Facebook hozzászólás
132

Szójababbal a szívroham ellen

Amerikai kutatók szerint fokozza az egyik fontos omega-3-zsírsav szintjét a szervezetben, ezáltal csökkentheti a szívroham rizikóját a génmódosított szójababból származó olaj. 

A Dél-Dakotai Egyetem Sanford Orvostudományi Karának kutatói sztearinsavban gazdag szójababot hoztak létre. A sztearinsavat a szervezet eikozapentaénsavvá (EPA), vagyis egy omega-3-zsírsavvá alakítja. Az már régóta ismert, hogy az eikozapentaénsav bevitele csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezért feltételezhető, hogy a speciális szójabab fogyasztásával hasonló hatás érhető el, magyarázta William Harris professzor, a kardiovaszkuláris kutatások vezetője.

A kutatók önként jelentkezőknek adtak a sztearinsavval dúsított szójababolajból, és kiderült, hogy az olaj fogyasztásának hatására az EPA vérszintje 18 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a sztearinsav eikozapentaénsavvá alakult át a szervezetben. Az olaj segítségével természetesen fokozható az omega-3-zsírsavak bevitele, hangsúlyozta Harris. A szójabab előnye a hallal szemben, hogy nem áll fenn a higany-, vagy a dioxinmérgezés veszélye.

Az eredményekről az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán számoltak be a floridai Orlandóban.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!