szaporodás

csapda, irtás, klímaváltozás, márványpoloska, MTA, ősz, szaporodás, vándorpoloska

A nap kérdése: mikor lesz már vége a poloskainváziónak?

PP-Eletforma

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Tovább olvasom »
cebui disznó, Fővárosi Állat- és Növénykert, kritikusan veszélyeztetett faj, malac, szaporodás

Malacáldás Cebuéknál

László Márta

Először születtek Magyarországon cebui disznók. A Fülöp-szigeteken őshonos, kritikusan veszélyeztetett sertésfélét kora ősz óta láthatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A két fiatal tenyészállat nászából a múlt héten születtek meg a kismalacok. A két cseperedő apróságot kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja.

Tovább olvasom »
szaporodás, tigris, világnap, WWF

Több a csíkos cica!

PP-Eletforma

Július 30.: a Tigrisek Világnapja. Ebből az alkalomból jelentette be Bhután, hogy országuk már 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély. 

Tovább olvasom »
állatvilág, fajfenntartás, szaporodás, szex

Olyanok vagyunk, mint az állatok: eszünk, szexelünk…

PP-Eletforma

Az állatvilágban a szexnek vitathatatlanul fajfenntartó szerepe van: a nőstény igyekszik a legmegfelelőbb apát megtalálni utódai számára, míg a hím esetében előnyösebb, ha sok kapcsolatot létesít, így biztosítva a megfelelő számú utódot és génjeinek átörökítését. A nőstény szaporodási sikerét viszont nem növeli, ha egy termékenységi ciklus alatt, több hímmel párosodik.

Tovább olvasom »
gén, kapcsolat, szaporodás, szex

Még mindig nem sikerült rájönniük, hogy mi jó a szexben

PP-Eletforma

A tudósoknak még mindig nem sikerült rájönniük, mi jó a szexben, miért töretlen a népszerűsége. Pusztán biológiai szempontból vizsgálva, a szex nem a legeredményesebb útja a szaporodásnak, fajfenntartásnak. De akkor mitől olyan elterjedt? A tudósok szerint kell valami magyarázatnak lennie, amely oly kívánatossá teszi a szexet a növények, az állatok és az ember társadalmában. A tudomány szerint a szex népszerűsége a genetikával áll szoros kapcsolatban.

Tovább olvasom »
állat, párzás, szaporodás, tavasz

A tavaszi párzás idején bekattannak?!

PP-Eletforma

A tavasz a házi kedvenceink számára (kutyák, macskák) egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek. Az állatok – ha engedjük pározni őket – elszaporodhatnak, ezzel növelve a kóbor állatok egyébként is magas számát.

Tovább olvasom »
kövér, szaporodás, szex, utód

Szex és hájasság

PP-Eletforma

Világos, hogy a szexuális vonzerő, vagy tetszés a természetben nem öncélú dolog, s nem úgy áll a dolog, hogy nem azért vonzó, mert szép, hanem azért vonzó és szép, mert rendelkezik a sikeres szaporodáshoz szükséges kellékekkel.

Tovább olvasom »