szőlő

bor, bor. pezsgő, Etyek, hordó, pezsgő, szőlő, Wineglass Sajtóklub

Budapest szőlőskertje, Etyek

László Márta

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Tovább olvasom »
borvidék, kékfrankos, könyv, különcök, Napóleon, Sopron, szőlő, történelem

Különc borvidék

László Márta

A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!   

Tovább olvasom »
pulyka, szőlő, tejszín, ünnepi fogás

Pulykamell szőlőmártással

László Márta

Fantasztikus párosítás a pulyka és a szőlő. Az ünnepek felé közeledve, pedig egyre csábítóbb! Ez a recept annyira jól sikerült, hogy szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy ráhangolódj az ünnepekre! Nem kell mást tenned, mint elkészíteni, és a pároddal egy jó kis forralt borral megenni! Ne felejts el egy-két gyertyát is meggyújtani!     

Tovább olvasom »
pite, szőlő, tészta

Ha kedd, akkor szőlős pite

Krajcsó Judit

Ki mondta, hogy csak hétvégén jár a süti, mert anya akkor ér rá? Mi minden nap megennénk, és a tízórais dobozban is nagyon jól mutat…egy darabig. Igazán egyszerű, alap pite tésztából készült, amibe bármilyen töltelék kerülhet. Most éppen a szőlő volt a soron.

Tovább olvasom »
leves, ősz, szőlő

Szőlőleves

Krajcsó Judit

Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!

Tovább olvasom »
borvidék, gyümölcsöskert, ingatlanpiac, pince, szőlő, telek

Népszerűek a hazai borvidékek

László Márta

Szüretkor igencsak népszerűek a hazai borvidékek ingatlanjai. Számos az eladó hobbitelek és pince, egyes borvidékeken duplájára emelkedtek az árak az elmúlt években. A kereslet is élénkül irántuk, noha a szigorúbb szabályok miatt e vidékeken nehezebb építkezni – derül ki OTP Ingatlanpont országos körképéből. Az alacsonyabb árkategóriában keresgélők száma a legmagasabb, ám egyre kevesebb az olcsó ingatlan a piacon.

Tovább olvasom »
halételek, ízületek, öregedés, ráncok, szépség, szőlő, táplálkozás

5 toplistás étel és ital az öregedés ellen

Krajcsó Judit

Sok nő aktív harcot folytat a ráncok ellen, melyek komoly fenyegetést jelentenek az önértékelésükre. Ránctalanító krémek, drága pakolások, extrém kozmetikai kezelések helyett, most megmondjuk mit egyél, hogy az öregedés látható jeleit eltüntesd. De van még egy plusz egy ajánlatunk is!

Tovább olvasom »
dió, krémsajt, ősz, saláta, szőlő

Krémsajtos szőlősaláta

Kandikó Éva

Tartozom egy vallomással. Én nem nagyon rajongok a szőlőért. A saszlaszerűeket ki nem állhatom, az Otellót se díjazom különösképpen, a külföldről importált óriás szeműeket néha meg-megkívánom, és be is habzsolok belőlük akár 6-7 szemet is. Ez az én szőlőfogyasztásom, szerintem egy évben nem teszi ki a fél kilót sem. De ez a recept simán rá tudna venni, hogy akár napi fél kilót is lenyomjak belőle.

Tovább olvasom »
lila káposzta, ősz, sajt, saláta, szőlő

Vincellér saláta

Kandikó Éva

Nem gondoltam volna, hogy a lila káposzta és a szőlő ilyen közeli, jó viszonyt ápolnak egymással, pedig nagyon jó barátok. Az édes és a sós ízek keveredése nekem nagyon bejön, így bátran ajánlom ezt a salátát a hozzám hasonló ízlésűeknek.

Tovább olvasom »
bor, borvidék, Csetvei Kriszti, ezerjó, fiatalság, Miklós Csabi, Mór, szőlő, vagányság

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…

László Márta

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…     

Tovább olvasom »
alma, saláta, szőlő, Waldorf, zeller

Waldorf saláta

Kandikó Éva

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?

Tovább olvasom »
bor, gyártás, képzőművészet, pezsgő, programajánló, szőlő, Törley, tradíció, Zsolnay

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

László Márta

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Tovább olvasom »
fertőzés, irtás, sárgaság, szőlő, szőlőkabóca

Csúnyán terjed a sárgaság

PP-Eletforma

A NÉBIH laboratóriumi eredményei alapján a Villányi borvidékhez közeli Gyód községben, valamint a Soproni borvidéken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség kórokozója. Az illetékes kormányhivatal szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, valamint a fertőzés mértékének felmérését. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság felhívja a szőlőtermesztők figyelmét a fitoplazma terjesztőjének számító amerikai szőlőkabóca elleni védekezés fontosságára.

Tovább olvasom »
dió, egészséges, előétel, nassolás, nassolni való, sajt, szőlő

Kecskesajtos szőlő – vadító páros

Kandikó Éva

Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés… Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

Tovább olvasom »
bor, borászat, ízlés, Kovács Borház, nők, szakma, szeretet, szőlő, zamat

Borban az igazság és a nők

PP-Eletforma

Míg az ókorban nem is szolgálhattak fel bort a nők, addig napjainkban már egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából, mégis a szakmában jelentős többségben vannak a férfiak. A nemek megoszlásáról és az elmúlt évtizedek változásairól a Kovács Borház borászai, Kovács László és lánya, Kovács Zita beszéltek.

Tovább olvasom »
Abasár, bor, Borrendelő, Mária-út, Mátra, olaszrizling, pince, szőlő

Legális dopping az abasári rizling!

László Márta

Megünnepelték Abasáron a rügyfakadást! A Mátrai Borvidék turistacsalogató településén koncertekkel, gyerekprogramokkal buliztak az érdeklődők. A legfontosabb természetesen az ásványokban gazdag olaszrizling volt. A helyi gazdák szerint a remek borban a „periódusos rendszerben még nem szereplő elemek” is fellelhetők. 

Tovább olvasom »
bor, magyarország, névadás, pályázat, szőlő

Adj új nevet az olaszrizlingnek, és nyerj!

PP-Eletforma

Új nevet adhatunk Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlő fajtájának, az olaszrizlingnek, ugyanis pályázatot írnak ki a fajta, illetve a belőle készült bor szinonimanevére. Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie, előny továbbá, ha hangzásában emlékeztet az olaszrizling név hangzására. Augusztus 30. a határidő.

Tovább olvasom »
bor, fejlesztés, minőség, szőlő, szüret, Varga pincészet

Ezt az évjáratot megemlegetjük!

PP-Eletforma

Idén  17,5 millió kiló szőlőt dolgoz fel a Varga Pincészet. Ekkora mennyiségből a tavalyihoz képest 50 százalékkal több bort készítenek. A borászat szerint, jövőre el is tudják adni a többletet, hiszen kiemelkedő lesz a  2015-ös borok minősége. Idén a cég 400 millió forintot költött fejlesztésekre is, jövőre ez az összeg el fogja érni az 1 milliárd forintot.

Tovább olvasom »
bor, ősz, program, szőlő

Ha október és szombat, akkor olaszrizling!

PP-Eletforma

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben, október folyamán pedig több étterem, szaküzlet, borbár is népszerűsíti Magyarország egyik legelterjedtebb szőlőfajtáját.

Tovább olvasom »
bor, gasztronómia, kacsa, recept, szőlő, szüret

Szüreti kacsa, ahogy Márti szereti

László Márta

Imádom a szőlőt, imádom a kacsát, tehát minden adott egy fantasztikus fogáshoz! Egyébként is, szívesen eszem az évszakhoz illő finomságokat. Szüretkor gondolj egy nagyot, és próbálj alkalmazkodni az évszak színeihez, illataihoz, ízeihez! Soha nem fogsz csalódni!

Tovább olvasom »
jégsaláta, őszi saláta, rokfortos saláta, saláta, szőlő

Szőlős-sajtos jégsaláta

PP-Eletforma

Mindjárt vége a szőlőszezonnak! Gyorsan vegyük még meg az utolsó idei fürtöket, és készítsünk belőle például egy ilyen finom salátát. Persze csak úgy, magában is eszegetjük, de így egészen különleges!

Tovább olvasom »
gasztronómia, recept, szőlő

Boros báránylapocka burgonyaágyon

kfarkas

A szőlő gyümölcsként vagy annak leve formájában a világ minden tájékának étrendjében megtalálható. Nem véletlenül, hiszen a napfény érlelte termésről az orvostudomány már rég bebizonyította: nemcsak finom és élvezetes gasztronómiai csemege, hanem életfontosságú, teljes értékű táplálékunk.

Tovább olvasom »
máj, szőlő, szőlős recept

Szőlős csirkemáj

PP-Eletforma

Az egészséges, vasban gazdag májat nem csak a megszokott formákban lehet elkészíteni. Semmivel nem bonyolultabb, de annál különlegesebb ételt ajánlunk, ráadásul a szezon gyümölcsével, szőlővel.

Tovább olvasom »
házi túrós rétes, rétes, szőlő

Szőlős-túrós rétes

PP-Eletforma

A rétest (szinte) mindenki szereti. A háziasszonyok azért, mert nem nehéz elkészíteni, mindenki más pedig azért, mert nagyon finom. Főleg, ha a hagyományos túrósat megbolondítjuk egy kicsit.

Tovább olvasom »
bor, szőlő, tokaji aszú

Gyógyít és szépít a tokaji szőlő

PP-Eletforma

A kellemes dolgok sok esetben hasznosak is. Erre az egyik legjobb példa a szőlő, amely nem csak szemekben, ital formájában, de gyógyhatású szerként, vagy éppen kozmetikumként is megállja a helyét. A tokaji aszú ráadásul a palackozott változatán túl, ez utóbbiakat tekintve is különleges.

Tovább olvasom »
desszert, recept, receptek, szőlő

Pazar szőlős desszertek

László Márta

Evett már Sárgadinnyés szőlőkehelyt, vagy Szőlős-mascarponés piskótát? És kóstolta már a Szőlős-túrós rétest? Akkor nem árulunk el titkot, isteniek! Most a recepjüket áruljuk el Önöknek!

Tovább olvasom »
idegesség, nemi betegség, szem, szívbetegség, szőlő, vérszegénység

A szőlő a népi orvoslás csodaszere!

PP-Eletforma

Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel.

Tovább olvasom »
bor, egészség, recept, sajt, szőlő

Nagyszerű szőlős receptek!

PP-Eletforma

Egészséges és finom, miért is hagynánk ki ételeinkből a szőlőt, amikor épp szezonja van? Ez a gyümölcs tökéletesen illik sajtokhoz, húsokhoz, más édességekhez! A nagyszerű szőlős fogásokat illik leöblíteni egy pohár isteni borral!

Tovább olvasom »
bor, könyv, szőlő

“Az Év Boros Könyve”

PP-Eletforma

Lőrincz András – Barócsi Zoltán: A szőlő metszése és zöldmunkái c. tankönyv viseli “Az Év Boros Könyve” címet. Az elismerést a Magyar Bor Akadémia évente egyszer ítéli oda. A zöldmunkák szerepe elengedhetetlen a minőségi borok készítéséhez – vallja Dr. Barócsi Zoltán a Károly Róbert Főiskola docense, a könyv egyik szerzője.  

Tovább olvasom »
diéta, fogyókúra, gyümölcs, szőlő

Fogyhat szőlővel naponta egy kilót!

PP-Eletforma

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely nemcsak a bélrendszerre van jó hatással, de vértisztító és idegerősítő is! Hetente mindössze egy nap, és méregteleníti a szervezetét, fogyhat, eközben semmilyen veszélynek nem teszi ki a testét.

Tovább olvasom »