takarékosság

család, fiatalok, gyermekvállalás, otthon, saját lakás, takarékosság

Erre vágynak a magyar fiatalok

László Márta

A 25-35 éves korosztály több mint fele szeretne gyereket öt éven belül, és szinte mindenki saját tulajdonú lakásában óhajtja berendezni az első babaszobát – derül ki a Fundamenta országos kutatásából. Az első vágyott családi fészek biztonságos, jó levegőjű és megfelelő infrastruktúrájú környéken található, természetesen külön gyermekszobával. A szakértő szerint azért érdemes korán elkezdeni a lakáscélú megtakarítást, hogy már a baba érkezése előtt, időben rendelkezésre álljon az otthonteremtésre félretett, állami támogatással kiegészített összeg.

Tovább olvasom »
lakás, LED izzók, otthon, takarékosság, világítás, villanyszámla

Áramzabálók, ég veletek!

László Márta

Három év múlva végleg eltűnnek a polcokról a hagyományos izzók, háztartási célokra csak LED-es fényforrásokat vehetünk. Erről a folyamatról 10-ből 9 magyar fogyasztó már hallott, de addig, amíg ki nem ég egy körte, a többség (62%) – nem foglalkozik a csere gondolatával – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből.

Tovább olvasom »
felújítás, konyha, praktikusság, szakember, takarékosság, trend

Jól nézd meg, itt töltesz napi két órát!

László Márta

A virágkorát élő provance-i és vintage stílus idén is a magyar konyhák uralkodó irányzata lesz, de mellette továbbra is népszerű a minimal design. A szakértők szerint a praktikus kialakítású konyhák legalább 10-15 évig kiszolgálják az embert és stílusuk sem évül el az idő folyamán. Egy teljes felújítás azonban költségigényes, az új burkolatok, bútorok, műszaki eszközök beszerzése akár több milliós tételt is jelenthet.

Tovább olvasom »
energia, fűtés, hitel, otthon, rezsicsökkentés, számla, takarékosság, termosztát

Így fűtünk mi…

PP-Eletforma

A háztartások majdnem fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket az energiacsökkentés érdekében – derült ki a Honeywell Az Otthonok fűtése – tapasztalatok és szokások című kutatásából. A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját, és majd felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására. Az, hogy nem használunk modern fűtésszabályozási eszközöket, hozzájárul a magas fűtésszámlákhoz.

Tovább olvasom »
egészség, mosogatás, mosogatógép, takarékosság, víz

Hűha! Így mosogatunk mi?

László Márta

Mosogatógép. Ez a legnagyobb találmány az űrhajó után – mondtam én, amikor több mint 30 éve az elsők között vettem ilyen gépet Magyarországon. Az olasz, hatszemélyes masina jó 20 évig bírta. Második tesója se mai gyerek, de állja a sarat! Nem tudnék meglenni nélküle! Tepsitől a pohárig csak az marad nálunk a háztartásban, amit bele lehet tenni, a többi elbukik! Higiénikus, takarékos, egészséges! Egy főnyeremény!… Csakhogy nem minden házasszony gondolja így!       

Tovább olvasom »
egészség, háztartás, takarékosság, tudatos vízfelhasználás, víz

Aranyat ér, vigyázz rá!

PP-Eletforma

A víz az élet szerves része: mindenhol jelen van, körülvesz minket, és az egyik legtermészetesebb anyagként tekintünk rá. Gondolhatunk akár kedvenc húslevesünk elkészítésére, vagy akár arra, mivel mossuk ruháinkat? Vajon mennyi vizet használunk naponta? Hogyan függ össze a felhasznált mennyiség a minőséggel? Horváth György háztartásigép-szervizvezető és Sass Dani gasztroblogger tanácsaival segítünk a tudatos vízfelhasználásban.

Tovább olvasom »
aktív idős kor, életkor, nyugdíj, öngondoskodás, takarékosság

A hetven lesz az új ötven?

László Márta

Szülei jobb anyagi körülmények között éltek – így vélekedik minden második ember az egyik nagy biztosító társaság megbízásából végzett felmérés szerint. A kutatás arra is rávilágított, hogy kitolódtak a hagyományos életútra jellemző események: az elköltözés, a házasság, a gyerekvállalás. Mivel a megnövekedett élethosszal párhuzamosan kitolódik a nyugdíjkorhatár is, ezért a tisztes, munkamentes időskor megteremtése egyre inkább az öngondoskodáson múlik. Jó hír, a fiatalabb generáció a felmenőinél jobban áll a hosszú távú pénzügyi öngondoskodás terén.

Tovább olvasom »
baleset, energia, idegesség, óraátállítás, takarékosság, téli időszámítás, termelékenység

Ütött a nyári időszámítás órája?

kfarkas

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell állítani az órákat, és megkezdődik a téli időszámítás. A kétféle időszámítás rendszerére több mint harminc éve állt át az ország, hogy minél többet megtakaríthassunk az áramszámlán, de mára tulajdonképpen kevés értelme maradt…

Tovább olvasom »
életstratégia, felmérés, generáció, nyugdíj, öngondoskodás, takarékosság

Kinek lesz itt nyugdíja?

PP-Eletforma

Drasztikus változásokat tapasztalhatunk az élet minden területén, a 20. század átformálta az emberek látásmódját, igényeit. Több változást élünk meg egy emberöltő alatt, mint korábban generációkon keresztül. A Groupama Biztosító legfrissebb, országos, reprezentatív kutatása megmutatta, milyen változást eredményeztek a magyar társadalomban ezek a folyamatok, hogyan változtak az egymást követő generációk életstratégiái.

Tovább olvasom »
internet, külföld, nyár, repülőgép, roaming díj, takarékosság, utazás

Így is takarékoskodhatunk külföldön

László Márta

Előrelátó tervezéssel számos apróságnak látszó, de fontos dolgon lehet pénzt spórolni a külföldi nyaralás alatt. Még akkor is, ha egy utazási irodán keresztül foglalunk csoportos utazást busszal vagy repülővel. Az Invia az eddigi tapasztalatait felhasználva összegyűjtött pár hasznos tudnivalót, amelyek segíthetnek abban, hogy a magyar turisták olcsóbban telefonáljanak, étkezzenek, vagy éppen béreljenek autót a vakációjuk alatt.

Tovább olvasom »
ár-érték arány, esztétikum, otthon, takarékosság, tető, védelem

Esztétikum kontra funkcionalitás

László Márta

Akár hiszitek, akár nem, a külső- és belsőépítészetnek is megvan a maga divatja, mint a sminknek vagy a ruhatárnak. Csak amíg egy szemfestéknél azt nézed meg, mennyire lehet például káros a bőrödre, vagy mennyire tartós a hatása, addig az építészetnél az esztétikumon kívül számít az is, hogy hosszú távon mennyit spórolhatsz a megfelelő anyagok, például a tetőfedők kiválasztásával!

 

Tovább olvasom »
biztosító, dolgozó nő, gondoskodás, kutatás, nyugdíj, részfoglalkoztatás, takarékosság

Elfelejtenek gondoskodni nyugdíjukról az elfoglalt nők

László Márta

A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. Ugyanakkor hölgyek mindössze 27 százaléka számít rendszeres megtakarítónak, aki gondoskodik nyugdíjas éveiről, míg partnerükre ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

Tovább olvasom »
energia, fenntarthatóság, háztartás, konyha, takarékosság, újrahasznosítás

Oázis a konyhádban

László Márta

Az IKEA kutatásából kiderült, hogy a közép-európai régióban a magyarokat foglalkoztatja leginkább a fenntarthatóság kérdése. A közelgő tavaszi nagytakarítás alkalmával így talán az eddiginél is többen döntenek majd úgy, hogy a természet ébredésével egy időben a zöldebb, fenntarthatóbb utat választják az otthonukban is. Nekik is szólnak az alábbi tippek, amikkel minden konyha energiatakarékos oázissá válhat.

Tovább olvasom »
gazdaságosság, ökológiai lábnyom, otthon, pazarlás, szelektív hulladékgyűjtés, takarékosság

Így teheted zöldebbé a karácsonyt!

PP-Eletforma

Közép-Európában a magyarokat foglalkoztatja leginkább a háztartás zöldebbé és egyúttal gazdaságossá tétele – állpította meg egy felméréssel az IKEA. A tanulmányból az is kiderült, hogy a legtöbben a technika vívmányainak használata helyett inkább spórolással és házi praktikákkal igyekeznek takarékoskodni. Az alábbiakban néhány tippet olvashattok, amelyekkel a karácsonyi időszakban is gazdaságossá tehetitek otthonotokat.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, szeleketív szemétgyűjtés, takarékosság, víz, zöld otthon

Nem is olyan természetes a víz

PP-Eletforma

Víz, víz, víz. A májusi eső idén olyannyira aranyat ért, hogy kaptunk belőle bőséggel. Hajlamosak is vagyunk elfelejteni, hogy nincs belőle végtelen! De nem csak a pazarlás a gond, hanem a rengeteg hulladék is, amit modern szokásaink hoztak a víziváshoz.

Tovább olvasom »
gazdaság, lakás, nyugdíj, spórolás, takarékosság, tandíj

Erre spórol, akinek van miből

PP-Eletforma

A gazdaságilag aktív, 25-55 éves korosztály tagjainak 61 százaléka tekinthető megtakarítónak, ők átlagban havi 20 ezer forintot tesznek félre – közölte a hétszáz fős mintán végzett felmérésének eredményét az Union Biztosító az MTI-vel.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, pénzügyi nevelés, takarékosság

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket tervezni?

PP-Eletforma

Az új év elején érdemes pénzügyeinket is átvizsgálni, meghatározni az idei prioritásokat. Ahhoz, hogy gyermekeink is megtanulják a tudatos pénzügyi döntések alapjait, minél fiatalabb korban érdemes őket is bevonni a tervezésbe. Minél idősebbek, annál összetettebb feladatot bízhatunk rájuk. A tinédzserek esetében különösen fontos, hogy átlássák a család pénzügyeit, hiszen ők már a költésből is kiveszik aktívan a részüket.

Tovább olvasom »
költési szokások, nők és férfiak, takarékosság

Nők, férfiak, pénzügyek – miben hasonlítunk, miben nem?

PP-Eletforma

Miért fontos a nők igényeire is odafigyelni akár pénzügyek terén is? Ezt vizsgálta egy hazai kutatás, amelyet nemzetközi adatok is inspiráltak: például a nők nemzetközi összesítésben több mint 9000 milliárd euró értéket termelnek – ez több mint India és Kína GDP-je együttesen –, vagy Kelet-Európában a kkv-k több mint 40 százaléka női tulajdonban van. És ez csak néhány mutató a sok közül…

Tovább olvasom »
felújítás, lakásfelújítás, takarékosság

Napi két kávé árából is kijöhet a lakásfelújítás

PP-Eletforma

Tízből hét magyar család tervez valamilyen felújítást, korszerűsítést az otthonában a következő öt évben. Legtöbbjük a konyha, a fürdőszoba felújításával, valamint energetikai korszerűsítéssel vagy lakásbővítéssel tenné komfortosabbá lakhelyét. Példaszámításokból kiderül, hogy már napi két kávé árának félretevésével milliós nagyságrendű összeget lehet összegyűjteni ötéves időtávon az otthon felújítására.

Tovább olvasom »
környezettudatos, takarékosság, víz

Spóroljunk a vízzel!

PP-Eletforma

A víz és így a víztakarékosság fontosságára sok minden figyelmeztet bennünket nap mint nap. Hogy csak a két végletet említsük: a Föld fogyó vízkészletéről szóló hírek éppúgy érintenek minket, mint a kézhez kapott borsos víz- és csatornaszámlák. Új, korszerű készülékek, megoldások otthoni használatával – természetesen, ha pénztárcánk engedi – és a napi rutin ésszerű átalakításával egyaránt sokat tehetünk a környezetünkért, de a rezsink csökkentéséért is.

Tovább olvasom »
fűtés, környezettudatos, takarékosság

Így válasszunk fűtési rendszert

PP-Eletforma

A spórolás iránti vágy és – szerencsére – a környezetünkkel, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatosan megváltozóban lévő szemlélet is mindinkább arra készteti az építkezőket, lakásfelújítókat, hogy korszerű, energiatakarékos fűtési módot és ehhez megfelelő berendezést válasszanak. Nincsenek nehéz helyzetben: e termékek gyártmány- és típusválasztéka rendkívül széles, és a gyártók is élen járnak az innovációban.

Tovább olvasom »
környezetbarát, takarékosság, zöld

Megéri zöldnek lenni!

PP-Eletforma

Egyre több magyar háztartás mindennapjaiban jelenik meg a környezettudatosság. Az energia-, víz- és vegyszerhasználat csökkentése nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a családi kasszát is megóvja. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ÖkoKör programjához már több mint 600 háztartás csatlakozott. A program idén ősszel újra indul.

Tovább olvasom »
energia, fal, otthon, szigetelés, takarékosság

A lélegző fal legendája!

PP-Eletforma

Hála az energiatakarékosságról szóló kampányoknak, az már minden építkező vagy a lakását felújító család számára egyértelmű, hogy hőszigetelni szükséges. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a kiváló hőátbocsátási mutatók, a jó szakító- és nyomószilárdság, az egyszerű szerelhetőség, a könnyű önsúly és – nem utolsó sorban – a kedvező ár okán egyre többen választják az EPS lapokkal történő hőszigetelést. Ugyanakkor a penészfoltok és a gombásodás szörnyű képeit vizionálva a laikusokban felmerülhet a kérdés, hogy ha a homlokzatot az alapvetően műanyagból készült expandált polisztirol táblákkal fedik, vajon tud-e majd „lélegezni a fal”.

Tovább olvasom »
család, divat, esküvő, házasság, szín, takarékosság

A válság az esküvőkön is érezteti hatását

Timar Gigi

Közeleg az esküvőszezon, megcsendülnek nemcsak a nászharangok, hanem bizony a pénzes-zacskók is. Az esküvő ugyanis olyan esemény, amelyre mindenki a lehető legtöbb pénzt költi, általában éppen valamivel többet, mint amennyit megengedhetne magának. Persze a gazdasági válság itt is érezteti hatását, ezért az esküvőszervezők véleménye szerint idén a többség takarékosabban szervezi majd a nagy napot.

Tovább olvasom »
energia, háztartási gépek, környezetvédelem, otthon, takarékosság

Pénztárcakímélő energiatakarékos készülékek

Sebok Orsolya

Ma már egy kényelmes háztartás elképzelhetetlen gépek sokasága nélkül: segítenek a mosásban, főzésben, takarításban, nagyban megkönnyítik az otthoni munkát. Nem mindegy azonban – sem a pénztárcánk, sem környezetünk megóvása miatt –, hogy ezek a készülékek mennyi áramot fogyasztanak.

Tovább olvasom »
család, energia, takarékosság, verseny

„Nagycsalád kis lábnyom” verseny

PP-Eletforma

A GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád kis lábnyom” című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg. A projekt keretén belül megrendezett energiatakarékossági versenyre folyamatosan lehet jelentkezni!

Tovább olvasom »
energia, takarékosság

Országos energiatakarékossági verseny indul családoknak!

PP-Eletforma

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád – kis lábnyom” című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg. A program keretében a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretnék növelni, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítését.

Tovább olvasom »
medence, takarékosság, wellness

Takarékos örömök

Sebok Orsolya

Az otthoni úszómedence élvezeti értékét ugyan nem csökkenti a fenntartásához szükséges hatalmas energiamennyiség, de örömöt biztosan nem okoz. Szerencsére vannak olyan berendezések, amelyek segítenek az áramfogyasztást kordában tartani, s elképzelések is, amelyek a nem is távoli jövőben már segítenek ebben.

Tovább olvasom »
mosás, mosógép, otthon, takarékosság

Mosási praktikák

Timar Gigi

A mosás több szempontból is kiemelten fontos területe a „háztáji” környezettudatosságnak, hiszen elektromos áramra és vízre, ráadásul általában még vegyszerre is szükség van hozzá. Persze az elsődleges az, hogy tiszta és foltmentes legyen minden. De miért ne lehetne mindezt összeegyeztetni?

Tovább olvasom »
energia, hűtő, hütőszekrény, konyha, takarékosság

Hűtés energiatakarékosan

Hűtőszekrény vásárlásakor manapság nem azt vizsgáljuk elsősorban, hogy mi mindent tud, hiszen a minőségi készülékek ebben már nemigen különböznek egymástól. Napjaink legfőbb szempontja, hogy mennyire hatékony az energiafelhasználása – amit egyrészt a zsebünk diktál, de ennél is fontosabb, hogy környezetünket is jobban kíméli.

Tovább olvasom »
család, nyaralás, pénz, takarékosság, utazás

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

PP-Eletforma

Bár az időjárás nem éppen erről tanúskodik, de szépen lassan a nyári szezon kellős közepén leszünk, aminek egyenes következménye, hogy egyre többen nyaralásra készülnek. A világgazdasági válság vitathatatlanul kedvezőtlenül érinti a magyar lakosságot is: sokan vannak, akik inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat, de a nyári szabadságról és a külföldi utazásról nem akarnak lemondani.

Tovább olvasom »