történelem

Andrássy út, bálterem, Café Párisi, casino, elegancia, kávé, Lotz-terem, monarchia, sütemény, történelem

Lotz-terem, a velünk élő történelmi ragyogás

László Márta

Irodalmi és zenei estek színhelye is lesz a jövőben a fővárosi Andrássy út 39. Lotz Terme, melyben a napokban nyílt meg a Café Parisi. Budapest neoreneszánsz ékszerdobozában megkósolthatjuk a legfinomabb francia reggelitől az alkalomra készült édességen át a kávék és koktélok különleges választékát. A muzsikát is hallgatva úgy érezzük, egy pillanatra tényleg megáll az idő… 

Tovább olvasom »
egészség, pihenés, test és lélek, történelem, wellness

Döbbenet, ezt már az ókorban is tudták

PP-Eletforma

Sokan már most fogalják szállodájukat az idei hosszú hétvégekre. Igazuk is van, mert a virágkorát élő wellnes nálunk is nagyon népszerűvé vált. A kényeztetést azonban nem mi találtuk fel. Ahogy mondani szokták, már az ókoriak is tudták, “mitől döglik a légy”! 

Tovább olvasom »
film, könyv, krimi, külföld, MTA, politika, Szent Korona, titkok, történelem

Amikor Erzsébet tényleg lenyúlta

László Márta

Zűrös politikai és családi helyzetben lopta ki Magyarországról a koronát az özvegy királynő, és ez csak egy, amikor az ország egyik legismertebb jelképe elhagyta az országot. Összesen tizenegyszer volt külföldön a korona. Legutoljára bő negyven évvel ezelőtt, 1978. januárjában tért haza a magyar államiság jelképe az Amerikai Egyesült Államokból. Van-e még valami, amit nem tudunk a Szent Koronáról. A tudósok szerint igen!  

Tovább olvasom »
család, fenyőfa, karácsony, szokások, történelem, ünnep

Fenyő nélkül nincs karácsony

László Márta

Minden évben az az érzése az embernek, mintha csupán pillanatok teltek volna el a legutóbbi Karácsony óta. Ha már számba vetted az év végi feladataidat, a lista tetején biztosan szerepel a karácsonyfa beszerzése is. Hiszen fenyő nélkül nincs Karácsony! Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért pont egy fenyőfa mellett ünneplünk minden esztendőben? Egyesek szerint ennek a története még a keresztény hagyománynál is ősibb időkre nyúlik vissza, ám számos különböző történet kering a köztudatban ezzel kapcsolatban. Tarts velünk és lessünk be együtt a régmúlt karácsonyaiba!

Tovább olvasom »
divat, fenyő, karácsonyfa, kertészmérnök, Megyeri Szabolcs, történelem, ünnep

Egy kis karácsonyfa-történelem

PP-Eletforma

Tudod, mi okból állítunk december végén fenyőfát a nappaliban? És hogy miért pont fenyőt, és hogy egyáltalán, mióta él ez a szokás? Ha a karácsonyi rohanásban egy pillanatra már eltűnődtél ezeken a kérdéseken, de a válaszokat nem ismered, akkor most Megyeri Szabolcs kertészmérnök megpróbál segíteni, és így talán a karácsony mára kissé kiüresedett hagyománya is több értelmet nyerhet. Kezdjük az ünneplést!

Tovább olvasom »
dokumentum, igazolvány, Meruk József, Rákosi Mátyás, történelem, új könyv, Ungváry krisztián

Vacsorázzon á la Rákosi!

László Márta

Rejtői módon, egy ciprusi szállodában, egy műbőr táskából került elő Rákosi Mátyás mintegy háromszáz irata. Ungváry Krisztián és Meruk József ezeket az igazolványokat, dokumentumokat olvasta át, elemezte ki. Rendkívül izgalmas, szinte krimibe illő kötet, aminek minden sorára oda kell figyelni! Mindenkinek ajánlom, akit egy kicsit is érdekel a nem túl távoli múlt sztálinista diktátorának valódi élete, jelleme.    

Tovább olvasom »
emberi kapcsolat, emlékek, évforduló, sztrájk, taxisblokád, történelem

Hogy múlik az idő!…

László Márta

Felnőtt azóta egy nemzedék. Aki ma 28 éves, annak lehet, hogy ez a nap még csak nem is történelem… Érdemes visszagondolni, mi is történt azóta, mert azt hiszem könnyen felejtünk! Minden esetre nekem az élemet meghatározó nap volt. 28 éve kezdődött a taxisblokád. 

Tovább olvasom »
augusztus 20, bor, családi kikapcsolódás, országjárás, programok, történelem, ünnep

Parádés ünnepünk

László Márta

Vidámsággal, színes programokkal, hagyományőrző érdekességekkel várnak mindenkit szerte az  országban az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Körülnéztünk, és válogattunk! Íme, néhány olyan program, ami tetszeni fog nektek, és a meleg ellenére elindultok a családdal, a barátnőddel a lovagoddal vagy az unokákkal! Ha pedig este elmentek bármelyik tüzijátékot megnézni, gondoljon kedvenceitekre! Kutyákat, cicákat jól bezárni, mert félelmükben képesek tényleg világgá menekülni! Most szólok, hogy már csak 133-at kell aludni, és itt a szilveszter!  

Tovább olvasom »
birtok, cava, Champagne, gsztronómia, hölgyek, művészet, pezsgő, prosecco, szőlő, történelem

Mosolygó buborékok egy pohárban

László Márta

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Tovább olvasom »
civilizáció, izgalom, kiállítás, múmia, program, történelem, tudomány

Hírek a síron túlról

László Márta

Hamarosan feltárulnak a túlvilági titkok! Augusztus 16-án a belvárosi Komplexbe érkezik az egyedülálló A Világ Múmiái Kiállítás. A tárlat a földkerekség legnagyobb múmiagyűjteménye, a testeket és tárgyi leleteket számos múzeumtól, egyetemtől, tudományos szervezettől és magángyűjteményekből kölcsönözték, hogy a nagyközönség szemtől szemben találkozhasson a történelem ezen különleges emlékeivel. A tárlat szakmai partnere a Magyar Természettudományi Múzeum.

Tovább olvasom »
film, Skócia, skót vajas keksz, történelem, utazás, whisky

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

László Márta

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton segítségével! A klasszikusok rajongói természetesen ne hagyják ki a Hegylakó-sorozatot és A rettenthetetlent sem, de az alábbi tippekkel minden műfajban találkozhatunk egy cseppnyi Skóciával. Készítsünk be egy dobozzal a híres skót vajas kekszekből, és dőljünk hátra a skót nemzeti itallal, egy pohár The Famous Grouse-szal a kezünkben.

Tovább olvasom »
építészet, gasztronómia, kirándulás, Krakkó, Lengyelország, nyár, repülés, szabadság, történelem

Ezért szerettünk bele Krakkóba

László Márta

Tízmillió ember nem tévedhet: évente ugyanis körülbelül ennyi turista választja Krakkót. Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja megunhatatlan, a lenyűgöző történelmi épületektől a sokszínű lengyel gasztronómiáig számtalan okunk van rá, hogy legalább egyszer ellátogassunk oda. Kocsival sincs nagyon messze, de Ferihegyről repülővel már 1 óra alatt ott lehetünk!

Tovább olvasom »
gasztronómia, kultúra, Lettország, nyaralás, repülés, Riga, tengerpart, történelem

Amikor elvarázsol a Baltikum Szilícium-völgye

László Márta

Biztosan nem Lettország jutna eszünkbe először, ha a nyaralást tervezzük. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nemcsak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti is figyelemreméltóak. Ferihegyről hetente három gép is repül Rigába.

Tovább olvasom »
anyák napja, Buba éneke, történelem, ünneplés, vers, Weöres Sándor

Csak legyél vele, amíg lehet!

László Márta

Már az ókori Görögországban is megünnepelték az édesanyákat. Angliában az 1600-as években még vallási színezetet is kapott a húsvétot követő negyedik vasárnap ez okból. Bostonban 1872-ben ünnepelték az első amerikai anyák napját. Azóta a Föld nagyon sok országában köszöntik a mamikat, a nagyikat – más és más időpontban. Ma Magyarországon kívül Portugáliában, Spanyolországban, Litvániában, Romániában és Szerbiában ünnepelnek. Köszöntsük együtt legdrágább kincsünket!

Tovább olvasom »
április 1, április bolondja, sajtó, történelem, tréfa, vicc, vidámság

Hívott már Hugó?

László Márta

Tudod, hogy ki az április bolondja? Lehet, hogy pont Te, vagyis akit ma rászednek, akivel a bolondját járatják! Több országban is ismert a kifejezés, de hogy mi az eredete, azt senki sem tudja biztosan! Az viszont biztos, hogy bolondozni, rászedni másokat sokan szeretnek, mert a siker hatalomérzést ad a rászedőnek!

Tovább olvasom »
a pozsonyi Gundel, dió, Palugyay Jakab, sütemény, történelem, ünnepi asztalra

Kossuth-kifli

László Márta

Kossuth kedvence volt ez a sütemény – a legenda szerint. Ez a diós, illetve a mandulás változat is igencsak ízlett a pozsonyi országgyűlés képviselőinek. Kossuth akkor a pozsonyi Gundel néven is emlegetett Palugyay Jakab vendéglőjében lakott, és épp ebben a konyhában készült a remek sütemény. Egy biztos, 1848. március 17-én Kossuth a Palugyay tulajdonú Zöldfa szálló erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését. Ja, és a nagyim is teljesen biztos!      

Tovább olvasom »
borvidék, kékfrankos, könyv, különcök, Napóleon, Sopron, szőlő, történelem

Különc borvidék

László Márta

A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!   

Tovább olvasom »
felmosórongy, internet, porszívó, takarítás, tisztaság iránti vágy, történelem

Vizes rongytól az internetig

László Márta

A takarítás mindennapjaink kikerülhetetlen része. Az évszázadok során ez a tevékenység is rengeteg változáson ment keresztül, új eszközök jelentek meg, új elvárások alakultak ki, idővel pedig egyesek számára még hivatássá is vált. Hogy jutottunk el az ősemberektől az olyan online rendelhető takarítószolgáltatásokig?

Tovább olvasom »
18+, élettörténet, érdekességek, Hugh Hefner, magazin, Playboy, sajtószabadság, szexualitás, történelem

5 dolog, amit nem tudtál Hugh Hefnerről

László Márta

Hugh Hefner korszakalkotó tevékenysége nagy hatást gyakorolt az egész világra. Rengeteget tett hozzá, hogy megdőljenek a szexualitást övező tabuk, kiállt a sajtószabadságért és a rasszizmus ellen is. Az itthon megjelenő Playboy, hogy tisztelegjen az ikon emléke előtt olyan lépést tett, mint eddig még soha. A kendőzetlen női szépség helyett ebben a hónapban az alapító fiatalkori portréja került a címlapra. A megszokott tartalmon kívül a magazinban most 15 oldalt szenteltek annak, hogy Hugh Hefner életének emlékezetes pillanatait tárják az olvasók elé. Íme 5 érdekesség, amit biztos nem tudtál a világhírű playboyról.

Tovább olvasom »
forradalom, idézetek, megemlékezés, október 23., történelem, ünnep

Rajtunk van a világ szeme!

Krajcsó Judit

Az október 23-án történt eseményekről íróink és költőink is megemlékeztek egy-egy szívhez szóló írásukban. Van, aki a forradalmi történéseknek aktív részese is volt. Most a legszebb négy irodalmi alkotásból idézünk. Mi így emlékezünk!

Tovább olvasom »
ásatás, feltárás, I. Szulejmán szultán, Szigetvár, történelem

Mi lehet a derviskolostor titka?

László Márta

Újabb fordulóponjához érkezett a Szigetvár melletti ásatás. A Szulejmán-sírkomplexum feltárásának harmadik kutatási szezonjában, vagyis most szeptemberben a három szárnyból álló kolostort, az épületegyüttes legnagyobb részét teljes egészében feltárják! A munkálatokat magyar és török diákok végzik tanáraik irányításával. 

Tovább olvasom »
bélyeg, emlékév, filatélia, király, Szent László, történelem

Bélyeget kapott a sorsfordító magyar király

László Márta

Szelvényes forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Szent László-emlékévet a Magyar Posta. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen az emlékév emblémája látható. A bélyeg Benedek Imre, a kapcsolódó szelvény Gábor Tamás tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült. 

Tovább olvasom »
Diósgyőr, kassai lajos, középkor, történelem, várjátékok

3 napos Középkori Forgatagba hívunk – Kassai Lajossal

Krajcsó Judit

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékának ad otthont jövő héten július 29-30. között a Diósgyőri vár, melyen a családok és a történelem szerelmesei is izgalmasabbnál izgalmasabb programokra számíthatnak. A XVIII. Középkori Forgatagon valósághű viadalok, nagyszabású fáklyás felvonulás, számos hagyományőrző csapat bemutatója és a néhány éve rekonstruált Diósgyőri vár udvartartása várja a látogatókat.

Tovább olvasom »
Jack Daniel’s, Jeff Arnett, kémia, kóstolás, minőség, történelem, whiskey

Egy kémikus lehet a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere

László Márta

Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff Arnett tölti be ezt a posztot. Úgy tűnik lassan megvan, ki veheti át tőle a stafétát: aki nem más, mint az ötödik mester, Frank Bobo unokája.

Tovább olvasom »
150 év, címlet, hagyomány, magyar bélyegkibocsátás, művészet, történelem

Bélyeggel ünneplik a bélyeget – 150 éves a magyar bélyegkibocsátás

László Márta

Alkalmi bélyegkisív kiadásával köszönti az első magyar bélyeg kibocsátásának 150. évfordulóját a Magyar Posta. Az alkotás Elekes Attila grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 39 000 példányban. A bélyeg apró, mégis megannyi információt hordozó felület, rajta az emberi létezésből, az ember és a természet közös létéből fakadó különleges képi világgal. Lehet színekkel telített vagy árnyalatokban visszafogott, részletgazdag vagy csak a fő elemeket kiemelő, összeköthet és megkülönböztethet, de egy jellemzőjében megegyezik: postai díjak lerovására készült.

Tovább olvasom »
együttműködés, forgatás, Mária Terézhia, sorozat, tévéfilm, történelem

Mária Terézia forog…

PP-Eletforma

Egyedülálló a vállalkozásba kezdett a Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA: közösen készítenek történelmi dráma sorozatot Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készít televíziós produkciót. A két epizódból álló történelmi sorozat első kockái a csehországi Kromerzsízsben készültek.

Tovább olvasom »
150 év, bélyegkisív, Magyar Posta Zrt., szállítóeszközök, történelem

Hírvivők

László Márta

Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával köszönti az önálló magyar postaigazgatás létrejöttének 150. évfordulóját a Magyar Posta. A hat bélyeget tartalmazó kisív 60.000 példányban, Domé Eszter grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európa, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, kastély, PostEurop, szavazás, szépségverseny, történelem

Legyünk megint mi a legszebbek!

László Márta

Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének, PostEuropnak tagjai , amivel a posták együttműködésének hangsúlyozása mellett a filatélia fontosságát is bemutatják. A bélyegek megjelentetésével a tagországok felhívják a figyelmet a közös európai történelmi és kulturális gyökerekre és a jövőbeli közös célokra.

Tovább olvasom »
500 év, bélyegkiadás, Luther Márton, művészet, reformáció, történelem

Tisztelet a másként gondolkodásnak

László Márta

Különleges, kétcímletű alkalmi bélyegsor és bélyegblokk kibocsátásával köszönti a reformáció 500 éves évfordulóját a Magyar Posta. A sor 200 000, a fekete sorszámmal ellátott blokk 60 000 példányban Benedek Imre grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 

Tovább olvasom »
Jack Daniel, Lem Motlow, lepárlás, recept, történelem, whiskey

Törvénybe iktatott szárazság

PP-Eletforma

 Majd száz évvel ezelőtt nem kis felháborodással indult az újév Amerikában. A januárban bevezetett szesztilalom célja egy józan és egészséges társadalom megteremtése volt, ehelyett illegális csehók, Al Capone és virágzó korrupció uralta az ezt követő több mint egy évtizedet. Az addig legálisan működő szeszfőzdéket – köztük a Jack Daniel’s lepárlóüzemet is – próbára tette ez az időszak. Ám a legendás lepárlómester neve és eredeti whiskey receptje fennmaradt, de csak kevesen tudják kinek köszönhetően?

Tovább olvasom »
érdekesség, kézmosás, mellékhelyiség, történelem, világnap, wc

15 meghökkentő tény a legkisebb helyiségről

László Márta

Afganisztánban több TV van, mint WC! Egyebek között ez is kiderül az egyik ismert fürdőszobai tisztítószereket gyártó cég felméréséből, amit a mellékhelyiségek világnapjára készítettek. Mit mondjak, nekem már az is meglepő volt, hogy a WC-nek egyáltalán van világnapja. Akkor pedig éljen a hely, ahová akkor is gyalog járnánk, ha felségnek szólítanának!

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, előadás, házasság, Jadviga, premier, szerelem, történelem

Jadviga megágyazott Debrecenben

PP-Eletforma

Závada Pál családregénye, a Jadviga párnája színpadi változata november 25-én debütál a Csokonai Színházban. A rendezésre a vajdasági, nemrég Pataki-gyűrűvel kitüntetett Mezei Kingát kérte fel a színház.  A színpadi adaptációt Góli Viktória készítette, díszleteit Ondraschek Péter tervezte, jelmezterve Bodor Kata munkája. Jadvigát Sárközi-Nagy Ilona, Ondrist Kiss Gergely alakítja.

Tovább olvasom »
barokk, Eszterházy-kastély, idegenvezetés, korhű kosztümök, pápa, történelem

Szólítsatok bárónőnek! Főúri látogatásom Pápán

László Márta

Egy kisit mindenki pápai – ez a címe annak a 3D-s filmnek, amivel elkezdődik a látogatás a pápai Eszterházy-kastélyban. A divatos vetítés után a mából pillanatok alatt átlényegülhetünk az 1700-as évekbe. A korabeli ruhába öltözött idegenvezető ehhez csak a kezdet volt! Láttam már a világ számos pontján nagyszerű idegenvezetést – sokszor mobillal, szinkrontolmáccsal, de hogy egy dramaturgiailag megtervezett, kosztümös élő tévéjátékba csöppenek, na, erre nem számítottam! Ragyogó volt!  

Tovább olvasom »
ágy, egészség, fekhely, kényelem, matrac, történelem

Így vált édessé az álom

László Márta

Alvás közben a testnek és a gerincnek megfelelő támaszra van szüksége. Fontos tudnunk, hogy ha olyan felületen alszunk, amelyen a gerinc nem tarthatja meg „S” alakú görbületét, megfájdul a hátunk, és alvászavarok is felléphetnek. A szellőzés szintén nem mellékes, mert egyrészt a fekhely higiéniáját növeli, másrészt csökkentheti az esetleges allergiás panaszokat. Nem mindig voltak azonban ilyen igényeink! 

Tovább olvasom »
Heineken, komló, maláta, sör, sörélesztő, történelem, víz

Több van a csillag mögött

PP-Eletforma

Bárhová megyünk a világban, a jól ismert zöld üveg, a piros csillag és a mosolygós „e” betű régi barátként kacsint ránk. Mindannyian tudjuk, hogy mire gondoljunk, ha azt halljuk, Heineken, de vajon mennyien vagyunk tisztában azzal, hogy mi van az üvegbe zárva?

Tovább olvasom »
cipő, divat, flip-flop, klumpa, sneakers, stiletto, történelem

Világhódító cipők történelme

László Márta

Az 1900-as években több olyan cipőmodell született, amelyek ma is megtalálhatóak az üzletek polcain. Ilyen örökzöld darab a klumpa, a stiletto, a flip-flop, a platform és a sneakers is, amelyek érdekes körülmények között indultak világhódító útjukra.

Tovább olvasom »
briliáns, divat, eljegyzés, gyémánt, Gyűrű, történelem

Az ékkő, amely soha nem megy ki a divatból

László Márta

Több száz éves hagyomány, hogy a férfiak ékszereket ajándékoznak a hölgyeknek, hogy elnyerjék választottjuk szívét. Különösen igaz ez a megállapítás az eljegyzési gyűrűkre. Az urak általában szép és értékes gyűrűvel kérik meg a hölgyek kezét, ez már a középkor óta. 

Tovább olvasom »
Babiczky László, Magyar Televízó, rendező, szakma, történelem, új könyv, Zsurzs Éva, Zsurzs Kati

A Zsurzs

László Márta

Könyvet írt a Kossuth-díjas, televíziós rendezőről az egykori MTV Balázs Béla-díjas rendezője, Babiczky László, és Zsurzs Katalin színésznő, Zsurzs Éva lánya. A kötet nemcsak a nagyszerű, iskolát teremtő egyéniségről szól, hanem a hazai televíziózás kezdetének és aranykorának is emléket állít. Arról az időszakról beszélünk, amikor hétről hétre alig vártuk, hogy elkezdődjön az Abigél, a Fekete város, és mai is “eldobunk mindent”, hogy megnézzük az Otelló Gyulaházánt – mindegyiket remek szereposztással! Zsurzs Katalin néhány napja a Klubrádió egyik délelőtti műsorában vallott édesanyjáról, a rendezőről és mai, saját életéről is.         

Tovább olvasom »
étel, gasztronómia, homár, konyha, történelem

Hogyan lett az óceán csótányából előkelő fogás?

PP-Eletforma

A homár a szegények tányérjáról évszázadok alatt vándorolt át a leggazdagabbak étlapjára. A XVII. században még a rabszolgák is fellázadtak, ha túl sok homárt kellett enniük, de a vasúthálózat terjedésével beindult a homár karrierje is. A homár manapság nem csupán egy tengeri herkenytű, hanem egy életérzés, egy fogalom, a gazdaság szinonimája.

Tovább olvasom »
bűvész, szórakozás, történelem

Abraka-dabra – varázslatos illúziók régen és ma

PP-Eletforma

Mágia, varázslat, bűvészet. Sokan nem is gondolnák, hogy ezen titkos tudományok eredete, egészen az őskorig vezethetők vissza. Az idők során a bűvészet céljai és módszerei folyamatosan változtak, mindig az aktuális korszakhoz igazodtak – többek között ennek is köszönhető, hogy ma az egyik legkedveltebb szórakoztató műfajjá nőtte ki magát.

Tovább olvasom »
háztartási gépek, hűtő, történelem

A jégvermektől az okos hűtőkig

PP-Eletforma

Ma már nincs olyan otthon, amelyben ne lenne hűtőszekrény, természetesnek vesszük a meglétét. De képzeljük csak el, milyen lenne az élet nélküle? Saláta friss zöldségek nélkül, hűtés nélkül megromlott gyümölcsök, vagy ami még rosszabb, VB-meccsnézés hűtött sör nélkül! Így nem meglepő, hogy sokak szerint a hűtőszekrény az emberiség története során az egyik legjelentősebb találmány.

Tovább olvasom »
ÁVH, film, tabu, történelem, történet

Lehull a lepel- az ÁVH hiteles történetének bemutatása

PP-Eletforma

Fontos, hogy az emberek ismerjék a magyar történelem eddig szinte tabuként kezelt sötét foltjait is, vallja dr. Vásárhelyi Péter. Éppen ez ok miatt adta nevét – a neves szereplők, többek között Oszter Sándor vagy a mellékszerepben feltűnő hollywoodi csillag, Daniel Craig – mellett támogatóként a történelmi múltú Vásárhelyi család is ahhoz a magyar filmhez, amelynek célja az egykori rettegett Államvédelmi Hatóság (ÁVH) hiteles történetének bemutatása.

Tovább olvasom »