szokások

gasztronómia, múzeum, nyaralás, pénztárca, szabadság, szokások, tengerpart

Nyaraljunk, de hol?

László Márta

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? Ehhez adunk egy-két tippet!

Tovább olvasom »
felhasználók, fiatalok, instagram, nők, prifil, szokások

Több nő, kevesebb szó – ilyen is van!

László Márta

Naponta ránéz a hírfolyamára az instázók háromnegyede, de egyre ritkábban töltünk fel tartalmat. Már jobban meggondoljuk, publikussá tesszük-e profilunkat. Ismerjük és szeretjük a Storiest, szívesen követünk barátokat, hírességeket, sőt márkákat is, de a direkt hirdetéseket nem kedveljük. Az aktuális magyar Instagram-használati trendeket egy online felmérés alapján immár harmadik alkalommal, látványos infografikában összesítette a Crane adatvezérelt marketing ügynökség. A Magyar Instagram Körkép 3.0 ingyenesen letölthető e-book formájában bárki számára elérhető.

Tovább olvasom »
illemtan, japán, összahang, pontosság, szokások, tisztaság

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

László Márta

Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával, akik egyúttal az Asahi Super Dry, Japán első számú sörének magyarországi márkanagykövetei.

Tovább olvasom »
leánykérés, magyarország, párkapcsolat, szerelem, szokások, Valentin nap

Mire mond IGENt egy nő?

László Márta

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen, és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint – derült ki az Ékszerpalota Magyarország lánykérési szokásait vizsgáló, 7800 fős online felméréséből.

Tovább olvasom »
Ale, IPA, kézműves, sör, szokások

Csapolt és magyar az igazi

László Márta

Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek. Azért olyanok is voltak, akik az osztrák, a dán és az írországi italokat jelölték meg – derült ki egy friss felmérésből!

Tovább olvasom »
ajándék, Black Friday, divat, fekete péntek, karácsony, küldemény, szokások, vásárlás

Hoppá! Háromnapos a fekete péntek!

László Márta

Magyarországon is egyre nagyobb sikere van az úgynevezett fekete pénteknek az ünnepek közeledtével. A Fashion Days azt tapasztalja, hogy a magyar vásárlók rendkívül aktívak ilyenkor. Éppen ezért idén háromnaposra tervezik az akciót – mától november 26-áig.

Tovább olvasom »
étterem, Facebook, Google, kutatás, szokások, választás

Így választunk éttermet mi…

László Márta

A fővárosi ember a barátokkal, míg a vidéki a családdal jár étterembe! Más okból és más intenzitással járnak étterembe a vidékiek és a fővárosiak, ugyanakkor a vezető beosztásban dolgozók a leggavallérabbak a fizetésnél – ez derült ki a Városliget Café étterem kutatásából.

Tovább olvasom »
felmérés, háziállat, ikea, illemszabály, otthon, szokások

Legidegesítőbb otthoni szokásaink

Krajcsó Judit

Tányér nélkül enni, utcai cipőben végigtrappolni a frissen felmosott padlón, morzsák és széthagyott ruhák a lakásban, házi kedvencek az ágyban – ezek zavarják a leginkább otthonukban a magyarokat, derül ki az IKEA reprezentatív kutatásából. Azt is biztosan szóvá tesszük, ha valaki felrakja a lábát az asztalra, a szanaszét hagyott holmikról nem is beszélve.

Tovább olvasom »
bankkártya, felmérés, készpénz, lakásfelújítás, nyaralás, szokások

Nyolc napig csinálják a magyarok

László Márta

Idén is kétharmadunk utazott el pihenni, és erre háztartásonként átlagosan 147 ezer forintot fordítottunk – derült ki a Budapest Bank legfrissebb, reprezentatív felméréséből. Az utazók a korábbinál gyakrabban nyúlnak ez idő alatt a bankkártyájukhoz, és használják az érintésmentes fizetést. A nyaraláson kívül a magyarok harmada számított még valamilyen jelentősebb kiadásra ebben az időszakban, amely minden második válaszadó esetében a lakásfelújítást jelentette. 

Tovább olvasom »
férfi, mobil, nő, nyár, szokások, telefonhasználat

Ez nem fontos a víz alatt

László Márta

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában – derült ki abból a kutatásból, amit a Huawei Technologies készíttetett többek között Magyarországon is. A felmérés szerint a két nem más dolgoban is különbözik. A férfiak a jó hátlapi kamerát, a nők viszont a gyorsaságot – a processzort – részesítik előnyben a nyaralás kor. A medencébe viszont továbbra sem vinnénk magunkkal okostelefont, mindössze a felhasználók harmada tartja fontosnak, hogy a telefon vízálló legyen.

Tovább olvasom »
gazdagok, jachtok, nyár, nyaralás, P&P, szokások, új magazin, villák

Nyaral a felső tízezer

PP-Eletforma

Ó, ió, ció… vakáció! Hogyan nyaral a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól elszeparált helyen – olvasható a Piac&Profit most megjelenő számában. 

Tovább olvasom »
internet, kiállítás, kutatás, múzeum, szokások

Minden második budapesti jár múzeumba

PP-Eletforma

Kórusok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Színházak éjszakája mind-mind már országos méretűvé és jelentőségűvé nőtt események, bár e kulturális szórakozási formákat a többség egy szűk réteg privilégiumának gondolja. Egy 2016-os kutatásból viszont az derült ki, hogy a múzeumok és kiállítások látogatása a lakosság mintegy harmadának jelent kikapcsolódást.

Tovább olvasom »
hagyományok, kiállítás, lengyel-magyar barátság, szerelem, szokások

Nagyi, te akkor hogyan szeretkeztél?

Krajcsó Judit

A magyar népi kultúra szerelem-témakörét bemutató kiállítás nyílt a varsói Néprajzi Múzeumban. A kiállítás anyagában olyan kérdések is előkerülnek, amelyek a mai társadalmi közbeszédben jelen vannak: a válás, az azonos neműek házasságának dilemmái, a házasságon kívüli szexualitás, az individualizálódás hatása a mai szerelemmel kapcsolatos felfogásra és szokásokra.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, mimika, szeretet, szokások, testbeszéd

Így neveljünk szeretetre, már az első pillanattól

Krajcsó Judit

A harmonikus személyiségű, ép tudatú, tiszta erkölcsű, szeretetet sugárzó gyermeket akarunk nevelni,(és vajon miért ne akarnánk?) akkor kezdjük el ezt már élete első pillanatától.Ezek a gyakorlatok bizonyára sok szülő számára ismertek. Van úgy, hogy ösztönösen jönnek, és gyakran nem is gondolunk hatalmas jelentőségükre.

Tovább olvasom »
autóvásárlás, dízel, elektromos autó, felmérés, német és japán autó, szokások

Így veszünk mi álomautót

László Márta

A német és a japán autókat szeretjük legjobban mi, magyarok, választott márkánkhoz viszont meglepően magas arányban vagyunk hűtlenek. Egy nagy múltú nemzetközi autós közvélemény-kutatóval mérte fel a hazai autóvásárlók szokásait a Vezess.hu és az Autó Magazin. Több mint négyezer magyar autóvezető kérdeztek meg. 

Tovább olvasom »
fiatalok, mozi, siker, szabadidő, szokások, szórakozás

Tízből négyen már csókolóztak a moziban!

László Márta

Húsz éve nyitotta meg első moziját a Cinema City Magyarországon a Miniszter félrelép című film bemutatójával. A jubileum kapcsán készült országosan reprezentatív kutatás az egyes korosztályok mozis szokásait térképezte fel. Kiderült, hogy életkortól függetlenül a vendégvárás után a moziba járás a legkedveltebb szabadidős program. A huszonévesek valósággal falják a filmeket, ők azok, akik ugyanolyan gyakorisággal mennek hétköznap, mint hétvégén moziba. A magyarok a teremben ülve a legzavaróbbnak a széktámla rugdosását tartják. A megkérdezettek 42%-a, vagyis 10-ből 4 magyar már csókolózott a termek félhomályában.

Tovább olvasom »
étkezés, lengyel-magyar barátság, sport, szállás.hu, szokások, tulajdonságok

Becsületes, okos és mulatós a magyar – a lengyelek szerint

László Márta

A barátság és az ivás jut eszébe elsők közt a lengyeleknek a magyarokról, és fordítva. A Szallas.hu és az Answear.hu által készített nemzetközi kutatásban a két nemzet viszonyát és a sztereotípiákat vizsgálták a márciusi Lengyel-magyar barátság napja alkalmából. A magyarokat testvérországunk leginkább a gulyással, a tokaji borral és – az Eb-sikernek köszönhetően – a focival azonosítja, s nem igazán tartanak minket ügyeskedőnek és hangosnak.

Tovább olvasom »
felmérés, fiatalok, pláza, szokások, vásárlás, webáruház

Nocsak? Uncsi lett a pláza!

László Márta

Harminc százalékkal csökkent a forgalom a nagy bevásárlóközpontokban az elmúlt évtizedben, amit a középiskolások generáltak, ezért egyre több bevásárlóközpont kénytelen bezárni – derül ki az amerikai Quartz, egy 7500 tizenévesen végzett felméréséből. A fiatalok inkább online vásárolnak, és kávézókban beszélgetnek.  

Tovább olvasom »
ajándéktipp, étel, ital, karácsony, szeretet, szokások, ünnep

Még mindig nincs karácsony bejgli nélkül!

László Márta

Karácsonykor ünnepi ételeket és süteményeket enni szinte kötelező. A Lovebox.hu legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a kedvencünk még mindig a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli. December végén legszívesebb forralt bort kortyolgatunk, a Last Christmas-t hallgatjuk, Kevint és az Igazából szerelmet nézzük, nem idegesítenek mások ünnepi posztjai, és akkor is állítunk karácsonyfát, ha egyedülállóak vagyunk.

Tovább olvasom »
háziasszony, karácsony, készülődés, stressz, szokások, vásárlás

Karácsonyi stresszteszt

László Márta

A karácsony „házi tündére” egyértelműen szoknyát visel – aki a nagy stressz közepette is szépen sürög-forog. Ezt mutatja az a nemzetközi kutatás, amely 26 országban annak járt utána, milyen is a karácsony?

Tovább olvasom »
érdekesség, étkezés, felmérés, mobiltelefon, szokások, vendéglátás

Még evés közben sem bírunk magunkkal!

Krajcsó Judit

Furcsa dolgokat művelünk még evés közben is. Például a Z generáció 80 százaléka okostelefonját nyomkodja vacsora közben, míg a 30 év felettiek inkább beszélgetnek a közös étkezés során. De a földre ejtett ételt sem illetlenség felszolgálni – derült ki egy kutatásból. Amúgy nagyon vendégszeretőek vagyunk…

Tovább olvasom »
illemtan, japán, szokások, utazás

Ahol a fekete macska szerencsét hoz

László Márta

Japánról egyszerre jut eszünkbe a végtelen udvariasság és a rájuk jellemző rengeteg furcsaság. Az országban sok olyan szokás dívik, ami nekünk első látásra furcsa lehet, de persze mindegyikre megvan az igazi japán magyarázat. Miért óvakodnak például a négyes számtól, vagy kik azok az egyenruhás, fehér kesztyűs emberek a metrómegállóban? A Japánspecialista rendhagyó kis útikalauzából mindez kiderül, avagy min ne lepődjünk meg, ha Japánban járunk.

Tovább olvasom »
felmérés, fürdés, fürdőszoba, párkapcsolat, szokások, sztárok, vízfogyasztás

Mit keres Csányi Sándor a fürdőkádamban?

Krajcsó Judit

A magyarok 40 százaléka szívesen fürdik vagy zuhanyzik együtt párjával, leginkább a 18-25 évesek szeretik a közös vizes pillanatokat. Az ismert emberek közül Dukai Reginát és Istenes Bencét látnánk a legszívesebben fürdőkádunkban. De van, aki inkább Csányi Sándort…

Tovább olvasom »
Barátok közt, izgalom, nevetés, szokások, televíziós sorozat

Nekünk a barátok közt a legjobb

László Márta

Reneszánszukat élik a televíziós sorozatok: a napi sugárzású szappanoperák mellett ma már egészen nagy költségvetésű, magas művészeti színvonalat képviselő drámák és kalandsorozatok is képernyőre kerülnek. Az Invitel kíváncsi volt a hazai trendekre, ezért Nagy Sorozatrajongó címmel elindította online kérdőívét, amit 2015. december és 2016. január között több mint 5000-en töltöttek ki.


Tovább olvasom »
bűntudat, lélek, maximalizmus, megbánás, önbizalom, szokások

5 önbizalomgyilkos szokásunk

PP-Eletforma

Önbizalomhiánnyal küzdesz, és önsorsrontó szokásaid vannak? Szeretnéd magabiztosabbnak érezni magad?  Lássuk, hogyan kerekedhetsz felül néhány nehéz akadályon, ami meggátol abban, hogy ezt elérhesd!

Tovább olvasom »
ár, használat, nyomtató, papír, patron, szokások

Így nyomtatunk mi!

László Márta

Meglepőd dolgok derültek ki a magyar lakosság otthoni nyomtatóhasználatáról. Egy felmérés szerint a legtöbben a munkahelyükön „szerzik be” a szükséges másolópapírt, sőt gyakran a festékpatront is. Elsősorban hivatalos papírokat, iskolai feladathoz szükséges anyagokat, csekkeket és recepteket nyomtatunk a leggyakrabban – derül ki a nyomtassolcsón.hu oldalról. 

Tovább olvasom »
énekverseny, gongütés, hagyomány, japán, képeslap, szokások, újév

Minden újév három napig tart…

PP-Eletforma

 …legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a  Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás. Pontosan időzített képeslapok, 64 éves énekverseny és 108 harangkondítás. Kicsit más, kicsit hasonló: ilyen a japán újévi ünnepség.

Tovább olvasom »
ital, ivás, karácsony, koccintás, szokások

Mit iszik a világ karácsonykor?

PP-Eletforma

Ahány ház, annyi szokás! Igaz ez a karácsonyi hagyományokra! Hát még az ünnepi itókázásra! VinCe Budapest összeállította nekünk, melyik náció mivel mulat! Legyünk őszinték, jól sikerült a válogatás!

Tovább olvasom »
fenyfa, karácsony, szokások, vásárlás

Te hol veszed a fenyőt?

PP-Eletforma

A Dániából származó nordmann fenyőt, vagy az elmúlt 5 év slágerét, a lucfenyőt részesítjük előnyben? Hogy melyiket, és honnan érdemes beszerezni, a karácsonyfawebshop.hu szakemberei most elárulják nekünk.

Tovább olvasom »
barátságos, divat, felmérés, lakberendezés, nappali, szokások, trendi

Hahó! Itt az idő! Varázsold át otthonod, de okosan!

László Márta

Nemcsak a ruhatárod, de lakásod stílusát is gyakran változtathatod! Egy új függöny, díszpárna vagy asztaldísz sokat dob szobád hangulatán – és persze, a Tieden! Legtöbbünknek a nappali és a háló berendezése a legfontosabb. Ha átalakításáról van szó, a család közösen dönt, de ehhez gyakran kéritek profi szakember segítségét is. A fő szempontok: a kényelem, a stílus és a praktikum – derül ki az Arena Fashion Index legfrissebb, őszi kutatásából.

Tovább olvasom »
Babamama expo, család, felmérés, gyerek, szokások

Apa fürdet, anya főz – de ki nézi át a gyerekek leckéjét?

PP-Eletforma

Egy friss családi kutatás szerint a sport, a fegyelmezés és a fürdetés az apukák dolga, míg a házimunka és a háztartás hagyományosan a nőké, legalábbis a magyar válaszadók szerint. November 13-14-15-én már tizedik alkalommal nyílik meg a BabaMama Expo és KidExpo. Az óriási “hosszúhétvégés” rendezvény szervezői az évforduló alkalmából egy átfogó kutatást is végeztek az eddigi látogatók körében, melyben több mint 900 család megkérdezésével kutatták a magyar családok gyereknevelési szokásait.

Tovább olvasom »
fürdés, japán, szokások, természeti szépségek

Termál, ahol csak meztelenül fürödhetünk

PP-Eletforma

A japán fürdőkultúra fontos szabálya, hogy fürdés előtt alaposan le kell zuhanyoznunk, hogy a víz tiszta maradjon.A termálok többségében a meztelen fürdés a szokás, fürdőruhában nem lehet bemenni, a férfiak és a nők pedig általában elkülönítve fürdőznek. Jó ezt tudni, ha Japánba mégy…

Tovább olvasom »
étkezés, hamburger, szokások

Ezt szeretik a franciák!

PP-Eletforma

Továbbra is a pékségekben vásárolható baguette-ből készült sonkás szendvics a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban, azonban a gallok egyre több hamburgert esznek. Ők lettek a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzet Európában.

Tovább olvasom »
étkezés, gyermekek, nyár, szokások, táplálkozás, víz

A nyár különösen veszélyes időszak!

PP-Eletforma

A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében. 

Tovább olvasom »
kapcsolat, szex, szokások, világ

Elborzasztó, furcsa szexuális szokások

PP-Eletforma

Egyre gyakrabban hallunk olyan házaspárokról, akik a nyelvi, kulturális és szokásbeli különbségek ellenére egymást választották életük társául. A távolság azonban gyorsan kiütközik egy kapcsolatban, és nem csak a kommunikációban, az étkezésben, hanem olyan helyen is, amelyre nem is gondolnánk: az ágyban. A világ legfurcsább szexuális szokásaiból válogattunk.

Tovább olvasom »
repülő, szokások, utazás

Akkor nekem is irány, New York!

PP-Eletforma

A British Airways nemrégiben felmérést készített a magyarok utazási szokásairól, amely szerint hazánk fiai számára Észak-Amerika, azon belül is New York a legnépszerűbb tengerentúli úti cél, de emellett Ausztráliába, Mexikóba és a Karibi térségbe, Hawaiira és Dubaiba is szívesen utaznának. Hogy ez ne csak álom legyen, abban most a légitársaság által kedvezményesen kínált repülőjegyek segítenek bennünket: a február 2. és február 16. között tartó jegyakció nyomán számos tengerentúli városba jelentős kedvezménnyel foglalhatjuk le turista osztályra szóló jegyeinket. 

Tovább olvasom »
karácsony, szokások, ünnep

Karácsonyi népszokás: a koldulás

PP-Eletforma

Érdemes felidézni, hogy mi az mendikálás: a mendieare szó jelentése koldulni. Adománygyűjtő szokás. Elsősorban gyerekek, kisebb-nagyobb csoportokba verődve bekéredzkedtek a házakhoz és némi ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

Tovább olvasom »
erotika, kapcsolat, szex, szokások

Legnagyobb erotikus bűneink…Vétkezzek?

PP-Eletforma

Az, hogy mi egy kapcsolatban az az erotikához és szexualitáshoz kötődő vétek, amelyet már nem képesek egymásnak megbocsátani a felek, az két embertől függ. Ám egyes kultúrákban következetesen nagy véteknek tartanak bizonyos ágybéli történéseket. Nézzük, hogy miket is…

Tovább olvasom »
aids, erotika, óvszer, szex, szokások

Kávé ízű zokniban jó szeretkezni

PP-Eletforma

Fokhagyma vagy kávé ízűt kér? Bordázottat vagy rücsköset? Fokhagyma vagy kávé ízűt kér?  Egyáltalán használja? Pedig az életét mentheti meg vele…Mert régen nem az a fontos, hogy milyen az íze, formája és a felülete egy óvszernek, hanem hogy életmentő lehet a nemi érintkezésben. 

Tovább olvasom »
egészség, masszázs, pihenés, szex, szokások, távol-kelet

Ez még az … annál is jobb…!

PP-Eletforma

Kimerült mára? Ne habozzon hát tovább, itt a legmegfelelőbb alkalom, hogy kipróbálja a thai masszázst, amely optimizmussal, energiával tölti fel testünket, lelkünket, nem beszélve a közismert gyógyító hatásáról.

Tovább olvasom »