svéd recept

Anna Brones, Knäckebröd, könyv, LAGOM, ropogós kenyér, svéd recept

Knäckebröd – Ropogós kenyér

László Márta

Alapvető svéd élelmiszer a Knäckebröd, majd minden étkezés mellé kínálják. A ropogós kenyeret évszázadok óta sütik – hagyományosan rozslisztből, közepén lyukkal, hogy felakasztva egész télen tárolható legyen. Ez a variáció élesztő helyett sütőporral készül – az egyszerűség kedvéért. A trükk, hogy jó vékonyra kell nyújtani, hogy jó ropogós legyen. Tálaljuk kosárkában egy kis vajjal, sajttal vacsorára, vagy főtt tojással ebédre – ajánlja Anna Brones, a Lagom című könyv szerzője.

Tovább olvasom »
édesség, méz, ostkaka, svéd recept, tej, túró

Ostkaka – svéd sajttorta

László Márta

A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.    

Tovább olvasom »
avokádó, lazac, saláta, svéd recept, tormás drersszing, zldbab

Saláta, fűszeres lazaccal és avokádóval

László Márta

Hazértél a munkából, jó egy picit othon elterülni… Azután rádöbbensz, hogy elég a lustálkodásból, kéne valami könnyű és finom vacsorára is. Nos, ez az avokádós-halas csoda pont ilyen helyzetekben ideális! 25 perc alatt kész, és a lazac meg – nekem, hmmm… – egyébként is bármikor jöhet!  

Tovább olvasom »
egészséges, friss, gofri, lazac, svéd recept, vörösáfonya

Gofri parti – különleges feltétekkel

László Márta

Szerintem az a jó buli, ha az ember szinte mindent elő tud készíteni, mire jönnek a vendégek. Onnantól csak a szervírozás marad, ami épp elég feladat. Szeretem a pont egy harapásnyi, kanapés dolgokat, mert, ha úgy adódik, tányérok nélkül egy szalvétával is kínálhatod. Jó dolog újra találkozni az osztálytársakkal, a csoporttársakkal, szabadság után a munkatársakkal. Az ízletes gofritál – olyan friss és egészséges feltétekkel, mint a túró, az áfonya, a zöldségek és a marinált lazac – teli találat a partihoz! 

Tovább olvasom »
lazac, lila káposzta, saláta, svéd recept, szendvics

Omlós lazacszendvics

László Márta

Nagyon szeretek lakberendezési lapokat olvasgatni. Látom a trendeket, a színeket, a formákat, és ha nem is rohanok el azonnal vásárolni, néhány ötletet mindig találok, amivel az évszaknak megfelelően feldobhatom az otthonunkat. Ezért is örültem annyira az egyik legismertebb áruházlánc 2017-es katalógusának. Az meg külön is feldobott, hogy recepteket is találtam! Íme, így készül a lazacos szendvics!   

Tovább olvasom »