vércukor

betegség tünettek, bor, fogyás, hallás, vércukor

4 gyakori, ám nem tipikus jel

PP-Eletforma

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Tovább olvasom »
diéta, egészség, egészséges életmód, életmódváltás, vércukor, vércukor mérés

Cukorbetegen is finomat

PP-Eletforma

Marton Adrienn a TV2 Ízes Élet, valamint a Life Tv Privát Séf című műsorának háziasszonya különösen figyel arra, hogy ne csak ízletes ételeket készítsen, hanem  allergiával vagy akár bármilyen érzékenységgel, betegséggel küzdők számára is választékos étkezési ötleteket adjon. 

Tovább olvasom »
hőhollámok, inzulin, inzulinrezisztencia, menopauza, vércukor

Inzulinrezisztenciára utalhatnak a hőhullámok

László Márta

Igen gyakori panasznak számítanak a hőhullámok a változókorba lépett nőknél. Bármennyire is kellemetlen, sokan természetesnek vélik az állapotot, így megpróbálnak együtt élni vele. Azonban érdemes a tünetet komolyan venni, hiszen tanulmányok szerint inzulinrezisztenciára utalhat. Amit szükséges ekkor tenni, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
AGE Reader, megelőzés, vércukor, vizsgálat

Ismerd meg a cukrodat!

László Márta

AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott a Szent János Kórház Budai Neuropathia Centruma. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, étkezés, inzulinrezisztencia, vércukor, zabkása, zabpehely

Cukorbetegek! Csak óvatosan a zabkásás reggelivel!

PP-Eletforma

A cukorbetegek és az inzulinrezisztensek speciális diétát követnek a napi étkezések mindegyikén. Már a reggelinél is figyelniük kell, hogy milyen felszívódású ételt  fogyasztanak, amellett hogy az laktató is legyen, és hosszan energiával lásson el. Mi a helyzet a zabkásával? Tényleg problémás reggeli lehet?

Tovább olvasom »
alkohol, buli, cukorbetegség, grillparti, mértékletesség, óvatosság, vércukor

Mámorító estek cukrosoknak is

PP-Eletforma

Nyáron, a fesztiválok és a kerti partik idején szinte minden társaságnál előkerül az alkohol, de egy kellemes, otthoni vacsorát is jól esik olykor egy kis borral zárni. De vajon mit tehetnek a cukorbetegek? Teljesen le kell mondaniuk az alkoholról, vagy ihatnak egy-egy pohárral? Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszol.

Tovább olvasom »
cukor, egészséges életmód, inzulin, szénhidrát, vércukor

Valóban nem akarsz cukrot enni? Nem lesz egyszerű!

PP-Eletforma

Nagyon sok esetben az ember cukormentesen próbál étkezni az egészséges táplálkozás jegyében. Ráadásul, ha az ember még olyan betegséggel is kénytelen együtt élni, mint az inzulinrezisztencia, akkor kiemelten fontos, hogy pontosan tudja, miben van cukor, mit kell kerülnie, és mivel érheti el az édes ízhatást a cukor nélkül. Mindemellett sokszor keveredik a cukormentes és a szénhidrátmentes étkezés kifejezése. Hogy mire jók a szénhidrátok, miben találhatóak meg, szükséges-e hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket fogyasztani arról Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Tovább olvasom »
vércukor, vércukormérés, vércukorszint

Tetoválással is mérhető lesz a vércukorszint?

PP-Eletforma

A San Diego-i California Egyetem nanomérnökei egy ideiglenes tetoválást teszteltek, amely olyan érzékelőt tartalmaz, ami képes a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt érzékelni és kivonni, valamint annak mértékét meghatározni. Ez a rugalmas, könnyen hordható eszköz ígéretes előrelépés lehet a nem invazív glükózszint mérés megvalósítására.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, nyaralás, vércukor

Erre figyeljenek a cukorbetegek utazáskor

PP-Eletforma

A cukorbetegségben érintetteknek az átlagnál is több kihívással kell szembenézniük a nyaralás megszervezésekor, legyen szó az egészséges menüsort biztosító szállás kiválasztásáról vagy a rendszeres vércukorszint-önellenőrzésről. Aggódniuk azonban nekik sem kell, hiszen megfelelő előkészületekkel gondtalanul élvezhetik a nyári pihenést.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, otthoni vércukormérés, vércukor, vércukormérő

Milyen vércukormérőt vegyek?

PP-Eletforma

Az eszköz vércseppigénye, a mérési idő, valamint a készülék mérete és kezelhetőségének egyszerűsége mellett a legalapvetőbb elvárás az otthon használatos vércukormérőkkel szemben a mérés pontossága – válaszolja meg röviden Dr. Hosszúfalusi Nóra, diabetológus a címben feltett kérdést.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, vércukor, vércukormérés, vércukormérő

Új korszak a vércukormérésben

PP-Eletforma

Az otthoni vércukormérést forradalmian megújító eszközt mutattak be szakemberek a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett szimpóziumon. Megbízhatóságát és mérési pontosságát az Intézet kiválónak minősítette.  

Tovább olvasom »
cukorbetegség, diagnosztizálás, otthon, vércukor

Miért fontos az otthoni vércukormérés?

PP-Eletforma

A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert mostantól sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukor-ellenőrzésnél. 

Tovább olvasom »