stroke

jelek, prevenció, rokkantság, stroke, Stroke Világnap, szélütés

Zárd ki a rizikófaktorokat, ismerd fel a jeleket!

PP-Eletforma

Napjainkban a világon körülbelül 80 millió ember esett már át stroke-on, közülük pedig több mint 50 millió túlélőnek kell a rokkantság valamilyen fokozatával együtt élnie a későbbiekben. A helyzet Magyarországon is problémás, a szélütésként is ismert betegség nálunk is a vezető halálokok egyike. A stroke bekövetkezése után azonban kellő odafigyeléssel és gondoskodással elkerülhető annak megismétlődése, és a felépülés folyamata is könnyebbé válhat. Így október 29-én a megfelelő rehabilitációra és a betegséggel kapcsolatos tudatosságra hívja fel a figyelmet az idei Stroke Világnap.

Tovább olvasom »
dohányzás, egészséges életmód, megelőzés, pitvarfibrilláció, stroke, szűrővizsgálat

Még mindig nem vesszük elég komolyan a strokot

PP-Eletforma

A stroke, más néven szélütés világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartozik. Az emberek azonban mégsem veszik elég komolyan egészségük megőrzését. A betegség egészséges életmóddal, kellő odafigyeléssel számos esetben megelőzhető lenne, illetve stroke esetén a probléma felismerése, és a gyors reakció életet menthet. Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke a betegség megelőzésére, felismerésére és a legfontosabb teendőkre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
életmódváltás, gyógyszeres kezelés, koleszterin, sárgás lerakódás, stroke, szem, vérnyomás

Lehet, hogy baj van a koleszterineddel

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
fájdalom, légzési probléma, megelőzés, mellkasi szorítás, menedzser, stroke, tünetek

6 alattomos tünet, amiről tudnod kell

PP-Eletforma

A menedzser életmódot folytató nők és férfiak életében jelenlévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nemcsak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azokra a jelekre hívja fel a figyelmet, amelyeket a menedzserkardiológia hivatott kivizsgálni. 

Tovább olvasom »
életmód, kockázat, stroke, szív, szív és érrendszer, vérnyomás

Miért vitték le a vérnyomás értékeket?

PP-Eletforma

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, felmérés, fenyegetettség, koleszterinszint, magasvérnyomás betegség, megelőzés, stroke, szűrés

Téged is fenyeget a gyilkos!

PP-Eletforma

A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól. Az idei Stroke Napján született szűrési eredmények aggasztóak.  A statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők majdnem fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön, akkor néhány éven belül nagy esélye van arra, hogy szélütést kapjon.

Tovább olvasom »
agyi infarktus, agyvérzés, megelőzés, rizikófaktor, stroke, tünetek

Cigit, cukrot eldobni!

PP-Eletforma

A harmadik leggyakoribb halálok, és a rokkantságot okozó betegség a stroke vagy agyvérzés Magyarországon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

Tovább olvasom »
dohányzás, laborvizsgálat, stressz, stroke, szívinfarktus, szűrések

Stresszes? Ezek a szűrések megelőzhetik a bajt!

PP-Eletforma

Naponta számtalan stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészségünket, és szívbetegségekhez vezethet. Érdemes évente-kétévente néhány vizsgálattal feltérképezni, milyen állapotban is van a szerveztük. Soroljuk a lehetőségeket!

Tovább olvasom »
infarktus, stroke, szívelégtelenség, szövődmény, vérnyomás

Magas vérnyomás? Ilyen szövődményeket kell elkerülni!

PP-Eletforma

Gyakori tévedés, hogy sokan a magas vérnyomásra csak, mint egy értékre tekintenek, és nem tartják fontosnak a helyzet rendezését. Holott  az állandósult, kezeletlen magas vérnyomás évek alatt súlyos szövődményekkel járhat – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Tovább olvasom »
artéria, életmód, erek, érelmeszesedés, infarktus, koleszterinszint, stroke, vérzsírszint

Alattomos ügy

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a koleszterincsökkentés két hatékony módjáról beszélt.

Tovább olvasom »
stroke, terápia, tünetek, vérkeringés, vérrög

Óránként hal meg valaki stroke-ban!

László Márta

Számtalan ember életét veszélyezteti, és a legfrissebb adatok szerint Magyarországon óránként egy halálesetért felelős a vérrögök okozta stroke. Az adatok évről évre jobbak, ugyanis a betegek egyre nagyobb figyelmet fordítanak mind a megelőzésre, mind a mihamarabbi segítségkérésre. Hogy miként lehet elkerülni az újabb stroke-ot, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, helyzetfelismerés, május. stroke-tudatosság, megelőzés, stroke, szívrendellenessé

4 és fél órán múlik az élet

PP-Eletforma

Magyarország halálozási statisztikájában első helyen állnak a szív- és érrendszeri betegségek évente 13.000 halálesettel. Az egyik leggyakoribb halálozási ok a stroke. Korai felismeréssel a halálesetek száma csökkenthető lenne, a gyors cselekvés és a megfelelő terápia pedig segíthet a betegség kedvezőbb kimenetelében és a jobb életminőség elérésében. Május a stroke-tudatosság hónapja. 

Tovább olvasom »
depresszió, étrend, kardiológia, mozgás, stroke, szívinfarktus utáni rehabilitáció

Végzetes lehet az infarktus utáni depresszió

PP-Eletforma

Az infarktus és a depresszió kölcsönhatásai eddig is ismertek voltak. Mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni depresszió jelentősen növeli a halálozási kockázatot. Dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta éppen ezért az infarktus utáni rehabilitációs program jelentőségét hangsúlyozta. 

Tovább olvasom »
antioxidáns, fokhagyma, stroke, szelén, tüdőgyulladás, vírusok

Szelénnel a vírusok ellen

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére a házipatika jól bevált módszere a fokhagyma különböző formában történő fogyasztása. Természetesen nem az erős illat az, ami a vírusokat távol tartja, sokkal inkább a fokhagyma szelén tartalma. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa az alábbi cikkben a szelén további kedvező hatásairól is beszámolt.

Tovább olvasom »
éjszaka, hajnal, infarktus, stroke, vérnyomásmérés, veszély

Fontosabb az éjszakai vérnyomásmérés, mint gondoltuk!

László Márta

Már rég ismert tény, miszerint a magas vérnyomás jelentősen megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Hogy tisztába kerüljünk értékeinkkel, annak egyszerű és gyors módja az otthoni vérnyomásmérés, ám a szakemberek szerint ennek vannak hiányosságai. Ilyen például az, hogy így nem kapunk képet éjszakai és hajnali értékeinkről, pedig friss kutatások szerint az ekkor mért szisztolés eredmény komoly figyelmeztetés lehet. A témáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, egyensúlyzavar, koleszterin, látászavar, stroke, szív, szűrés, vérnyomás

A stroke tünetei

PP-Eletforma

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Tovább olvasom »
koleszterinszint, orvos, rizikófaktor, stroke, vérnyomás

Hogyan előzhető meg a stroke?

PP-Eletforma

A magas vérnyomás és koleszterinszint is rizikófaktora a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológusa azokra a kockázati tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek indokolják a rendszeres kivizsgálást.

 

Tovább olvasom »
életkor, pitvarfibrilláció, rizikófaktor, stroke, tromboembólia, tromóbózis, véralvadás

Életkor kontra trombózis: van rizikó!

PP-Eletforma

A legújabb vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a fejlett országokban az életkor emelkedésével együtt komoly problémát jelent a pitvarfibrilláció, illetve az ennek következtében kialakuló stroke, és tromboembólia. A témában prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
megelőzés, mentő, pályázat, stroke, szív. agy, vérrög

Szívvel a stroke ellen!

PP-Eletforma

Ön ismeri a stroke tüneteit? Magyarországon évente 40-45 ezer ember szenvedi el és csupán négy százalékuk kap vérrögoldó kezelést. Ennek egyik oka a késlekedés! Az emberek kis hányada ismeri a stroke tüneteit, későn hívják a mentőt, a beteg nem kerül időben kórházba, és nem történik meg időben a vérrög feloldása vagy eltávolítása, mely jelentősen javítja a betegség kimenetelét.

Tovább olvasom »
koleszterin, stroke, szív és érrendszer, vérnyomás

A nap kérdése: hány éves a szíved?

PP-Eletforma

Ma van szív világnapja. Azt tudtad, hogy annak, aki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora? Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet. 

Tovább olvasom »
fájdalom, gyulladás, keringési zavarok, mágnesterápia, mozgásszervi problémák, stroke

Kinek ajánljuk a mágnesterápiát?

PP-Eletforma

A mágnesterápia világszerte ismert és elismert kiegészítő egészségügyi kezelés , amelyet többek között mozgásszervi panaszokra, gyulladásokra és fájdalom csökkentésére használnak. Megoszlanak ugyan arról a vélemények, alkalmazható-e mindenkinél sikeresen, a statisztikák azt mutatják, bizonyos betegségtípusok esetében jó eredményt lehet elérni a módszer segítségével.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, orvosi tanácsok, stroke

TIA-hoz vezethet a magas vérnyomás

PP-Eletforma

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magasvérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken.

Tovább olvasom »
betegség, gyulladás, stroke, szív-és érrendszeri betegség

Az alattomos gyulladások növelik a stroke kockázatát!

PP-Eletforma

A stroke az egyik leggyakoribb halálok világszerte, és vezető tényező a maradandó rokkantság kialakulásában. Az esetek többségében egy agyi ér elzáródásakor alakul ki, melyet az ér által ellátott agyterület gyors elhalása követ. A szervezet egészében lejátszódó gyulladásos folyamatok is kockázati tényezők.

Tovább olvasom »
agyi katasztrófa, infarktus, stroke, vérrögök

Ezen a pár órán múlhat az életed, vagy a nyomorúságod

PP-Eletforma

A szívinfarktus és a stroke vezető haláloknak számítanak az egész világon, így hazánkban is. Sokszor csak pár órán múlik, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan károk a szívben, illetve az agyban.  A korai segítségkérés fontosságára hívja fel a figyelmet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

 

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, megelőzés, stroke, stroke megelőzése, ultrahang

Így megelőzheted a stroke-ot!

PP-Eletforma

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. A kiemelt kockázattal élőknek éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahangvizsgálat.

Tovább olvasom »
gyülladásos betegségek, ízületi betegség, polymyalgia rheumatica, stroke, szív- és érrendszeri betegségek

A polymyalgia rheumatica az érrendszert is károsítja

PP-Eletforma

Egy 15 ezer fő bevonásával végzett kutatás nyomán egyértelművé vált, hogy az izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező polymyalgia rheumatica megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatók az érrendszeri szövődmények szűrésére és megelőzésére irányuló intenzív terápiát javasolnak.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, stressz, stroke

Ezekre figyelj, hogy ne üssön meg a guta!

PP-Eletforma

Megüt a guta? Ne is csodálkozz! Világszerte mintegy 15 millió, hazánkban pedig mintegy 40-50 ezer embert érint évente az agyi érkatasztrófa, kortól és nemtől függetlenül. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rizikófaktorokkal, a rá leselkedő veszéllyel és a megelőzés lehetőségeivel.

Tovább olvasom »
betegség megelőzése, stroke, szívinfarktus

Az aszpirinrezisztencia végzetes lehet

PP-Eletforma

Az aszpirin szedése – a gyógyszer hastóanyagai miatt – bevett kezelési forma szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából. Ám előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul, így az aszpirinrezisztencia-vizsgálat fontos lehet, különben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke, szívizominfarktus kialakulásának esélye.

Tovább olvasom »
orvosi tanácsok, stroke, szélütés

Félóránként öl a stroke Magyarországon

PP-Eletforma

Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és azonnal kérjünk segítséget!

Tovább olvasom »
életmentő, stroke, szívinfarktus

Életmentő helyzetek, amikor minden perc számít

PP-Eletforma

Bizonyára veled is megtörtént, hogy egy veszélyes helyzetben a lélekjelenlétedre, gyorsaságodra, határozott segítségedre volt szükség. De vajon tudjuk-e, hogy a életveszélyes pillanatokban mit kell tennünk? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most azokhoz a helyzetekhez nyújt segítséget, amikor csak magunkra és a legjobb tudásunkra számíthatunk.

Tovább olvasom »
betegség, nők, stroke

Felépül-e a nő stroke után?

PP-Eletforma

A nők életminősége sokkal rosszabb a szélütést követően, mint a férfiaké – állítja egy amerikai kutatás. Ennek egyik oka, hogy a nők általában az életük későbbi szakaszában szenvednek agyi érkatasztrófát, ezért csökkennek az esélyeik a stroke utáni természetes felépülésre.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, stroke, szájhigiénia

Mi köze a fogmosásnak a stroke-hoz?

PP-Eletforma

Bár az ínygyulladás egyik legveszélyesebb következménye a fogvesztés, a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is. A gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak, elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Súlyos esetben akár infarktus is bekövetkezhet, a stroke kockázata a duplájára nő.

Tovább olvasom »
elsősegély, stroke, szélütés

Minden hatodik percben meghal egy ember, pedig nem kéne

PP-Eletforma

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Évente világszerte 15 millióan, Magyarországon 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. Minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A Magyar Stroke Társaság által életre hívott  „Stroke – Ne késlekedj kampány eredményei kiemelkedőek, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken. A folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Tovább olvasom »
elsősegély, stroke, szélütés

Mit kell tenni szélütés esetén?

PP-Eletforma

Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással és szűrővizsgálatokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés okozta tragédiák. A stroke-t elszenvedett betegek mintegy 3 százaléka kerül időben kórházba, hiszen a tünetek hirtelen jelentkeznek, és még mindig vannak, akik nem tudják, hogy azonnal mentőt kell hívni.

Tovább olvasom »
migrén, orvosi tanácsok, stroke

Ezért nagyon veszélyes a migrén!

PP-Eletforma

A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás akár órákra, napokra tehetetlenné teszi az embert. Azonban kutatások szerint ennél nagyobb veszélyeket is rejthet magában, ugyanis a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, stroke, TIA

A stroke előszobája

Práger Kitti

A TIA  nevű betegség a szélütés, vagyis a stroke előzménye, és mint ilyen, bizony megköveteli az emberektől a figyelmet. Mivel vérellátási  zavarról van szó, így a folyamatba erősen beleszólhat a magas vérnyomás is.

Tovább olvasom »
megelőzés, stroke, szívbetegség

Éljen jó szívvel!

Práger Kitti

Minden évben, szeptember utolsó vasárnapján világszerte a szívbetegségekre, a strokera és a mindennapjainkban egyszerűen megvalósítható prevenciós módszerekre hívják fel a figyelmet a Szív Világnapja keretében. Az idei évben kiemelten fontos szerepet kap a megelőzés, így az eljövendő generációra gondolva főként a nők és a gyerek kerülnek a fókuszba.

Tovább olvasom »
stroke, tüdőembólia, véralvadásgátló

Korszakalkotó új véralvadásgátló készítmény

PP-Eletforma

Az Amerikai Hematológiai Társaság éves kongresszusán mutatták be azokat a korszakalkotó vizsgálati eredményeket, amelyek alátámasztják, hogy egy új orális véralvadásgátló készítmény mellett kialakult major vérzéses esemény után jobbak a betegek gyógyulási esélyei és életkilátásai, mint a jelenleg leggyakrabban írt standard terápia mellett.

Tovább olvasom »
pitvarfibrilláció, stroke, szélütés

Hogyan kerülhetem el a stroke-ot?

PP-Eletforma

Ma Magyarországon a szív-érrendszeri eredetű betegségek jelentik a leggyakoribb halálokot, melyeknek egyik csoportja az agy vérkeringési zavara, a stroke. Hazánkban évente több mint 40 000 szélütés (stroke) fordul elő, amelynek körülbelül egynegyede szívritmuszavar talaján alakul ki.

Tovább olvasom »
érszűkület, infarktus, stroke

Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet

PP-Eletforma

Az elhanyagolt érszűkület következményei igen súlyosak lehetnek, elég, ha csak a stroke-ra, vagy az infarktusra gondolunk. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy a tünetek miatt maguk a betegek is felismerhetik és számos pontos orvosi diagnosztikai módszer is jelezheti a betegséget.

Tovább olvasom »
104 mentők, halálok, halálos, stroke, szélütés

Ne késlekedj –hívd a 104-et!

PP-Eletforma

Ha hozzátartozója, vagy ismerőse furcsán mosolyog, nem tudja felemelni egyik karját vízszintesig, vagy arra sem képes, hogy megismételjen egy egyszerű mondatot, akkor azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. A “Stroke – Ne késlekedj” kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság tájékoztatása, a társadalmi célú kezdeményezés idén is folytatódik.

Tovább olvasom »
magas vérnyomás, nyaralás, nyári szabadság, stroke, szélütés, utazás

A szélütés nem utazik nyári szabadságra!

PP-Eletforma

Az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom nyáron a magas vérnyomás kezelésének jelentőségére, ezáltal a szélütés (stroke) megelőzésére hívja fel a figyelmet. Célja, hogy kevésbé ismert, de hasznos ismeretekkel segítse az érintettek mindennapjait, mivel a stroke nem utazik nyári szabadságra! 

Tovább olvasom »
amputáció, érszűkület, infarktus, lábszárfekély, stroke, trombózis

Elhanyagolt érszűkületedből így lesz fekélyed, infarktusod!

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni. Prof. dr. Blaskó György,aTrombózisközpontvéralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy az elhanyagolt érszűkület esetén megnő a fekély, az infarktus és a stroke kockázata is.

Tovább olvasom »
agyvérzés, alvási apnoe, horkolás, stroke, szomnológia

A horkolás az agyvérzés rizikófaktora

PP-Eletforma

Az orvosi felfedezést a Nemzetközi Stroke Konferencia éves gyűlésén jelentették be az Amerikai Stroke Szövetség küldöttei. Mint elmondták, az általuk vizsgált agyvérzéses páciensek körében meglepően magas arányban – 91 százalékban – tapasztalható az erős apnoés, egyenetlen horkolás. Ez alapján javasolják, hogy – a magas vérnyomáshoz hasonlóan – az apnoét is sorolja az orvosi gyakorlat a stroke-ra hajlamosító tünetek közé. “Mindez persze nem jelenti azt, hogy aki horkol, mostantól kezdhet aggódni az agyvérzés miatt” – teszi hozzá Dr. Zoller Rezső, a Dr. Rose Magánkórház szomnológusa, alváskutatója.

Tovább olvasom »