védőoltás

állatorvos, kutya, megelőzés, oltás, vakciona, védőoltás, veszettség

Van egy négymancsú szőrös kis családtagod?

PP-Eletforma

Még mindig hatalmas veszélyt jelent saját és kisállataink egészségére számos oltással megelőzhető betegség: a halálos kimenetelű veszettség például a világ népességének felét fenyegeti. Mivel a kisállattartók többsége családtagként kezeli a kedvencét, és megosztja vele az otthonát is, az oltások ma fontosabbak, mint ezelőtt bármikor. Az oltási programoknak köszönhetően 2030-ra megszűnhet a veszettség!

Tovább olvasom »
agyvelőgyulladás, ausztria, horvátország, kullancs, védettség, védőoltás

Agyadra mehetnek!

PP-Eletforma

Jön a tavasz, és vele együtt jönnek a kullancsok is! Ideje beadatni a védőoltást, hogy a szezonra kialakulhasson a kullancsencephalitis elleni védelem. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás első fázisának tünetei – fejfájás, fáradtság, rossz közérzet – általában a kullancscsípést követő 5-14. napon jelentkeznek. Nem lehet előre tudni, hogy kinél okoz súlyos betegséget.

Tovább olvasom »
kullancs, megelőzés, védőoltás, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás

Ezek tuti, vérre mennek!

PP-Eletforma

Itt az ideje a kullancs elleni védekezésnek, hívják fel a figyelmet a szakemberek. Az enyhe teleket követően általában nagyon elszaporodnak a kullancsok, ami azért veszélyes, mert az általuk terjesztett fertőzések eredménye súlyos, életre szóló fizikai és szellemi  károsodás is lehet. A védekezést minél korábban kell megkezdeni, így tavaszra, amikor sokan indulnak kirándulni az itthoni és a szomszédos országok fertőzött területeire is, már a kullancsszezon kezdete előtt kialakítható a magas fokú védettség. A világ legmagasabb, 80% feletti átoltottságát elérő Ausztriában töredékére zuhant a múltban súlyos problémát jelentő kullancsencephalitis megbetegedések száma. Az esetek egy részében komoly maradványtünetekkel gyógyuló betegségre nincs célzott terápia, az egyetlen hatékony védekezési mód ellene a védőoltás.

Tovább olvasom »
Humán Papillomavírus, Magyar Rákellenes Liga, szűrővizsgálat, táplálkozás, védőoltás

Már gyerekkortól kell küzdeni a rák ellen!

PP-Eletforma

Számos módon küzdhetünk a daganatos megbetegedések ellen – életkortól függően. A Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több ember küzdjön önmagáért. Ezen túl a szervezet összegyűjtötte, hogy mire kell odafigyelnünk saját érdekünkben. Mint kiderült, nem lehet elég korán kezdeni!  

Tovább olvasom »
HPV-fertőzés, megelőzés, méhnyakrák, szűrés, védőoltás

Miről beszél a bugyid?

PP-Eletforma

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig rengeteg nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. 2018. február 3-áig ez a betegség kerül reflektorfénybe a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzés hetén. A kezdeményezés hazai rendezvénysorozatának főszervezője a Mályvavirág Alapítvány, “GyöngyöM” kampányának üzenete: legnagyobb részt rajtunk múlik, hogy a betegséget elkerüljük!

Tovább olvasom »
házi orvos, influenza, védőoltás, WHO

Hívd a dokidat! Most!

László Márta

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Az MTI beszámolója szerint Ónodi-Szűcs Zoltán arra figyelémeztetett, hogy minden év januárja körül éri el Magyarországot az influenza. A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás. 

Tovább olvasom »
hetedikes, hpv, lányok, méhnyakrák, vakcina, védőoltás

Hetedikes a lányod? Akkor ezt tudnod kell!

PP-Eletforma

Idén október 25-éig igényelhetik az ingyenes oltást a hetedikes lányok szülei. Négy éve sikeres a hazai méhnyakrák-megelőző program. 2014 óta több mint 100 ezer 12 éves lány kapta meg a méhnyakrák elleni védőoltást a Nemzeti Védőoltási Programban; idén újabb 40 ezer lány szerezhet védettséget a súlyos betegség ellen.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, fertőző betegség, komplikáció, megelőzés, szövődmény, védőoltás

Ideje beadatni a másodikat!

PP-Eletforma

A bárányhimlő elleni hatékony védelemhez két oltásra van szükség, ezért a szeptemberben közösségbe kerülő gyerekeknek legkésőbb augusztus második felében célszerű beadatni az ismétlőoltást is – hívja fel a szülők figyelmét a GSK infektológus szakértője. A legfrissebb statisztikák szerint a betegség tényleges hazai előfordulása több mint duplája a jelentett évi 35-40 ezer esetnek. A szakértő hozzátette: veszélyes tévhit, hogy a bárányhimlőn át kell esni, hiszen a betegség akár súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel is járhat. Hét uniós országban már az oltási rendben szerepel a kétadagos védőoltás. A fertőzés elleni magas fokú védettség a második adag beadása utáni hetekben alakul ki.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, határidő, iskolaév, szövődmények, védőoltás

Ió, ció, áció, vakcináció!

László Márta

Július második hetéig be kell adatni az első bárányhimlő elleni védőoltást, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a védettség. A kötelező vakcina bevezetésével akár 90%-kal is csökkenhet a fertőzöttek száma, és a kapcsolódó egészségügyi kiadások is. Évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő világszerte.  

Tovább olvasom »
kullancs, lyme kór, nyárelő, tanácsok, tavasz, tévhitek, védőoltás

Kezdődik a vámpírok bálja

PP-Eletforma

A népszerű kirándulóhelyeken hétvégente rengetegen túráznak, a tavasz mindenkit a természetbe csábít. Egyre több időt töltünk a szabadban sportolással vagy épp kerti munkával, van azonban egy apró potyautas, akit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, az udvarról.

Tovább olvasom »
felnőttkor, kozkázati csoport, megelőzés, védőoltás

Neked ezt is be lehet adni!

László Márta

Magyarországon a gyerekek védőoltása rendkívül jól szervezett és hatásos. A háború utáni évtizedekben kialakított oltási rendnek köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is igen eredményes. Számos fertőzésre azonban felnőttkorban is figyelni kell, különösen a kockázati csoportokba tartozóknak.

Tovább olvasom »
család, egészség, járvány, közösség, megelőzés, védelem, védőoltás

Felnőtt korban is életet menthet

PP-Eletforma

Évente 2-3 millió életet mentenek meg világszerte a védőoltások, mivel 26 különféle betegség ellen nyújtanak védelmet – hívja fel a figyelmet a WHO. Az április 24-én kezdődő Védőoltási Hét kapcsán szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell az immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, de a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, egészségvédelem, fertőzés, magyarország, szövődmény, védőoltás

Szelídül a bárány

László Márta

Magyarországon már több város indított bárányhimlő-megelőzési programot, például Hódmezővásárhely, Kaposvár, Eger, Miskolc és Salgótarján. A betegséget nem lehet felszámolni, ha csak a serdülők és a rizikócsoportok kapják meg a védőoltást, ehhez általános oltási programra van szükség. Ennek eredményeképpen akár 90%-kal is csökkenhet a fertőzöttek száma, így a kapcsolódó egészségügyi kiadások is a töredékükre esnek vissza.

Tovább olvasom »
fertőzés, immunrendzser, kullancs, szezon, védőoltás

Agyadra mehet!

PP-Eletforma

Nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, a játszótereken is támad az élősködő. Az önvizsgálat elmulasztása miatt fokozottan veszélyeztetettek vagyunk. Nem lehet előre tudni, hogy kinél okoz súlyos szövődményeket a kullancsencephalitis vírusfertőzés. Gyógyszer nincs rá. Vannak olyan uniós országok, ahol az ezredfordulót követő évtizedben többszörösére emelkedett a kullancs-encephalitis előfordulása. A betegség súlyosabb esetekben komoly maradványtünetekkel gyógyul, a kórházi kezelésre szoruló betegek harmada-fele kénytelen elhagyni korábbi munkahelyét!

Tovább olvasom »
bárányhimlő, fertőzés, járvány, szövődmény, védőoltás, WHO

Kinn a bárány!

László Márta

Egyre több uniós ország vezeti be a bárányhimlő elleni védőoltást. Tavasztól Olaszországban is kötelező a varicella, a svéd és a magyar kormány jelenleg csak mérlegeli a döntést. Évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő világszerte. 100-ból legalább egy négy év alatti kisgyermek kórházi kezelésre szorul a betegség miatt. A varicella elleni védekezés kiemelkedően sikeres azokban az országokban, ahol a védőoltás bekerült a nemzeti immunizációs programba.

Tovább olvasom »
1 csomag = 1 védőoltás, anya, csecsemő, kampány, tetanusz, védőoltás

1 csomag = 1 védőoltás

László Márta

Tizenegyedik alkalommal indította útjára 1 csomag = 1 védőoltás közös kampányát a UNICEF és a Pampers. Összesen 404.000 tetanusz elleni védőoltás gyűlt össze a magyar családok segítségével. Ez a mennyiség több mint 130.000 anya és újszülött életét mentheti meg a harmadik világ országaiban. A mostani kampánynak itthoni vonatkozása is volt: a Pampers az újságírók segítségével egy hazai gyermekotthonnak, a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok részére adományozott pelenkákat.

Tovább olvasom »
Hepatitis A, járvány, védőoltás

Már nem egzotikus betegség, mégis kevesen védekeznek

László Márta

Az elmúlt hetekben Közép-Európa számos országából, így Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A-megbetegedéseket. Az összességében több száz embert érintő járványok rámutatnak: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség, ám van megoldás!

Tovább olvasom »
Cervarix-vakcina, daganatos betegség, hpv, méhnyakrák, nőgyógyász, védőoltás

Mindent tudsz a méhnyakrákról?

PP-Eletforma

A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján – általában hosszú évek alatt – lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet az esetek elsöprő többségében a HPV rákkeltő típusai okoznak. A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet, kortól függetlenül. A hetedikes lányok szüleinek szeptember 13-áig kell kérniük az ingyenes védőoltást!

Tovább olvasom »
hetedikes lányok, hpv, igénylés, méhnyakrák, védőoltás

Még kérheted a méhnyakrák elleni oltást!

PP-Eletforma

Újra több, mint 40 ezer hetedikes lány szerezhet védettséget egy súlyos, akár halált okozó betegség ellen. Az igénylőlapokat ez első szülői értekezleten osztják ki, leadási határidő: szeptember 13. A világon minden 2. percben, Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Magyarországon évente közel 400 nő veszti életét a betegségben. 

Tovább olvasom »
Hepatitis, ivóvíz, jégkocka, meditterán vidék, orvosi tanács, utazás, védőoltás

Hasznos tippek utazóknak

László Márta

Elfogadta a Világ Egészségügyi Tanács A Vírusos Hepatitis Elleni Globális Egészségügyi Iparági Stratégiát a 2016–21 közötti időszakra. Célja a krónikus hepatitis fertőzés csökkentése a jelenlegi 6-10 millióról 0,9 millióra, és az ebből adódó haláleseteknek pedig 65%-os csökkentése 2030-ra, illetve ezáltal a vírusos Hepatitis-fertőzések globális egészségügyi kockázatának radikális csökkentése.

Tovább olvasom »
fertőzöttség, Hepatitis, orvosi tanács, védőoltás

Aki “A”-t mond, mondjon “B”-t is!

László Márta

Mintegy 1000 regisztrált beteg, 2 éttermi eredetű járvány, 1 haláleset: ez a Hepatitis A-fertőzések 2015-ös hazai mérlege. A WHO szerint a Hepatitis A vírus szempontjából Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik; Borsodban és Zalában fokozott a fertőzésveszély.

 

Tovább olvasom »
bárányhimlő, kiütés, megelőzés, terhesség, védőoltás

Nem csak gyerekbetegség!

PP-Eletforma

Továbbra is rendkívül erőteljesen emelkedik a bárányhimlősök száma Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly rekordszámú, 40 853 megbetegedést észleltek. Idén, április 12-éig 16 999 esetet regisztráltak, ami 40 %-kal több, mint a tavalyi, hasonló időszakban. Ez azt vetíti előre, hogy idén is – kicsik és nagyok – több tízezren esnek majd ágynak bárányhimlővel.

Tovább olvasom »
allergia, asztma, kor, orvos, tojás, védőoltás

7+1 tudnivaló a tojásallergiáról

PP-Eletforma

Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt segítségünkre.

Tovább olvasom »
D vitamin, influenza járvány, kézmosás, megelőzés, védőoltás

Támad az influenzajárvány! Jön a D-vitamin!

László Márta

A tíz európai országban, köztük a szomszédos Szlovéniában és Ukrajnában tomboló influenzajárvány Magyarországra is megérkezett. Összegyűjtöttük, mit tehetünk, hogy elejét vegyük a megfertőződésnek, az influenza kellemetlen tüneteinek, és esetlegesen veszélyes szövődményeinek.

Tovább olvasom »
életkor, köhögés, megfázás, tüdőgyulladás, védőoltás

A tüdőgyulladás tünetei

PP-Eletforma

A tíz vezető halálok között van a tüdőgyulladás világszerte, pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság egy ilyen betegség könnyen gyógyítható. A gyógyuláshoz az idejében megkezdett kezelés fontos lenne, a betegek többsége azonban nem fordul orvoshoz, amíg nem tapasztal súlyosabb tüneteket. Pedig a betegség nem minden esetben okoz erős köhögést, vagy magas lázat, sokszor csak enyhe, meghűléses panaszok jelentkeznek.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, életveszély, orvosi tanács, szövődmény, védőoltás

Életveszélyes bárányhimlő! Kezdődik a szezon!

László Márta

Nemcsak néhány piros, majd viszkető pöttyöt és 3-4 hetet jelent a bárányhimlő! Az esetek 2-6 %-ában nagyon súlyos szövődményei lehetnek a fertőzésnek. A betegek közül évente 300-400 beteg kerül kórházba – rendszerint a tüdőt, az agyvelőt, a lágy szerveket, a szívizmot, a csontozatot támadja meg a kór. Magyarországon 2015. októberéig 35 %-kal nőtt a bárányhimlős megbetegedések száma az előző év azonos szakához képest. Ez majd 10 ezerrel több kisdedet, gyereket, felnőttet jelent. Védőoltással mindez megelőzhető volna!     

Tovább olvasom »
daganat, méhnyakrák, védőoltás

10 dolog, amit tudnod kell a méhnyakrákról

PP-Eletforma

Magyarországon közel félezer, Európában pedig több mint 30 ezer nő hal meg évente méhnyakrákban, amely a 45 év alatti nők körében még mindig a második leggyakoribb ráktípus.Pedig védőoltással már a betegség kialakulása is megelőzhető. Hazánk tavaly vette fel a Nemzeti Védőoltási Rendbe a méhnyakrákelleni vakcinát, 2015-ben 43 ezer hetedikes lány szerezhet akár életre szóló védettséget a betegség ellen

Tovább olvasom »
bárányhimlő, járvány, védőoltás

Oltással elkerülhetők a bárányhimlő szövődményei

PP-Eletforma

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján a 3-5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése, de az óvodáskor végére a gyermekek közel 90%-a átesik rajta. Nem csak a betegség, a szövődmények lehetnek veszélyesek. 

Tovább olvasom »
HPV-vírus, szexuális fertőzés, védőoltás, vírus

8 életbevágó tény és tévhit a HPV elleni védőoltásról

PP-Eletforma

A jellemzően szexuális úton terjedő HPV-t a legtöbben a méhnyakrákhoz kötik, pedig a vírus összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért felelős. Magyarországon kétféle védőoltás is elérhető, de a nagyfokú tájékozatlanság és az interneten terjedő tévhitek miatt még mindig nagyon kevesen élnek a megelőzés lehetőségével. Az alábbiakban összeszedtük a legjellemzőbb tévhiteket és azok cáfolatát.

Tovább olvasom »
hepatitisz, védelem, védőoltás

Hepatitisz-kisokos – Minden, amit a betegségről tudni kell!

PP-Eletforma

Mit tudsz a hepatitiszvírus terjedéséről? Tudod-e, hogy különösen gyorsan terjed olyan közösségekben, mint az iskolák, óvodák, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a megfelelő higiéniára, és így rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket mindenkinek tudnia kell a hepatitiszbetegségről és a terjedéséről.

Tovább olvasom »
hepatitisz, kampány, védőoltás

Sárgaság, láz, hasmenés – ez a hepatitis A. Előzd meg!

PP-Eletforma

A sárgasággal, lázzal, hasmenéssel, levertséggel járó és kórházi kezelést igénylő hepatitis A jelen van Magyarországon is, így bárki megfertőződhet vele. Mit tehetünk a megelőzés érdekében? A májusban „Ne sárgulj be! címmel induló nagyszabású védőoltási program célja az, hogy felhívja a figyelmet a hepatitis A-fertőzés veszélyeire.

Tovább olvasom »
csecsemő, HPV elleni védőoltás, védőoltás

A pneumococcus és a HPV ellen

PP-Eletforma

A kötelező oltási rend része lett a súlyos gyulladásokat okozó pneumococcus baktérium elleni oltás a június 30-a után született babák számára. A HPV elleni védőoltás pedig szeptember 1-jétől 12 éves kortól kötelezően felajánlható lesz. Mindkét oltás térítésmentes.

Tovább olvasom »
ágy, gennyes agyhártyagyulladás, gyermek, meningococcus, szülő, védőoltás

Összefogás a gennyes agyhártyagyulladás ellen!

PP-Eletforma

Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel. A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen.

Tovább olvasom »
hepatitisz, hpv, máj, védőoltás, vírus

Alkalmazottja, kollégája, barátja hepatitisz vírusfertőzött?

PP-Eletforma

Hazánk évek óta vezető helyen áll a májbetegségek okozta halálozásban mind Európában, mind a fejlett ipari országok között, pedig az időben felfedezett hepatitisz vírusfertőzés gyógyítható! A hosszú lappangási idő miatt, amikor már az első tünetek jelentkeznek, a gyógyulási arány jóval alacsonyabb, mint a korai szakaszban felfedezett fertőzések esetében. Magyarországon kb. 70.000 ember él hepatitisz C fertőzéssel – nagyrészük nem is tud róla.

Tovább olvasom »
betegség, fertőzés, vakcina, védőoltás

Tévhitek a védőoltásról

PP-Eletforma

A fertőző betegségek prevenciójának egyik eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban napjainkban számos tévhittel kell megküzdeni. A betegségek kezelése, amennyiben létezik gyógymód, fájdalmasabb, bonyolultabb és többnyire drágább is, mint a megelőzésük. 

Tovább olvasom »
hpv, méhnyakrák, védőoltás

Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban

PP-Eletforma

A fiatalok szexuális és mentálhigiénés felvilágosítását évek óta rendkívül hatékonyan szolgáló és a megelőzésre minden téren nagy hangsúlyt helyező Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást a középiskolai tanulók (lányok és fiúk), tanárok, valamint családtagjaik részére (az indikációnak megfelelően). 

Tovább olvasom »
dohányzás, influenza, tüdő, védőoltás

Te sem tudod, hogy mi is az a COPD? Tudnod kell!

PP-Eletforma

A krónikus obstruktív tüdőbetegségre, annak súlyos következményeire, illetve a korai felismerés és a megelőzés egyszerűségére hívjuk fel a figyelmet. A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) világszerte évente több mint 3 millió áldozatot követel, és ezzel már a 4. helyen van a halálokok világranglistáján. Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió COPD-s beteg él.

Tovább olvasom »
betegség, influenza, megelőzés, oltás, tüdőgyulladás, védőoltás

Életmentő védőoltás-tüdőgyulladás ellen

PP-Eletforma

Hamarosan beköszönt a tél, és vele együtt az ilyenkor „szokásosan” ránk leselkedő betegségek, az influenza vírusok okozta kórképek és a bakteriális eredetű légúti megbetegedések. Szerencsére a legveszélyesebbek – az influenza-változatok és a gyakran ezen betegségek szövődményeként fellépő, szintén akár halálos kimenetellel is fenyegető tüdőgyulladás – kivédésére fel tudunk védőoltásokkal készülni.

Tovább olvasom »