tarhonya

egyszerű étel, leves, petrezselyem, tarhonya

Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz

László Márta

Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban az Alföldön kedvelték. Aratás előtt különösen sokat készítettek az asszonyok, hogy tartalmas ételt tudjanak vinni a földeken dolgozólnak.

Tovább olvasom »
kolbász, krumpli, paraszti étel, pásztortarhonya, tarhonya

Pásztortarhonya

Kandikó Éva
Ahány pásztor, annyi tarhonya, mondhatnám, de én igazából csak egyféle pásztortarhonyát ismerek, és azt imádom, mióta csak megkóstoltam. Mondjuk… nem ma volt.
Tovább olvasom »
bogrács, lecsókolbász, szabadtéri fogás, tarhonya, virsli

Kajakosok bográcsos tarhonyása

László Márta

Diákkorában kajakozott a férjem, nem is eredménytelenül. Négyesükre azóta is büszke. Aztán a kis hajót felcserélte a kereskedelmi tengerjáróra, de már annak az időszaknak is vagy 20 éve vége. A régi kajakos csapat azonban ugyanúgy tarja a barátságot, mint valaha. A gyerekek majd mindenütt nagyok, így már van idő egy évben legalább egyszer egy közös bográcsozásra a Duna partján a vízitelepen – a férjekkel, feleségekkel. Feledhetetlen perceket okoz a közös főzés a fák alatt mindenkinek!   

Tovább olvasom »