tápszer

allergia, csecsemő, kiütés, tápszer, tej

Ételallergiás is lehet az éjjel gyakran felsíró baba

PP-Eletforma

A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
anyatej, bélflóra, csecsmő, szoptatás, tápszer

Hitek és tévhitek a tápszerekről

PP-Eletforma

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemőknek. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulnunk, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Tovább olvasom »
baba étkezése, táplálkozás, tápszer

Mi kell, és mi nem a gyermektápszerbe?

PP-Eletforma

Tehén- és kecsketej mehet a fehérje alapú tápszerekbe, de egy csomó anyagnak, például a taurinnak és krómnak semmi keresnivalója bennük, mint ahogyan feleslegesek bennük a probiotikumok is. A hatóság figyelmeztet több, külföldön lefülelt étrend-kiegészítőre.

Tovább olvasom »