vastagbél

egészség, ifjúság, megelőzés, rák, szűrés, vastagbél

Már a fiatalokat is támadja a vastagbélrák

PP-Eletforma

A végbél- és a vastagbélrák az összes rosszindulatú daganat 15%-át teszi ki. Gyakorisága a civilizált országokban egyre nő. Magyarországon férfiaknál a második, nőknél a második-harmadik daganatos halálok, ezzel világelsők vagyunk. A vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban még nagy eséllyel gyógyítható, ezért is fontos az 50 év felettieknek a szűrés. Prof. Dr. Banai János, a Duna Medical Center gasztroenterológiai részlegének szakmai konzulense szerint rengeteg megbetegedést meg lehetne előzni, ha többen járnának vizsgálatra, és ha az emberek jobban hinnének a daganatos betegségek gyógyíthatóságában.

Tovább olvasom »
aranyér, daganat, ülőmunka, vastagbél, wc

Hová tűnnek el napi 15 percre a férfiak?

PP-Eletforma

Azt tudta, hogy ülőmunkát végzőknél  kétszer gyakoribb az érrendszeri betegségek előfordulása, sőt a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel miatt kialakuló székrekedés is tovább növeli az aranyeresség kockázatát? Szóval, hova is tűnik el hosszabb-rövidebb időre a férfiak többsége minden nap?

Tovább olvasom »
allergia, baktériumok, bélrendszer, puffadás, vastagbél, vékonybél

Kimerültség, puffadás, hasmenés? Baj van a vékonybélben!

PP-Eletforma

A tél végéhez közeledve többségünk túl van már egy-két légúti betegségen, antibiotikum kúrán, esetleg hányással-hasmenéssel járó fertőzésen. Ilyenkor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenved, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnia arról, nincs-e komolyabb betegség a tünetei hátterében!


Tovább olvasom »
megelőzés, nőgyógyászat, prosztatarák, szűrés, vastagbél

Női, férfi és ami közös…

László Márta

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás. Az előrelátók már most, az év elején megtervezik az idei szűrővizsgálatokat. A legfontosabbakat Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense gyűjtötte egy csokorba. Most a női és a férfi szűrővizsgálatot tekintjük át, illetve +1-et, amire mindenkinek szüksége van!      

Tovább olvasom »
bor, erek, gyulladás, láb, vastagbél

Fájdalmas csomók a lábszáron – mi okozza?

PP-Eletforma

Az alsó végtagok sípcsont felőli oldalán megjelenő, fájdalmas csomók jelzik az erythema nodosum nevű betegséget. A gyakran szemtünetekkel is járó kis ér-gyulladás okairól és kezeléséről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa ad felvilágosítást.

Tovább olvasom »
bélrendszer, Crohn betegség, hasmenés, stressz, vastagbél, vírus

Mikor veszélyes a hasmenés?

PP-Eletforma

Számtalan oka lehet annak, ha hasmenés nehezíti az életünket. Mitől alakulhat ki, mikor kell komolyan venni és orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa.

Tovább olvasom »
Crohn betegség, fertőzés, vastagbél

Hajós András és társai a vécén pózolnak – de jó okuk van rá

PP-Eletforma

Az IBD magyarul gyulladásos bélbetegséget jelent, mely világszerte 2,5-3 millió, hazánkban pedig mintegy 45 ezer embert érint. Rájuk hivatott felhívni a figyelmet az a fotósorozat, amelyen betegek, gasztroenterológus orvosok és támogató hírességek: Ábel Anita, Hajós András, Simon Kornél és Szente Vajk szerepelnek szokatlan helyen, a vécén ülve.

Tovább olvasom »
daganat, széklet, vastagbél, vastagbélrák

Mi az a vastagbél polip?

PP-Eletforma

A vastagbél falából sarjadó szövetnövedékek a vastagbélpolipok. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolipok általában jóindulatú elváltozások, de daganatos elfajulásuk is ismert.

Tovább olvasom »
megelőzés, mozgás, rák, szűrés, vastagbél, vastagbélrák

Előzd meg a vastagbélrákot!

PP-Eletforma

Már évek óta jelennek meg tudományos közlemények, melyek bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás komoly megelőző hatással bír a vastagbélrák vonatkozásában. Most egy összegzés is született a témában, amelynek eredményeiről beszél dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.  

Tovább olvasom »
bél, daganat, halálos, rák, vastagbél

A vastag- és végbélrák a leggyakoribb halálok-Rák Világnap

PP-Eletforma

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzó társaink esetében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. A rákmegelőző állapot (polipok) felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte 100%-ban csökkenthető.

Tovább olvasom »
bél, rák, vastagbél, vastagbélrák

Tudtad, hogy minden huszadik ember vastagbélrákban hal meg?

PP-Eletforma

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzó társaink esetében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. A rákmegelőző állapot (polipok) felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte 100%-ban csökkenthető. Magyarországon is elérhető már a legmodernebb vastagbélrák szűrési módszer, a CT kolonográfia, mely nagyon nagy érzékenységgel képes alacsony sugár dózisú CT vizsgálat során a daganatmegelőző polipokat kimutatni. Az endoscopos technikákkal szemben a módszer kellemetlenségek nélkül, gyorsan, fájdalommentesen elvégezhető, ezért szűrés céljára kifejezetten alkalmas. 

Tovább olvasom »