trombózis

Aspirin, érfal, trombocita, trombózis, vér, vérlemezke

Sokáig tünetmentes, ám életveszélyes – mi az?

PP-Eletforma

A vérzékenység és a fokozott véralvadás ugyanazon vonal két vége, így a véralvadási zavarok vagy az egyikben, vagy a másikban nyilvánulnak meg. Ám léteznek kivételek, amikor ugyanúgy felléphet trombózis, mint vérzés. Ilyen az úgynevezett esszenciális trombocitémia (essentialis thrombocytosis, ET) is.  Az állapotról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője beszélt.

Tovább olvasom »
artériás, belső szervek, terhesség, trombózis, vénás, véráram, vérrög

Vénás trombózis – több típusa ismert

PP-Eletforma

Két nagy csoportba soroljuk a trombózisokat: léteznek artériás és vénás trombózisok. Természetesen ezeken belül is vannak alcsoportok. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vénákban kialakult vérrögökről és kezelésükről beszélt.

Tovább olvasom »
allergia, biztonság, k vitamin, trombózis, véralvadásgátló

Végre van, ami hatástalanítja az új típusú véralvadásgátlók hatását

PP-Eletforma

Trombózis megelőzésére egyre többször alkalmazzák a kumarin származékok helyett az új típusú véralvadásgátlókat (NOAC), hiszen használatuk lényegesen kevesebb laboratóriumi követést igényel, szemben a régebbi készítményekkel. A számos pozitívum mellett, néhány hátránnyal is számolni kellett korábban, pl. nem lehetett hatástalanítani őket, vagyis nem létezett antidótumuk. Viszont nemrégiben ez pozitív fordulatot vett, így dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint használatuk még biztonságosabbá vált.

Tovább olvasom »
fájdalom, mélyvéna, trombózis, véralvadásgátló, vérrög

Erre figyelj, ha volt már mélyvénás trombózisod

PP-Eletforma

Vannak bizonyos dolgok, melyekre a betegnek oda kell figyelni, ha már átesett egy mélyvénás trombózison. Oda kell figyelni, nehogy újra kialakuljon a probléma vagy annak egy szövődménye (pl. PTS). Hogy pontosan mikre is érdemes ügyelni a mindennapokban, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
kutatás, L’Oréal-UNESCO ösztöndíj, trombózis, tudomány, vérzékenység

Több C-vitamin és kevesebb érbetegség

László Márta

A L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjának kutatási eredményei hozzájárulhatnak a zöldségek, gyümölcsök C-vitamin termelésének fokozásához, másrészt lehetővé tennék az algák hidrogéntermelésének bioenergetikai hasznosítását. A másik idei győztes kutatásai nyomán új gyógymódot kaphatnak a vérzékeny betegek és eredményesebben lehetne kezelni a trombózist is.

Tovább olvasom »
gyógyszer, megelőzés, orvos, trombózis, utazás, vizsgálat

Trombózisom volt a repülőút után. Mit tegyek?

PP-Eletforma

A repülőutak – akárcsak hosszabb busz/autó/vonatút – jelentősen megnövelik a trombózis kialakulásának kockázatát az arra hajlamosaknál, ezért olykor előfordulhat, hogy a nyaralás tragédiába, kórházi tartózkodásba torkollik. Amennyiben az életveszély elhárult, úgy a betegnek a jövőben több tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítania. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezekről ad tájékoztatást.

Tovább olvasom »
kismama, megelőzés, napozás, nyár, repülőút, trombózis

Mire figyeljenek nyáron a kismamák, ha el akarják kerülni a trombózist?

PP-Eletforma

A kánikulában a kismamáknak több dologra kell ügyelniük, hogy zavartalanul teljen a melegebb hónapokban is a terhességük. Az egyik legfontosabb a trombózis megelőzése, hiszen a várandósság, a nyári hőség, a hosszú utazás mind megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját. Hogy miként lehet elkerülni, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától kérdeztük.

Tovább olvasom »
trombózis, tüdőembólia, végtagok, véralvadásgátló, véralvadási zavarok, vérrög

A hirtelen halál jelei a felső végtagokban

PP-Eletforma

Végtagfájdalom, elszíneződés és a végtag bedagadása: ezek a panaszok leginkább a lábaknál jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak trombózisra, ha ezek a karok esetében, vagy esetleg a koponyán belül fordulnak elő. Milyen jelek figyelmeztetnek a vérrögök kialakulására?

Tovább olvasom »
életmódváltozás, kompressziós harisnya, meleg, mozgás, nyár, trombózis, utazás

6 dologra figyelj, ha már volt trombózisod

PP-Eletforma

A trombózis esélye számos ember életét veszélyezteti, főleg akkor, ha az illetőnél korábban kialakultak már vérrögök. Az állapot után több életmódbeli változtatás szükséges, és vannak olyan dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától megtudhatjuk, vajon mi mindenre kell ügyelni a melegebb hónapok során.

Tovább olvasom »
életveszély, kockázat, trombózis, véralvadásgátló

Életveszélyes, ha idő előtt abbahagyod!

PP-Eletforma

Az artériás és a vénás trombózis hatékony prevenciós módja a véralvadásgátló terápia, melyet a szakember által meghatározott ideig szükséges alkalmazni. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját arról kérdeztük, hogy vajon mi mindennel kell számolni akkor, ha a beteg önszántából, idő előtt hagyja abba a gyógyszer szedését.

Tovább olvasom »
megelőzés, terápia, trombózis, trombózishajlam, vénabillentyű, véralavadásgátló, vérrög

Mi van, ha trombózist kapsz véralvadásgátló mellett?

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis akut kezelése után nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, ugyanis ekkor a hangsúly az ismételt trombózis prevencióján és a posttrombotikus szindróma elkerülésén van. Azonban olykor megesik, hogy a kezelés ellenére az illetőnél mégis kialakulnak vérrögök. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
Baker ciszta, légszomj, pulzus, szívroham, trombózis, utazás, végtagok

5 tünet, amely trombózisra figyelmeztet

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis van, hogy tünetek nélkül jelentkezik, ami megnöveli annak az esélyét, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. Azonban gyakran vannak olyan panaszok, melyek trombózisra utalnak, így az illető mihamarabb orvosi segítséget kérhet. Hogy melyek azok a tünetek, amiket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, azokat prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája osztotta meg.

Tovább olvasom »
érsebész, kezelés, mélyvéna, műtét, trombózis, tüdőembólia

Ezt tudnod kell a trombózisról!

PP-Eletforma

Évente csaknem háromezer ember hal meg tüdőembóliában, amely mélyvénás trombózis miatt alakulhat ki. A legtöbben semmit nem tudnak a trombózis kialakulásáról, és már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor nagy a baj. Így azzal is kevesen vannak tisztában, hogy a betegségnek is több fajtája ismert, és kezelésével is más szakorvos foglalkozik. Nem mindegy ugyanis, hogy mélyvénás, vagy a felületes visszérrendszer trombózisáról beszélünk.

Tovább olvasom »
alvadásgátló, folyadék, mozgás, trombózis, utazás, vérrögök

Utazol trombózis után? Erre nagyon figyelj!

PP-Eletforma

Trombózis után a betegnek több mindenre is szükséges odafigyelnie, hiszen ha egyszer már kialakultak vérrögök, úgy lényegesen nagyobb eséllyel következik be újra az állapot. Éppen ezért fokozott figyelmet kell ezentúl fordítani a prevencióra. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, mennyire veszélyes az, ha az illető hosszabb autóútra vállalkozik.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, rizikó, trombózis, várandósság, véralvadásgátló

Cukorbeteg vagyok és terhes. Szükségem van-e véralvadásgátlóra?

PP-Eletforma

A cukorbetegség számtalan szövődménnyel, többek között fokozott trombózis-készséggel járhat, ezért komoly odafigyelést igényel a megelőzése. Várandósságkor még nagyobb hangsúlyt kap a trombózis prevenciója, hiszen már maga a terhesség is jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának rizikóját. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudtuk, vajon van-e esetükben szükség véralvadásgátló terápiára a várandósság alatt és után.

Tovább olvasom »
lombik program, szakorvos, terhesség, trombózis, véralvadás

Lombikra készülsz? Nem elég a Leiden mutáció ellenőrzése!

PP-Eletforma

Manapság egyre több pár kénytelen orvosi segítséget kérni a teherbeeséshez, és sokan vannak azok, akiknek egyetlen lehetőségük a gyermekáldásra a lombik programban való részvétel. Bár a lehető legbiztonságosabb körülmények közt zajlik a beavatkozás, azonban néhány veszéllyel még így is számolni kell. Ilyen például a mélyvénás trombózis lehetősége, melynek kialakulását esélyét a Leiden mutáció megléte megnöveli. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy más genetikai mutációt is fontos lenne kiszűrni, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a rizikót.

Tovább olvasom »
kismama, terhesség, trombózis, véralvadásgátlás, visszér

Kismamák és visszerek

PP-Eletforma

Várandósság alatt a kismama több kellemetlen tünettel is szembesülhet – ezek közül az egyik a kitüremkedő, kacskaringós visszerek megjelenése. Ez nem csak esztétikailag zavaró,de súlyosabb esetben akár életveszélyes mélyvénás trombózist is okozhat. Vajon szükség van ekkor az anyukának véralvadásgátlásra? Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője ad tanácsokat.

Tovább olvasom »
család, genetika, megelőzés, trombózis, véralvadás

Örökölhető-e a trombózishajlam?

PP-Eletforma

Az érrendszert érintő problémák vezető betegségeknek számítanak a magyar lakosság körében, ennek ellenére a legtöbben nem veszik elég komolyan az esetleges rizikótényezőket. Ennek oka többek között az, hogy nem is sejtik, hogy az olyan veszélyes betegség, mint pl. a trombózis, sokkal gyakrabban alakul ki, ha a családban előfordult már.

Tovább olvasom »
dohányzás, öröklődés, rizikó, trombózis, veszély

Ne növeld a trombózisveszélyt!

PP-Eletforma

A vezető halálokok között szerepel a trombózis és annak szövődményei. Ez nemcsak Magyarországon, hanem Európában és a világ több táján is így van. A betegség kialakulásának okai között pedig több olyan is akad, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy gondot okozhat. Tanácsaival Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája segít. 

Tovább olvasom »
dohányzás, infarktus, szív és érrendszer, trombózis, tüdőrák

Ez a leghatékonyabb érméreg! Te is megszívhatod…

PP-Eletforma

Régóta köztudott tény, miszerint a dohányzás számos betegség kialakulásának kockázatát megnöveli – köztük az artériás trombózisét is -, ám kutatások szint a vénás rendszerre is komoly befolyást gyakorol. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért a dohányosok trombózis rizikóbecslésének és genetikai szűrésének fontosságát hangsúlyozza

Tovább olvasom »
életveszélyes, embólia, máj, örökletes, Protein.C, trombózis, véralvadás

Gondok a Protein C-vel: végzetes lehet?

PP-Eletforma

A véralvadás egyensúlyának felborulása súlyos, életveszélyes következményekkel járhat, így érdemes fokozott figyelemmel kezelni. Sajnos örökletes, és szerzett formában is előfordulhatnak olyan betegségek, melyek ezt az egyensúlyt eltolhatják egyik, vagy másik irányba.

Tovább olvasom »
családtervezés, fogamzásgátlás, magas vérnyomás, trombózis

Kinek veszélyes a fogamzásgátló szedése?

PP-Eletforma

A fogamzásgátlók szedése veszélyeket is rejthet, hiszen egyes esetekben a szedésük nem javasolt, mivel komoly gondokat is okozhatnak, köztük trombózist, vagy magasvérnyomást. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
trombózis, vashiány, véralvadás, vérszegénység

Trombózist okozhat a vashiány

PP-Eletforma

A vashiány kellemetlen és gyakran nem diagnosztizált állapot. A szédüléssel, sápadtsággal, és fáradékonysággal járó betegség jól ismert szövődménye a vashiányos vérszegénység, ám prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája egy kevéssé ismert veszélyére is felhívja a figyelmet.

Tovább olvasom »
genetika, megelőzés, rokonság, szűrés, trombózis

Óvakodj, ha a tesódnak már volt trombózisa

PP-Eletforma

Számtalan embert érint manapság a mélyvénás trombózis. Az ok a nem megfelelő életmódon kívül a genetikában keresendő. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, akiknek testvére már átesett a betegségen. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
mozgáshiány, trombózis, ülőmunka

Veszélyes-e az ülőmunka trombózis után?

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis nagy rizikófaktorai az ülőmunka, az ebből adódó hosszú mozgáshiány, valamint egy korábbi trombózis. Amennyiben már volt ilyen jellegű problémája, akkor felvetődhet a kérdés, hogy mit tegyünk, ha irodai munkát végzünk? Vajon érdemes új munkahely után néznünk, vagy elég pár szabályt betartani?

Tovább olvasom »
megelőzés, nyár, trombózis, vérrög, visszér, visszérműtét

6 életbevágó kérdés és válasz – a visszerekről

PP-Eletforma

 

A visszeresség Magyarországon népbetegségnek számít, mely elhanyagolt esetben súlyos szövődményekkel járhat. Dr. Sepa Györggyel, a Trombózisközpont érsebész főorvosával arról beszélgettünk, vajon hogy változott az emberek hozzáállása a problémához az elmúlt években, és hogy mi az, amiben a legtöbben hibáznak.

 

Tovább olvasom »
trombózis, ülőmunka, vérrög

Miért halhatunk bele az ülőmunkába?

PP-Eletforma

A mozgáshiány számtalan betegség kialakulásának kockázatát megnöveli. Lényegesen gyakrabban fordul elő 2-es típusú diabétesz, elhízás, magasvérnyomás azok körében, akik szinte egész nap az irodában ülnek. Kutatások szerint mindemellett a vérrögképződés esélyét is megnöveli az inaktivitás.

Tovább olvasom »
fogamzásgátló, trombózis, vérrögök

Vérrögök: a leggyakoribb halálosztók

PP-Eletforma

Számtalan halálesetről hallani a trombózis kapcsán, legyen szó fogamzásgátlót szedő fiatal lányokról, vagy hirtelen összeeső profi sportolókról. Statisztikák szerint minden 5. percben valaki meghal a vérrögök miatt, pedig megfelelő kivizsgálással és terápiával az életveszély esélye minimalizálható lenne.

Tovább olvasom »
kismama, trombózis, vér, véralvadás

Fokozottabb a trombózisveszély várandósság alatt

PP-Eletforma

Várandósság során az édesanya teste is nagy változásokon megy keresztül, ami bizony hatással van az egészségére is. Ilyenkor ugyanis – többek között- erősen megnő a trombózis kialakulásának esélye, így fokozott odafigyelést igényel. A témáról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Tovább olvasom »
k vitamin, szűrés, trombózis, véralvadás, vérrögök

7 tipp a trombózis megelőzéséhez

PP-Eletforma

A trombózist az öröklődést is befolyásolja, de megfelelő életmóddal és ellátással az esemény megelőzhető lehet, és egyszerű szűrésekkel a hajlam előre is jelezhető. Milyen jelekre kell figyelnünk? Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a trombózis jeleiről és a prevenció lépéseiről beszélt.

Tovább olvasom »
megelőzés, terhesség, trombózis

Mikor van szükség trombózis megelőzésre terhesség során?

PP-Eletforma

A várandósság és a gyermekágyi időszak megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát elsősorban a szervezetben végbemenő hormonális változások következtében. Természetesen ez még nem egyenlő azzal, hogy a kismamánál ki is alakul véralvadási probléma, így az esetek többségében a terhesség zavartalanul zajlik. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől megtudhatja, hogy mégis mikor van szükség prevencióra.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, trombózis, visszér

Gyulladt visszér is okozhat trombózist!

PP-Eletforma

A visszérgyulladás nagyon gyakori probléma, elsősorban azoknak a körében, akik kitüremkedő, kanyargós visszértágulatokkal küzdenek. Maga a varikozitás már eleve megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét, ám ha az illetőnél visszérgyulladás jött létre, úgy a veszély megsokszorozódik.

Tovább olvasom »
egészség, orvosi tanácsok, trombózis

Trombózis fogamzásgátlótól? Nem lehetetlen!

PP-Eletforma

Kevesen tudják, milyen összefüggés lehet a hormonális fogamzásgátlás és a trombózis kialakulása közt, holott dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat orvosa szerint egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető azok nők köre, akiknek a trombózis-hajlam miatt más megoldást kell találniuk.

Tovább olvasom »
daganat, trombózis, vérrög

Miért nő meg a trombózisveszély daganat esetén?

PP-Eletforma

A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, keringési zavarok, trombózis

Miért esik egyre több sportoló trombózis áldozatává?

PP-Eletforma

Az utóbbi időben egyre többször hallani, mikor egy profi sportoló trombózis okozta tüdőembóliában életét veszti. Így sokakban felmerülhet,  hogy azok, akik versenyszerűen sportolnak fokozottabban ki vannak téve a veszélynek? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája válaszolja meg.

Tovább olvasom »
genetikai örökség, szűrés, terhesség, trombózis

4 fontos genetikai szűrés a biztonságos terhesség érdekében

PP-Eletforma

Érdemes célirányos genetikai vizsgálatokat végeztetnie annak, akinél már előfordult trombózis, többszöri vetélés – vagy a családjában volt ilyen –, hogy biztonságban tudja babája és saját maga egészségét. A terhesség és a szülés utáni időszak ugyanis lényegesen megnöveli a mélyvénás trombózis, a vetélés és a koraszülés esélyét, ha trombóziskockázatot okozó genetikai örökséget hordozunk.

Tovább olvasom »
mélyvénás trombózis, orvos válaszol, trombózis, trombózis kezelése, véralvadásgátlás

6 fontos kérdés a trombózisról

PP-Eletforma

A fogamzásgátló tabletták és a helytelen életmód következtében egyre gyakrabban alakul ki mélyvénás trombózis. Bár ez az életveszélyes szövődményekkel járó állapot benne van a köztudatban, sokakban felmerülhetnek bizonyos kérdések a betegséggel és annak kezelésével kapcsolatban.

Tovább olvasom »
heparin, trombózis, véralvadásgátlás, véralvadásgátlók

Súlyos mellékhatásokat okozhat a heparin

PP-Eletforma

A heparin széles körben elterjedt véralvadásgátló, amely a vérrögök kialakulását és így az ebből adódó szövődményeket – mint például a tüdőembólia – hivatott megelőzni. Bár igen nagy létjogosultsága van a trombózis prevenciójában, alkalmazásával meglepő mellékhatások is jelentkezhetnek.

Tovább olvasom »
trombózis, véralvadás, vérrög

Itt az új véralvadásgátló!

PP-Eletforma

Új típusú orális véralvadásgátló készítményeket dobtak nemrég piacra, amelyekkel megelőzhető a vérrögök kialakulása úgy, hogy az alvadási folyamatban lévő faktorok, enzimek és más anyagok működését gátolják. A sikeresen tesztelt készítmények új kapukat nyithatnak meg a trombózisos betegek számára.

Tovább olvasom »
mélyvénás trombózison, trombózis, véralvadásgátló

Életet menthet – de meddig kell szedni?

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis életveszélyes állapot, és ha egyszer valakinél már bekövetkezett, nagy esélye van arra, hogy megismétlődjön. Ennek megelőzése érdekében a beteg véralvadásgátló terápiában részesül. De mennyi ideig ajánlott szedni a gyógyszert, és az milyen eséllyel véd meg egy újabb trombózistól?

Tovább olvasom »
aszpirin, magas vérnyomás, trombózis

Van, amire az aszpirin sem jó!

PP-Eletforma

Az aszpirin szedése bevett kezelési forma láz- és fájdalomcsillapításra, a szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából, viszont gyakori félreértés, hogy a vénás trombózis prevenciójaként is hatásos terápiás módszer.

Tovább olvasom »