természet

Bükk, fesztivál, gyógynövény, Gyuri bácsi, kert, programajánló, természet

Gyuri bácsi ismét kaput nyit

PP-Eletforma

Egészségtudatos fiatalok, fiatalos idősek mottóval XII. alkalommal rendezik meg a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat július 7-én és 8-án! A tervezett szakmai előadásokból kiderül, hogy a gyógynövények minden korosztálynak hasznosak. A résztvevők választ kapnak arra, hogyan őrizhető meg a fiatalság, az egészség az aktivitás érettebb korban is. Arról a pozitív jelenségről is szó lesz, hogy napjainkban egyre több az egészség- és a környezettudatos fiatal.

Tovább olvasom »
bélyegblokk, Év Gyógynövénye, gyógyászat, levendula, Maros Krisztina, természet

Ez lett idén az Év Gyógynövénye

László Márta

A valódi levendula lett 2018 gyógynövénye – így döntött a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. Ebből az alkalomból alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A sorszámozott blokk 70 000 példányban, Maros Krisztina grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Tovább olvasom »
Bükkszentkereszt, füvesember, gyógynövények, Gyuri bácsi, születésnap, természet

Itt a hosszú élet igazi titka

László Márta

Ha valaki hitelesen beszélhet a hosszú, egészséges élet titkáról, az Szabó György, Gyuri bácsi, aki családja és barátai körében a minap ünnepelte 90. születésnapját. Most is aktív a bükki füvesember, gyógynövénykertet épít, diófát ültet, és az országot járva ad tanácsot azoknak, akik az egészségük megőrzéséhez, a betegségek gyorsabb legyőzéséhez a gyógynövényeket hívják segítségül.

Tovább olvasom »
friss, hétköznapi rutin, illatok, megújulás, mosás, ruha, stressz, tavasz, természet

3 egyszerű lépés a stresszmentes életért

László Márta

Egyre stresszesebben élünk. A tennivalók végeláthatatlan listája, a kiszámíthatatlan időbeosztás, és hogy mindig elérhető legyél,  bizony könnyen nyugtalanná és fásulttá tehet. Egyszerűbb, kiegyensúlyozottabb életre vágyunk, és 92%-unk arra is készen állna, hogy életstílusán változtatva megkapja mindezt. Mit szólnál hozzá, ha egyszerű, apró lépésekkel is képes lennél a stressz menedzselésére? Mutatom!

Tovább olvasom »
állatok, erdő, interaktív kiállítás, Kaposvár, Sefag, természet

Kaposvárra beköltöztek a környező erdők

Krajcsó Judit

A nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit az Erdők Háza Látogatóközpont, a SEFAG Zrt. legújabb ismeretterjesztő attrakciója. A kaposvári belvárosban kialakított interaktív kiállítás és játszóház célja, hogy lépésről lépésre bevezesse az érdeklődőket az erdők és az erdészek titkaiba.

Tovább olvasom »
DoQ, gemenc, hiedelmek, különledgességek, természet, természetfilm

Titokzatos legendáink és mitikus lényeink

László Márta

Hős vadászkutyák, hatalmas, tűzokádó sárkányok és prédára leselkedő keselyűk. A gemenci erdő nemcsak különleges természeti adottságai miatt, hanem ősi legendái, mondái miatt is előkelő helyen áll Magyarország ökoszisztémájában. A nagy gemenci árvíz című természetfilmből megtudhatod, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül az évek során Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területe október 21-én 21.00 órától, a DoQ műsorán. Elöljáróként íme, öt érdekesség a csodálatos gemenci erdőről!

Tovább olvasom »
fertőzés, időjárás, kártevők, nagyvárosok, poloska, természet

Ez lesz majd a poloska veszte

Krajcsó Judit

Egyre terjed a címeres poloska, azaz a büdösbogár Magyarországon. Az adatok azt mutatják, hogy a főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebbek – derül a címeres poloska fertőzöttség térképéből. Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Tovább olvasom »
eső, évszak, gondolatok, október, ősz, természet, vers

Tudtam, hogy eljössz megint…

Krajcsó Judit

Sose gondoltam, hogy egyszerre hármat is lehet szeretni. Mindegyikben van valami, amiért rajongani lehet érte, ami miatt nagyon várod, és már kopogtatás nélkül is beengeded. Most éppen a második jött el. A középső.

Tovább olvasom »
elmélyülés, Európa, kikapcsolódás, kirándulás, növények és állatok, természet, túra, utazás

3+1 mesés túraútvonal Európa legszebb vidékein

László Márta

Hegyek, völgyek, árnyas erdei ösvények. A nyár a tökéletes alkalom arra, hogy túrabotot, hátizsákot ragadj, és családoddal, barátaiddal a természet szépségeit testközelből is megtapasztald. Európa változatos és lélegzetelállító vidékei olyan túraútvonalakat kínálnak, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik az idei nyarat. 

Tovább olvasom »
állat, balaton, kamera, mozi, természet, tihany, ürge

Ez állati! Indul az ürgék valóságshow-ja!

Krajcsó Judit

Új szolgáltatást indít el hamarosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe. Van mit nézni, hiszen élénk és veszélyekkel teli mindennapjaik vannak az ürgéknek. Az igazi szórakozást ígérő ürge mozi júniustól működik majd – írja a Tihanyi Visszhang című újság.

Tovább olvasom »
gyógytea, patika, receept, természet, új könyv

Csak természetesen!

László Márta

Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!

Tovább olvasom »
Erdély, legendák, Románia, természet, turizmus

Megszavaztuk Erdély 7 csodáját!

Krajcsó Judit

Választottunk! A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot azon a múlt vasárnap zárult szavazáson, amelyen Erdély  hét csodáját kereste a Transindex.ro erdélyi portál és a goTransylvania telefonos turisztikai alkalmazás fejlesztője.

Tovább olvasom »
állat, év emlőse, fotópályázat, pályázat, pele, rendezvények, természet

Nevem pele, este kelek, reggel fekszem…

Krajcsó Judit

Pele, ébresztő! címmel indult el pénteken az Év emlőse országos programsorozat, amelyen a mogyorós pelét mutatják be a természetvédők. Az éves rendezvényhez gyerekeknek szóló pályázatok, előadások, pelefesztivál és pelebarát kiskerti programok is kapcsolódnak. Ismerd meg közelebbről Te is!

Tovább olvasom »
Bálint György, DTK, élet, Elviszlek magammal, fiatalság, halál, természet, új epizód

Gyuri bácsi és a fiatalság titka

László Márta

A majdnem 98 éves Bálint György csodálatra méltó derűvel és nyíltsággal beszélt életről, elmúlásról és arról, ami a kettő között történik vele. Az ország legismertebb kertészének életén – ahogy D. Tóth Kriszta fogalmazott a beszélgetésben – végigtrappolt a XX. század. Hogyan lehet mindezt ép ésszel túlélni? Mi tartja fiatalon mindenki Bálint gazdáját? És szerinte mi a hosszú élet titka? Erről is mesélt a wmn.hu YouTube-csatornáján futó Elviszlek magammal legfrissebb epizódjában.

Tovább olvasom »
az év fája, környezetvédelem, szavazás, természet

Melyiket válasszuk a 12-ből?

Krajcsó Judit

Már elindult a szavazás az Év fájára, október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. Az idén is három díjat osztanak:az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet a zsűri osztja ki és egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesület különdíját kapja.

Tovább olvasom »
fogyasztói társadalom, Hugh Fearnley-Whittingstall, hulladék, környezetvédelem, spektrum, természet, tévéműsor

Ne a kukában landoljon a vacsora!

László Márta

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

Tovább olvasom »
béke, életforma, életmód, gyógynövények, jóga, muzsika, természet, test, vega fogás

Tudatos feltöltődés – Everness Fesztivál

László Márta

A legtöbb ember alapvető vágya, hogy harmóniában, összhangban éljen a természettel, önmagával, testileg-lelkileg egyaránt. Ha már ennek a vágynak az első csírája megfogant, jó helyen vagyunk nyaranta az akarattyai parton, hiszen az Everness Fesztivál nem csupán az egészséges és ezoterikus életmód tántoríthatatlan híveinek éves találkozója.

Tovább olvasom »
élővilág, klíma, környezetvédelem, tenger, természet

Ilyen egy védett tengeri park a Csendes óceánon

Krajcsó Judit

Több éves előkészítő munka eredményeként döntött a maláj kormány a borneói Tun Mustapha Park hivatalos természetvédelmi oltalmáról. Ez most a legnagyobb védett tengeri terület és cápa menedék Malajziában, a döntés így  mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

Tovább olvasom »
az év fája, szavazás, természet, természetvédelem, verseny

Két különleges fát keresünk! Segítsetek!

Krajcsó Judit

Május 10-én indul a jelölés az idei Év Fája versenyre, amelyre olyan fák vagy facsoportok nevezését várja június 10-ig az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a jelölő közösség életében. Egy külön kategóriában a “Hős Fa” címre is lehet pályázni.

Tovább olvasom »
belföldi turizmus, borkóstolás, kirándulás, Mátra, természet

4 csoda a Mátra szívében – ezt látnod kell!

Krajcsó Judit

Az első napsugarak azonnal a természetbe, az erdőbe csalogatnak minket, legszívesebben minden hétvégét a szabadban töltenénk a barátainkkal, családunkkal. Nem is kell ehhez minden esetben messzire utazni: Gyöngyöstarjánt talán kevesebben fedezték fel eddig, pedig legendák, izgalmas kalandok, különleges borok és szinte mediterrán időjárás várja az idelátogatókat. Egy mátrai kirándulás alkalmával érdemes útba ejteni a szőlőlugasokkal övezett falucskát.

Tovább olvasom »
cseresznyefa, japán, szilvafa, tavasz, természet, virágzás

A szilva az új cseresznye

Krajcsó Judit

Bármily meglepő, Japánban a tavasz előhírnöke nem a cseresznyefavirágzás. A hanami, vagyis a cseresznyefák virágzásának ünnepe már magát a csodálatos tavaszt jelenti, míg a szilvafák rügyezése a szürke hónapok után nagyon várt tavasz közeledtét jelzi.

Tovább olvasom »
dvd, expedíció, film, katasztrófa, természet, tragédia

Dráma a világ tetején – és mi csak nézzük

PP-Eletforma

A Mount Everest lábánál két hegymászócsapat vágott neki a csúcs meghódításának 1996. májusában. Fel is értek a Föld legmagasabb pontjára, ám az úton visszafelé a hegy történetének addigi legkegyetlenebb hóvihara zúdult rájuk. Kezdetét vette a harc a túlélésért. A megtörtént eseményeken alapuló Everest című film január 20-tól már DVD-n is kapható!

Tovább olvasom »
Dél-Korea, kultúra, művészet, természet, turizmus

Messze, hol áriráng, áriráng hangja száll…

László Márta

Ugye még nem láttad Szöult éjszakai kivilágításban, a tévétorony fantasztikus tengeri akváriumát, az uralkodói palota kertjét, a szenzációs metróhálózatot, nem ízlelted különleges konyháját? Nekem szerencsém van, részese voltam! És elvarázsolt! Most egy este itt, Budapesten varázsolta el a résztvevőket Dél-Korea kultúrájának és természeti adottságainak bemutatásával a Koreai Kulturális Központ „Imagine your Korea” elnevezésű rendezvénye. Előadásokkal, az ország egyedülálló kultúrájának bemutatásával igyekezett közelebb hozni a félszigetet a látogatókhoz az intézet.

Tovább olvasom »
hangulat, kényelem, lakberendezés, mobil télikert, természet, üveg

Vissza a természetbe – télen is!

László Márta

Rugalmas, modern, elegáns: új divat a mobil télikert. Előnye, hogy kedvedre alakíthatod, nyithatod, zárhatod, miközben gyönyörű üvegfelületeken keresztül élvezheted kerted látványát. Egy olyan plusz szobát kapsz, ami kitűnően használható nappalinak, étkezőnek, vagy akár klasszikus funkciót is kaphat: tartsd ott a télen védelemre szoruló cserepes növényeidet.

Tovább olvasom »
programajánló, természet, turizmus

Indul az „Erdők hete” programsorozat!

PP-Eletforma

A magyar erdők turisztikai szerepére kívánja felhívni a figyelmet az az országos rendezvény, mely színes programokkal várja a természetkedvelőket. Gyalog, kerékpárral, egyénileg vagy csoportosan is látogathatók hazánk legszebb értékei.  Íme a kínálat!

Tovább olvasom »
állatvédelem, medve, természet

A medvéket lelövik, ugye? De miért?

PP-Eletforma

A napokban nagy megdöbbenést váltott ki egy illegálisan lelőtt barnamedve esete, amely az Északi-középhegységben esett áldozatul. Nem egyedi a történet, hiszen a szomszédos országokból átbarangoló hiúzok, farkasok is hasonló módon végzik. Magyarország sajnos nem képes érvényt szerezni a nagyragadozókat védő hazai és nemzetközi jogszabályoknak. Pedig védenünk kellene ezeket a ritka példányokat!

Tovább olvasom »
föld, környezetvédelem, óceán, Ted Danson színész, tenger, természet

Ted Danson színész a tengerekért harcol

PP-Eletforma

A három férfi és egy kis hölgy, a Gulliver utazásai, a Ryan közlegény megmentése című filmekből ismert vagy A hatalom hálójában című tévésorozatban Glenn Close ellenlábasaként látott Ted Danson viszonylag későn ébredt rá, hogy földünk hét óceánja és velük együtt a mi életünk, táplálékunk és éghajlatunk is veszélyben van.De a 65 éves színész immár 25 éve környezetvédőként is munkálkodik. 

Tovább olvasom »
élelmiszer, föld, növény, természet

Infúziót a zöldségeknek

PP-Eletforma

Nem minden ország van olyan bőségesen eleresztve termőföldjeit tekintve, mint hazánk. A kis államok vagy a hatalmas világvárosok az élelmiszer-behozataltól függenek. De a betondzsungelekben is van remény az agrárium számára: egy új metódus szerint a mag szivacsba helyezve kel ki, föld nem éri, így a vele járó kórokozók sem, amivel megspórolható a vegyszerek használata is.

Tovább olvasom »
ember, szerelem, természet, vágy

Zeusz dühében teremtett bennünket!

PP-Eletforma

Akkor bomlott meg az emberi egység, amikor a hajdani a gömbölyű és kétnemű embereket Zeusz dühében ketté vágta- írja Platón. Így az egységes emberi természet megbomlott, kettő lett az egyből, s azóta mindegyik fél szüntelenül keresi a másikat.

Tovább olvasom »
kullancs, lyme kór, tavasz, természet

A negatív lelet sem zárja ki a Lyme-kórt

PP-Eletforma

A Lyme-kórt 1975-ben írták le, amikor az Egyesült Államokban, egy Lyme (ejtsd: lájm) nevű kisvárosban megmagyarázhatatlan ízületi gyulladás járvány tört ki. A betegség létezett korábban is, de nem ismerték a kórokozóját és nem hozták összefüggésbe a kullancsokkal.

Tovább olvasom »
állatok, kullancs, lyme kór, paraziták, tavasz, természet

Kullancsinvázió: az állatok és az ember is veszélyben van!

PP-Eletforma

A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielőtt erdőbe – mezőbe kirándulásokat szervezünk vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhető betegségekről, a kullancscsípés megelőzéséről is. Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez, így tavasszal a probléma sokakat érint. 

Tovább olvasom »
depresszió, mozgás, sport, természet

Szabadtéri sportokkal a depresszió ellen

PP-Eletforma

Közismert, hogy a mozgás pozitív hatással van a szervezetre és a közérzetre egyaránt. A szabadtéri sportok további előnyeit friss kutatások is igazolták, dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa pedig a kitartásra és a rendszerességre hívta fel a figyelmet.  

Tovább olvasom »
kirándulás, séta, természet, túra

Ki a szabadba!

Timar Gigi

A legkülönlegesebb, legextrémebb, soha nem hallott sportok és kikapcsolódások divatja van manapság, ezekért különleges pályákat látogatunk meg, drága felszereléseket veszünk, vagy éppen messzi tájakra utazunk el. Pedig testnek és léleknek egyaránt igazi felüdülés az is, ha egyszerűen csak kimegyünk a szabadba. Kirándulni. Vagy, ha komolyabban akarjuk venni a dolgot, hát legyen túrázás.

Tovább olvasom »
természet, természetes

Szemránckrém és hajszínvarázs egy virágban: a búzavirág

PP-Eletforma

Égi virág a búzavirág, legalábbis egyik népi elnevezése szerint. A tapasztalat szerint minél több neve van egy növénynek, annál régebben és szélesebb körben ismert. A búzavirág ősidőktől velünk van: már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt. 

Tovább olvasom »
kirándulás, kullancs, séta, természet, túra

Mit érdemes és ajánlatos cipelni?

PP-Eletforma

A hétvégétől egyre javuló, nyárias időt jósolnak a meteorológusok, ennek köszönhetően pedig egyre többen terveznek rövidebb-hosszabb túrákat, kirándulásokat. Ez mindenképpen hasznos időtöltés, hiszen a tiszta levegőn gyaloglással töltött órák szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban felkészülnünk a kisebb-nagyobb balesetekre, kényelmetlenségekre is. 

Tovább olvasom »
természet

“Jó hír a rosszban”

PP-Eletforma

1998, 2006 után az idén is zöldár vonul majd le a Tiszán a következő napokban, amely az itt fészkelő partifecske állomány első fészekaljainak lényegében teljes pusztulását eredményezi. 

Tovább olvasom »