szorongás

Alzheimer-kór, demencia, depresszió, emlékképek, szorongás, zene

Dallamokkal az Alzheimer ellen

PP-Eletforma

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

Tovább olvasom »
1-es típusú cukorbetegség, könyv, leküzdés, MERJ módszer, módszer, pánikroham, segítség, szorongás

Viszlát pánikroham!

László Márta

Egyre több és több ember mindennapjait keseríti meg a pánikroham, ám szerencsére már számos hatékony megoldás létezik a szorongás és az ezzel járó kellemetlen rohamok leküzdésére. Lássunk 7 szuper módszert, melyek már sokakon segítettek!

Tovább olvasom »
alvászavar, fejfájás, neurológus, pszichiátria, szorongás, vizsgálat

Alvászavaron és fejfájáson is segít a neurológus

PP-Eletforma

Fejfájás, szédülés, alvászavar, nyugtalan láb szindróma. Mind olyan tünetek, melyek nagy részét sikerrel fogja tudni kezelni a neurológus. Dr. Kapás István az Oxygen Medical neurológus szakorvosa kifejtette, rendelése során a fent említett tünetekkel találkozik leggyakrabban. Hozzátette, ezeket követik még az eszméletvesztéssel járó rosszullétek, a különböző neuropátiák okozta végtagi fájdalmak, járászavar, szellemi hanyatlás. Kitért arra is, hogy a fontosabb kórképek a stroke, epilepszia, szklerózis multiplex, valamint a daganatos betegségek.

Tovább olvasom »
gyerek, iskola, probléma, pszichés tünet, szorongás

Mikor és hogyan váltsunk iskolát?

PP-Eletforma

Egy gyermek életében nem csak az iskolakezdés jelenthet nehézséget, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból, és mikor kerül rá sor. A szakember szerint ha nem muszáj, év közben ne váltsunk iskolát…

Tovább olvasom »
első osztály, hasfájás, iskola, mozgás, óvoda, stressz, szorongás, tanulás

Elsős lesz? Így könnyítsd meg számára az iskolakezdést!

PP-Eletforma

Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő?

Tovább olvasom »
állatorvos, cica, macskastressz, pszichológus, szorongás

A te cicád is szoronghat!

László Márta

Míg néhány évtizede inkább az egerészés miatt tartották a cicákat, mára a doromboló szőrgombócok igazi házikedvencekké, sőt, a család teljes jogú tagjává váltak. A szeretetteljes környezet ellenére azonban számos tényező szorongást okozhat a kedvenceknél, ami igencsak megnehezíti a gazdik mindennapjait is. A téma szakértőinek segítségével nézzük, hogy mitől alakulhat ki a macskastressz, melyek az árulkodó jelek, illetve hogyan lehet kezelni a problémát.

Tovább olvasom »
elvárás, karácsony, pszichológia, stressz, szorongás, társadalom

Adventi szorongások

PP-Eletforma

Van, akinek az óriási ünnep, van, akinek a gyerekkor, van, akinek a mérhetetlen rohangálás és készülődés jut eszébe a karácsonyról. Ki hogyan éli meg az adventi időszakot, mit jelent a karácsony társadalmunknak? A Nilsen piackutató cég ebből az alkalomból készített interjút Tuulia Ortner pszichológusnővel. 

 

Tovább olvasom »
Második randi, szorongás, tanácsadás, tévéműsor, Tolvai reni, VIVA

Tolvai Reni majréja

László Márta

Van, aki a legkínosabb helyzetekből is nevetve vágja ki magát, míg más szó szerint elmenekül egy cikis szituációból. A Második Randi következő civil szereplője az utóbbi csoporthoz tartozik: a szorongás leküzdéséhez a VIVA stábját hívta segítségül. Iszak Eszti és sztárvendége, Tolvai Reni nem hagyták magára a bizonytalan Vikit, aki a népszerű énekesnőtől egy különleges feszültségoldó technikát is elleshetett.

Tovább olvasom »
aktív kor, álmatlanság, fáradtság, menedzser, pihenés, sport, szorongás, túlzott felelősségtudat

Menő vagy? És nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!

László Márta

Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!

Tovább olvasom »
boldogság, hála, lélek, megbocsátás, optimizmus, szorongás

7 dolog, amit megtehetsz a saját boldogságodért

PP-Eletforma

Ma van a boldogság világnapja, ami arra a hőn áhított, harmonikus, tartósan kiegyensúlyozott állapotra hívja fel a figyelmet, amit a legtöbb ember egész életében keres. Elérni nehéz, de nem lehetetlen, sőt a boldogság tanulható. Íme 7 boldogságfokozó technika  Bagdi Bella életmódfejlesztő trénertől, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnökétől és az országos Boldogságprogram elindítójától, ami hozzásegíthet boldogságunk eléréséhez.

Tovább olvasom »
korai magömlés, kutatás, őszinteség, szakorvos, szex, szorongás

Mi kell a nőnek az ágyban?

PP-Eletforma

Szorosan összefügg a nő szexuális szorongása a férfi figyelmének hiányával és teljesítményre való összpontosításával, emellett a nők negyede számolt be arról, hogy a korai magömlés a kapcsolat felbomlásához vezetett! Ez derült ki abból a kutatásból, amit a The Journal of Sexual Medicine című folyóirat közölt egy új kutatást ismertetve. Azt vizsgálták, vajon a nő hogyan éli meg partnere korai magömlését, valamint hogy ez milyen hatással van a párkapcsolat minőségére, a szakításra, és a szexuális kielégülésre. 

Tovább olvasom »
agyérkarbantartás, ginkgo biloba, páfrányfenyő, stresszoldás, szorongás

A feledékenység hűlt helye: 5 tény a ginkgo bilobáról

PP-Eletforma

A ginkgo biloba az egyik legrégebbi időkből fennmaradt gyógynövényünk, mégis kevesen ismerik a jótékony hatásait. Pedig érdemes lenne tisztában lenni ezekkel, mert ma hazánkban vészesen növekszik azoknak a száma, akik mentális kimerültségre, ingerlékenységre, gyengülő memóriára panaszkodnak. Ennek ellenére a lakosság mindössze 5%-a használ valamilyen agyi vérkeringést karban tartó készítményt, például ginkgo bilobát ezen tünetek enyhítésére, pedig a páfrányfenyő levelének kivonata remek ellenszere a fenti panaszoknak, emellett oldja a szorongást is. Itt az ideje, hogy jobban is megismerjük a gyógynövényt, ebben pedig dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus segít. 

Tovább olvasom »
bizonytalanság, biztonság, meditáció, párkapcsolat, szorongás

Hol a biztonság mostanában?

PP-Eletforma

Mindenki szorong. Van, aki adott helyzetekben, van, aki helyzettől függetlenül bizonytalanodik el önmagában. A könnyed túllépéstől, az egész napos rágódásig, vagy akár a teljes leblokkolásig tart az állapot. Miközben mindenki valami kapaszkodót szeretne.

Tovább olvasom »
depresszió, halál, szorongás

Szorongat a halálfélelem, de van bátorságom

PP-Eletforma

A maga módján mindenki fél a haláltól. Egyeseknél ez a félelem kézzel fogható, míg másoknál más tünetek alá rejtett. Sokszor a súlyos betegségek, közeli hozzátartozó halála vagy pedig fizikai fenyegetettség megélése  hozza előtérbe a haláltól való szorongást.

Tovább olvasom »
anyatej, kisbaba, szoptatás, szorongás

6 tévhit a szoptatásról

PP-Eletforma

Vannak anyukák, akik csak hat hónapig, míg mások egészen hatéves koráig szoptatják a gyereküket. Meddig szükséges és meddig normális ezt az időszakot nyújtani? Igaz az, hogy várandósan nem lehet szoptatni? Meddig van a tejnek tápértéke? Eloszlatunk pár tévhitet…

Tovább olvasom »
gyereknevelés, kapcsolatok, szorongás

Ne tűnj el anya! – avagy miért szorong a kisbaba?

PP-Eletforma

Matricaként tapad rád, egy pillanatra sem téveszt szem elől, mert nélküled nem érzi magát biztonságban. A legtöbb totyogó egyáltalán nem anyafüggő, mások viszont csak testközelben képesek „életben maradni”. Min múlik ez? Mikor kezdődik, és meddig tart a szeparációs szorongás? Most minden kérdésedre választ kaphatsz!

Tovább olvasom »
hazugság, manipulálás, szorongás

Hogyan élheted valaki másnak az életét?

PP-Eletforma

Többször találkoztam már egy olyan sajnálatos és szomorú jelenséggel, amibe hosszú-hosszú évekre is bele tudnak ragadni az emberek. Olyannal, ami bizony szépen lassan fel is fogja őrölni az embert, és egyszer csak arra fog majd kelni, hogy Uram Isten, így éltem le az életemet? Erről fog szólni ez a cikk, hogy számodra ne jöjjön el az a nap, amikor azzal ébrednél hogy hazugságban élted le az életed.

Tovább olvasom »
félelem, hasmenés, lelki okok, szorongás, szorulás, tisztítókúra

Hasmenésed van, vagy szorulásod? Lelki okok

PP-Eletforma

Bizonyára ismerős a vizsgák, állásinterjúk előtti folyamatos WC-re rohangálás. De az ellenkezője, a szorulásos gondok is, amikor idegen helyen vagyunk, utazunk, vagy éppen hosszasan érleljük a dolgot? Félelmeink gyakran úgy keletkeznek, hogy bizonyos benyomásokat nem dolgozunk fel, nem tesszük a helyükre azokat, ezért aztán nyomasztanak bennünket.

Tovább olvasom »
betegség, depresszió, fájdalom, szorongás

A depresszió fáj?

PP-Eletforma

A hőmérséklet és a napos órák számának csökkenésével egyenes arányban nő a depresszió előfordulása. Napjainkban egyre többet tudunk a depresszióról, mégis akad e betegségnek olyan vonatkozása, amelyről kevés szó esik.

Tovább olvasom »
félelem, méreg, pánik, szorongás, veszély

Miért félünk? Mitől félünk?

PP-Eletforma

A félelem az élet legősibb alapérzése. A mulandósággal együtt született. Szepes Mária az univerzum anarchistájának nevezi, mert robbant, gyilkol, kiírt, mérgez és szüntelenül nemz, kivezető út és kulcsok nélkül. Semmit meg nem old, és sehová nem vezet.

Tovább olvasom »
állat, félelem, fóbia, szorongás, terápia

Van okunk a félelemre?

PP-Eletforma

Amelyik kutya ugat, az nem harap. Hogy mennyire igaz a mondás, azt azért nem érdemes kipróbálni. A kutya falkaállat, és mint ilyen, ösztönösen szabályokat követ. Természetesen vannak zavart, neurotikus kutyák is, akik szinte minden esetben agresszívan viselkednek, de ez azért ritkaság. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák bizonyos szituációkban ugyanúgy viselkednek, azaz kiszámíthatóak. Ha fél, vagy fenyegetve érzi magát, lehet, hogy harap. Egy ilyen helyzetben nem tud szabadon dönteni, támadjon-e, vagy sem, az ösztöneit követi.  

Tovább olvasom »
bor, depresszió, szorongás

Amikor a testi rendellenesség nem magyarázható…

PP-Eletforma

A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) 2010. december 9 és 11 között tartotta éves tudományos kongresszusát, amelynek a SOTE Elméleti Tömbje adott otthont. A Társulat fennállása óta 83. alkalommal megrendezett szakmai nagygyűlésen többek között a bőrgyógyászat és annak határterületeit érintő legfrissebb kutatási eredményeket, a dermatológiai kezelési, ellátási módszerekben bevezetésre kerülő új szemléletmódot is részletezték a szakemberek.

Tovább olvasom »