vastagbélrák

kardiológia, megelőzés, mélyvénás trombózis, szűrés, vastagbélrák, vizsgálat

Ezeket a vizsgálatokat szükséges elvégeztetni mélyvénás trombózis után

PP-Eletforma

Amennyiben kialakult már valakinél mélyvénás trombózis, úgy a jövőben nagyobb eséllyel lép fel ismételten a probléma, így igen fontos szerepe van a prevenciónak. Hogy minél kisebb legyen a rizikó, több vizsgálatot is érdemes elvégeztetni. Hogy pontosan miket, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, rákszűrés, vastagbélrák

Ezek a vastagbélrák rizikófaktorai

PP-Eletforma

A vastagbéldaganatok húszból egy embert veszélyeztetnek, különösen 50 éves kor felett. Mindenképpen jó, ha a tüneteivel tisztában vagyunk, és azzal is, hogy ha időben szűrésre megyünk, az akár az életünket is megmentheti. A betegség megelőzése azonban rajtunk is múlik. Megmondjuk, mit tehetünk ennek érdekében!

Tovább olvasom »
„Mentsd meg szeretteidet!”, egészség, kolonoszkópia, megelőzés, rák, vastagbélrák

Mentsd meg szeretteidet a vastagbélráktól !

PP-Eletforma

Szeretnék elérni, hogy a fiatalok is megismerjék, mi fenyegetheti szüleik, nagyszüleik egészségét, és talán sajátjukat is. Fontos tudniuk, hogyan előzhető meg a betegség, és mi a teendő, ha valamelyik rizikófaktor fennáll egyik családtagjuknál, hiszen ők maguk is sokat tehetnek szeretteik egészségének megőrzéséért vagy visszaszerzéséért.

Tovább olvasom »
daganat, széklet, vastagbél, vastagbélrák

Mi az a vastagbél polip?

PP-Eletforma

A vastagbél falából sarjadó szövetnövedékek a vastagbélpolipok. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolipok általában jóindulatú elváltozások, de daganatos elfajulásuk is ismert.

Tovább olvasom »
halálos, megelőzés, önvizsgálat, vastagbélrák

A második leggyakoribb halált okozó daganat-vastagbélrák

PP-Eletforma

Bár korai felismeréssel könnyen kezelhető, mégis a vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat. Az átlagosan minden 20. embert érintő problémára, egy hatalmas, valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a „Meggyógyulhatsz” Egyesület. A kampány célja hogy az időben történő felismerés fontosságára, az önellenőrzésre és annak egyszerű és fájdalommentes eszközére a székletvér vizsgálatra hívják fel figyelmet.  

Tovább olvasom »
megelőzés, mozgás, rák, szűrés, vastagbél, vastagbélrák

Előzd meg a vastagbélrákot!

PP-Eletforma

Már évek óta jelennek meg tudományos közlemények, melyek bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás komoly megelőző hatással bír a vastagbélrák vonatkozásában. Most egy összegzés is született a témában, amelynek eredményeiről beszél dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.  

Tovább olvasom »
bél, rák, vastagbél, vastagbélrák

Tudtad, hogy minden huszadik ember vastagbélrákban hal meg?

PP-Eletforma

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzó társaink esetében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. A rákmegelőző állapot (polipok) felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte 100%-ban csökkenthető. Magyarországon is elérhető már a legmodernebb vastagbélrák szűrési módszer, a CT kolonográfia, mely nagyon nagy érzékenységgel képes alacsony sugár dózisú CT vizsgálat során a daganatmegelőző polipokat kimutatni. Az endoscopos technikákkal szemben a módszer kellemetlenségek nélkül, gyorsan, fájdalommentesen elvégezhető, ezért szűrés céljára kifejezetten alkalmas. 

Tovább olvasom »