vérrög

betegség, daganat, menstruáció, polip, véralvadás, vérrög, vetélés

Jaj, vérrögök a bugyimban! Beteg vagyok?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen pl. a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha vérrögök is távoznak. Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
artériás, belső szervek, terhesség, trombózis, vénás, véráram, vérrög

Vénás trombózis – több típusa ismert

PP-Eletforma

Két nagy csoportba soroljuk a trombózisokat: léteznek artériás és vénás trombózisok. Természetesen ezeken belül is vannak alcsoportok. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vénákban kialakult vérrögökről és kezelésükről beszélt.

Tovább olvasom »
fájdalom, mélyvéna, trombózis, véralvadásgátló, vérrög

Erre figyelj, ha volt már mélyvénás trombózisod

PP-Eletforma

Vannak bizonyos dolgok, melyekre a betegnek oda kell figyelni, ha már átesett egy mélyvénás trombózison. Oda kell figyelni, nehogy újra kialakuljon a probléma vagy annak egy szövődménye (pl. PTS). Hogy pontosan mikre is érdemes ügyelni a mindennapokban, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
gyógyszer, vérrög

Mitől és hogyan védenek a véralvadásgátlók?

PP-Eletforma

Napjainkban számtalan ember kénytelen véralvadásgátló terápiában részesülni, melyet van, hogy élete végéig alkalmaznia kell a betegnek. De hogy pontosan mitől és hogyan védenek ezek a készítmények, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
trombózis, tüdőembólia, végtagok, véralvadásgátló, véralvadási zavarok, vérrög

A hirtelen halál jelei a felső végtagokban

PP-Eletforma

Végtagfájdalom, elszíneződés és a végtag bedagadása: ezek a panaszok leginkább a lábaknál jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak trombózisra, ha ezek a karok esetében, vagy esetleg a koponyán belül fordulnak elő. Milyen jelek figyelmeztetnek a vérrögök kialakulására?

Tovább olvasom »
stroke, terápia, tünetek, vérkeringés, vérrög

Óránként hal meg valaki stroke-ban!

László Márta

Számtalan ember életét veszélyezteti, és a legfrissebb adatok szerint Magyarországon óránként egy halálesetért felelős a vérrögök okozta stroke. Az adatok évről évre jobbak, ugyanis a betegek egyre nagyobb figyelmet fordítanak mind a megelőzésre, mind a mihamarabbi segítségkérésre. Hogy miként lehet elkerülni az újabb stroke-ot, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
megelőzés, terápia, trombózis, trombózishajlam, vénabillentyű, véralavadásgátló, vérrög

Mi van, ha trombózist kapsz véralvadásgátló mellett?

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis akut kezelése után nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, ugyanis ekkor a hangsúly az ismételt trombózis prevencióján és a posttrombotikus szindróma elkerülésén van. Azonban olykor megesik, hogy a kezelés ellenére az illetőnél mégis kialakulnak vérrögök. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
genetika, HELLP szindróma, kismama, Leiden mutáció, vérrög

Rettegett HELLP szindróma

PP-Eletforma

A várandósság alatt olykor felléphetnek sajnos olyan állapotok, melyek veszélyeztetik a kismama és a magzat egészségét is. Az egyik legveszélyesebb ilyen kórkép az a HELLP szindróma, melynek hátterében akár fokozott trombózishajlam is húzódhat. Éppen ezért, ha az előző babavárása alatt ezzel küzdött, érdemes trombofília szűrést végeztetnie, hogy a következő várandóssága biztonságban és aggodalmak nélkül teljen. A témában dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

Tovább olvasom »
megelőzés, mentő, pályázat, stroke, szív. agy, vérrög

Szívvel a stroke ellen!

PP-Eletforma

Ön ismeri a stroke tüneteit? Magyarországon évente 40-45 ezer ember szenvedi el és csupán négy százalékuk kap vérrögoldó kezelést. Ennek egyik oka a késlekedés! Az emberek kis hányada ismeri a stroke tüneteit, későn hívják a mentőt, a beteg nem kerül időben kórházba, és nem történik meg időben a vérrög feloldása vagy eltávolítása, mely jelentősen javítja a betegség kimenetelét.

Tovább olvasom »
magzat, terhesség, TROMBOFÍLIA, vérrög

A várandós anyák legnagyobb félelme

PP-Eletforma

A HELLP szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden mutációját állapították meg. 

Tovább olvasom »
megelőzés, nyár, trombózis, vérrög, visszér, visszérműtét

6 életbevágó kérdés és válasz – a visszerekről

PP-Eletforma

 

A visszeresség Magyarországon népbetegségnek számít, mely elhanyagolt esetben súlyos szövődményekkel járhat. Dr. Sepa Györggyel, a Trombózisközpont érsebész főorvosával arról beszélgettünk, vajon hogy változott az emberek hozzáállása a problémához az elmúlt években, és hogy mi az, amiben a legtöbben hibáznak.

 

Tovább olvasom »
trombózis, ülőmunka, vérrög

Miért halhatunk bele az ülőmunkába?

PP-Eletforma

A mozgáshiány számtalan betegség kialakulásának kockázatát megnöveli. Lényegesen gyakrabban fordul elő 2-es típusú diabétesz, elhízás, magasvérnyomás azok körében, akik szinte egész nap az irodában ülnek. Kutatások szerint mindemellett a vérrögképződés esélyét is megnöveli az inaktivitás.

Tovább olvasom »
daganat, trombózis, vérrög

Miért nő meg a trombózisveszély daganat esetén?

PP-Eletforma

A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
trombózis, véralvadás, vérrög

Itt az új véralvadásgátló!

PP-Eletforma

Új típusú orális véralvadásgátló készítményeket dobtak nemrég piacra, amelyekkel megelőzhető a vérrögök kialakulása úgy, hogy az alvadási folyamatban lévő faktorok, enzimek és más anyagok működését gátolják. A sikeresen tesztelt készítmények új kapukat nyithatnak meg a trombózisos betegek számára.

Tovább olvasom »
trombózis, tüdőembólia, vérrög

Végzetes vérrögök-kevés szakember

PP-Eletforma

Magyarországon évente még mindig legalább 2000 ember halálát okozza az érrendszerben elakadt vérrög, amely igen gyakran a tüdőben torlaszolja el a vér útját, végzetes tüdőembóliát okozva. Az áldozatok legtöbbször munkaképes korú, magukat egészségesnek tekintő férfiak és nők. Milliárdokat költ az OEP trombózisos betegek táppénzére, miközben a kevés hazai szakember évek óta emberfeletti küzdelmet vív a vérrögképződés, azaz a trombózis megelőzéséért, valamint a tüdő- és tromboembóliás betegek túléléséért. A megoldáshoz vezető út lehet az európai országokban bevált Trombózisközpontok számának növelése.

Tovább olvasom »
trombózis, tüdőembólia, vérrög

Van esélyed a halálos tüdőembóliára?

PP-Eletforma

Jóval több, mint ezer ember halálát okozza évente trombózis Magyarországon, ahogyan más nyugati államokban is súlyos a helyzet. Prof. dr. Blaskó György, az Oxygen Medical véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus rizikófaktorokról és a betegség jeleiről beszélt.

Tovább olvasom »
aszpirin, aterotrombózis, trombózis, trombózis jelei, vérrög

Aszpirinnel a trombózisok ellen?

PP-Eletforma

Trombózisról beszélünk, ha az érrendszerben a fokozott alvadás miatt vérrög (thrombus) képződik. Ennek megfelelő kezelése elengedhetetlen, a súlyosbodás, vagy akár egy végzetes kimenetelű tüdőembólia elkerülése miatt. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus az aszpirinnel történő kezelés körüli félreértéseket oszlatta el.

Tovább olvasom »