várandósság

anyatej, hormonok, mell, várandósság

Cumizni pedig kell!

PP-Eletforma

Sokan gondolják, hogy a testük extra tápanyagigénye abban a pillanatban megszűnik, mikor a kisbabájuk megszületik. Ez azonban nem így van, hiszen a tejtermelés is egy olyan funkciója a testnek, ami nem minden nap működik, így a plusz támogatás még ilyenkor is fontos! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt erről a ratkotunde.hu -nak.

Tovább olvasom »
egészség, kismama, túlsúly, várandósság, vitamin

Kismama, kismama, vigyázz a kilókra!

PP-Eletforma

Tudjuk, hiszen számtalanszor olvashattuk már, hogy vigyázni kell a súlygyarapodással a terhesség alatt. Sokan azonban nem értik, hogy milyen veszélyeket is rejt az, ha túl sokat szednek fel a 9 hónap alatt. Erről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost kérdezte a ratkotunde.hu.

Tovább olvasom »
kémiai kötés, mesterséges, várandósság, vitamin

Érdemes szintetikus vitamint enni?

PP-Eletforma

Gondolkozott már azon, hogy mi is történik a szervezetében, amikor vitaminkészítményeket szed? Mert hogy nem mindig az a hatás, mint amire gondolunk. A szintetikusan előállított vitaminok ugyanis messze nem képesek azt az eredményt elérni, mint amit a természetből kapunk. Egyes esetekben mégis szükségünk van rájuk.

Tovább olvasom »
hüvely, intim fertőzés, megelőzés, várandósság

Így előzd meg az intim fertőzéseket!

László Márta

A gyermekvárás életünk egyik legcsodálatosabb időszaka. A várandósság alatti hormonális változások felboríthatják a hüvely egyensúlyát, fogékonyabbá téve a kismamákat a hüvelyi fertőzésekre. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az áldott állapot ideje alatt is fokozottan ügyeljenek az intim testrészeik egészségének megőrzésére.

Tovább olvasom »
kismama, réz, terhesség, várandósság, vitamin

Kívánják a rezet a kismamák…

PP-Eletforma

Az egészséges élethez nem csak a vitaminokra, hanem bizonyos ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükségünk van. Ilyen a réz is, melynek bevitelét az étkezésből fedezni igencsak nehézkes, főleg az olyan időszakokban, mint a várandósság.Miben van réz?

Tovább olvasom »
Horváth Éva, kisbaba, ultrahang, várandósság

Horváth Éva: nem egy magamutogatós a fiam

László Márta

Már csak néhány hét, és megszületik Horváth Éva kisfia. A csinos kismama izgatottan várja, hogy végre karjában tarthassa a picit, és addig is mindent elkövet, hogy minél többet megtudjon róla. Többek között ezért sem mulaszt el egyetlen ultrahangvizsgálatot sem, ahol  amellett, hogy végigkövetheti a baba fejlődését, a hasonlóságot is szívesen keresgetné a kicsi vonásaiban, ha hagyná… Éva kisfia már most önálló egyéniség, aki csak akkor fogad szót édesanyjának, ha épp úgy tartja kedve.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, rizikó, trombózis, várandósság, véralvadásgátló

Cukorbeteg vagyok és terhes. Szükségem van-e véralvadásgátlóra?

PP-Eletforma

A cukorbetegség számtalan szövődménnyel, többek között fokozott trombózis-készséggel járhat, ezért komoly odafigyelést igényel a megelőzése. Várandósságkor még nagyobb hangsúlyt kap a trombózis prevenciója, hiszen már maga a terhesség is jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának rizikóját. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudtuk, vajon van-e esetükben szükség véralvadásgátló terápiára a várandósság alatt és után.

Tovább olvasom »
gyerekvállalás, Péter Szabó Szilvia, szűrés, terhesség, teszt, várandósság

Péter Szabó Szilvi: Igazi huncut kislány lesz!

Krajcsó Judit

Péter Szabó Szilvi még csak terhessége első felében jár, egy tesztnek köszönhetően nemrég az is kiderült, hogy kislányt hord a szíve alatt. Szilvi gyakran álmodozik arról, milyen lesz majd a gyermeke, a neveken is gondolkoznak már, a babaholmik megvásárlásával azonban várnak még egy kicsit.

Tovább olvasom »
kismama, orvos, terhesség, trombzis, várandósság, véna

Várandósság és trombózis

PP-Eletforma

A babavárás egy nő életének egyik legszebb időszaka. Fontos tudni, hogy a terhesség alatt megnő a vénákban a vérrögök kialakulásának esélye, ami trombózishoz, vetéléshez, koraszüléshez is vezethet. Amennyiben a kismama  előző terhességénél volt trombózis, vagy súlyos visszértágulata, esetleg  öröklött trombózis hajlama van, úgy nagy figyelmet kell fordítani a trombózis megelőzésére minden újabb terhességben. A témában dr. Szélessy Zsuzsana, a Trombózisközpont hematológus főorvosa mondja el véleményét. 

Tovább olvasom »
kromoszómaa-rendellenesség, szűrővizsgálat, terhesség, terhességi szűrővizsgálat, várandósság

Vége a retteget AFP-nek!

PP-Eletforma

Júliusban végre hivatalosan is eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a rettegett, mégis a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot, amely bizony sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen egy teszt esetén még „normális(nak mondható)” hibaszázalékon túl jóval gyakrabban mutatott pontatlan eredményt, így tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére.

Tovább olvasom »
fogápolás, terhesség, várandósság

Ne hagyják szenvedni a kismamákat!

PP-Eletforma

Számos tévhit él a köztudatban a várandósság idején végzett fogászati kezelésekről és a fogak állapotromlásáról. Pedig a terhesség nem kell, hogy oka legyen a fogromlásnak, és a szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető. Többek között a fájdalom is csillapítható. Mik a legfontosabb tudnivalók?

Tovább olvasom »
gyermekvállalás, koraszülés, koraszülött, megelőzés, terhesség, várandósság

Megelőzhető a koraszülés?

PP-Eletforma

Amerikai kutatók megállapították, hogy a fogantatás időpontja befolyásolja a babák egészségét. A májusban fogant babák például nagyobb valószínűséggel korábban születnek a tervezettnél, és ez hátrányosan befolyásolhatja az újszülött egészségi kilátásait.

Tovább olvasom »