szív

dohányzás, magasvérnyomás betegség, mozgás, szív, vérnyomás, vese, vizelet

Na, ez az, amit azonnal el kell engedned!

PP-Eletforma

Még a visszatartott vizelet is növelheti a vérnyomást – persze más tényezők mellet – derült ki egy új kutatásból. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Tovább olvasom »
fájdalom, mellkes, szív, szívinfarktus

Doktor úr! Biztos, hogy a szív fáj?

PP-Eletforma

Gyakran ijesztő, sokan rögtön a szívinfarktusra asszociálnak, ha mellkasi fájdalmat éreznek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eseteknek csupán kisebb része az, amikor szív eredetű a fájdalom, de a kivizsgálást mindenképpen érdemes elvégeztetni!

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzás, koffein, mozgás, ritmus, szív, zsírszegény étrend

Hozza ritmusba szíve ütemét

PP-Eletforma

Még ha nem is figyelünk rá, szívünk rendületlenül tartja mindennapjaink tempóját, diktálva az ütemet egész szervezetünknek. Előfordulhat azonban, hogy a ritmus pontatlanná válik, a szívritmuszavar pedig kezelés nélkül később további komoly problémákat idézhet elő.

Tovább olvasom »
pajzsmirigy, pitvarfibrilláció, szív, szűrés, túlműködés, ütemhiba

Rendetlenkedik a ketyegő? Lehet, hogy a pajzsmirigy a ludas!

PP-Eletforma

Olykor mindenkivel előfordul, hogy kisebb szívproblémákkal küzd. Ezek közül a leggyakoribb az extra ütem (extrasystole). Komolyabb problémát az ún. pitvarfibrilláció okoz, mely a felnőttek körében az egyik leggyakoribb szívműködési zavar. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ennek egyik lehetséges okát ismerteti.

Tovább olvasom »
betegség, kutatás, menopauza, menzesz, nők, szív, vetélés

A korai menzesz és a menopauza is okozhat szívbetegséget

PP-Eletforma

Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
életmód, kockázat, stroke, szív, szív és érrendszer, vérnyomás

Miért vitték le a vérnyomás értékeket?

PP-Eletforma

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
kardiológia, orvosi vizsgálat, pulzus, szív, szívdobogás

Túl gyorsan ver? Így ellenőrizd!

PP-Eletforma

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az erős szívdobogás esetleges okairól, és a pulzus mérésének szabályairól beszélt.

Tovább olvasom »
EKG, kardiológia, sport, stressz, szív, szűrés

Halálos érintés

PP-Eletforma

Egy kutatócsoport szerint az erős testi kontaktussal járó csapatsportokban gyakoribb a hirtelen szívhalál. Ennek oka pedig az a bizonyos halálos érintés vagy inkább ütés. Felfedezhető, megelőzhető-e a tragédia?

Tovább olvasom »
felismerés, pulzusmérés, Roger Moore, szív, szívritmus, Szívritmus Hete

Angyali segítség

László Márta

Világszerte hagyományosan június első hetében tartják a Szívritmus Hetét, amely a szívritmuszavarokra, azok okaira és kockázataira hívja fel a figyelmet. Az idei hét mottója: „Ellenőrizd a saját szívritmusodat!” Ezúttal a Szívritmus Hetét a szervezők a nemrég elhunyt kiváló színész, Roger Moore emlékének is ajánlják, aki szívritmuszavarának felfedezése óta számos alkalommal támogatta a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosító kampányokat.

Tovább olvasom »
kardiológia, megelőzés, rossz levegő, szív, szmog

Óvd a szíved a rossz levegőtől!

László Márta

Rendkívül rossz a levegő minősége szinte az egész országban. A magas szálló por-tartalom miatt már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ. A szmogriadó arra figyelmeztet, hogy ezekben a napokban nem tanácsos hosszabb ideig a szabadban tartózkodni. Egy friss tanulmány szerint, különösen azokra veszélyes, akik szív-és érrendszeri problémákkal küzdenek. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa arról tájékoztat, hogy milyen szív- és érrendszeri kockázatai vannak a légszennyezettségnek, milyen tünetek adhatnak aggodalomra okot, és milyen szívpanaszok esetén szükséges azonnal kardiológushoz fordulni? 

Tovább olvasom »
EKG, kardiológia, szív, szívritmuszavar, vérnyomás

A szívritmuszavar jelei, okai és kivizsgálása

PP-Eletforma

Ha valaki dobszerű szívverést tapasztal, mellkasi remegésérzése, légszomja van, szédül, a mellkasában, a torkában, a gyomor tájékon furcsa fájdalmat, szúrést érez, lehetséges, hogy szívritmus zavarban szenved. Ennek a betegségnek számos formája létezik, és többféle kockázati tényező is vezethet a kialakulásához.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, egyensúlyzavar, koleszterin, látászavar, stroke, szív, szűrés, vérnyomás

A stroke tünetei

PP-Eletforma

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Tovább olvasom »
agyhalál, életmentés, mentés, segítség, stressz, szív

Óvjuk egymást karácsonykor is

PP-Eletforma

Mindig felfokozott hangulatban telik az év vége. Rég elmúlt a nyár, megküzdöttünk az időjárás-változásokkal, túléltük az őszt, és beléptünk a télbe, amikor is korán sötétedik, a fényeket pedig a karácsonyi kivilágítás hozza. A munkahelyeken is évzáró hajrá van, mintha mindent most kéne bepótolni, ettől is feszültebbek lehetünk, és akkor még nem is beszéltünk arról, amit a karácsonyi készülődés hoz. Mennyi pénzből jövünk ki idén karácsonykor, mi kerül a fa alá, az asztalra, és ha még pénz is akad, van-e vajon elég idő mindent elintézni, beszerezni. Törekszünk a tökéletességre, szeretnénk mindent megadni a családunknak, de a hajsza közben magunkra nem figyelünk eléggé. A stressz pedig az elsőszámú veszélyfaktor a leggyakoribb magyar halálozási ok, a hirtelen szívhalál esetén. Hiába az ünnepi hangulat, ha nem pihenünk eleget, akkor könnyen lehet baj, még a legünnepibb pillanatokban is.

Tovább olvasom »
egészség, orvosi tanács, sport, szív, Szív Napja, táplálkozás

A Szív Napja – viseld a szíveden!

PP-Eletforma

2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja. Célja, hogy necsak a betegségek kapcsán törődjünk létfontosságú szervünkkel, ami életünkben majd 2,6 milliárdot dobban. Szívünk testünk mozgatórugója: szívdobbanásról szívdobbanásra élünk, mégis csak akkor szembesülünk működésének fontosságával, amikor valamilyen probléma jelentkezik. A Budai Egészségközpont szakértői úgy vélik, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással sokat tehetünk szívünk védelméért.

Tovább olvasom »
egészség, egészséges életmód, orvosi tanácsok, szív, szívbetegség, vese

Támogasd a veséd, védd a szíved!

kfarkas

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő tanácsokkal szolgált.

Tovább olvasom »
lélek, szív, szívbetegség

Miért hallgass a szívedre?

PP-Eletforma

Ha kell, kiugrik a helyéről, repes, kalapál, és megdermed, vagy éppen lecsúszik a gatyaszárba. Sok mindent tud életünk motorja. Szívünk minden “szokatlan” dobbanása valami lelki problémát is jelez. Vajon figyelünk rá?

Tovább olvasom »
szív, szívbetegség, szívverés

Van, amikor nem dobban a szív…

PP-Eletforma

100 ezerszer dobban meg a szívünk naponta. Néha azonban előfordulhat, hogy egy-egy szívverés kimarad. Ez olyan egyszerű okok miatt is megtörténhet, mint a túlzott stressz vagy koffeinfogyasztás, de az elmaradt dobbanás alacsony vérnyomásról és szívbetegségről is árulkodhat. Honnan tudom, hogy mikor kell egy kimaradt szívverést komolyan venni?

Tovább olvasom »
illóolaj, rózsa, szív

Törődj a szíveddel!

PP-Eletforma

Különösen a hidegebb, őszi-téli hónapokban tanácsos néhány csepp illóolajat csepegtetni párologtatónkba, így nemcsak kellemes illat lesz a lakásban, hanem közérzetünk is észrevétlenül javulni fog. A párológtatóban használt mécses lángja – bármily kicsi tűz is – melegséggel tölti el az embert, és fokozza a meditálásra, elmélkedésre való vágyat.

Tovább olvasom »
szív, szív-és érrendszeri betegség, szívbetegség

Milyen esélyünk van egy súlyos szívbetegségre?

PP-Eletforma

Szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján szembesülnünk kell azzal, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, napi 70 embert éri hirtelen szívhalál. Dr. Ádám Zsófia, az Oxygen Medical kardiológusa arról a kockázatbecslésről beszélt, amelyből kiderül, milyen esélyünk van egy súlyos, akár életet veszélyeztető betegségre.

Tovább olvasom »