tejallergia

allergén, cökália, diéta, ételallergia, glutén, laktóz, tejallergia, ünnep

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!

PP-Eletforma

Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszakában azokra is figyelnünk kell, akik ételallergiával küzdenek. Érdemes tájékozódni az allergia jellegéről, hogy ne hozzuk magunkat, de a vendégünket se kényelmetlen helyzetbe, amikor kínálunk. Sasvári-Szekeres Anita, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a speciális diétát tartók nehézségeiről tájékoztat.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
allergia, bőrkiütés, cökália, hasmenés, tejallergia, tojás

Mikortól ehet tojást a baba?

PP-Eletforma

Egy legutóbbi kutatás szerint a 4-6 hónapos kor a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon. Állítólag minél korábban találkozik a kicsi szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. A gasztroenterológus azonban óvatosságra int.

Tovább olvasom »
diéta, laktózérzékenység, tejallergia

A laktózérzékenyeknek is kell a tej!

PP-Eletforma

Tejtermék fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök – néhány tünet, amely laktózérzékenységre utalhat. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny.

Tovább olvasom »
ételallergia, táplálékallergia, tejallergia, tévhitek a tejről

A tejallergiát már nem növi ki a gyerek?

PP-Eletforma

A tejallergia általában egy éves korban kinőhető, napjainkban azonban ez a tendencia megváltozni látszik. Egyre növekszik azoknak a száma, akik egy éves kor után is tünetet mutatnak, a tejallergia továbbra is fennáll. Míg az 1990-es években a gyermekek 44 %-nál maradt meg egy éves korra a probléma, addig manapság akár 90 %-uknál is diagnosztizálhatják, ezért számukra szükséges a tejből származó vitaminok pótlása.

Tovább olvasom »