vérnyomás

dohányzás, magasvérnyomás betegség, mozgás, szív, vérnyomás, vese, vizelet

Na, ez az, amit azonnal el kell engedned!

PP-Eletforma

Még a visszatartott vizelet is növelheti a vérnyomást – persze más tényezők mellet – derült ki egy új kutatásból. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Tovább olvasom »
cukorbeteség, sörhas, túlsúly, vérnyomás, vérzsírszint

Nem divat, és még veszélyes is

PP-Eletforma

A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be, és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. A metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről beszél dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Tovább olvasom »
életmódváltás, érelmeszesedés, hízás, inzulin, orvos, vérnyomás

Ez most ne menjen az agyadra!

PP-Eletforma

Számos szerv és folyamat működését befolyásolja a vérnyomás, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres, otthoni és orvos általi vérnyomás-ellenőrzés és szükség esetén a megfelelő beavatkozás. Ez az enyhébb esetekben elsősorban életmódváltást, súlyosabb esetekben az életmódváltás mellé csatlakozó gyógyszeres kezelést jelenti, amelyet aztán rendszeresen kontrollálni szükséges – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Tovább olvasom »
életmódváltás, gyógyszeres kezelés, koleszterin, sárgás lerakódás, stroke, szem, vérnyomás

Lehet, hogy baj van a koleszterineddel

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
életmód, kockázat, stroke, szív, szív és érrendszer, vérnyomás

Miért vitték le a vérnyomás értékeket?

PP-Eletforma

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
magas, mérj, monitorozz, mozdulj, vérnyomás

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!

PP-Eletforma

A magas vérnyomás – úgymond – lesből támad, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a kezelés lépéseiről, dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke az életmód gyógyító szerepéről beszélt.

Tovább olvasom »
gyors pulzus, pitvar, szívkamra, szívverés, vérnyomás

Alacsony vérnyomás, magas pulzus – betegséget jelez?

PP-Eletforma

Összességében két fő formája van a szívritmuszavarnak: vagy túl gyorsan, vagy túl lassan ver a szív. A szakértők pedig nemcsak aszerint osztályozzák a szívritmuszavart, hogy honnan ered, hanem a szívverés sebessége alapján is. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a tachycardiáról beszélt, amikor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt.

Tovább olvasom »
ciszta, daganat, pajzsmirigy, TSH-érték, ultrahang, vérnyomás, vérvétel

Pajzsmirigy: nem elég a vérvétel, kell az ultrahang is!

PP-Eletforma

A laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Az ultrahangos vizsgálatot célszerű rendszeres időközönként elvégeztetni, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását.

Tovább olvasom »
infarktus, stroke, szívelégtelenség, szövődmény, vérnyomás

Magas vérnyomás? Ilyen szövődményeket kell elkerülni!

PP-Eletforma

Gyakori tévedés, hogy sokan a magas vérnyomásra csak, mint egy értékre tekintenek, és nem tartják fontosnak a helyzet rendezését. Holott  az állandósult, kezeletlen magas vérnyomás évek alatt súlyos szövődményekkel járhat – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Tovább olvasom »
gyógyszer, kardiológus, vérnyomás

Vedd komolyan! Szedd komolyan!

PP-Eletforma

Miért van az, hogy egyes magasvérnyomás betegek csupán egyetlen gyógyszert szednek, míg másoknál 2-3 gyógyszert is kell kombinálni? Miért kell csökkenteni vagy növelni egyes gyógyszerek dózisát és miért lehet szükség új gyógyszerre a kontrollok után? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa.

Tovább olvasom »
alváshiány, fül-orr-gégészet, horkolás, idegrendszer, légzés, stressz, vérnyomás

Mit tehetünk a horkolás ellen?

PP-Eletforma

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
Cinn-szindróma, daganat, gyógyszeres kezelés, mellékvese, vérnyomás

Nem sikerül csökkenteni a vérnyomást? Conn-szindróma is okozhatja

PP-Eletforma

A magas vérnyomás egyik hatékony terápiás módja a gyógyszeres kezelés. Vannak azonban esetek, amikor a vérnyomás emelkedését egy mögöttes betegség váltja ki (másodlagos hipertónia)- ekkor javulás csakis abban az esetben érhető el, amennyiben az alap betegséget kezelik. Ilyen állapot például a Conn-szindróma, ami gyakran bújik meg a vérnyomás-problémák mögött. A témában dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, koleszterin, lábfájdalom, szívinfarktus, szívritmuszavar, vérnyomás

9 tévhit a szív- és érrendszeri betegségekről

PP-Eletforma

Amennyiben nem ismerjük a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait, jeleit, a kivizsgálás és kezelés jelentőségét, vagy ha fél-információink, esetleg tévképzeteink vannak róluk, könnyen bajba kerülhetünk. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a leggyakoribb tévedésekre hívta fel a figyelmet.  

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, mozgás, szakember, testsúly, vérnyomás

Pariban a kilók és a vérnyomás

PP-Eletforma

Erősen befolyásolja a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet a súlytöbblet. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos szerint az elhízás önmagában is növeli az értékeket, a jó hír azonban, hogy a többlet csökkentésével a vérnyomás és koleszterinszint is csökkenthető.  

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, gyógyszer, mozgás, sport, vérnyomás

Állítsd be magadnak!

PP-Eletforma

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudni, hogy az életmódunkkal jelentősen befolyásolható ez az érték. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nemcsak az esetleges fejfájástól szabadulhatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az infarktus kockázatát is.

Tovább olvasom »
kivizsgálás, pajzsmirigy, pulzus, szívdobogás, szívritmuszavar, vérnyomás

Az erős szívdobogásérzés leggyakoribb okai

PP-Eletforma

Az éjszakai alvásból felébresztő szívdobogásérzés, a napközbeni erős kalapálás, – amikor majd kiugrik az ember szíve a mellkasából – szívritmus zavarra utal. Ilyenkor gyakori, hogy a nyakban, a fülben is érezhető a szívdobogás. Melyek a szívdobogásérzés leggyakoribb kiváltó okai, miért nagyon fontos az alapos kivizsgálás? Szakembert kérdeztünk.

Tovább olvasom »
alkohol, BMI, dohányzás, kardiológia, koleszterin, szívritmus, vérnyomás

Amíg a szívem utolsót nem dobban…

PP-Eletforma

…szeretni foglak az életemnél is jobban” áll a híres idézetben. Ma Valentin napon különösen sokat foglalkozunk a szívügyeinkkel, szerelmünkkel, szeretteinkkel, azonban szívünk egészségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.  Pedig a szív egészsége a hosszú, és teljes élet meghatározó része, amely egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal megőrizhető  erre hívják fel a figyelmet a Szív tudatosság hónap szervezői világszerte.

Tovább olvasom »
EKG, kardiológia, szív, szívritmuszavar, vérnyomás

A szívritmuszavar jelei, okai és kivizsgálása

PP-Eletforma

Ha valaki dobszerű szívverést tapasztal, mellkasi remegésérzése, légszomja van, szédül, a mellkasában, a torkában, a gyomor tájékon furcsa fájdalmat, szúrést érez, lehetséges, hogy szívritmus zavarban szenved. Ennek a betegségnek számos formája létezik, és többféle kockázati tényező is vezethet a kialakulásához.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, egyensúlyzavar, koleszterin, látászavar, stroke, szív, szűrés, vérnyomás

A stroke tünetei

PP-Eletforma

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Tovább olvasom »
koleszterinszint, orvos, rizikófaktor, stroke, vérnyomás

Hogyan előzhető meg a stroke?

PP-Eletforma

A magas vérnyomás és koleszterinszint is rizikófaktora a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa azokra a kockázati tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek indokolják a rendszeres kivizsgálást.

 

Tovább olvasom »
betegség, stressz, ünnep, vérnyomás

Óvatosan! Könnyen a fa alatt végezhetjük!

PP-Eletforma

Az ünnepek előtti rohangálás hatalmas megterhelés, amely sokszor odáig fajul, hogy az ember rosszul lesz. megszédül, megfájdul a feje, szaporán kezd verni a szíve, izzad, esetleg fekete körök, vagy más, múló látászavar jelentkezik nála. A legtöbben ilyenkor legyintenek egyet, nem foglalkoznak a jelenséggel, hiszen majd csak elmúlik. De sajnos előfordulhat, hogy ahogyan a stressz, úgy a tünetek sem múlnak el nyomtalanul, újra és újra jelentkeznek, ami már komoly betegségre, a magasvérnyomásra is felhívhatja a figyelmet.

Tovább olvasom »
alvási apnoe, egészség, vér, vérnyomás

Nem a hossz, hanem a minőség a fontos!

PP-Eletforma

A napi hat óránál kevesebbet alvókat könnyebben ledönti a lábáról a nátha. A pihentető alvás pedig nem csak az alvásidő hosszán múlik, hanem az alvás minősége is lényeges az egészség megőrzésének szempontjából – derült ki egy legutóbbi felmérésből. Akkor most mennyit és hogyan aludjunk?

Tovább olvasom »
koleszterin, stroke, szív és érrendszer, vérnyomás

A nap kérdése: hány éves a szíved?

PP-Eletforma

Ma van szív világnapja. Azt tudtad, hogy annak, aki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora? Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet. 

Tovább olvasom »
gyógyszer, hipertónia, pajzsmirigy, vérnyomás

Mi az oka, ha nem használ a vérnyomáscsökkentő kezelés?

PP-Eletforma

A magasvérnyomás életveszélyes szövődményekkel is járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő, személyre szabott kezelése, mely magában foglalja a gyógyszeres terápiát, a rendszeres testmozgást, valamint a diétát. Ennek ellenére előfordulhat, hogy lényeges javulás nem következik be az állapotban. Vajon mi az oka? 

Tovább olvasom »
folyadék, hipertónia, ingadozás, kánikula, szívbetegség, vérnyomás

Így kezeld a vérnyomást hőség idején!

PP-Eletforma

Bár a jó időnek a legtöbben örülnek, viszont a kánikulának megvannak az árnyoldalai is, hiszen egyes esetekben a nagy meleg fejfájást vagy levertséget eredményez, de ezek mellett a vérnyomás változásával is számolni kell. Hogy miért, arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája ad választ.

Tovább olvasom »
betegség, hormonok, szívinfarktus, vérnyomás

Hormonzavar is okozhat magas vérnyomást

PP-Eletforma

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás állapot olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, így kezelése kiemelt jelentőséggel bír. Előfordulhat azonban, hogy hiába a gyógyszeres terápia, a beteg értékei nem javulnak. Ebben az esetben nem kizárt, hogy hormonális zavar áll a háttérben.


Tovább olvasom »
alacsony vérnyomás, hormon, pajzsmirigy, vérnyomás

A hormonok is hatnak a vérnyomásra

PP-Eletforma

A legtöbben csak legyintenek, ha a közelükben valaki a túl alacsony vérnyomásáról panaszkodik. Tény, hogy így lényegesen kisebb például a stroke kockázata, azonban a mindennapos kellemetlenségek mellett – szédülés, álmosság – az alacsony vérnyomás is komoly betegségekkel járhat.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, tévhitek, túlsúly, vérnyomás

5 tévhit a magas vérnyomásról

PP-Eletforma

A magasvérnyomás-betegség a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, ami kezeletlenül életveszélyes szövődményekkel járhat. Bár az állapotot –akár hallomásból – mindenki ismeri, ám vannak olyan kérdések, melyek sokak számára nem egyértelműek.

Tovább olvasom »
évszakváltás, hipertónia, magas vérnyomás, vérnyomás

A vérnyomásnak sem tesz jót a hideg

PP-Eletforma

Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös időjárás, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nemcsak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is, hiszen amint hidegebbre fordul odakint, úgy emelkedhet a vérnyomás is. Most az évszakváltás okozta problémákról és a teendőkről lesz szó.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, prehipertónia, vérnyomás, vérnyomásproblémák

Ezért veszélyes a prehipertónia!

PP-Eletforma

A magasvérnyomás-betegséget megelőző prehipertóniával csak kevesen foglalkoznak, pedig annak ellenére, hogy semmilyen tünetet nem okoz, komoly károkhoz vezethet a szervezetben. Elmondjuk, hogy miért érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá!

Tovább olvasom »
hipertónia, orvosi tanácsok, vérnyomás

Vérnyomáscsökkentő? Nem árt néha változtatni a dózison

PP-Eletforma

Azok, akiknél egyszer már megállapították a hipertóniát, legtöbbször kénytelenek egész életükben vérnyomáscsökkentőt szedni. Igen ám, de ez még nem jelenti azt, hogy mindig ugyanolyan dózisban kell kapják a tablettákat, előfordulhat, hogy többre, esetleg kevesebbre van szükségük. Mikor kell változtatni a gyógyszeradagon?

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, orvosi tanácsok, vérnyomás

Így mérje meg rendszeresen a vérnyomását!

PP-Eletforma

Bizonyára tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg ha stresszes, keveset mozog és dohányzik-, meglehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, orvosi tanácsok, vérnyomás

A kis vérkörre is veszélyes a magas vérnyomás!

PP-Eletforma

A magas vérnyomás egy komoly betegség, ráadásul nem is csak egy vérkört érinthet. Hiszen előfordulhat az is, hogy nem a test, hanem a tüdő vérkörének nyomása tolódik el, ez azonban – ahogyan dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától megtudhattuk – más tüneteket, és más kezelést is igényel.

Tovább olvasom »
egészség, magas vérnyomás, vérnyomás

Idős korban is oka van a magas vérnyomásnak

PP-Eletforma

Egy idős nénit magasvérnyomás betegséggel szállítottak kórházba, amelyet korábban sokan a kor természetes velejárójának tekintettek. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza, kardiológusa, diabetológusa azonban úgy vélte, nem minden esetben a legkézenfekvőbb megoldás a célravezető.

Tovább olvasom »
hipertónia, magas vérnyomás, tej, tejtermékek, vérnyomás, vérnyomáscsökkentés

Igyunk tejet a magas vérnyomás ellen!

PP-Eletforma

A tejfogyasztás csökkenti hipertóniát, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki a Gyógyhatású és Funkcionális Élelmiszerek Intézetének (Institute of Nutraceuticals and Functional Foods, INAF) kutatásából.

Tovább olvasom »
alacsony vérnyomás, alkohol, elhízás, magas vérnyomás, vérnyomás, vérnyomásmérés

Fontos kérdések és válaszok magas vérnyomásúaknak!

PP-Eletforma

Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk-e magas vérnyomással, vagy éppen ihatunk-e alkoholt? Bár hazánkban a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, mégis sokan nem ismerik a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa, foglalkozás egészségügyi orvosa válaszol.  

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, természetes módszerek, vérnyomás, vérnyomáscsökkentés

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

PP-Eletforma

A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy elhatározással és szakértő segítséggel a már kialakult betegséget is rendezni lehet. 

Tovább olvasom »
infarktus, stressz, szénsavas italok, üdítő, vérnyomás

Már egy üdítő is növeli az infarktus kockázatát

PP-Eletforma

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a legújabb kutatásról beszélt, amely az infarktust is a lehetséges kockázatok közé sorolja.

Tovább olvasom »