születés

anyaméh, baba, genetika, lanugó, szőrzet, születés, védelem

Most született, és máris szőrös! És így is marad?

PP-Eletforma

Sok szülő megdöbbenve veszi tudomásul, hogy éppen megszületett csemetéjének háta, hasa, homloka, vagy kis lábacskái szőrösek. És ez nemcsak egy – két pihét jelent, hanem akár vastag, sötét szőrszálak tömegét is. Ennek oka azonban banálisan egyszerű, így megijedni sem kell tőle. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász segít nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Tovább olvasom »
anyuka, férj, hálószobagondok, szerelem, szexualitás, születés

Ez neked szerelem?…

PP-Eletforma

A csecsemő világrajövetelét követően egy nőnek osztoznia kell testén a kicsivel, az ő gondozása lesz az elsődleges feladat. A férfiak ezzel szemben mindvégig – monjuk így – maguk urai maradnak, miközben alig várják, hogy egy kis időre kisajátíthassák párjukat. Az Apa Magazinban dr. Szőke András pszichológus mesélt a gyerek születését követő hálószobai problémákról.

Tovább olvasom »
Banya, bébi, Fővárosi Állat- és Növénykert, kétujjú lajhár, születés

Banya komolyan veszi a fajfenntartást

László Márta

Folytatódik a kétujjú lajhárok családregénye a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Banya nevű nőstény, annak ellenére, hogy többszörös anya, sőt, nagymama és dédmama is, a közelmúltban ismét világra hozott egy utódot. A kölyök december 21-én született, de még most is kell némi szerencse ahhoz, hogy a közönség megpillanthassa. A lajhárkölyök ugyanis anyja hasán csimpaszkodik, így akkor lehet csak jól látni, ha a nőstény épp közlekedik az ágak között.

Tovább olvasom »
apás szülés, szülés, születés

Milyen az apás szülés? Orvos válaszol

PP-Eletforma

Hazánkban ugyan nem olyan elterjedt, de egyre többen ünneplik június harmadik vasárnapján az apák napját. Ebből az alkalomból arra kértük dr. Marton Istvánt, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász professzorát, aki Magyarországon először vezetett apás szülést, mondja el nekünk, hogyan indult itthon az apás szülés története.

Tovább olvasom »
Cord Blood Center, köldökzsinórvér, őssejt, őssejtbank, születés, szülő

A reményt jelentő köldökzsinórvérről…

PP-Eletforma

Az orvostudomány egyik legígéretesebb területeként is emlegetik, noha sokak számára továbbra is misztikus diszciplína. Merre tart az őssejtkutatás? Beszédes eredmények, növekvő transzplantációs gyakorlat, több mint 80 féle betegség kezelésében elért sikerek és reményt jelentő új kutatási irányok. Nemrégiben, először a világon, a Magyarországon is működő Cord Blood Center őssejtbank által őrzött köldökzsinórvért használták egy kisfiú agyi bénulásának kezelésére. 

Tovább olvasom »
anyatej, baba, orvosi tanácsok a kismamáknak, szülés, születés, szülő

Gvermekünk lesz! Fontos orvosi tanácsok a szülés előtt…

PP-Eletforma

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. A Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, dr. Pintér Zsolt összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. 

Tovább olvasom »