stroke

életmentés, FAST, memóriazavar, mentő, stroke, tünetek

Így ismerheted fel a stroke-ot

PP-Eletforma

Zavaros beszéd, szédülés, homályos látás, eszméletvesztés. Sokszor nem vesszük komolyan a tüneteket, és bizony előfordul az is, hogy közömbösen elsétálunk egy földön fekvő ember mellett. Ám jó, ha tudjuk, hogy az ájulás, erős fejfájás, tudatzavar vagy az egyik testfél hirtelen fellépő zsibbadása akár életveszélyes agyi vészhelyzetre, stroke-ra is utalhat! Hogyan győződhetünk meg róla, hogy stroke-ról van szó, és mi a teendő?

Tovább olvasom »
jelek, prevenció, rokkantság, stroke, Stroke Világnap, szélütés

Zárd ki a rizikófaktorokat, ismerd fel a jeleket!

PP-Eletforma

Napjainkban a világon körülbelül 80 millió ember esett már át stroke-on, közülük pedig több mint 50 millió túlélőnek kell a rokkantság valamilyen fokozatával együtt élnie a későbbiekben. A helyzet Magyarországon is problémás, a szélütésként is ismert betegség nálunk is a vezető halálokok egyike. A stroke bekövetkezése után azonban kellő odafigyeléssel és gondoskodással elkerülhető annak megismétlődése, és a felépülés folyamata is könnyebbé válhat. Így október 29-én a megfelelő rehabilitációra és a betegséggel kapcsolatos tudatosságra hívja fel a figyelmet az idei Stroke Világnap.

Tovább olvasom »
dohányzás, egészséges életmód, megelőzés, pitvarfibrilláció, stroke, szűrővizsgálat

Még mindig nem vesszük elég komolyan a strokot

PP-Eletforma

A stroke, más néven szélütés világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartozik. Az emberek azonban mégsem veszik elég komolyan egészségük megőrzését. A betegség egészséges életmóddal, kellő odafigyeléssel számos esetben megelőzhető lenne, illetve stroke esetén a probléma felismerése, és a gyors reakció életet menthet. Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke a betegség megelőzésére, felismerésére és a legfontosabb teendőkre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
életmódváltás, gyógyszeres kezelés, koleszterin, sárgás lerakódás, stroke, szem, vérnyomás

Lehet, hogy baj van a koleszterineddel

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
fájdalom, légzési probléma, megelőzés, mellkasi szorítás, menedzser, stroke, tünetek

6 alattomos tünet, amiről tudnod kell

PP-Eletforma

A menedzser életmódot folytató nők és férfiak életében jelenlévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nemcsak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azokra a jelekre hívja fel a figyelmet, amelyeket a menedzserkardiológia hivatott kivizsgálni. 

Tovább olvasom »
életmód, kockázat, stroke, szív, szív és érrendszer, vérnyomás

Miért vitték le a vérnyomás értékeket?

PP-Eletforma

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, felmérés, fenyegetettség, koleszterinszint, magasvérnyomás betegség, megelőzés, stroke, szűrés

Téged is fenyeget a gyilkos!

PP-Eletforma

A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól. Az idei Stroke Napján született szűrési eredmények aggasztóak.  A statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők majdnem fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön, akkor néhány éven belül nagy esélye van arra, hogy szélütést kapjon.

Tovább olvasom »
agyi infarktus, agyvérzés, megelőzés, rizikófaktor, stroke, tünetek

Cigit, cukrot eldobni!

PP-Eletforma

A harmadik leggyakoribb halálok, és a rokkantságot okozó betegség a stroke vagy agyvérzés Magyarországon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

Tovább olvasom »
dohányzás, laborvizsgálat, stressz, stroke, szívinfarktus, szűrések

Stresszes? Ezek a szűrések megelőzhetik a bajt!

PP-Eletforma

Naponta számtalan stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészségünket, és szívbetegségekhez vezethet. Érdemes évente-kétévente néhány vizsgálattal feltérképezni, milyen állapotban is van a szerveztük. Soroljuk a lehetőségeket!

Tovább olvasom »
infarktus, stroke, szívelégtelenség, szövődmény, vérnyomás

Magas vérnyomás? Ilyen szövődményeket kell elkerülni!

PP-Eletforma

Gyakori tévedés, hogy sokan a magas vérnyomásra csak, mint egy értékre tekintenek, és nem tartják fontosnak a helyzet rendezését. Holott  az állandósult, kezeletlen magas vérnyomás évek alatt súlyos szövődményekkel járhat – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Tovább olvasom »
artéria, életmód, erek, érelmeszesedés, infarktus, koleszterinszint, stroke, vérzsírszint

Alattomos ügy

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a koleszterincsökkentés két hatékony módjáról beszélt.

Tovább olvasom »
stroke, terápia, tünetek, vérkeringés, vérrög

Óránként hal meg valaki stroke-ban!

László Márta

Számtalan ember életét veszélyezteti, és a legfrissebb adatok szerint Magyarországon óránként egy halálesetért felelős a vérrögök okozta stroke. Az adatok évről évre jobbak, ugyanis a betegek egyre nagyobb figyelmet fordítanak mind a megelőzésre, mind a mihamarabbi segítségkérésre. Hogy miként lehet elkerülni az újabb stroke-ot, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, helyzetfelismerés, május. stroke-tudatosság, megelőzés, stroke, szívrendellenessé

4 és fél órán múlik az élet

PP-Eletforma

Magyarország halálozási statisztikájában első helyen állnak a szív- és érrendszeri betegségek évente 13.000 halálesettel. Az egyik leggyakoribb halálozási ok a stroke. Korai felismeréssel a halálesetek száma csökkenthető lenne, a gyors cselekvés és a megfelelő terápia pedig segíthet a betegség kedvezőbb kimenetelében és a jobb életminőség elérésében. Május a stroke-tudatosság hónapja. 

Tovább olvasom »
depresszió, étrend, kardiológia, mozgás, stroke, szívinfarktus utáni rehabilitáció

Végzetes lehet az infarktus utáni depresszió

PP-Eletforma

Az infarktus és a depresszió kölcsönhatásai eddig is ismertek voltak. Mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni depresszió jelentősen növeli a halálozási kockázatot. Dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta éppen ezért az infarktus utáni rehabilitációs program jelentőségét hangsúlyozta. 

Tovább olvasom »
antioxidáns, fokhagyma, stroke, szelén, tüdőgyulladás, vírusok

Szelénnel a vírusok ellen

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére a házipatika jól bevált módszere a fokhagyma különböző formában történő fogyasztása. Természetesen nem az erős illat az, ami a vírusokat távol tartja, sokkal inkább a fokhagyma szelén tartalma. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa az alábbi cikkben a szelén további kedvező hatásairól is beszámolt.

Tovább olvasom »
éjszaka, hajnal, infarktus, stroke, vérnyomásmérés, veszély

Fontosabb az éjszakai vérnyomásmérés, mint gondoltuk!

László Márta

Már rég ismert tény, miszerint a magas vérnyomás jelentősen megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Hogy tisztába kerüljünk értékeinkkel, annak egyszerű és gyors módja az otthoni vérnyomásmérés, ám a szakemberek szerint ennek vannak hiányosságai. Ilyen például az, hogy így nem kapunk képet éjszakai és hajnali értékeinkről, pedig friss kutatások szerint az ekkor mért szisztolés eredmény komoly figyelmeztetés lehet. A témáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, egyensúlyzavar, koleszterin, látászavar, stroke, szív, szűrés, vérnyomás

A stroke tünetei

PP-Eletforma

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Tovább olvasom »
koleszterinszint, orvos, rizikófaktor, stroke, vérnyomás

Hogyan előzhető meg a stroke?

PP-Eletforma

A magas vérnyomás és koleszterinszint is rizikófaktora a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa azokra a kockázati tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek indokolják a rendszeres kivizsgálást.

 

Tovább olvasom »
életkor, pitvarfibrilláció, rizikófaktor, stroke, tromboembólia, tromóbózis, véralvadás

Életkor kontra trombózis: van rizikó!

PP-Eletforma

A legújabb vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a fejlett országokban az életkor emelkedésével együtt komoly problémát jelent a pitvarfibrilláció, illetve az ennek következtében kialakuló stroke, és tromboembólia. A témában prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
megelőzés, mentő, pályázat, stroke, szív. agy, vérrög

Szívvel a stroke ellen!

PP-Eletforma

Ön ismeri a stroke tüneteit? Magyarországon évente 40-45 ezer ember szenvedi el és csupán négy százalékuk kap vérrögoldó kezelést. Ennek egyik oka a késlekedés! Az emberek kis hányada ismeri a stroke tüneteit, későn hívják a mentőt, a beteg nem kerül időben kórházba, és nem történik meg időben a vérrög feloldása vagy eltávolítása, mely jelentősen javítja a betegség kimenetelét.

Tovább olvasom »
koleszterin, stroke, szív és érrendszer, vérnyomás

A nap kérdése: hány éves a szíved?

PP-Eletforma

Ma van szív világnapja. Azt tudtad, hogy annak, aki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora? Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet. 

Tovább olvasom »
fájdalom, gyulladás, keringési zavarok, mágnesterápia, mozgásszervi problémák, stroke

Kinek ajánljuk a mágnesterápiát?

PP-Eletforma

A mágnesterápia világszerte ismert és elismert kiegészítő egészségügyi kezelés , amelyet többek között mozgásszervi panaszokra, gyulladásokra és fájdalom csökkentésére használnak. Megoszlanak ugyan arról a vélemények, alkalmazható-e mindenkinél sikeresen, a statisztikák azt mutatják, bizonyos betegségtípusok esetében jó eredményt lehet elérni a módszer segítségével.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, orvosi tanácsok, stroke

TIA-hoz vezethet a magas vérnyomás

PP-Eletforma

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magasvérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken.

Tovább olvasom »
betegség, gyulladás, stroke, szív-és érrendszeri betegség

Az alattomos gyulladások növelik a stroke kockázatát!

PP-Eletforma

A stroke az egyik leggyakoribb halálok világszerte, és vezető tényező a maradandó rokkantság kialakulásában. Az esetek többségében egy agyi ér elzáródásakor alakul ki, melyet az ér által ellátott agyterület gyors elhalása követ. A szervezet egészében lejátszódó gyulladásos folyamatok is kockázati tényezők.

Tovább olvasom »
agyi katasztrófa, infarktus, stroke, vérrögök

Ezen a pár órán múlhat az életed, vagy a nyomorúságod

PP-Eletforma

A szívinfarktus és a stroke vezető haláloknak számítanak az egész világon, így hazánkban is. Sokszor csak pár órán múlik, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan károk a szívben, illetve az agyban.  A korai segítségkérés fontosságára hívja fel a figyelmet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

 

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, megelőzés, stroke, stroke megelőzése, ultrahang

Így megelőzheted a stroke-ot!

PP-Eletforma

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. A kiemelt kockázattal élőknek éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahangvizsgálat.

Tovább olvasom »
gyülladásos betegségek, ízületi betegség, polymyalgia rheumatica, stroke, szív- és érrendszeri betegségek

A polymyalgia rheumatica az érrendszert is károsítja

PP-Eletforma

Egy 15 ezer fő bevonásával végzett kutatás nyomán egyértelművé vált, hogy az izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező polymyalgia rheumatica megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatók az érrendszeri szövődmények szűrésére és megelőzésére irányuló intenzív terápiát javasolnak.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, stressz, stroke

Ezekre figyelj, hogy ne üssön meg a guta!

PP-Eletforma

Megüt a guta? Ne is csodálkozz! Világszerte mintegy 15 millió, hazánkban pedig mintegy 40-50 ezer embert érint évente az agyi érkatasztrófa, kortól és nemtől függetlenül. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rizikófaktorokkal, a rá leselkedő veszéllyel és a megelőzés lehetőségeivel.

Tovább olvasom »
betegség megelőzése, stroke, szívinfarktus

Az aszpirinrezisztencia végzetes lehet

PP-Eletforma

Az aszpirin szedése – a gyógyszer hastóanyagai miatt – bevett kezelési forma szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából. Ám előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul, így az aszpirinrezisztencia-vizsgálat fontos lehet, különben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke, szívizominfarktus kialakulásának esélye.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, stroke, szélütés

Félóránként öl a stroke Magyarországon

PP-Eletforma

Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és azonnal kérjünk segítséget!

Tovább olvasom »
életmentő, stroke, szívinfarktus

Életmentő helyzetek, amikor minden perc számít

PP-Eletforma

Bizonyára veled is megtörtént, hogy egy veszélyes helyzetben a lélekjelenlétedre, gyorsaságodra, határozott segítségedre volt szükség. De vajon tudjuk-e, hogy a életveszélyes pillanatokban mit kell tennünk? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most azokhoz a helyzetekhez nyújt segítséget, amikor csak magunkra és a legjobb tudásunkra számíthatunk.

Tovább olvasom »
betegség, nők, stroke

Felépül-e a nő stroke után?

PP-Eletforma

A nők életminősége sokkal rosszabb a szélütést követően, mint a férfiaké – állítja egy amerikai kutatás. Ennek egyik oka, hogy a nők általában az életük későbbi szakaszában szenvednek agyi érkatasztrófát, ezért csökkennek az esélyeik a stroke utáni természetes felépülésre.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, stroke, szájhigiénia

Mi köze a fogmosásnak a stroke-hoz?

PP-Eletforma

Bár az ínygyulladás egyik legveszélyesebb következménye a fogvesztés, a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is. A gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak, elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Súlyos esetben akár infarktus is bekövetkezhet, a stroke kockázata a duplájára nő.

Tovább olvasom »
elsősegély, stroke, szélütés

Minden hatodik percben meghal egy ember, pedig nem kéne

PP-Eletforma

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Évente világszerte 15 millióan, Magyarországon 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. Minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A Magyar Stroke Társaság által életre hívott  „Stroke – Ne késlekedj kampány eredményei kiemelkedőek, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken. A folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Tovább olvasom »
elsősegély, stroke, szélütés

Mit kell tenni szélütés esetén?

PP-Eletforma

Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással és szűrővizsgálatokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés okozta tragédiák. A stroke-t elszenvedett betegek mintegy 3 százaléka kerül időben kórházba, hiszen a tünetek hirtelen jelentkeznek, és még mindig vannak, akik nem tudják, hogy azonnal mentőt kell hívni.

Tovább olvasom »
migrén, orvosi tanácsok, stroke

Ezért nagyon veszélyes a migrén!

PP-Eletforma

A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás akár órákra, napokra tehetetlenné teszi az embert. Azonban kutatások szerint ennél nagyobb veszélyeket is rejthet magában, ugyanis a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, stroke, TIA

A stroke előszobája

Práger Kitti

A TIA  nevű betegség a szélütés, vagyis a stroke előzménye, és mint ilyen, bizony megköveteli az emberektől a figyelmet. Mivel vérellátási  zavarról van szó, így a folyamatba erősen beleszólhat a magas vérnyomás is.

Tovább olvasom »
megelőzés, stroke, szívbetegség

Éljen jó szívvel!

Práger Kitti

Minden évben, szeptember utolsó vasárnapján világszerte a szívbetegségekre, a strokera és a mindennapjainkban egyszerűen megvalósítható prevenciós módszerekre hívják fel a figyelmet a Szív Világnapja keretében. Az idei évben kiemelten fontos szerepet kap a megelőzés, így az eljövendő generációra gondolva főként a nők és a gyerek kerülnek a fókuszba.

Tovább olvasom »
stroke, tüdőembólia, véralvadásgátló

Korszakalkotó új véralvadásgátló készítmény

PP-Eletforma

Az Amerikai Hematológiai Társaság éves kongresszusán mutatták be azokat a korszakalkotó vizsgálati eredményeket, amelyek alátámasztják, hogy egy új orális véralvadásgátló készítmény mellett kialakult major vérzéses esemény után jobbak a betegek gyógyulási esélyei és életkilátásai, mint a jelenleg leggyakrabban írt standard terápia mellett.

Tovább olvasom »
pitvarfibrilláció, stroke, szélütés

Hogyan kerülhetem el a stroke-ot?

PP-Eletforma

Ma Magyarországon a szív-érrendszeri eredetű betegségek jelentik a leggyakoribb halálokot, melyeknek egyik csoportja az agy vérkeringési zavara, a stroke. Hazánkban évente több mint 40 000 szélütés (stroke) fordul elő, amelynek körülbelül egynegyede szívritmuszavar talaján alakul ki.

Tovább olvasom »
érszűkület, infarktus, stroke

Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet

PP-Eletforma

Az elhanyagolt érszűkület következményei igen súlyosak lehetnek, elég, ha csak a stroke-ra, vagy az infarktusra gondolunk. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy a tünetek miatt maguk a betegek is felismerhetik és számos pontos orvosi diagnosztikai módszer is jelezheti a betegséget.

Tovább olvasom »
104 mentők, halálok, halálos, stroke, szélütés

Ne késlekedj –hívd a 104-et!

PP-Eletforma

Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. A “Stroke – Ne késlekedj” kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, nyaralás, nyári szabadság, stroke, szélütés, utazás

A szélütés nem utazik nyári szabadságra!

PP-Eletforma

Az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom nyáron a magas vérnyomás kezelésének jelentőségére, ezáltal a szélütés (stroke) megelőzésére hívja fel a figyelmet. Célja, hogy kevésbé ismert, de hasznos ismeretekkel segítse az érintettek mindennapjait, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra! 

Tovább olvasom »
amputáció, érszűkület, infarktus, lábszárfekély, stroke, trombózis

Elhanyagolt érszűkületedből így lesz fekélyed, infarktusod!

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni. Prof. dr. Blaskó György,aTrombózisközpontvéralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy az elhanyagolt érszűkület esetén megnő a fekély, az infarktus és a stroke kockázata is.

Tovább olvasom »