tüdő

megelőzés, rák, szűrővizsgálat, TBC, tüdő

TBC – már nem népbetegség, de…

PP-Eletforma

Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni. Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére. Igaz, ennek már nyolc éve, azonban aktualitása vitathatatlan. A tüdő betegségeit komolyan kell vennünk, hiszen a tüdő az egyik legfontosabb szervünk. A tüdő három veszélyes betegségéről szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, köhögés, kontroll, légúti fertőzés, tüdő

Tudod, mi a COPD?

PP-Eletforma

Nem, ez nem egy szervezet rövidítése, hanem egy krónikus, nem gyógyítható betegségcsoporté.  Lehet, hogy téged is érint? Vajon milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Elmagyarázzuk…

Tovább olvasom »
anyajegy, csontritkulás, kardiológia, méhnyakrák, menopauza, szűrővizsgálatok, tüdő

Szűrővizsgálatok: melyik életkorban, mi ajánlott?

PP-Eletforma

A tavasszal elszántan vágunk bele egy új sportba, eddig nem próbált hobbi után nézünk, vagy otthonunkat varázsoljuk át. Ám a saját egészségünkről se feledkezzünk meg, és menjünk el a régóta halogatott egészségügyi szűrővizsgálatokra is. Soroljuk, hogy milyen vizsgálatokra ajánlott elmenni a különböző életkorokban…

Tovább olvasom »
egészségvédelem, tüdő, tüdőgyulladás

Te felismered a tüdőgyulladást?

PP-Eletforma

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek – rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés – is jelezhetik a betegséget.


Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, tüdő

Dobd el, és maradj életben!

PP-Eletforma

Légzési nehézség, gyakori köhögés, reggeli köpetürítés, esetenként sípoló légzés? Ezek a tünetek mind a COPD betegségre utalnak, amelyben mintegy félmillió  ember szenved Magyarországon, és amely jellemzően dohányzás következtében alakul ki. Dobd el a cigit, és maradj életben! Ez a nap épp jó erre: a Dohányzásmentes Világnap!

Tovább olvasom »
COPD, halál, tüdő

Az ötödik számú gyilkos

PP-Eletforma

A COPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, hazánk sem kivétel. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság egyik legfontosabb feladatának tekinti a COPD elleni küzdelmet, ami szintén témája a Társaság június 13 és 16 között megrendezésre kerülő 57. Nagygyűlésének.

Tovább olvasom »
fülsapka, nátha, orr, orrhygiéne, orrporszívó, szövődmény, tüdő

Porszívóval, fülsapkával megelőzi a nátha szövődményeit

PP-Eletforma

Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gége szakorvos, az Orrhigiéne Alapítvány Elnöke a prevenció elkötelezett híve. Az a klinikai munkacsoport, melynek két évtizeden át volt a munkatársa- a budapesti Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor vezetésével a gyermekkori nátha szövődményeinek megoldását és megelőzését tűzte ki célul. Ennek érdekében kidolgozták az orrhygiéne fogalmát, és a megvalósításához szükséges eszközöket is. Ezek fontosságát fejti ki olvasóinknak.

Tovább olvasom »
dohányzás, egészség, függőség, levegő, tüdő

Ma ne gyújtsanak rá!

PP-Eletforma

Világszerte ezen a napon tartják a Nemdohányzók Világnapját (NON-Smoking Day), melyet a WHO 1987-ben hívott életre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira és a nemdohányzó életmód előnyeire. 

Tovább olvasom »
asztma, munkahely, por, tüdő, veszély

A munkahelyi környezet asztmát okozhat

PP-Eletforma

A bőrfelszín után a munkahelyi környezet főként a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte. Kialakulásában fontos szerepet játszik a munkahelyi porok, gőzök, gázok, füstök tartós belélegzése. 

Tovább olvasom »
fertőzés, köhögés, szűrés, tuberkolózis, tüdő

Menj szűrésre, mert a TBC most is fertőz!

PP-Eletforma

Az egyik legveszélyesebb ebben a betegségben, hogy nagyon könnyen el lehet kapni. A tbc fertőzéssel terjed. A tbc-s beteg köhögésekor a nyálcseppekkel együtt tuberkulózisbaktériumok kerülnek a levegőbe. A körülöttük élő emberek belélegzik ezeket a baktériumokat, amelyek megtelepednek a tüdejükben, és elszaporodva betegséget okozhatnak.

Tovább olvasom »
cigaretta, gyógyszer, tüdő, tüdőrák

Áttörő eredmények tüdőrák kezelésben

PP-Eletforma

Egy új vizsgálati szer négyszeresére nyújtja a progressziómentes túlélést a tüdőrákos betegek egy részénél, akik jelentősen tovább élhetnek a kezelésnek köszönhetően. A hatóanyagot tanulmányozó nemzetközi vizsgálat frissített eredményeit nemrégiben ismertették a Chicagóban megrendezett Mellkasi Onkológia Szimpóziumon.  

Tovább olvasom »
tüdő, tüdőgyulladás, tüdőrák

A világ 10 leggyakoribb haláloka

PP-Eletforma

2010 – A Tüdő Éve. A tüdőgyulladás még ma is az egyik leggyakoribb és legtöbb életet kioltó betegség. A világ 10 leggyakoribb haláloka között szerepel három másik légúti betegség (a tüdőrák, a COPD és a TBC) társaságában. A legtöbb áldozatot a nagyon fiatalok és a nagyon öregek, illetve a nagyon betegek közül szedi, de senki sincs biztonságban a tüdőgyulladással szemben – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke. 

Tovább olvasom »
daganat, tüdő, tüdőrák

Célkeresztben a tüdőrák

PP-Eletforma

Napjainkban egyre több szó esik a daganatos megbetegedésekről, azonban a leggyakoribb típust, a tüdő daganatos elváltozásait még mindig a némaság fala veszi körül. Pedig hazánkban a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a vezető halálok. Úgy ahogy az emlőrákra októberben hívják fel világszerte a figyelmet, november a tüdőrák ellenes küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból szervezi a 2010. november 19-én a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közös „Célkeresztben a tüdőrák – együtt a gyógyulásért” című rendezvényét.

Tovább olvasom »
citrom, egészség, gyömbér, méz, ősz, tüdő

Most nagyon vigyázz a tüdődre !

PP-Eletforma

Ősszel a legérzékenyebb a tüdőnk, ilyenkor különösen kell figyelnünk a megfázás, a köhögés, a torokfájás és hasonlók megelőzésére. A hörghuruttal, tüdőgyulladással vagy tüdőtágulással küzdő embereknek ilyenkor a szokásosnál is több óvintézkedést kell tenniük, hogy a probléma súlyosbodásának esélyét a minimumra csökkentsék.

Tovább olvasom »
légzés, tüdő

Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte

PP-Eletforma

Október 14-én, az első Légzésfunkciós Világnapon a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a tüdőgondozói hálózat és számos civil szervezet, köztük a Légúti Betegek Országos Egyesülete ingyenes légzésfunkciós vizsgálatokra hívja a lakosságot országszerte. A légzésfunkciós szűréseken résztvevő egészségügyi dolgozók ingyen megmérik az érdeklődők tüdőkapacitását, és ha gyanús eltérést észlelnek, akkor további vizsgálatok elvégzését javasolhatják.  

Tovább olvasom »
asztma, dohányzás, egészség, tüdő

Az asztmások számára különösen fontos!

PP-Eletforma

Az asztmás beteg állapotát a dohányzás negatívan befolyásolja. Növeli a betegség mellett egyébként is gyakran fellépő köhögés, zihálás és az asztmás roham előfordulását, a légutakba kerülő füst hatására a köpet képződése is fokozódik. Mindez együttesen vezet a tüdőfunkció gyors ütemű romlásához. A dohányzás abbahagyásával azonban mindez helyreállítható. 

Tovább olvasom »
dohányzás, influenza, tüdő, védőoltás

Te sem tudod, hogy mi is az a COPD? Tudnod kell!

PP-Eletforma

A krónikus obstruktív tüdőbetegségre, annak súlyos következményeire, illetve a korai felismerés és a megelőzés egyszerűségére hívjuk fel a figyelmet. A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) világszerte évente több mint 3 millió áldozatot követel, és ezzel már a 4. helyen van a halálokok világranglistáján. Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió COPD-s beteg él.

Tovább olvasom »
asztma, csontritkulás, dohányzás, impotencia, rák, tüdő

Csak dohányosoknak!

PP-Eletforma

Igen, a cigisdobozok jóvoltából tudjuk, hogy a dohányzás károsítja mi és környezetünk egészségét, de nem tudjuk, mennyire! Nézzünk vissza: ahány évig éltünk a cigivel, annál nagyobb az esélyünk a legkülönbözőbb betegségekre!

Tovább olvasom »
dohányzás, egészség, káros, megelőzés, tüdő

Legalább ma Ne gyújts rá! Ciki

PP-Eletforma

A nemzetközi “Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját minden év november 3. csütörtökén tartják, így idén november 19-én kerül megrendezésre. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják e szenvedély veszélyeire.

Tovább olvasom »
betegség, dohányzás, egészség, influenza, tüdő, tüdőgyulladás

A harmadik vezető halálok lesz a világon, a COPD

PP-Eletforma

Az Egészségügyi Világszervezet 2008-as felmérései alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. A dohányzás okozta kórképek közül most kiemelten foglalkozunk a tüdőt érintő elváltozásokkal, melyek közt is a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás a krónikus obstruktív tüdőbetegség. 

Tovább olvasom »