szívinfarktus

fájdalom, mellkes, szív, szívinfarktus

Doktor úr! Biztos, hogy a szív fáj?

PP-Eletforma

Gyakran ijesztő, sokan rögtön a szívinfarktusra asszociálnak, ha mellkasi fájdalmat éreznek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eseteknek csupán kisebb része az, amikor szív eredetű a fájdalom, de a kivizsgálást mindenképpen érdemes elvégeztetni!

Tovább olvasom »
dohányzás, laborvizsgálat, stressz, stroke, szívinfarktus, szűrések

Stresszes? Ezek a szűrések megelőzhetik a bajt!

PP-Eletforma

Naponta számtalan stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészségünket, és szívbetegségekhez vezethet. Érdemes évente-kétévente néhány vizsgálattal feltérképezni, milyen állapotban is van a szerveztük. Soroljuk a lehetőségeket!

Tovább olvasom »
baktéium, fogápolás, fogászat, fogíny, szív és érrendszer, szívinfarktus, véráram

Vigyázat! A fogszuvasodásból szívinfarktus is lehet!

PP-Eletforma

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
nemdohányzók, passzív dohányzás, szívinfarktus, veszély

Füstbe ment egészség?

PP-Eletforma

Ismert, hogy a dohányzás az egyik legfontosabb rizikófaktor a szívinfarktus, a szélütés és az érszűkület kialakulásában, de bebizonyosodott az is, hogy a passzív dohányzás is növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések arányát. Dr. Kósa Éva, a Kardioközpont angiológusa az összefüggéseket világította meg.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, koleszterin, lábfájdalom, szívinfarktus, szívritmuszavar, vérnyomás

9 tévhit a szív- és érrendszeri betegségekről

PP-Eletforma

Amennyiben nem ismerjük a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait, jeleit, a kivizsgálás és kezelés jelentőségét, vagy ha fél-információink, esetleg tévképzeteink vannak róluk, könnyen bajba kerülhetünk. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a leggyakoribb tévedésekre hívta fel a figyelmet.  

Tovább olvasom »
aritmia, cukorbetegség, dohányzás, stressz, szívinfarktus, szívritmuszavar, szűrés

13 ok, ami szívritmuszavarhoz vezethet

PP-Eletforma

Életmódbeli és genetikai okai is lehetnek a szívritmuszavarnak, de egyes betegségek is okozhatják az aritmiát. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megérteni, mi vezethet a normális szívveréstől a szívritmuszavarig.   

Tovább olvasom »
életmódváltás, mozgás, szívinfarktus, szívizomzat

Milyen az élet szívinfarktus után?

PP-Eletforma

Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek kilátásai, sokan úgy érzik, az esemény után már csak „lassan, öregesen” élhetnek. Holott dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a rehabilitációba beillesztett mozgásprogram minden téren életfontosságú hatással bír.

Tovább olvasom »
életmódváltás, kardiológia, relax, stressz, szívinfarktus, szívritmuszavar

Ezek a leggyakoribb szívbetegségek

PP-Eletforma

Nagyon sokféle betegség tartozik a szív- és érrendszert érintő kórok csoportjába: szívinfarktus, mellkasi fájdalmat (angina pectoris) okozó koszorúér-szűkület, szívritmus zavar, szívbillentyű hiba. Hogyan előzhetők meg? Megkérdeztük a szakembert.

Tovább olvasom »
életmód, stressz, szervi betegségek, szívinfarktus, türelem

Üzletemberek és szívbetegségek

PP-Eletforma

Ha folyamatos stresszben élünk, ha minden nap teljesítmény kényszer alatt dolgozunk és túlhajszoljuk magunkat, akkor állandósul szervezetünkben ez a megfeszített, készültségi állapot, és a teljesítőképesség határának rendszeres túllépése végül felemészt minket. Ez néhány év alatt krónikus kimerüléshez vezet, a szervezet jelzéseként pedig kezdenek mutatkozni különféle testi és lelki panaszok. Gyakran megjelennek a különböző krónikus betegségek is, többek között a szív- és érrendszeri problémák: a szívritmus zavarok, a magas vérnyomás, a koszorúér-szűkület és annak súlyos következménye, a szívinfarktus.

Tovább olvasom »
COPD, emésztési zavarok, mellkasi fájdalom, mozgás, pulzus, stressz, szívinfarktus

A szívinfarktus 7 leggyakoribb tünete

PP-Eletforma

A szívroham nem jelentkezik egyik percről a másikra, a szívinfarktust elszenvedő ember általában már órákkal, napokkal, vagy hetekkel korábban tapasztalhat a szívének működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jeleket. Melyek azok a tünetek, amelyek szívrohamra utalhatnak, és mi a teendőnk akkor, ha ezeket a panaszokat érezzük?

Tovább olvasom »
hal, lazac, szívinfarktus

Citromos lazac bulgurral – az egészséges szívért

PP-Eletforma

Amióta napvilágot látott a tény, miszerint a lazacfogyasztás megakadályozhatja a szívbetegség kialakulását, egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt a hal iránt. Akik hetente legalább 85 g zsíros halat, például lazacot fogyasztottak, 70%-kal csökkent a szívinfarktus veszélye.Szóval, itt egy fantasztikus recept az egészségünkért.

Tovább olvasom »
betegség, hormonok, szívinfarktus, vérnyomás

Hormonzavar is okozhat magas vérnyomást

PP-Eletforma

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás állapot olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, így kezelése kiemelt jelentőséggel bír. Előfordulhat azonban, hogy hiába a gyógyszeres terápia, a beteg értékei nem javulnak. Ebben az esetben nem kizárt, hogy hormonális zavar áll a háttérben.


Tovább olvasom »
infarktus, szívinfarktus, újraélesztés

Taxis védőangyalok az utakon

PP-Eletforma

Magyarországon évente 20-25 000 embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Ezt a döbbenetes számot csak akkor lehet visszaszorítani, ha minél többen megtanulnának és mernének is életet menteni. A tavaly elindult TEVAgy a Hős! programhoz – melynek célja, hogy Magyarországon mindenki tudjon újraéleszteni – ez év tavaszán csatlakozik Budapest legnagyobb tapasztalattal rendelkező taxitársasága, a Főtaxi, melynek közel 1000 sofőrje képzést kap egy közös oktatás keretén belül arról, mi a teendő vészhelyzet esetén.

Tovább olvasom »
dohányzás, dohányzás ártalmai, káros hatások, szívinfarktus

Sokkoló számok – valóban tudod, mit okoz a dohányzás?

PP-Eletforma

Több mint egymilliárd ember, a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, programajánló, szívinfarktus, szűrés, szűrővizsgálat

Szánd a szívedre a holnapi napot!

PP-Eletforma

Tízből öten szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg hazánkban, holott az orvosok szerint a szívinfarktusok nagy része megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne. Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szív Világnapja. Most legyen a tiéd is! Érdekes és szórakoztató programok várnak!

Tovább olvasom »
betegség megelőzése, stroke, szívinfarktus

Az aszpirinrezisztencia végzetes lehet

PP-Eletforma

Az aszpirin szedése – a gyógyszer hastóanyagai miatt – bevett kezelési forma szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából. Ám előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul, így az aszpirinrezisztencia-vizsgálat fontos lehet, különben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke, szívizominfarktus kialakulásának esélye.

Tovább olvasom »
lélek, szívbetegség, szívinfarktus

Az infarktus lelki okai – hallgass a szívedre!

PP-Eletforma

A szívbetegek olyan emberek, akik nem akarnak a szívükre hallgatni, a legszívesebben mindent az értelmükkel intéznének el. Ha a szívverés akadozik vagy száguld, az mindig biztos jele annak, hogy a belső rend, ritmus zavara, egyfajta kisiklás következett be. Ha nem vagyunk hajlandók a szívünkre hallgatni, ebben az esetben rákényszerülünk.

Tovább olvasom »
életmentő, elsősegély, szívinfarktus

Te vagy a hős! Ments életet!

PP-Eletforma

Az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultakat, így évente 20-25 ezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló új módszert fejlesztett ki, amellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Tovább olvasom »
életmentő, stroke, szívinfarktus

Életmentő helyzetek, amikor minden perc számít

PP-Eletforma

Bizonyára veled is megtörtént, hogy egy veszélyes helyzetben a lélekjelenlétedre, gyorsaságodra, határozott segítségedre volt szükség. De vajon tudjuk-e, hogy a életveszélyes pillanatokban mit kell tennünk? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most azokhoz a helyzetekhez nyújt segítséget, amikor csak magunkra és a legjobb tudásunkra számíthatunk.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, szívbetegség, szívinfarktus

Veszélyben a női szívek!

PP-Eletforma

A nők 55 százalékának szív és érrendszeri betegség okozza a halálát, ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha egy fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié. A dohányzó nőknél pedig sokkal súlyosabb érszűkület alakul ki, mint az erősebbik nemnél.

Tovább olvasom »
egészség, pirosban a nőkért, szívinfarktus

Vigyázat! Egyre több nőre leselkedik a szívinfarktus!

PP-Eletforma

A közhiedelemmel ellentétben a nőknél is veszélyt jelent a szívinfarktus. A  nőknél 54%-ra, a férfiaknál 46%-ra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek a visszaszorítása érdekében idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul, amellyel a szervezők szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is komoly mértékben érintik. Pedig a betegség megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Tovább olvasom »
rák, stressz, szívinfarktus

Te milyen betegségektől rettegsz?

PP-Eletforma

A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek – ezt gondolja a magyar lakosság jelentős része. Miközben nagyon sokan tisztában vannak a helytelen életmód következményeivel, a magyarok közel harmada semmit nem tesz egészsége megőrzése érdekében – állapította meg a CIG Pannónia megbízásából készült országos kutatás.

Tovább olvasom »
rehabilitáció, szívinfarktus, szívinfarktus utáni rehabilitáció

Veszélyes a szívinfarktus utáni mozgás?

PP-Eletforma

Bár hazánk a világ élvonalába tartozik a szívbetegek ellátása és rehabilitációja terén, sokan még mindig veszélyesnek tartják a szívinfarktus utáni fizikai aktivitást. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa azonban arról beszélt, hogy a rehabilitációba beillesztett pontos mozgásprogram minden téren életfontosságú hatással bír.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, halál, magas vérnyomás, szívbetegség, szívinfarktus

A szívinfarktus ellen!

Sebok Orsolya

Magyarországon két és félmillió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek, és a lakosság fele túlsúlyos. A helytelen életmód miatt minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Előrejelzések szerint, ha a magyarok nem változtatnak életmódjukon, akkor 2025-ben a mai két és félmillió helyett több mint három és félmillióan szenvednek majd magas vérnyomásban. Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett érdemes úgy élni, hogy a betegségek bekövetkeztének esélyét csökkentsük.

Tovább olvasom »