tápanyag

algák, duna, magyar Tudománys Akadémia, siker, tápanyag, víz

Magyar kutatók felfedezése: átalakul a Duna

PP-Eletforma

Drasztikusan megnőtt a lebegő alga mennyisége a Dunában. A klímaváltozás és az emberi hatások együttesen az élővilág átrendeződéséhez vezetnek. Egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján azt vizsgálták az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagban szegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapját, a fitoplankton fejlődését?

Tovább olvasom »
fáradékonyság, férfi, hajhullás, kopasz, meddőség, paróka, tápanyag, vitamin

Ezt jelentheti, ha kopasz a pasid

PP-Eletforma

A férfiak egyik legrettegettebb hajviselete az, amit régebben a szerzeteseknek vágtak: kopasz fejtető. De a szerzetesekkel ellentétben, ha ez magától alakul ki, akkor az egész fejtetőről eltűnik a haj, és csak a tarkó és halánték részeken marad belőle. Furcsa, de a hajhullással együtt sokszor olyan tünetek is jelentkeznek, mint a fáradékonyság, vagy a meddőség, így a hajkorona elvesztését sem szabad félvárról venni! Ratkó Tünde szülésznő elmondja, mi állhat a háttérben?

Tovább olvasom »
anyatej, cink, depresszuó, jód, szoptatás, tápanyag, várandósvitamin, vitaminpótlás

Nemcsak a terhesség, a szoptatás is hatalmas kihívás a szervezetnek

PP-Eletforma

Kiemelten fontos a tápanyagpótlás a szoptatás alatt, hiszen a tejtermelésnek a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság alapfeltétele. Ezt sajnos sokan elfelejtik, emiatt pedig a babájuk táplálása – minden erőfeszítésük ellenére – sajnos sokszor messze nem kielégítő. A szoptatással kapcsolatos kérdéseinkre Ratkó Tünde szülésznő ad válaszokat.

Tovább olvasom »
FSH, meddőség, mozgás, tápanyag, terhesség, várandósvitamin

Várjátok a gólyát aktívan!

PP-Eletforma

A meddőség bizony egyre és egyre több párt érint, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Azonban sok esetben egy kis utánajárással fény deríthető egyes elváltozásokra, melyek gátolják a családalapítást. Mindemellett pedig maguk a párok is tehetnek azért, hogy a baba mielőbb megfoganhasson. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít eligazodni a ratkotunde.hu segítségével.

Tovább olvasom »
alkohol, étkezés, gabonapehely, kávé, reggeli, tápanyag, teljes kiőrlésű

Mit reggelizzünk…, és mit ne?

PP-Eletforma

A reggeli mindenkinek fontos étkezés – kellene, hogy legyen. Sajnos sok esetben még sincs így. A felnőttek rohannak, legtöbbször egy kávé az, ami nem marad el. Sokan pedig, akik gyermekeiket nem akarják üres gyomorral elengedni, gabonapelyhekkel látják el őket.

Tovább olvasom »
brit tudósok, étkezés, gyermekvállalás, tápanyag, terhesség, vitamin

Nem szerencsejáték a várandósok vitaminja!

PP-Eletforma

Pénzkidobás a terhesvitaminok szedése – állítja egy brit kutató, akinek véleményét felkapta a világsajtó, de a szakma vitatkozik vele. Az életadás magasztos jelensége nem engedheti meg piaci szereplők, kontárok játékát, hogy bármilyen megfontolásból megtévesszenek babájukért epedőket olyan nézetekkel, melyek által nem tudnak optimális feltételeket teremteni leendő babájuk egészségének. Egy születendő gyermek akár autista is lehet, ha a kismama nem veszi elég komolyan a terhesség előtti és alatti vitaminfogyasztást.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, FAO, hüvelyesek, nemzetközi év, tápanyag

Lóbabbal indult a Hüvelyesek Nemzetközi Éve

PP-Eletforma

A hüvelyes termésű növények, ide tartoznak a szárazbabok és borsók, kedvező áruk és jó ízük mellett magas tápértékű fehérje- és mikrotápanyag tartalommal bírnak, hozzájárulva az egészséges életmódhoz, főleg a fejlődő országokban – ezzel a fő üzenettel indult el a Hüvelyesek Nemzetközi Éve. 

Tovább olvasom »