség, virág

Az Év szobanövénye: A páfrány

PP-Eletforma

A Holland Virágiroda minden évben az Év szobanövénye címet adja egy remek, igazán megkapó, egyedülálló karakterű növénynek. 2009-ben a páfrány (Nephrolepis exaltata) kapta ezt a megtisztelő címet. A páfrány szép megjelenésű, könnyen tartható növény. Kecses zöld levelei pedig frissítik a helyiség levegőjét.

Tovább olvasom »
program, rendezvény, ünnep, virág

20 éves a Köztársaság

PP-Eletforma

A Magyar Köztársaság Kormánya színvonalas programsorozattal emlékezik a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára és köszönti a 20 éves Magyar Köztársaságot 2009. június 27-én. A kormány magas rangú nemzetközi meghívottak részvételével a Kossuth téren ünnepélyes katonai tiszteletadást, Parlamenti emlékülést, az Andrássy úton szabadtéri fotókiállítást, a nap végén pedig ünnepi díszelőadást rendez a Magyar Állami Operaházban.

Tovább olvasom »
búcsú, halál, temetés, virág

Rékasi Károlyt több százezren hallgatták

PP-Eletforma

20 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét. Ezen a napon a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok épületénél felépített gigantikus ravatal előtt több százezren rótták le kegyeletüket. Az újratemetési ünnepség meghatározó pillanata volt Rékasi Károly életének is, bár személyesen nem vett részt a megemlékezésen, a téren mégis mindenki őt hallgatta.

Tovább olvasom »
kert, nyár, tavasz, virág

Rovarűző növények a kiskertben

PP-Eletforma

A kiskertekben jól megvalósítható módszer a kártevők távol tartására a rovarriasztó növények ültetése. Az ilyen növények többsége gyógy- és fűszernövény, valamint dísznövény, de a zöldségfélék között is vannak olyanok, melyeket a károsítók nem kedvelnek.

Tovább olvasom »
ezotéria, jézus, lélek, pünkösd, rózsa, vallás, virág

Az erotikus és misztikus rózsa titkai

PP-Eletforma

A rózsa kultusza Perzsiából ered, és nagyon gazdag szimbólum, amely erotikus és vallási képzettel is bír. A szépséget és a szerelmet juttatja eszünkbe, és gyakran nevezik így a népmesék és népdalok nőalakjait is. Magyarországon Szent Erzsébet révén, akinek a rózsa az emblémája, a pünkösdi szokásokra is nagy hatással volt ez a virág.

Tovább olvasom »
nyár, otthon, tavasz, virág

Az idei nyár “virágdivatja”!

PP-Eletforma

A Holland Virágiroda 2009. nyarán is megalkotta az aktuális virágtrendet, melyben ez alkalommal a természet-közeli élmény kap hangsúlyt. A nyári vágottvirág- divatot változatos, könnyed és természetes formák jellemzik. A 2009-es év trendvirágai pedig a flamingó, a frézia, a pünkösdirózsa, a dália és a kála, sőt idén a kaprot is a nyár trendnövényei között üdvözölhetjük! Vigyük be otthonunkba a természetet!

Tovább olvasom »