vendégváró

Ágfalva, krumpli, sós kedvenc, túró, vendégváró

Ágfalvi krumplis-túrós pogácsa

László Márta

Ágfalván élő Gabi barátnőm igazán nagyon szereti a praktikus, finom dolgokat. Valahányszor meglátogatjuk, mindig ezzel a pogival kedveskedik nekünk! Egyszerű, gyors, olcsó, és mi nem tudunk betelni vele! Ki kell próbálnod, ha valami igazán jóval szeretnél barátaidnak kedveskedni! Hozzá kell tennem, hogy ez a pogi csak a sütés napján az igazi, de annyira finom, hogy másnapra biztosan nem marad belőle! Most végre elkértem a receptet Nketek! Farsangra pont jó!  

Tovább olvasom »
finn konyha, sütés, tészta, vendégváró, virsli

Kenyérben sült virsli, ahogy a finn barátaim készítik

László Márta

Alig ismertem meg finn barátaimat, máris meg kellett kérdeznem tőlük, mit énekel a Picasso kalandjai című filmben a finn dizőz? Jót nevettek, mert nem én voltam az első, aki érdeklődött. A válasz: egy hagyományos finn recept, ami arról szól, hogyan készül a kenyérben sült hal? Innetől kezdve felkeltette az érdeklődésemet a finn konyha, íme egy nagyon egyszerű, ám isteni finom vendégváró, amit tőlük tanultam. 

Tovább olvasom »
bor, elálló, gasztroajándék, méz, sütemény, vendégváró

Nagyi borkínáló mézes sütije

László Márta

Rendkívül jól értettek a nagymamák az elálló ételek készítéséhez annak ellenére, hogy sok segítségük nem volt. Azt gondolom, hogy ebben rohanó, stresszes világban nem árt elsajátítani ezeket a pompás recepteket, hiszen nincs időnk mindig valami újat kreállni egy váratlan barát érkezésekor. Milyen egyszerű például ezt a sütit előkapni, egy pohár bort önten, és egy jót beszélgetni.    

Tovább olvasom »
kifli, mártogatós, pesto, Szentgotthárd, thermálhotel, tökmag, vendégváró

Szentgotthárdi tökös álom

László Márta

Bámulatos ízvilággal dicsekszik az a pestó, amit a minap kóstolhattam egy turisztikai újságírótalálkozón, Szentgotthárd egyik legelegánsabb termálszállodájában. Aki odalátogat, máris ízelítőt kap a környékből! Mi másból is készülhetett volna a vendégváró alapja, mint az ősz slágeréből, a tökből! Ezt a kis finomságot minden szobába bekészítik. Jó a délutáni teához vagy a reggeli kávéhoz! Szerintem az otthoni, esti traccspartihoz vagy kártyázáshoz is egyszerűen remek! Persze, hogy elkértem nektek a Gotthard Therme séfjének receptjét! Fogadjátok szeretettel!          

Tovább olvasom »
édesség, gluténmentes, nektarin, uzsonnára, vegán életmód, vendégváró

Budázott nektarin rizsmorzsában

bulkshop.hu

Gyerekkorunk nagy kedvence volt a bundázott alma, az még tojással és zsemlemorzsába forgatva készült. Ezt a nektarinos receptet igyekeztünk vegánosítani és gluténmentesíteni. Ropogós rizsmorzsában, puha, édes nektarinhús. Nagyon finom. Az is igaz, hogy az általunk panírozáshoz használt kizárólag növényi hozzávalókból nehezebb sima bundát készíteni, mint tojással, a mienk kicsit rusztikusabb, ropogósabb, szerintünk finomabb is. A nektarinok bundája jól tapadt, az olajban kisütött változata jól megfordítható volt, nem morzsálódott. Egy részét ugyanis kókuszzsírban sütöttük ki a tűzhelyen, serpenyőben, a másik részével megpróbálkoztunk a sütőben sütéssel. Mind a két út járható, a sütőben sült változathoz kevesebb zsiradék is elegendő, a tűzhelyen viszont kissé pirosabbra, színesebbre süthető. A Bulkshop receptjét vaníliapudinggal készítette.

Tovább olvasom »
alufólia, camembert, könnyű falatok, vendégváró, vörösbor

Batyuban sült camembert

Somogyi Zoltán Max

Gyors vacsora, vagy beszélgetős-mártogatós-kenegetős. Nem kell hozzá csúcs francia sajt, mert az ízeket fokozzuk a fűszerezéssel. Tehetünk rá pár csepp vörösbort, ízesített olívaolajat, fokhagymakrémet, vagy balzsamecet-sűrítményt is. A lehetőségek korlátlanok, egyedi ízesítéssel pompás vendégvárós ételt készíthetünk, és pár perc alatt elkészülhet – állítja Somogyi Zoltán Max.

Tovább olvasom »
mártogatós, paszta, szezámmag, tahini, vendégváró, zabpehely

Tahinikrém zabropogóssal

bulkshop.hu

Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.

Tovább olvasom »
elállós, liszt, sajt, sós süti, vendégváró

Kovács nagyim tündéri sajtosa

László Márta

Ezt még egy hajó fedélzetén is összedobtam a legénységnek Dél-Korea partjainál. Nem tudtam annyit összegyúrni, hogy elég lett volna, a szakács barátom pedig örült, hogy levettem némi tehet a vállairól. A nagyim receptje kiállta az idő próbáját, és ma is imádják a barátaink. Ráadásul akár egy hét múlva is élvezetes sós! Megsúgom: többször is előfordult, hogy nem vártam vele. Amint összegyúrtam, már gyújtottam is be a sütőt! Jól sikerült!   

Tovább olvasom »
Kakukkfű, oregánó, pizzaliszt, rozmaring, vendégváró

Zöldfűszeres grissini

bulkshop.hu

Vegán életmódba illeszthető olasz eredetű kenyérféle. A grissini az a vendégváró, amit már a vendégek megérkezése előtt megdézsmálunk, jó, ha fel nem faljuk az egészet. Az úgynevezett na még egyet, de tényleg ez lesz az utolsó kifejezés pont erre illik. Az evését akkor sem lehet abbahagyni, ha már pukkadásig ettünk belőle. Bulkshop azt írja, hogy az eredeti recept nagy szemű sót javasol.

Tovább olvasom »
kiadós, lenmag, pogácsa, túró, vendégváró

Pogi Piroska kosarába

László Márta

Mindig is jobban szerettem sós sütiket sütni. Valahogy több sikerélményem is volt tőle! Ez a vendégváró igazán gyors, nem kíván nagy szakértelmet, de sok lesz belőle, és még másnap is nagyon finom! Próbálkozhatsz más magokkal is, és a tehéntúrót is kipótolhatod juhtúróval. 

Tovább olvasom »
eteti magát, ropogtatni való, sajt, sós sütemény, teához, vendégváró

Ropogós sajtos rudak

Pammer Lívia

Télen, nyáron, hétvégén vagy ünnepnapokon – bármikor – extra gyorsan elfogyó sajtos ropogtatni való. Gyorsan elkészül, nem kell pihentetni sem. Egy baja van – nem tud olyan gyorsan megsülni ahogy elkapkodjuk – írja sós sütijéről Pammer Livi. 

Tovább olvasom »
levelestészta, sonka, vendégváró

Krémsajtos sonkarózsa

László Márta

Farsangkor hagyd magad elvarázsolni! Bármennyire furcsa, a férfiak is képesek a csodákra, és engedjük is őket érvényesülni a konyhában! Ez egy olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető recept, amit nyugodtan bízd rájuk. A kész falat pedig egész egyszerűen mennyei! Csak ne felejtsd el megmutatni, hol tartod a muffin-sütőt!        

Tovább olvasom »
bruschetta, pulykahús, szendvics, vendégváró

Pulykahúsos bruschetta

László Márta

Itt a hétvége, sokan kelnek útra szeretteiekhez. Rég nem látott rokonok kopgtathatnak be váratlanul, és jól esne nekik egy kis harapnivaló. Ez a remek recept, amit Gallicoop főszakácsa készített, erre tökéletesen megfelel! Mindjárt melegebb a léleknek is!       

Tovább olvasom »
alma, édesség, pite, sütemény, vendégváró

Anyukám mesealmása – tényleg álom!

László Márta

Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!  

Tovább olvasom »
borozgatás, kolbász, paprika, paradicsom, sajt, vendégváró

Váratlan vendég-tál

László Márta

Már mindenkivel előfordult, hogy bejelentés nélkül kapott vendéget. Bekopogott egy régi barát vagy barátnő, mert hirtelen szeretett volna megosztani egy gondot, vagy egy édes titkot. Ilyenkor nincs idő konyhatündérkedni, hisz az illettőnek pont az a vágya, hogy leüljön veled beszélgetni egy pohár bor mellett, és csak rá figyelj. Pont ilyen helyzetbe kerültem a minap, amikor jött a telefon, hogy azonnal a tanácsomra van szükség… Én meg a város másik felén voltam egy sajtótájékoztatón. Megmutatom, mi volt a megoldás!      

Tovább olvasom »
falatka, feta, krém, leveles tészta, partifalat, vendégváró

Fetakrémes kanapé

Kandikó Éva

Nem, nem arról van szó, hogy valamelyik gyerek összekente a kanapét fetával. Kanapénak hívják az apró szendvicsek alapját, lehet akár kréker keksz, akár direkt erre a célra sütött kenyér.

Tovább olvasom »
húsvét, pite, spenót, túró, vendégváró

Spenótos, túrós lepény

Kandikó Éva

Tökéletes választás a húsvéti asztalra ez a pite, készen kapható leveles tésztából, üde zöld spenótból és túróból. Előkészíthetjük a vendégek érkezése előtt is, és betehetjük a sütőbe, amikor megérkeznek.

Tovább olvasom »
leveles tészta, sonka, sonkás roló, sörkorcsolya, vendégváró

Sonkás roló

Kandikó Éva

Mindig jó, ha nem kéznél egy csomag készen kapható leveles tészta, mert akkor ilyen vendégváró falatokat is el tudunk készíteni, ha úgy hozza az élet, hogy vendégeket kell hirtelen fogadnunk.

Tovább olvasom »
maradékhasznosítás, risotto, rizs, vendégváró

Arancini, a zseniális rizsgolyó

Kandikó Éva

Arancini, azaz sült rizsgolyók. Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottót. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Tovább olvasom »
Antal Vali, bazsalikom, brokkoli, kenőke, sóska, újhagyma, vendégváró

Vad brokkolis kenőke

PP-Eletforma

Sok szép zöld növény pompázik a kertben! Mind-mind maga az egészség! Innen jött az ihlet a vacsorához! Nagyon finom kenőke lett belőlük, amikett frissen sütött oregano-olajos focaccia-val ettem (olasz kenyérféleség), de kínálhatsz hozzá egyszerű pirítóst is! Antal Vali egészséges recptkínálatában láthatod ezt a kis egyszerű csodást is!

Tovább olvasom »