változó kor

család, hüvelyszárazság, klímax, nemi hormonok, szex, változó kor

Van visszaút az elsárkányosodásból

PP-Eletforma

Számtalan kellemetlen tünettel jár a menopauza, amely nemcsak az érintettre, de annak családjára is kihathat. Ugyanis a hangulatingadozások és a libidó csökkenése komoly próbatétel elé állítják a párkapcsolatot, a házasságot. Míg régebben a változókorral járó panaszokkal kénytelen volt a nő együtt élni, ma már igen hatásos kezelési módszerek léteznek arra, hogy elviselhetőbb legyen az egész családnak ez az időszak – mondja Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Tovább olvasom »
alvás, diéta, fehérje, fogyás, hormonok, változó kor

Így kell fogyókúrázni korosztályonként

Krajcsó Judit

A szakemberek szerint, ha a 30-as éveidben jó voltál az testedhez, az a 40-es, 50-es éveidben meghálálja magát. Bár a helyes táplálkozás és a mozgás minden életszakaszban alapkövetelmény, a minőségi életért és a formás alakért életkoronként másképp kell megküzdeni. Szakember segít most ebben.

Tovább olvasom »
hormon, intim területek, nőiesség, nők, változó kor, vitamin

Változó korba léptél? Erre az öt dologra figyelj!

László Márta

A változókor a nők életének egyik meghatározó szakasza, 10-15 évig is eltarthat. Jelentős hormonális változások mennek végbe ekkor, amelyek az egész szervezetre hatással vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az időszak nem betegség, hanem egy természetes folyamat, s a menopausa után is törekedni kell a nőiség megőrzésére, megélésére és a minél teljesebb életre. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtötte azt az öt területet, amelyre fokozott figyelmet érdemes fordítani a változó korban lévő hölgyeknek.

Tovább olvasom »
dohányzás, koleszterin, magas vérnyomás, stressz, szív és érrendszer, változó kor

9 ok, amiért szükséges az érvizsgálat

PP-Eletforma

Az érszűkület gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.  A szakorvos szerint nagyon hasznos lehet egy egyszerű módszerrel, az arteriográfiával megvizsgáltatni az erei állapotát. Nézzük, kik a veszélyeztetettek?

Tovább olvasom »
mell önvizsgálat, mellrák, melltartó, tévhitek, változó kor

Hoppá! Tényleg mellrákot okoz a melltartó?

PP-Eletforma

Még mindig nem tudja pontosan az orvostudomány, hogy mitől alakul ki az emlőrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. Az biztos, hogy az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás növelheti a kialakulásának kockázatát. Az egyik ismert kozmetikai cég a Mellünk Egészségéért Védőnői Program keretében összegyűjtötte a legismertebb tévhiteket.

Tovább olvasom »
klímax, nőgyógyászat, nők, ösztrogén, progeszteron, változó kor

Ne sirasd a fiatalságod! Van más dolgod!

László Márta

A menopauza a nők életében nagy változás mind testi, mind lelki értelemben. A legtöbben igen nehezen birkóznak meg ezzel az időszakkal, hiszen nemcsak a fiatalságukat siratják, de több kellemetlen tünettel is szembe kell nézniük. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon mit lehet tenni a panaszok enyhítése érdekében, és mikor van szükség hormonterápiára?

Tovább olvasom »
gyógynövény, klímax, libidó, párkapcsolat és szex, szex, változó kor, vitamin

Mindörökké szex!?

PP-Eletforma

A szexuálisan aktív élet lassítja az öregedés folyamatát, jótékonyan befolyásolja a bőr állapotát, javítja az alvászavart, segíti az elhízás megelőzését, javítja a testi és lelki a közérzetet, valamint elősegíti a harmónia megőrzését a párkapcsolatban. Ezt fontos észben tartani, főleg 50 felett!

Tovább olvasom »
hormonális, méhnyakrák, menstruációs zavar, változó kor, vérzés

Vérzés változókorban? Nagy a baj!

PP-Eletforma

A hormonális változások a nők életében nem csak kellemetlenségekkel járhatnak, hanem akár komoly problémák forrásai is lehetnek. Ezek között az egyik legjelentősebb a méh nyálkahártyájából kiinduló rák, illetve a méhnyálkahártya hiperplázia. A betegségek tüneteiről, a köztük lévő különbségről és a kezelési lehetőségekről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza beszélt.

Tovább olvasom »
alvászavar, menopauza tünetek, nők, változó kor

Az 50 körüli nők legkellemetlenebb időszaka

PP-Eletforma

A magyar nők szükséges rosszként élik meg a változó kort, és keveset foglalkoznak a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetekkel. Az érintett 48-58 év közötti korosztály számára azonban fontos lenne, hogy elmenjenek a szűrővizsgálatokra, illetve orvoshoz forduljanak.

Tovább olvasom »
férfi klímax, hormonpótlás, klímax, női klímax, változó kor

Női és férfi klimax: segít a hormonpótlás?

PP-Eletforma

A klimax a nők és – bár kevesen említik – a férfiak számára is számos kellemetlen tünettel járhat. Prof. Dr. Marton István a Rózsakert Medical Center endokrinológus nőgyógyásza szerint nem kell félelemmel tekinteni a változó korra, hiszen a mai korszerű hormonpótló módszerekkel a kellemetlen tünetek enyhíthetők. Az életkor függő változások késleltetése a – manapság egyre jobban felértékelődő – egészséges, aktív öregkor záloga lehet.  

Tovább olvasom »
hőhullám, hormonpótlás, menopauza, változó kor

Hőhullámok a változókor után?

PP-Eletforma

A menopauzát átélő nők többsége ismeri a hőhullámok kellemetlen érzését, és néhányan közülük még a változókor után is tapasztalhatják a tünetet. Az okokról és a megoldásokról dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság tagja beszélt.  

Tovább olvasom »
életkor, hormon, menopauza, nőgyógyászat, változó kor

Ötvenedik születésnapján keresse fel nőgyógyászát!

PP-Eletforma

Az ötvenedik életév különösen fontos egy nő életében: ekkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság vizsgájával rendelkező szakorvos a korszak jelentőségéről és azokról a betegségekről beszélt, amelyeknek ekkortáj megnőhet a kockázata.  

Tovább olvasom »
hormon, klímax, menopauza, orvos, változó kor

Túl sok a hormon a menopauza elleni szerekben?

PP-Eletforma

A változókor kellemetlen tüneteinek csökkentésében óriási feladat hárul a nőgyógyászokra, akiknek azonban csakis gondos mérlegelés után szabad felírni a szükséges terápiát. A megfelelő eljárásról dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság vizsgájával rendelkező szakorvos beszélt.  

Tovább olvasom »
megelőzés, szűrés, változó kor

Az inkontinencia igazi okai

PP-Eletforma

Bár a stressz inkontinencia kifejezésből sokan arra következtetnek, hogy a vizelettartási problémák ezen típusa az idegeskedés, a stressz miatt alakul ki, a lelki okokhoz azonban nincs semmi köze. A stressz inkontinencia elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek stressznek, azaz nyomásnak vannak kitéve.

Tovább olvasom »
emésztés, terhesség, változó kor

A székrekedés női betegség? Van segítség

PP-Eletforma

 A nők és a férfiak egészségük szempontjából is számos dologban különböznek egymástól. Jellemző, hogy bizonyos panaszok gyakrabban lépnek fel nőknél, így például a férfiakhoz képest kétszer-háromszor annyi nőt érint a rendszertelen emésztés és a székrekedés. Ez a különbség a két nem között serdülőkortól mutatható ki, amikortól a bélműködést is befolyásoló női nemi hormonok mennyisége jelentősen megnő a lányok szervezetében.

Tovább olvasom »
inkotencia, klímax, nő, változás, változó kor

Klimax és inkontinencia

PP-Eletforma

A nők életének és egyúttal testének is egyik legtörékenyebb és legmeghatározóbb időszaka a változókor vagyis a klimax. Ez a folyamat, mely a testet és a lelket egyaránt megviseli, általában a 47. év körül kezdődik. Jellegzetes és gyakori korai tünetei a hőhullámok, a kipirulás, az éjszakai izzadás és a szívdobogás érzés. Ezek a tünetek a változó kori problémáknak csak egy olyan részét képezik, ami a külvilág számára is látható, viszont vannak sokkal súlyosabb, kevésbé ismert következményei is. 

Tovább olvasom »