színház

nyár, színház, Városmajor

Műfajkarnevál a Városmajorban!

László Márta

Egész nyáron különleges és látványos koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés- és prózai előadásokkal, matinékkal, Színházi Szemlével, valóságos műfajkarnevállal várja közönségét a Városmajori Szabadtéri Színpad. Ahogyan már megszokhattuk, minden korosztály és réteg megtalálja majd a kedvére valót a sanzontól, az indie rockon és musicalen át a jazzig, crossover koncertekig és a klasszikus zenéig.

Tovább olvasom »
3 mondat, anyák napja, Centrál, gondoskodás, színház, vitamin

Vidd el anyádat – színházba!

László Márta

Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő az egyik legismertebb egészséges üdítőket gyártó cég.

Tovább olvasom »
debrecen, DESZKA, Kárpát-medence, kortárs dráma, programajánló, színház

Újra bedeszkáznak Debrecenben

PP-Eletforma

Huszonöt előadást láthat a XII. DESZKA Fesztivál, a kortárs magyar drámák seregszemléjének közönsége április 6. és 14. között Debrecenben. Csaknem mindegyik előadás ősbemutató. Évről évre százhúsz-száznegyven produkció szerepel a válogatók ­­─ a színház művészeti műhelye ­─ listáján, és harminc és negyven közé tehető azon előadások száma, amelyek eredetiségük, problémafelvetésük és művészi színvonaluk okán joggal szerepelhetnének a DESZKÁ-n.

Tovább olvasom »
A házasságszerző, bemutató, Budaörs, Dolly!, Hello, Latinovits Színház, színház, vígjáték

Vidám kerítőnő garázdálkodik Budaörsön

László Márta

A házasságszerző egy hamisítatlan amerikai történet a szerelemről, amely beteljesülhet ugyan, de semmiképpen sem ott, nem úgy és nem azzal, akire eredetileg számítunk. Pláne akkor nem, ha több szereplő is abban a hitben ringatja magát, hogy ő fonja az események fonalát, és persze hamar kiderül, hogy mint minden valamire való komédiában, itt is gubancol ezen a fonálon egyet-kettőt a véletlenek sorozata – jobban mondva a zseniális szerző.

Tovább olvasom »
Alföldi Róbert, Básti Juli, Centrál Színház, Ibsen, Kísértetek, kultúra, művészet, színház

Alföldi és Básti Juli együtt kísért

László Márta

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Ibsen fájdalmasan keserű darabját, a Kísérteteket. Középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és kompenzálta a társadalmi elvárások nyomására. A férfi halála után azonban minden elfojtás és hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A női főszerepet Básti Juli játssza Gáspár Tibor és Gáspár Sándor pedig először látható a Centrál Színház színpadán.

Tovább olvasom »
debrecen, Kubik Anna, Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztivál, siker, színház

Óriási magyar színházi siker

laszlomarta

Kubik Anna nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a brassói XXVIII. Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon. A seregszemlére, amely az eredeti, újszerű dramaturgiájú előadások bemutatására törekszik, a Csokonai Színház Az ajtó című előadása kapott meghívást, melyben a Kubik Anna a különös házvezetőnő, Emerenc alakját kelti életre.

Tovább olvasom »
bemutató, Love, Orlai Produkciós Iroda, Réthly Attila rendező, színház

Na, ezt nem lehet megúszni!

László Márta

Sandra és Kevin 1967-ben együtt hallgatták a The Beatles örök slágerét, az All We Need Is Love-ot, és boldog hippiként egy szebb világot vizionáltak maguk előtt. A jelenben pedig kénytelenek feltenni a kérdést, hogy sikerült-e mindezt örökbe adni a következő generációnak. Az Orlai Produkciós Iroda új darabja, a Love, love, love kényes kérdéseket vet fel. Milyen a világ ma ahhoz képest, amire számíthattak a flower power generáció tagjai? Milyen lehetőségek maradtak? Mit sikerült megvalósítani? És mi lett a szabadsággal? A darab rendezője, Réthly Attila interjút adott. 

Tovább olvasom »
Fekete Ernő, John Patrick Shanley, Kétely, Orlai Produkció, pedofília, színház

A vád: pedofília – a reverenda árnyékában

PP-Eletforma

Augusztus elején mutatta be a Kétely című darabot a balatonföldvári Kultkikötőben a Mediszin Kft. és az Orlai Produkciós Iroda. John Patrick Shanley Pulitzer-díjas drámájában a pedofíliával megvádolt papot Fekete Ernő alakítja, akinek régi álma teljesült azzal, hogy egy atyát játszhat a színpadon. A Jászai Mari-díjas művésszel a szeptember 11-ei Belvárosi Színházas premier előtt beszélgettünk.

Tovább olvasom »
Egri Érsekkerti Nyári Játékok, előadás, felnőttek, gyerekekek, Kis Zsinagóga, Pinceszínház Eger, színház

Mezítláb az egri parkban

László Márta

Hetedik alkalommal rendezik meg július 14. és augusztus 19. között az Egri Érsekkerti Nyári Játékokat, melyen 32 felnőtt- és 36 gyermekelőadásra várják az Eger és környékén élő színházrajongókat, valamint az odalátogató turistákat. A programhoz kapcsolódóan augusztus 7-14. között az VI. Egri Nemzetközi Alkotó- és Művésztelep keretein belül 16 rangos hazai és külföldi alkotót is vendégül lát Eger, akik nem csak nyílt nappal, de egy különleges performansszal is készülnek.

Tovább olvasom »
Bartók Plusz Operafesztivál, Csokonai Színház, dzsessz, Luther Márton, Lutherek, Martin Luther King, opera, színház

Ragtime-operára készülnek Debrecenben

László Márta

Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című különleges ragtime-operájának ősbemutatójára készül a Csokonai Színház társulata. A Gemza Péter rendezésében készülő darab minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime.

Tovább olvasom »
előadás, film, gyász, produkció, színház, tánc

Gyászfilm, avagy temesd magad művészien

Krajcsó Judit

Ebben a furcsa előadásban művész-kísértetek érkeznek egy gyászszertartásra, és műsorszámaikkal vesznek végső búcsút múltjuktól. A Katona József Színház és a Tünet Együttes művészei most együtt temetik saját magukat aSaul fiát jegyző Laokoon Filmgroup és a Tünet Együttes közös produkciójában, a Gyászfilmben.

Tovább olvasom »
Egyasszony, Jurányi Inkubátorház, siker, svédország, színház

Egyasszony sikere Svédországban

László Márta

Hangos siker mellett mutatkozott be Tenki Réka előadásában az Orlai Produkciós Iroda Egyasszony című monodrámája a napokban a svédországi stockholmi Teater Tre Színházban. A 2015-ös bemutató óta, a Jurányi Inkubátorházban és szerte az országban látható előadást, a színházi szakma több elismerésben is részesítette, és a mostani alkalom is megerősítette a készítőket abban, hogy a darab mondanivalója egyetemleges, nemcsak Magyarországon érinti meg a közönségét.

Tovább olvasom »
50. előadás, Horváth Árpád Stúdiószínház, Majzik Edit, monodráma, Shirley Valentine, szính, színház

Shirley ötvenedszer lép deszkára

László Márta

Félszázadik előadásához közeledik az utóbbi évadok egyik legsikeresebb darabja, a Shirley Valentine. A monodráma címszereplője, Majzik Edit május 12-én, pénteken ötvenedszer bújik a rapszodikus és titokzatos Shirley bőrébe, aki úgy dönt, szakít addigi sivár, egyhangú életével, és ad egy utolsó esélyt magának, hogy fiatalkori vágyait beteljesítse. Az előadás premierje 2014. március 7-én volt a Horváth Árpád Stúdiószínházban. A már három évada műsoron lévő produkció a tervek szerint a közeljövőben is repertoáron marad. 

Tovább olvasom »
abszurd, bemutató, dráma, előadás, határ, színház

Mi történik, ha hirtelen fenyegetővé válnak a határok?

Krajcsó Judit

Abszurd helyzet: egy békésen élő család azzal szembesül, hogy egy ismeretlen hatalom a házukon keresztül húzza meg az országhatárt. Elválasztják a hálószobát a fürdőtől, de még a galuskát is a tányéroktól. A meghökkentő szituációt ábrázolja a Sławomir Mroźek Ház a határon című műve nyomán készült EuXIT című előadás. A 42. Színház új produkcióját április 13-án a Bethlen téri Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában láthatja először a közönség.  

Tovább olvasom »
a nemzet színésze, elismerés, kultúra, színész, színház

Csomós Mari: Mind istenített nevek, akik ezt megszavazták

Krajcsó Judit

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére ki kerüljön.

Tovább olvasom »
Arany János-emlékév, bemutató, Csokonai Színház, ifj. Vidnyánszky Attila, színház, Vig

Kinek az ég alatt már senkije sincsen…

László Márta

Ezzel a a címmel rendez ifjúsági előadást az Arany János-emlékév 2017 alkalmából ifj. Vidnyánszky Attila a Csokonai Színházban. A darabot korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján Vecsei Miklós írta. A fiatal alkotók elsődleges célja, hogy Arany János élettörténetén keresztül megpróbálják közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét, megidézni, hogy mit jelenthetett akkoriban az ember és ember közötti kapcsolat, milyen közös hit kellett a március 15-ei eseményekhez, és hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához.

Tovább olvasom »
debrecen, DESZKA Fesztivál, író, kortárs dráma, kultúra, művész, rendező, színház

DESZKA a kortárs magyar drámáért

László Márta

A Színházi Világnapon, március 27-én induló XI. DESZKA Fesztiválon megvalósul a kortárs magyar drámáért dolgozók régi álma: a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontja és végeredménye ugyanott és ugyanakkor szemlélhető, tanulmányozható. Egyfelől a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum harmadik fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is, másfelől pedig az érdeklődők a színpadi előadások formájában ténylegesen megvalósult kortárs magyar drámai szövegek szokásosan magas színvonalú seregszemléjének résztvevői lehetnek.

Tovább olvasom »
bemutató, David Pownall, debrecen, Mesterkurzus, muzsika, színház

Négykezes a zongorán és az életben

László Márta

Sztálin, a nagy Szovjetunió teljhatalmú ura Zsdánov kultúrkomisszárral berendelteti a Kremlbe az idős Prokofjevet és az ifjú Sosztakovicsot. A Nyugatot járt világhírű komponistával és az ambiciózus ifjú zsenivel Minden Dolgozók Barátjának és Tanító Mesterének ördögi tervei vannak: megteremteni a nem létező szocialista realista muzsikát. A megalázó műhelymunkát Sztálin dirigálja. A két zeneszerző zongorán, és az életével játszik. Ez a rövid története David Pownall: Mesterkurzus című darabjának, amit február 17-én mutatnak be a debrececeni Csokonaiban.

Tovább olvasom »
fesztivál, koncert, művészet, színház, tánc, verseny

Szerelmünk, Shakespeare

Krajcsó Judit

Szerelemünk, Shakespeare címmel rendez fesztivált június 9. és július 16. között a Madách Színház. A programban zene, tánc, egyetemi és alternatív színházi produkciók, valamint Shakespeare-szakértők előadásai is helyet kaptak.

Tovább olvasom »
magyar, sorozat, szatíra, színház, tévéműsor

Csak színház, más semmi

László Márta

Folytatódik a Csak színház és más semmi című sorozat a Dunán. Az MTVA és a Megafilm Service közös produkciójának újabb epizódjai február végétől heti rendszerességgel, péntek esténként 20.30-tól lesznek láthatók. 

Tovább olvasom »
A padlás, előadás, ősbemutató, Presser, színház, Vígszinház

Örökre szépek – A padlás 900. előadása a Vígszínházban

Krajcsó Judit

December 5-én, hétfőn este 900. alkalommal látható A padlás című előadás a Vígszínházban. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabját Marton László rendezésében az elmúlt mintegy 29 év alatt több mint 900 ezer néző látta.  A 900. előadásra sokan eljönnek a régi szereplők közül, és jelen lesznek az előadás alkotói is.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Orlando, színház, Vidéki Színházak Fesztiválja

Orlando a Tháliában

László Márta

A Csokonai Színház Orlando című előadása meghívást kapott a Vidéki Színházak Fesztiváljára. Az Anca Bradu rendezte produkciót két alkalommal, szeptember 10-én 16 óra 30 perctől és 21 órától láthatja a budapesti közönség a Thália Színházban. Virginia Woolf, a huszadik századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy.

Tovább olvasom »
Arany János, ballada, évforduló, költészet, színház, vers, Zichy Mihály

Hurrá! Iskolákba megy a színház!

PP-Eletforma

„A színház az iskolákba megy” programsorozat keretén belül színházat, festészetet, zenét és irodalmat visz országszerte az általános valamint a középiskolákba a Zichy Szín-Műhely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Zichy Mihály festőgéniusz halálának 110 éves évfordulójának alkalmából. A Versek és balladák valamely ritmusban általunk… – Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival című előadásban Arany János tizenegy legismertebb balladájának keresztmetszetét láthatják a diákok XXI. századi összművészeti megközelítésben.

Tovább olvasom »
felmérés, statisztika, színész, színház, szórakozás

Egyre többen szeretik, és főleg a nők!

Krajcsó Judit

Tavaly a magyar lakosság mintegy egyharmada vett részt színházi előadáson, a közönség nagyobb része nő, nagyvárosban él és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik – derült ki a GfK piackutató intézet által a színházi világnap alkalmából végzett és közzétett elemzésből.

Tovább olvasom »
bemutató, debrecen, kosztümös fantasy, monodráma, Orlando, színház, Virginia Woolf

Orlando Debrecenben

László Márta

A XX. századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő, Virginia Woolf műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy. Orlando, a főszereplő rendkívül lassan öregszik, majd háromszázötven év alatt tizenhat éves, álmodozó tekintetű fiúból harminchat éves, irodalmi sikereket magának tudható nővé cseperedik. A nemváltás csak egy a számtalan kaland közül, melyet átél. A színpadon monodrámai formát kapó alkotás fiktív életrajzként kulturális és társadalmi kérdéseket vet fel, és egy fantasztikus, a viszonylagosságok és változások hálójában eltelt életről mesél.

Tovább olvasom »
Kaposvár, Nemzeti Színház, programajánló, siker, színdarab, színház

Lélekemelő történetek a tűz körül

Krajcsó Judit

Fantasztikus előadással lép színpadra a kaposvári Csiky Gergely Színház vasárnap a budapesti Nemzeti Színházban. A gát című közös darabban azt a fajta együttlétet, egymásra figyelést mutatják be, ami manapság nagyon ritka az életünkben. Az utóbbi idők egyik legszebb előadását láthatjuk.

Tovább olvasom »
buli, Csokonai Színház, debrecen, Fenyő Miklós, Made in Hungaria, premier, színház

Már csavarják a szőnyeget DEBRECENBEN!

PP-Eletforma

Próbálják a Made in Hungáriát a Csokonai Színházban. A musical fiatalokról szól, a zene iránti rajongásról, a szerelemről, a barátságról, az árulásról, a 60-as évek kortörténetének egy szeletéről. 1956-ban Amerikába megy, majd három év elteltével mégis hazatér egy angyalföldi család. A kor szellemiségének határait ez a csiki-csuki önmagában is feszegeti, az őket figyelő éber szemeket ráadásul erősen marja az új hazában tinédzserré cseperedő fiút is megfertőző, amerikai rock & roll.

Tovább olvasom »
bemutató, Furcsa pár, kikapcsolódás, Neil Siomon, színház, Szolnok, szórakozás

Tisza-parton a Furcsa pár

László Márta

Mit tehet az ember, ha elhagyja a felesége, és nincs tovább maradása a korábbi közös lakásban? Például beköltözhet a legjobb barátjához.Az először jónak tűnő ötlet azonban rémálommá válhat… És ez most derül ki Szolnokon!

Tovább olvasom »
jótékonysági akció, közönség, kritika, színház

Légy kritikus, pontozz, és máris segítettél!

PP-Eletforma

Film, színház muzsika – talán még emlékeznek a kulturális élményeket kedvelők az egykori lapra. Ebben olvashattunk a legújabb bemutatók kulisszatitkairól, a kritikusok véleményéről. Most – XXI. századi módon – elektronikus formában mindenki megírhatja véleményét egy-egy előadásról, sőt pontozhat is – és mindez jótékonysági akciót támogat! 

Tovább olvasom »
Alföldi Róbert, musical, szerep, színház

Stohl lesz az új Játékkészítő

PP-Eletforma

Megújul a mese-musical, a Játékkészítő, melynek címszerepében Stohl András váltja Alföldi Róbertet.  A rendező Böhm György lesz, a látványvilágért Bordos Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel. A helyszín ezúttal a SYMA csarnok lesz, karácsony után, december 26-27-28-29-én.

Tovább olvasom »
Avignon, francia nyelv, Goztola Krisztina, siker, színház

A női nem olyan, mint egy csatamező

PP-Eletforma

A második legjobb előadásnak járó díjat nyerte el az Avignoni Fesztiválon az a színdarab, amelynek egyik főszerepét Goztola Krisztina alakította. A fiatal tehetség az első magyar prózai színész, aki francia nyelven lépett színpadra a patinás eseményen. 

Tovább olvasom »
internet, kultúra, színház

Streaming: házhoz megy a színház!

PP-Eletforma

A most debütáló, június 7–11. között rendezett 011 Fesztivál a streaming, vagyis internetes élő közvetítés segítségével nemcsak a fesztivál látogatóihoz, hanem az internetező nagyközönséghez is eljut. Erre hazánkban még nem volt példa.

Tovább olvasom »
opera, programajánló, színház

Gördülő Opera – vándorúton a legnépszerűbb előadások!

PP-Eletforma

A cél ugyanaz, mint az elődöké volt: az Operaház márkavédjegyes előadásait eljuttatni operát nem játszó magyar városok színházaiba! A Gördülő Opera előadásai által ahhoz a közönségréteghez kívánnak elérni, amely nyitott a műfajra, de idő- vagy anyagi korlátok miatt nem elérhető számára egy fővárosi operalátogatás.

Tovább olvasom »
kultúra, színház, vendég

A Cigánytábor Budapestre megy

PP-Eletforma

A  kaposvári Csiky Gergely Színház két remek előadással látogat el Budapestre januárban. A Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada 11-én és 12-én lesz látható a Nemzeti Színházban, míg a 111 című kortárs lengyel drámával a Jurányi Inkubátorház műsorán szerepelnek majd e hó 13-án.

Tovább olvasom »