szívbetegség

látászavarok, légszomj, pitvarfibrilláció, pulzus, stressz, szívbetegség, szívritmus

Mi lehet az oka, ha összevissza ver a szíve?

PP-Eletforma

A pulzusunkat akkor érezzük szaporának, ha fizikai aktivitást végzünk, sportolunk, vagy ha valamilyen stressz helyzetet élünk át, például egy nehéz vizsga teljesítésekor, vagy egy váratlan helyzet kapcsán. De mi a helyzet, ha azt tapasztaljuk, hogy gyakran ver szabálytalanul, vagy szaporán, esetleg túl lassan a szívünk? Mi lehet az oka és mi a teendő ilyen esetben?

Tovább olvasom »
alvászavar, fejfájás, időeltolódás, jet lag, repülés, szívbetegség

2-3 időzóna és végünk van!

László Márta

Ha távoli országokba utazunk, akár több órás időeltolódással is számolnunk kell. Hogyan tehetjük könnyebbé az átállást, elkerülhetjük-e a jet lag tüneteként jelentkező erős fáradtságot, elalvási problémákat és fejfájást?

Tovább olvasom »
Aspirin, orvos, orvosi tanács, pitvarfibrilláció, szívbetegség, szívritmuszavar, vérlemezkék, veszély

Életmentő lehet a véralvadásgátló

László Márta

Az idő előrehaladtával sokaknál jelentkeznek szívritmuszavarok, melyek kisebb mértékben az egészségeseknél is előfordulnak olykor, általában extra ütés formájában. A súlyosabb ritmuszavarok leggyakoribb esete a pitvarremegés, azaz a pitvarfibrilláció, mely olyan szövődményeket okozhat, mint pl. az embólia. Hogy miként lehet ezt elkerülni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.  

Tovább olvasom »
folyadék, hipertónia, ingadozás, kánikula, szívbetegség, vérnyomás

Így kezeld a vérnyomást hőség idején!

PP-Eletforma

Bár a jó időnek a legtöbben örülnek, viszont a kánikulának megvannak az árnyoldalai is, hiszen egyes esetekben a nagy meleg fejfájást vagy levertséget eredményez, de ezek mellett a vérnyomás változásával is számolni kell. Hogy miért, arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája ad választ.

Tovább olvasom »
egészség, szívbetegség, szívritmuszavar

Hallgass a szívedre

PP-Eletforma

Az egészséges élet alapfeltétele a normális szívverés. Amikor szabálytalannak érezzük szívverésünket – ha gyorsabban vagy lassabban ver, vagy esetleg kimarad egy-egy ütem, annak több oka lehet.

Tovább olvasom »
egészség, egészséges életmód, orvosi tanácsok, szív, szívbetegség, vese

Támogasd a veséd, védd a szíved!

kfarkas

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő tanácsokkal szolgált.

Tovább olvasom »
lélek, szívbetegség, szívinfarktus

Az infarktus lelki okai – hallgass a szívedre!

PP-Eletforma

A szívbetegek olyan emberek, akik nem akarnak a szívükre hallgatni, a legszívesebben mindent az értelmükkel intéznének el. Ha a szívverés akadozik vagy száguld, az mindig biztos jele annak, hogy a belső rend, ritmus zavara, egyfajta kisiklás következett be. Ha nem vagyunk hajlandók a szívünkre hallgatni, ebben az esetben rákényszerülünk.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, szívbetegség, szívinfarktus

Veszélyben a női szívek!

PP-Eletforma

A nők 55 százalékának szív és érrendszeri betegség okozza a halálát, ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha egy fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié. A dohányzó nőknél pedig sokkal súlyosabb érszűkület alakul ki, mint az erősebbik nemnél.

Tovább olvasom »
megelőzés, stroke, szívbetegség

Éljen jó szívvel!

Práger Kitti

Minden évben, szeptember utolsó vasárnapján világszerte a szívbetegségekre, a strokera és a mindennapjainkban egyszerűen megvalósítható prevenciós módszerekre hívják fel a figyelmet a Szív Világnapja keretében. Az idei évben kiemelten fontos szerepet kap a megelőzés, így az eljövendő generációra gondolva főként a nők és a gyerek kerülnek a fókuszba.

Tovább olvasom »
lélek, szív, szívbetegség

Miért hallgass a szívedre?

PP-Eletforma

Ha kell, kiugrik a helyéről, repes, kalapál, és megdermed, vagy éppen lecsúszik a gatyaszárba. Sok mindent tud életünk motorja. Szívünk minden “szokatlan” dobbanása valami lelki problémát is jelez. Vajon figyelünk rá?

Tovább olvasom »
galagonya, gyógynövény, szívbetegség

Szívbeteg? Gyógyuljon galagonyateával!

PP-Eletforma

A magyar lakosság nagy része szív- és érrendszeri betegségekben szenved, a kór egyre inkább fenyegeti a fiatalokat is. Ma már nem ritka a harmincas férfiak szívrohama sem. Lássuk, mit is tehetünk szívünk egészsége érdekében gyógyszer nélkül, gyógynövényekkel!

Tovább olvasom »
szív, szívbetegség, szívverés

Van, amikor nem dobban a szív…

PP-Eletforma

100 ezerszer dobban meg a szívünk naponta. Néha azonban előfordulhat, hogy egy-egy szívverés kimarad. Ez olyan egyszerű okok miatt is megtörténhet, mint a túlzott stressz vagy koffeinfogyasztás, de az elmaradt dobbanás alacsony vérnyomásról és szívbetegségről is árulkodhat. Honnan tudom, hogy mikor kell egy kimaradt szívverést komolyan venni?

Tovább olvasom »
koszorúér szűkület, lökéshullám terápia, szívbetegség

Új erek a szívben – műtét nélkül

PP-Eletforma

Koszorúér-szűkületben szenvedők részére nyújt műtét nélküli megoldást egy hazánkban már elérhető új kezelési mód. A fókuszált lökéshullám-terápia részleteiről dr. Lukács Imre, a Kelen Kórház kardiológus főorvosa tájékoztatott.

Tovább olvasom »
szív, szív-és érrendszeri betegség, szívbetegség

Milyen esélyünk van egy súlyos szívbetegségre?

PP-Eletforma

Szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján szembesülnünk kell azzal, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, napi 70 embert éri hirtelen szívhalál. Dr. Ádám Zsófia, az Oxygen Medical kardiológusa arról a kockázatbecslésről beszélt, amelyből kiderül, milyen esélyünk van egy súlyos, akár életet veszélyeztető betegségre.

Tovább olvasom »
menopauza, menopauza tünetek, női szívroham, szív-és érrendszeri betegség, szívbetegség

Minden órában elveszítünk egy 55 év feletti nőt!

PP-Eletforma

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Az infarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham, és bár ez elsősorban még mindig a férfiakat veszélyezteti, mára a szív- érrendszeri betegségekkel szemben a nők sem védettek – különösen a menopauza évei alatt és után. A témáról dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.  

Tovább olvasom »
egészséges életmód, halál, magas vérnyomás, szívbetegség, szívinfarktus

A szívinfarktus ellen!

Sebok Orsolya

Magyarországon két és félmillió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek, és a lakosság fele túlsúlyos. A helytelen életmód miatt minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Előrejelzések szerint, ha a magyarok nem változtatnak életmódjukon, akkor 2025-ben a mai két és félmillió helyett több mint három és félmillióan szenvednek majd magas vérnyomásban. Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett érdemes úgy élni, hogy a betegségek bekövetkeztének esélyét csökkentsük.

Tovább olvasom »
ér, programok, republic, szívbetegség, szívünk napja, szűrés

Szívünk Napja-szűrésekkel, Republic zenekarral

PP-Eletforma

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Városligetben, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. A rendezvényt a Republic zenekar koncertje zárja. 

Tovább olvasom »
idegesség, nemi betegség, szem, szívbetegség, szőlő, vérszegénység

A szőlő a népi orvoslás csodaszere!

PP-Eletforma

Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel.

Tovább olvasom »
antioxidáns, csokoládé, gyógyszer, kávé, szívbetegség

Kismértékben finom gyógyszer- patikában is árulhatnák

Timar Gigi

Számtalanszor hallani a kávé- és csokoládéfogyasztás elleni szólamokat, melyek szerint ezek a sok ember számára a napi rituálé fontos részét képező finomságok ártalmasak. A „rosszfiúk” azonban, ha jól kézben tartják őket, nem okoznak galibát. Sőt, az általuk nyújtott élvezet mellett a szervezetre is jótékony hatást gyakorolnak. A csokoládét néhány száz éve még a patikában árulták, elsősorban magas tápértéke okán, hiszen az akkori gyakran hiányos táplálkozás mellett valóban gyógyszerszámba ment.

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, infarktus, szívbetegség

Infarktusod lehet a rossz fogaidtól!

PP-Eletforma

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak. Az összefüggésekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.  

Tovább olvasom »
diagnosztizálás, ér, gyógyítás, szívbetegség

Világszínvonalú szív-CT diagnosztizál Kaposváron

PP-Eletforma

Világszínvonalú technológiát képvisel a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikájában a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában Magyarországon elsőként ma rendszerbe állított Definition Flash CT. Az új eszközzel jelentősen nő a képalkotó diagnosztika hatékonysága, miközben a sugárterhelés minden korábbinál alacsonyabb lesz.

Tovább olvasom »
életmód, megelőzés, szívbetegség, szűrés, vese

Óvd a veséd, ezzel véded a szíved!

PP-Eletforma

A vesebetegség és a szív-érrendszeri betegségek összefüggéseire hívják fel világszerte a figyelmet március 10-én, a Vese Világnapján. A napjainkban népbetegségnek számító szív-érrendszeri betegségek nemcsak segítik a vesebetegség kialakulását, hanem egyben jelentősen rontják a vesebetegek túlélési esélyeit, pedig ma már a vesebetegség akár egy egyszerű vizeletvizsgálattal is kiszűrhető, korai fázisban jól kezelhető. Ellenkező esetben viszont akár egy életen át tartó dialíziskezelést is eredményezhet. 

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzás, megelőzés, szívbetegség

Országos Szívhang program Hevesi Tamással

PP-Eletforma

Szívhang néven országos kampányt indít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésének, a rizikófaktorok karbantartásának valamint a szűrővizsgálatok népszerűsítésére a Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/, amelyhez számos közéleti személység is csatlakozott.A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért. 

Tovább olvasom »
orvos, orvosság, szívbetegség

Áttörés a stroke rizikó csökkentésében

PP-Eletforma

Az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető új, szájon át szedhető készítményt kifejezetten a stroke kockázatának csökkentésére fejlesztették ki, s az amerikai gyógyszerhatóság nem billentyűeredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésére engedélyezte. A lépés fontosságát az tükrözi, hogy az USA-ban az elmúlt 50 évben most először fogadtak be új orális antikoagulánst.

Tovább olvasom »
halálos, infarktus, szívbetegség

A halálokok listáját vezeti és egyre rosszabb

PP-Eletforma

Szív- és érrendszeri betegségek. A betegségcsoport okozta halálozások statisztikai mutatói évről évre egyre rosszabb értékeket mutatnak. Magyarországon az összhalálozás 50 százalékáért ezek a betegségek felelnek. Jelenleg több mint 400 ezer érszűkületes beteget tartanak számon, évente megközelítőleg 30 ezer műtétet végeznek érbetegség miatt, 4000 esetben kerül sor alsó végtagi amputációra. Pedig egy egyszerű boka-kar index vizsgálattal és egy alternatív kezelési módszerrel bizonyítottan javítható az érrendszer állapota.  

Tovább olvasom »
szívbetegség

A Szív Világnapja- Republic zenekarral!

PP-Eletforma

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében 2010. szeptember 26-án, a budapesti Városligetben idén is megrendezésre kerül a Szívünk Napja. A hagyományokhoz híven ezúttal is ingyenes szűrővizsgálatok, szakorvosi tanácsadás, valamint szakmai előadások és szórakoztató programok várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvényt a Republic zenekar koncertje zárja. 

Tovább olvasom »
betegség, gyógyítás, szívbetegség

Gyermekkori szívzűrök- a kardiológia legnehezebb feladata

PP-Eletforma

A világon mindenhol, így Magyarországon is magas a veleszületett szívbetegségben szenvedő gyermekek száma. Százezer újszülöttből közel nyolcszáz valamilyen fejlődési rendellenességgel születik, közülük majdnem minden másodiknál van szükség orvosi beavatkozásra. A beteg gyerekek kezelése és folyamatos ellenőrzése a kardiológia egyik legnehezebb feladata. A gyermek kardiológia valamint a csecsemő- és gyermek szívsebészet fejlődésének köszönhetően ma már a „szívzűrök” többsége gyógyítható.  

Tovább olvasom »
háziasszony, stroke, szívbetegség

Az otthon dolgozó nők között több a szívbeteg

PP-Eletforma

A dolgozó nőkhöz képest a háziasszonyok körében nagyobb a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázata. A szakértők szerint ezért az otthonmaradó nők ülő életmódja felelős, mivel nagyobb valószínűséggel dohányoznak, alacsonyabb a végzettségük, többet isznak, túlsúlyosak és depressziósak.

Tovább olvasom »