szezon

borjú oldalas, desszert, grill, hal, Hévíz, ínyencség, oldalas, pác, szezon, zöldség

Tuti séf ad tippeket és receptötleteket

László Márta

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.

Tovább olvasom »
csapadék, gomba, meleg, szezon, tavasz

Erdei kincskereső

László Márta

Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombáknak. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért megosztunk néhány hasznos tanácsot, hiszen a gomba nem játék!

Tovább olvasom »
nyár, padlizsán, sült, szezon, töltött

Indul a padlizsán szezon, ne tétlenkedj!

Kandikó Éva

Egyre több és egyre szebb lila, feszes héjú, csillogó padlizsánnal találkozom a Bosnyák téri piacon, ahová heti rendszerességgel járok, nyáron akár többször is megfordulok ott. Érdemes sokféle padlizsán receptet kipróbálni, mert nagyon egészséges zöldség, ilyenkor nem is drága, úgyhogy szeretettel ajánlom összeállításomat.

Tovább olvasom »
rebarbara, szezon

Rebarbara, a barbárok gyökere

Kandikó Éva

A rebarbara – nevének jelentése: a barbárok gyökere – csak kora tavasztól május végéig, illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert nyáron a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. De szezonjában nagyon ajánlom a fogyasztását.

Tovább olvasom »
grill, praktikák, szezon, tippek

Nyakig a pácban – avagy a grillezés rejtelmei

Kandikó Éva

Mit csináltok a hétvégén? Gyertek át, sütögetünk valamit a grillen, iszunk hozzá jó hideg fröccsöt, dumálunk egy jót, a gyerekek játszanak. Rendben? Akkor 7-re várunk benneteket! Sok családnál hangzik el ez a beszélgetés mostantól egészen október végéig, ameddig tart a grill szezon.

Tovább olvasom »
fiókák, Fővárosi Állat- és Növénykert, kölykök, prgramajáló, szezon, új állatok, újdonságok

Téged is vár Bejgli, a sörényes hangyász kölyök!

László Márta

Tombol a bébibum zsiráféknál, Bejgli, a sörényes hangyászsün egyre önállóbb, a két új, ifjú jegesmedve pedig hatalmas hasasokat ugrik a medencéjükbe. És ez csak pár példa arra, milyen fantasztikus élet zajlik a Fővárosi Állat- és Növénykertben! Most már hivatalosan is itt a tavasz, mozdulj ki, sétálj egy nagyot! Felhőtlen kikapszolódás vár Zuglóban!

Tovább olvasom »
fertőzés, immunrendzser, kullancs, szezon, védőoltás

Agyadra mehet!

PP-Eletforma

Nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, a játszótereken is támad az élősködő. Az önvizsgálat elmulasztása miatt fokozottan veszélyeztetettek vagyunk. Nem lehet előre tudni, hogy kinél okoz súlyos szövődményeket a kullancsencephalitis vírusfertőzés. Gyógyszer nincs rá. Vannak olyan uniós országok, ahol az ezredfordulót követő évtizedben többszörösére emelkedett a kullancs-encephalitis előfordulása. A betegség súlyosabb esetekben komoly maradványtünetekkel gyógyul, a kórházi kezelésre szoruló betegek harmada-fele kénytelen elhagyni korábbi munkahelyét!

Tovább olvasom »
fűtés, korszerűsítés, megtakarítás, ősz, szezon

A kazán, amitől azt várjuk, hogy ne fűtsön

PP-Eletforma

A megfelelő szigetelés után a fűtéskorszerűsítés az otthon energiatakarékosságának következő hatásos lépése. A jó kazánra már szabály is kötelez, de a használat módja is számít. A fűtéskorszerűsítés fontos eleme az ingatlanok energiatakarékosabbá tétele. Az elavult, régi, alacsony hatásfokkal működő fűtési rendszerek lecserélésével, fűtéskorszerűsítéssel akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása, ami egy fűtési szezonban akár 50-75 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet az OTP Lakástakarék modellszámítása szerint.

Tovább olvasom »
allergia, ÁNTSZ, parlagfű, szezon, virágpor

Vigyázat! Itt a parlagfűszezon!

László Márta

Országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata az MTI-vel.

Tovább olvasom »