szokások

család, étterem, gyerek, illemtan, szokások, viselkedés

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

László Márta

Szaladozó, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés, hangzavar –  a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess elkölteni például egy finom ebédet csemetéiddel, és ne kelljen félidőben felállni, még mielőtt bárki jóllakott volna…

Tovább olvasom »
gasztronómia, múzeum, nyaralás, pénztárca, szabadság, szokások, tengerpart

Nyaraljunk, de hol?

László Márta

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? Ehhez adunk egy-két tippet!

Tovább olvasom »
felhasználók, fiatalok, instagram, nők, prifil, szokások

Több nő, kevesebb szó – ilyen is van!

László Márta

Naponta ránéz a hírfolyamára az instázók háromnegyede, de egyre ritkábban töltünk fel tartalmat. Már jobban meggondoljuk, publikussá tesszük-e profilunkat. Ismerjük és szeretjük a Storiest, szívesen követünk barátokat, hírességeket, sőt márkákat is, de a direkt hirdetéseket nem kedveljük. Az aktuális magyar Instagram-használati trendeket egy online felmérés alapján immár harmadik alkalommal, látványos infografikában összesítette a Crane adatvezérelt marketing ügynökség. A Magyar Instagram Körkép 3.0 ingyenesen letölthető e-book formájában bárki számára elérhető.

Tovább olvasom »
illemtan, japán, összahang, pontosság, szokások, tisztaság

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

László Márta

Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával, akik egyúttal az Asahi Super Dry, Japán első számú sörének magyarországi márkanagykövetei.

Tovább olvasom »
leánykérés, magyarország, párkapcsolat, szerelem, szokások, Valentin nap

Mire mond IGENt egy nő?

László Márta

Lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen, és legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szerint – derült ki az Ékszerpalota Magyarország lánykérési szokásait vizsgáló, 7800 fős online felméréséből.

Tovább olvasom »
Ale, IPA, kézműves, sör, szokások

Csapolt és magyar az igazi

László Márta

Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek. Azért olyanok is voltak, akik az osztrák, a dán és az írországi italokat jelölték meg – derült ki egy friss felmérésből!

Tovább olvasom »
ajándék, Black Friday, divat, fekete péntek, karácsony, küldemény, szokások, vásárlás

Hoppá! Háromnapos a fekete péntek!

László Márta

Magyarországon is egyre nagyobb sikere van az úgynevezett fekete pénteknek az ünnepek közeledtével. A Fashion Days azt tapasztalja, hogy a magyar vásárlók rendkívül aktívak ilyenkor. Éppen ezért idén háromnaposra tervezik az akciót – mától november 26-áig.

Tovább olvasom »
étterem, Facebook, Google, kutatás, szokások, választás

Így választunk éttermet mi…

László Márta

A fővárosi ember a barátokkal, míg a vidéki a családdal jár étterembe! Más okból és más intenzitással járnak étterembe a vidékiek és a fővárosiak, ugyanakkor a vezető beosztásban dolgozók a leggavallérabbak a fizetésnél – ez derült ki a Városliget Café étterem kutatásából.

Tovább olvasom »
felmérés, háziállat, ikea, illemszabály, otthon, szokások

Legidegesítőbb otthoni szokásaink

Krajcsó Judit

Tányér nélkül enni, utcai cipőben végigtrappolni a frissen felmosott padlón, morzsák és széthagyott ruhák a lakásban, házi kedvencek az ágyban – ezek zavarják a leginkább otthonukban a magyarokat, derül ki az IKEA reprezentatív kutatásából. Azt is biztosan szóvá tesszük, ha valaki felrakja a lábát az asztalra, a szanaszét hagyott holmikról nem is beszélve.

Tovább olvasom »
bankkártya, felmérés, készpénz, lakásfelújítás, nyaralás, szokások

Nyolc napig csinálják a magyarok

László Márta

Idén is kétharmadunk utazott el pihenni, és erre háztartásonként átlagosan 147 ezer forintot fordítottunk – derült ki a Budapest Bank legfrissebb, reprezentatív felméréséből. Az utazók a korábbinál gyakrabban nyúlnak ez idő alatt a bankkártyájukhoz, és használják az érintésmentes fizetést. A nyaraláson kívül a magyarok harmada számított még valamilyen jelentősebb kiadásra ebben az időszakban, amely minden második válaszadó esetében a lakásfelújítást jelentette. 

Tovább olvasom »
férfi, mobil, nő, nyár, szokások, telefonhasználat

Ez nem fontos a víz alatt

László Márta

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában – derült ki abból a kutatásból, amit a Huawei Technologies készíttetett többek között Magyarországon is. A felmérés szerint a két nem más dolgoban is különbözik. A férfiak a jó hátlapi kamerát, a nők viszont a gyorsaságot – a processzort – részesítik előnyben a nyaralás kor. A medencébe viszont továbbra sem vinnénk magunkkal okostelefont, mindössze a felhasználók harmada tartja fontosnak, hogy a telefon vízálló legyen.

Tovább olvasom »
gazdagok, jachtok, nyár, nyaralás, P&P, szokások, új magazin, villák

Nyaral a felső tízezer

PP-Eletforma

Ó, ió, ció… vakáció! Hogyan nyaral a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól elszeparált helyen – olvasható a Piac&Profit most megjelenő számában. 

Tovább olvasom »
internet, kiállítás, kutatás, múzeum, szokások

Minden második budapesti jár múzeumba

PP-Eletforma

Kórusok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Színházak éjszakája mind-mind már országos méretűvé és jelentőségűvé nőtt események, bár e kulturális szórakozási formákat a többség egy szűk réteg privilégiumának gondolja. Egy 2016-os kutatásból viszont az derült ki, hogy a múzeumok és kiállítások látogatása a lakosság mintegy harmadának jelent kikapcsolódást.

Tovább olvasom »
hagyományok, kiállítás, lengyel-magyar barátság, szerelem, szokások

Nagyi, te akkor hogyan szeretkeztél?

Krajcsó Judit

A magyar népi kultúra szerelem-témakörét bemutató kiállítás nyílt a varsói Néprajzi Múzeumban. A kiállítás anyagában olyan kérdések is előkerülnek, amelyek a mai társadalmi közbeszédben jelen vannak: a válás, az azonos neműek házasságának dilemmái, a házasságon kívüli szexualitás, az individualizálódás hatása a mai szerelemmel kapcsolatos felfogásra és szokásokra.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, mimika, szeretet, szokások, testbeszéd

Így neveljünk szeretetre, már az első pillanattól

Krajcsó Judit

A harmonikus személyiségű, ép tudatú, tiszta erkölcsű, szeretetet sugárzó gyermeket akarunk nevelni,(és vajon miért ne akarnánk?) akkor kezdjük el ezt már élete első pillanatától.Ezek a gyakorlatok bizonyára sok szülő számára ismertek. Van úgy, hogy ösztönösen jönnek, és gyakran nem is gondolunk hatalmas jelentőségükre.

Tovább olvasom »
autóvásárlás, dízel, elektromos autó, felmérés, német és japán autó, szokások

Így veszünk mi álomautót

László Márta

A német és a japán autókat szeretjük legjobban mi, magyarok, választott márkánkhoz viszont meglepően magas arányban vagyunk hűtlenek. Egy nagy múltú nemzetközi autós közvélemény-kutatóval mérte fel a hazai autóvásárlók szokásait a Vezess.hu és az Autó Magazin. Több mint négyezer magyar autóvezető kérdeztek meg. 

Tovább olvasom »
fiatalok, mozi, siker, szabadidő, szokások, szórakozás

Tízből négyen már csókolóztak a moziban!

László Márta

Húsz éve nyitotta meg első moziját a Cinema City Magyarországon a Miniszter félrelép című film bemutatójával. A jubileum kapcsán készült országosan reprezentatív kutatás az egyes korosztályok mozis szokásait térképezte fel. Kiderült, hogy életkortól függetlenül a vendégvárás után a moziba járás a legkedveltebb szabadidős program. A huszonévesek valósággal falják a filmeket, ők azok, akik ugyanolyan gyakorisággal mennek hétköznap, mint hétvégén moziba. A magyarok a teremben ülve a legzavaróbbnak a széktámla rugdosását tartják. A megkérdezettek 42%-a, vagyis 10-ből 4 magyar már csókolózott a termek félhomályában.

Tovább olvasom »
étkezés, lengyel-magyar barátság, sport, szállás.hu, szokások, tulajdonságok

Becsületes, okos és mulatós a magyar – a lengyelek szerint

László Márta

A barátság és az ivás jut eszébe elsők közt a lengyeleknek a magyarokról, és fordítva. A Szallas.hu és az Answear.hu által készített nemzetközi kutatásban a két nemzet viszonyát és a sztereotípiákat vizsgálták a márciusi Lengyel-magyar barátság napja alkalmából. A magyarokat testvérországunk leginkább a gulyással, a tokaji borral és – az Eb-sikernek köszönhetően – a focival azonosítja, s nem igazán tartanak minket ügyeskedőnek és hangosnak.

Tovább olvasom »
felmérés, fiatalok, pláza, szokások, vásárlás, webáruház

Nocsak? Uncsi lett a pláza!

László Márta

Harminc százalékkal csökkent a forgalom a nagy bevásárlóközpontokban az elmúlt évtizedben, amit a középiskolások generáltak, ezért egyre több bevásárlóközpont kénytelen bezárni – derül ki az amerikai Quartz, egy 7500 tizenévesen végzett felméréséből. A fiatalok inkább online vásárolnak, és kávézókban beszélgetnek.  

Tovább olvasom »
ajándéktipp, étel, ital, karácsony, szeretet, szokások, ünnep

Még mindig nincs karácsony bejgli nélkül!

László Márta

Karácsonykor ünnepi ételeket és süteményeket enni szinte kötelező. A Lovebox.hu legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a kedvencünk még mindig a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli. December végén legszívesebb forralt bort kortyolgatunk, a Last Christmas-t hallgatjuk, Kevint és az Igazából szerelmet nézzük, nem idegesítenek mások ünnepi posztjai, és akkor is állítunk karácsonyfát, ha egyedülállóak vagyunk.

Tovább olvasom »
háziasszony, karácsony, készülődés, stressz, szokások, vásárlás

Karácsonyi stresszteszt

László Márta

A karácsony „házi tündére” egyértelműen szoknyát visel – aki a nagy stressz közepette is szépen sürög-forog. Ezt mutatja az a nemzetközi kutatás, amely 26 országban annak járt utána, milyen is a karácsony?

Tovább olvasom »
érdekesség, étkezés, felmérés, mobiltelefon, szokások, vendéglátás

Még evés közben sem bírunk magunkkal!

Krajcsó Judit

Furcsa dolgokat művelünk még evés közben is. Például a Z generáció 80 százaléka okostelefonját nyomkodja vacsora közben, míg a 30 év felettiek inkább beszélgetnek a közös étkezés során. De a földre ejtett ételt sem illetlenség felszolgálni – derült ki egy kutatásból. Amúgy nagyon vendégszeretőek vagyunk…

Tovább olvasom »
illemtan, japán, szokások, utazás

Ahol a fekete macska szerencsét hoz

László Márta

Japánról egyszerre jut eszünkbe a végtelen udvariasság és a rájuk jellemző rengeteg furcsaság. Az országban sok olyan szokás dívik, ami nekünk első látásra furcsa lehet, de persze mindegyikre megvan az igazi japán magyarázat. Miért óvakodnak például a négyes számtól, vagy kik azok az egyenruhás, fehér kesztyűs emberek a metrómegállóban? A Japánspecialista rendhagyó kis útikalauzából mindez kiderül, avagy min ne lepődjünk meg, ha Japánban járunk.

Tovább olvasom »
felmérés, fürdés, fürdőszoba, párkapcsolat, szokások, sztárok, vízfogyasztás

Mit keres Csányi Sándor a fürdőkádamban?

Krajcsó Judit

A magyarok 40 százaléka szívesen fürdik vagy zuhanyzik együtt párjával, leginkább a 18-25 évesek szeretik a közös vizes pillanatokat. Az ismert emberek közül Dukai Reginát és Istenes Bencét látnánk a legszívesebben fürdőkádunkban. De van, aki inkább Csányi Sándort…

Tovább olvasom »
Barátok közt, izgalom, nevetés, szokások, televíziós sorozat

Nekünk a barátok közt a legjobb

László Márta

Reneszánszukat élik a televíziós sorozatok: a napi sugárzású szappanoperák mellett ma már egészen nagy költségvetésű, magas művészeti színvonalat képviselő drámák és kalandsorozatok is képernyőre kerülnek. Az Invitel kíváncsi volt a hazai trendekre, ezért Nagy Sorozatrajongó címmel elindította online kérdőívét, amit 2015. december és 2016. január között több mint 5000-en töltöttek ki.


Tovább olvasom »
bűntudat, lélek, maximalizmus, megbánás, önbizalom, szokások

5 önbizalomgyilkos szokásunk

PP-Eletforma

Önbizalomhiánnyal küzdesz, és önsorsrontó szokásaid vannak? Szeretnéd magabiztosabbnak érezni magad?  Lássuk, hogyan kerekedhetsz felül néhány nehéz akadályon, ami meggátol abban, hogy ezt elérhesd!

Tovább olvasom »
ár, használat, nyomtató, papír, patron, szokások

Így nyomtatunk mi!

László Márta

Meglepőd dolgok derültek ki a magyar lakosság otthoni nyomtatóhasználatáról. Egy felmérés szerint a legtöbben a munkahelyükön „szerzik be” a szükséges másolópapírt, sőt gyakran a festékpatront is. Elsősorban hivatalos papírokat, iskolai feladathoz szükséges anyagokat, csekkeket és recepteket nyomtatunk a leggyakrabban – derül ki a nyomtassolcsón.hu oldalról. 

Tovább olvasom »
énekverseny, gongütés, hagyomány, japán, képeslap, szokások, újév

Minden újév három napig tart…

PP-Eletforma

 …legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a  Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás. Pontosan időzített képeslapok, 64 éves énekverseny és 108 harangkondítás. Kicsit más, kicsit hasonló: ilyen a japán újévi ünnepség.

Tovább olvasom »
ital, ivás, karácsony, koccintás, szokások

Mit iszik a világ karácsonykor?

PP-Eletforma

Ahány ház, annyi szokás! Igaz ez a karácsonyi hagyományokra! Hát még az ünnepi itókázásra! VinCe Budapest összeállította nekünk, melyik náció mivel mulat! Legyünk őszinték, jól sikerült a válogatás!

Tovább olvasom »
fenyfa, karácsony, szokások, vásárlás

Te hol veszed a fenyőt?

PP-Eletforma

A Dániából származó nordmann fenyőt, vagy az elmúlt 5 év slágerét, a lucfenyőt részesítjük előnyben? Hogy melyiket, és honnan érdemes beszerezni, a karácsonyfawebshop.hu szakemberei most elárulják nekünk.

Tovább olvasom »
barátságos, divat, felmérés, lakberendezés, nappali, szokások, trendi

Hahó! Itt az idő! Varázsold át otthonod, de okosan!

László Márta

Nemcsak a ruhatárod, de lakásod stílusát is gyakran változtathatod! Egy új függöny, díszpárna vagy asztaldísz sokat dob szobád hangulatán – és persze, a Tieden! Legtöbbünknek a nappali és a háló berendezése a legfontosabb. Ha átalakításáról van szó, a család közösen dönt, de ehhez gyakran kéritek profi szakember segítségét is. A fő szempontok: a kényelem, a stílus és a praktikum – derül ki az Arena Fashion Index legfrissebb, őszi kutatásából.

Tovább olvasom »
Babamama expo, család, felmérés, gyerek, szokások

Apa fürdet, anya főz – de ki nézi át a gyerekek leckéjét?

PP-Eletforma

Egy friss családi kutatás szerint a sport, a fegyelmezés és a fürdetés az apukák dolga, míg a házimunka és a háztartás hagyományosan a nőké, legalábbis a magyar válaszadók szerint. November 13-14-15-én már tizedik alkalommal nyílik meg a BabaMama Expo és KidExpo. Az óriási “hosszúhétvégés” rendezvény szervezői az évforduló alkalmából egy átfogó kutatást is végeztek az eddigi látogatók körében, melyben több mint 900 család megkérdezésével kutatták a magyar családok gyereknevelési szokásait.

Tovább olvasom »
fürdés, japán, szokások, természeti szépségek

Termál, ahol csak meztelenül fürödhetünk

PP-Eletforma

A japán fürdőkultúra fontos szabálya, hogy fürdés előtt alaposan le kell zuhanyoznunk, hogy a víz tiszta maradjon.A termálok többségében a meztelen fürdés a szokás, fürdőruhában nem lehet bemenni, a férfiak és a nők pedig általában elkülönítve fürdőznek. Jó ezt tudni, ha Japánba mégy…

Tovább olvasom »
étkezés, hamburger, szokások

Ezt szeretik a franciák!

PP-Eletforma

Továbbra is a pékségekben vásárolható baguette-ből készült sonkás szendvics a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban, azonban a gallok egyre több hamburgert esznek. Ők lettek a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzet Európában.

Tovább olvasom »
étkezés, gyermekek, nyár, szokások, táplálkozás, víz

A nyár különösen veszélyes időszak!

PP-Eletforma

A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében. 

Tovább olvasom »
kapcsolat, szex, szokások, világ

Elborzasztó, furcsa szexuális szokások

PP-Eletforma

Egyre gyakrabban hallunk olyan házaspárokról, akik a nyelvi, kulturális és szokásbeli különbségek ellenére egymást választották életük társául. A távolság azonban gyorsan kiütközik egy kapcsolatban, és nem csak a kommunikációban, az étkezésben, hanem olyan helyen is, amelyre nem is gondolnánk: az ágyban. A világ legfurcsább szexuális szokásaiból válogattunk.

Tovább olvasom »
repülő, szokások, utazás

Akkor nekem is irány, New York!

PP-Eletforma

A British Airways nemrégiben felmérést készített a magyarok utazási szokásairól, amely szerint hazánk fiai számára Észak-Amerika, azon belül is New York a legnépszerűbb tengerentúli úti cél, de emellett Ausztráliába, Mexikóba és a Karibi térségbe, Hawaiira és Dubaiba is szívesen utaznának. Hogy ez ne csak álom legyen, abban most a légitársaság által kedvezményesen kínált repülőjegyek segítenek bennünket: a február 2. és február 16. között tartó jegyakció nyomán számos tengerentúli városba jelentős kedvezménnyel foglalhatjuk le turista osztályra szóló jegyeinket. 

Tovább olvasom »
karácsony, szokások, ünnep

Karácsonyi népszokás: a koldulás

PP-Eletforma

Érdemes felidézni, hogy mi az mendikálás: a mendieare szó jelentése koldulni. Adománygyűjtő szokás. Elsősorban gyerekek, kisebb-nagyobb csoportokba verődve bekéredzkedtek a házakhoz és némi ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

Tovább olvasom »
erotika, kapcsolat, szex, szokások

Legnagyobb erotikus bűneink…Vétkezzek?

PP-Eletforma

Az, hogy mi egy kapcsolatban az az erotikához és szexualitáshoz kötődő vétek, amelyet már nem képesek egymásnak megbocsátani a felek, az két embertől függ. Ám egyes kultúrákban következetesen nagy véteknek tartanak bizonyos ágybéli történéseket. Nézzük, hogy miket is…

Tovább olvasom »
aids, erotika, óvszer, szex, szokások

Kávé ízű zokniban jó szeretkezni

PP-Eletforma

Fokhagyma vagy kávé ízűt kér? Bordázottat vagy rücsköset? Fokhagyma vagy kávé ízűt kér?  Egyáltalán használja? Pedig az életét mentheti meg vele…Mert régen nem az a fontos, hogy milyen az íze, formája és a felülete egy óvszernek, hanem hogy életmentő lehet a nemi érintkezésben. 

Tovább olvasom »