Facebook hozzászólás
1 931

Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség

A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot – ez a története ennek az őrölten jó receptnek. 

Tárkonyos, túrós kifli, Kép: Steffel Csaba
Tárkonyos, túrós kifli, Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók 36 db-hoz:

– a tésztához –

– a töltelékhez –

  • 45 dkg túró (gyanítom az idő, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt években)
  • 3-4 ek tejföl
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 tk. morzsolt tárkony

Elkészítés:

Az élesztőt, a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk. A vajat szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy csipet sót.

1. tipp
A finom kelt tészták gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!

A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk. Az így kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A túrót, tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.

2. tipp
Túrót, többféle állagban kaphatunk, amit a tejföl mennyiségével lazíthatunk. Szükség szerint, az is előfordulhat, hogy kevesebb tejföl kell, mint amit írtam, a lényeg, hogy ne legyen túl híg. Természetesen, ha van friss tárkonyunk, akkor még finomabb, zamatosabb lesz a töltelék.

A cipóinkat kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre vágjuk. A cikkek külső széleire egy teáskanál segítségével elhelyezzük a tölteléket, és ügyesen feltekerjük őket. Tepsire, sütőlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos helyen újabb 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük. (A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot!)

Márti lencseleveséhez pont illik ez a kifli!
A hagyomány szerint január első napján lencsét kell enni, hogy szerencsénk és sok pénzünk legyen az új évben. Nos, erre hitelt érdemlő bizonyítékom nincs, de az biztos, hogy étrendi hatása jobb, mint a babé vagy a borsóé. Ez legrégebbi kultúrnövényünk, Közép-Európában már a kőkorszakban ették – írja a Wikipedia! És aki tényleg gazdag lesz, az feltétlenül szóljon!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!