tejföl

darálthús, együttlét, kapor, tejföl, tök

Töltött tök kapormártással és egy férjjel

László Márta

Egy házasság sorsa a mindennapokban dől el, és azt hiszem, eddig elég jól vettük az akadályokat. Nemrég, egy szombaton ki sem látszottam a munkából, amikor elhangzott a bűvös mondat a konyhából: nem segítenél? Pontosan tudtam, hogy ezt a receptet a férjem is el tudja készíteni, de lementem… Az asztalon már ott állt egy vázában kedvenc sárga rózsám! Igen, jó volt együtt főzni, együtt csinosan megterítve ebédelni, a többit meg a fantáziátokra bízom! Egyszóval így lehet szexis egy töltött tök kapormártással…  

Tovább olvasom »
hűsítő, meggy, tejföl, vörösbor

Boros meggyleves

László Márta

Sokan kedvelik a hűsítő gyümölcsleveseket a forró nyári napokon. Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá, ne tartsd vissza magad!

Tovább olvasom »
csirkemell, kápia paprika, kukorica, tejföl, újkrumpli

Mexikói csirkeragu újkrumplival

Csaba Steffel

Csirke és kukorica, avagy Van aki forrón szereti, és van aki nem. Erről nincs nincs mit mondani… Meleg van, nagyon meleg… És mi lesz itt még nyáron! llyenkor a magamfajta ember nem kívánhat mást, mint egy kis mexikóit, aminél az sem baj, ha most épp nem csípős. Azért egy ici-picit lehet az – mondja el nekünk Steffel Csaba.

Tovább olvasom »
kapor, leves, nyár, tejföl, uborka

Kapros-tejfölös uborkaleves

Csaba Steffel

No, kérem, ismét egy olyan dolog amit már régóta őrizgetek a kis agyamban. Figyelgetem ki, hogy készíti, szeretik-e a nagyvilágban, mennyire és milyen klasszikus módozatai vannak, meg ilyesmi… – írja Steffel Csaba. Az Őrülten Jó Ételek szerzője végre elkészítette saját variációját – természetesen saját értelmezésemben. Megpróbálta hidegen, melegen, és a végén azt mondta: EZ TUTI! …és végre egy leves ami ropogós!!!

Tovább olvasom »
burgonyapehely, egytálétel, forró olaj, sütés, tejföl

Nem Panni! Pacsni!

László Márta

Veled is előfordul, hogy hazamész, de már minden tagod iszonyú fáradt? Laktató, gyors, gondolkodás nélküli vacsorára vágysz? Nos ezen a recepten nincs mit gondolkodni! Nem kíván extra agymunkát, tutira laktató, és háromnegyed óra alatt kész! A többi a mosogatógép dolga! Ja, ha valakit érdekel, ki az a Panni? A húgom! Jó étvágyat!  

Tovább olvasom »
csirkehús, egytálétel, hagyma, tárkony, tejföl

Tárkonyos csirkeragu leves

Pammer Lívia

Kedvelem a raguleveseket mert egyszerűen elkészíthetőek, gazdag beltartalommal rendelkeznek – akár önmagukban is elegendőek egy tartalmas ebédhez. Bármilyen húsból elkészíthető, lehet aprólék, zsírral átszőttebb sertés, csirkemell vagy borjú. Ízlés szerint váltogathatjuk az épp kedvünkre levő alapanyagokat. Nálam most csirkemellből főtt leves, sok metélőbabbal és tárkonnyal. Pammer Livi szerint diétába és gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Tovább olvasom »
alma, leves, liba, liba aprólék, tejföl

Mári nénje tejfölös-almás libalevese

Somogyi Zoltán Max

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.

Tovább olvasom »
bableves, csipetke, leves, lóbab, pászorétel, tartalmas, tejföl

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda

László Márta

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Tovább olvasom »
laktató, magyar ínyencség, palacsinta, pörkölt, tejföl

Márti hortobágyija

László Márta

Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!  

Tovább olvasom »
csirkemell, gomba, gyors vacsora, penne, tejföl, tészta

Gombás, húsos penne

Kandikó Éva

Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.

Tovább olvasom »
dressing, fokhagyma, majonéz, mustár, öntet, saláta, tabasco, tejföl

Farm öntet

Hajós Ágnes

Ugye veled is előfordult már, hogy végtelenül unalmasnak találtad a kefíres öntetet a diétás salátádon? És sima majonézt se lehet mindig rányomni a zöldségekre. Itt jön a képbe a klassz kis farm öntet.

Tovább olvasom »
ecet, paprika, saláta, tejföl, uborka

Frissítő ubislai

László Márta

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Tovább olvasom »
leves, nyár, tej, tejföl, zeller

Zellerkrémleves – egyszerűen

László Márta

Szomszédaim rendszeresen meglepnek valamilyen telekről, vidéken élő anyukától származó zöldséggel, gyümölccsel. Legutóbb rengeteg zeller érkezett, és nem tudtam ellenállni ennek a remek receptnek! Nemcsak nyáron, télen is remek ötlet! Nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges!  

Tovább olvasom »
csusza, porc, szalonna, tejföl, túró

Túrós csusza Éva módra

Kandikó Éva

Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.

Tovább olvasom »
juhtúró, juhtúrós recept, lángos, lángos recept, tejföl

Juhtúrós lángos

Kandikó Éva

A lángost nem lehet megunni! Önmagában sem, ráadásul mindig új arcát mutatja, amikor más-más ízesítés kerül rá. A tejföl, fokhagyma már-már sablonosnak számít, érdemes kipróbálni egy kis juhtúróval is. A tejföl persze maradhat…

Tovább olvasom »
desszert, pohárkrém, sárgabarack, tavasz, tejföl, túró

Barackos túrókrém

Kandikó Éva

A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja – gondoljunk csak a Túró Rudira… -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Tovább olvasom »
családi recept, tavasz, tejföl, tök, tökfőzelék

Tejfölös tökfőzelék

Kandikó Éva

Oké, tudom, hogy egy csomóan utálják, de szerintem ez is tipikusan az az étel, amit ha jól készítenek el, nem sajnálják a belevalókat, akkor nagyon finom tud lenni. Az én tökfőzelékem a világ legegyszerűbb étele, ahogy nagyanyámtól tanultam, és amin nem változtattam évtizedek alatt sem semmit, mióta a saját konyhámban főzöm.

Tovább olvasom »
burgonya, egytál étel, kolbász, krumpli, rakott krumpli, tejföl, tojás

A legeslegjobb rakott krumpli

Kandikó Éva

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tovább olvasom »
egészséges, galuska, gomba, hagyma, nokedli, paprikás, tejföl, zabliszt

Gombapaprikás zabnokedlivel

Bartek Kata

Mostanában, hogy módosítottam az étkezésemen, kiesett a pixisből egy időre a nokedli. Kis kihagyás után viszont óriási volt az öröm, amikor az alternatív zablisztből készített változatot finomnak találtam. Tényleg, a színén kívül nem sok mindenben különbözik az általánostól

Tovább olvasom »
búzadara, tejföl, tojás, túró

Túrógombóc

Kandikó Éva

Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.

Tovább olvasom »
alma, francia, tejföl, tojás, torta

Francia almatorta

Kandikó Éva

A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
joghurt, kefír, tejföl

Nagy kedvencünk, a tejföl

Kandikó Éva

Bizonyára sok olyan alapanyag van, amelynek használata egy-egy nemzet konyhájára jellemzőbb, mint másokéra, a magyar konyhát alapvetően meghatározó termékek között a tejföl előkelő helyet foglal el.

 

Tovább olvasom »
burek, tejföl, tojás, torok, túró, túrós

Túrós burek

Kandikó Éva

A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.

Tovább olvasom »
metélt, tejföl, túró

Stíriai metélt

Kandikó Éva

Fogadok, hogy sok olvasónk még csak nem is hallott a stíriai metéltről. Pedig igencsak érdemes vele megismerkedni! Könnyű túrós tészta csodálatos édes tejfölös krémben… Van ennél jobb?

Tovább olvasom »
mazsola, réteslap, tejföl, tojás, túró

Vargabéles

Emese Fodor

Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.

Tovább olvasom »
babapiskóta, csokoládé, tejföl, tejszín, tiramisu

Hamis tiramisu torta

Emese Fodor

A tiramisúnak rengeteg változata van, készítik málnával, eperrel, pohárkrémként. Mutatunk egy olyan verziót, ahol a mascarpone helyét a tejföl veszi át. Érdekes megoldás!

Tovább olvasom »
füstölt kolbász, korhely, savanyú káposzta. füstölt hús, tejföl

Korhelyleves

Kandikó Éva

Hagyományosan olyankor főzzük ezt a savanykás, pikáns levest, amikor nagyobb ivászat után vagyunk, állítólag segít a másnapos gyomron. Hát nem tudom, ez mennyire igaz, főleg ha alaposan megpakoljuk a levest füstölt hússal, de ivászat nélkül is jól eshet ez a tartalmas korhelyleves.

Tovább olvasom »
egytál étel, füstölt sonka, paprika, paradicsom, rizs, tejföl

Sajtos-sonkás rizs

Kandikó Éva

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Tovább olvasom »
kolbász, krumli leves, krumpli, leves, tejföl

Tejfölös, kolbászos krumplileves

Kandikó Éva

A krumplilevesnem számtalan változata van, nálunk ez a tejfölös, kissé savanykás, pikáns változat a legmenőbb. Egy szelet friss kenyérrel maga a mennyország, ráadásul se óriás szaktudás, se flancos hozzávalók nem szükségesek hozzá.

Tovább olvasom »
feta sajt, krémsajt, mártogatós, tejföl

Krémsajtos mártogatós

Kandikó Éva

Ha van otthon krémsajt, pillanatok alatt összedobhatunk egy előételt a váratlanul betoppanó barátnőnknek, vagy ha a gyerek nyúz, hogy úgy enne valamit – ami persze véletlenül sem a vacsora -, esetleg ha sikerül lerogynunk életünk párjával este megnézni egy filmet, amikor a gyerekek már alszanak. És ha ilyet készítünk, még az egészségünk ellen sem vétettünk.

Tovább olvasom »
káposzta, sertéscomb, székely káposzta, tejföl

Székely káposzta, ahogyan Éva főzi

Kandikó Éva

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Tovább olvasom »
bab, kapor, marhahús, palócleves, tejföl, zöldbab

Palócleves

Kandikó Éva

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Tovább olvasom »
gomba, gombaleves, Kakukkfű, provence, tejföl

Francia gombaleves

Kandikó Éva

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, Provence-ban esznek-e gombalevest, bár ha van egy kis eszük, akkor mindenképp. Nem követtem leírt receptet, csak a piac felé haladtomban megszületett egy íz a képzeletemben, hogy olyan ízű gombalevest kellene főzni. És mivel kaptam hozzá szép barna fejű csiperkét is, meg kakukkfüvet is, neki lehetett állni a megvalósításnak.

Tovább olvasom »
Fokhagymás, leves, Pikáns, saláta, tejföl

Salátaleves

Kandikó Éva

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Tovább olvasom »