szűrővizsgálat

dohányzás, egészséges életmód, megelőzés, pitvarfibrilláció, stroke, szűrővizsgálat

Még mindig nem vesszük elég komolyan a strokot

PP-Eletforma

A stroke, más néven szélütés világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartozik. Az emberek azonban mégsem veszik elég komolyan egészségük megőrzését. A betegség egészséges életmóddal, kellő odafigyeléssel számos esetben megelőzhető lenne, illetve stroke esetén a probléma felismerése, és a gyors reakció életet menthet. Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke a betegség megelőzésére, felismerésére és a legfontosabb teendőkre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
megelőzés, rák, szűrővizsgálat, TBC, tüdő

TBC – már nem népbetegség, de…

PP-Eletforma

Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni. Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére. Igaz, ennek már nyolc éve, azonban aktualitása vitathatatlan. A tüdő betegségeit komolyan kell vennünk, hiszen a tüdő az egyik legfontosabb szervünk. A tüdő három veszélyes betegségéről szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

Tovább olvasom »
Humán Papillomavírus, Magyar Rákellenes Liga, szűrővizsgálat, táplálkozás, védőoltás

Már gyerekkortól kell küzdeni a rák ellen!

PP-Eletforma

Számos módon küzdhetünk a daganatos megbetegedések ellen – életkortól függően. A Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több ember küzdjön önmagáért. Ezen túl a szervezet összegyűjtötte, hogy mire kell odafigyelnünk saját érdekünkben. Mint kiderült, nem lehet elég korán kezdeni!  

Tovább olvasom »
bőrgyógyász, melanoma, rák, szűrővizsgálat

5 rejtett hely, ahol melanoma alakulhat ki

PP-Eletforma

A legveszélyesebb bőrdaganatról, a melanomáról tudjuk, hogy az anyajegyek formájában, méretében és színében látható eltéréseket okoz, vagy a bőrön újonnan jelentkező elváltozás formájában is kialakulhat. Emiatt könnyen megnyugodhatunk, ha a rendszeres önvizsgálatkor nem találunk olyan jelet, ami aggodalomra adhatna okot. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a melanoma az önellenőrzéskor nehezen látható és hozzáférhető testrészeken is kialakulhat.

Tovább olvasom »
EKG, kardiológia, szívelégtelenség, szűrővizsgálat, változókor

50 felett ezt végzetes hiba lenne kihagyni

PP-Eletforma

Férfiaknál negyvenöt-ötven év körül, nőknél pedig a változó korban ajánlott, akár panaszmentes állapotban, mintegy megelőzésképp kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni – javasolja a szakorvos. Akinek azonban felmutatható rizikófaktorai vannak, külön ajánlott a kardiológiai vizsgálat.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, megelőzés, menedzserbetegség, szűrővizsgálat

Lassíts, hogy tovább élj!

László Márta

Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, a népesség jelentős része is küzd velük. A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek. De pontosan honnan tudhatjuk, hogy menedzserbetegségről van szó, vagy esetleg még pihenéssel is orvosolhatók a problémáink?

Tovább olvasom »
megelőzés, mozgás, nő, szűrővizsgálat, vörös áfonya

Ma se feledkezzünk meg a hölgyek egészéségéről!

László Márta

A nőnap több mint ötven éve Magyarországon is a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe. Március 8-án a férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Tovább olvasom »
hasi ultrahang, megelőzés, nagylabor, szűrővizsgálat, vérvétel

2 fontos rutinszűrés

PP-Eletforma

A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a 7 legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet. Most kettőt adunk közre, olvassatok minket, és a többi ötöt is rövidesen megtaláljátok nálunk!   

Tovább olvasom »
hpv, Medserv+, megelőzés, méhnyakrák, szűrővizsgálat

Mentsd meg magad, mert teheted!

PP-Eletforma

Magyarországon évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ezek mintegy 1/3-a halálos kimenetelű. Az Európai Unióban évente 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben. Világszerte a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta, minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV-fertőzés.

Tovább olvasom »
érszűkület, érszűkület jelei, szűrővizsgálat, ultrahang

Érszűkület – íme a tünetek és rizikófaktorok

PP-Eletforma

Fiatalabbaknál és idősebbeknél egyaránt megjelenhet, emellett bizonyos betegségek is növelik az érszűkület kialakulásának kockázatát. Az erek állapotának romlása hosszú ideig lappanghat. Az érintettek többsége már csak a súlyosabb következmények megjelenésekor szerez tudomást betegségéről, pedig a korai diagnózis gyors, fájdalommentes vizsgálattal megállapítható.

Tovább olvasom »
kromoszómaa-rendellenesség, szűrővizsgálat, terhesség, terhességi szűrővizsgálat, várandósság

Vége a retteget AFP-nek!

PP-Eletforma

Júliusban végre hivatalosan is eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a rettegett, mégis a hazai terhesgondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot, amely bizony sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen egy teszt esetén még „normális(nak mondható)” hibaszázalékon túl jóval gyakrabban mutatott pontatlan eredményt, így tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, programajánló, szívinfarktus, szűrés, szűrővizsgálat

Szánd a szívedre a holnapi napot!

PP-Eletforma

Tízből öten szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg hazánkban, holott az orvosok szerint a szívinfarktusok nagy része megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne. Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szív Világnapja. Most legyen a tiéd is! Érdekes és szórakoztató programok várnak!

Tovább olvasom »
pajzsmirigy, szűrővizsgálat, ultrahang

Te tudod, hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

PP-Eletforma

Van, aki azért megy pajzsmirigy-ultrahangra, mert a laboreredményeit az ultrahangon mért adatokkal kiegészítve állítja majd fel orvosa a diagnózist. És vannak azok, akinél a családban már előfordult pajzsmirigybetegség, vagy akár tapintható elváltozásokat észleltek magukon, és szeretnének tisztán látni. De mi történik egy ilyen vizsgálaton?

Tovább olvasom »
egészséges életmód, egészségmegőrzés, szűrővizsgálat

Mást mondunk, mint amit teszünk

PP-Eletforma

Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével. Szűrővizsgálatokra azonban a lakosság jelentős része egyáltalán nem jár. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és így orvosolhatók időben.

Tovább olvasom »
egészség, ingyenes, szűrővizsgálat

Ingyenes szűrővizsgálatok a hétvégén

PP-Eletforma

Az április 27–28-ai hétvégén gyorsan és egyszerűen kaphatunk képet az egészségi állapotunkról: a látogatók szombaton ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt a III. Rendőr- és Tűzoltónapon, vasárnap pedig az Arena Plaza melletti parkolóban.

Tovább olvasom »