sör

cserépedény, római tál, sör, szarvas

Részeges szarvasom

László Márta

Felfedeztem a csőben a lyukat – ahogy azt mondani szokták. Én is, mint mindenki attól tart, ha vadhúst készít, az kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása! Bátran mondhatom, hogy ez a részeges erdei állat mindenkit levett a lábáról!

Tovább olvasom »
fesztivál, programajánló, randevú, sör, Szabadság tér, szex

Szexi, ha egy nő sört iszik

László Márta

Tízből nyolcan legalább heti rendszerességgel söröznek a Belvárosi Sörfesztivál szervezőinek felmérése szerint A legszívesebben Palvin Barbival vagy Nagy Feróval ülnénk le egy sör mellé. Megdőlt a férfias ital sztereotípia: tízből kilenc férfi kifejezetten szexinek találja, ha egy nő sört iszik, és a randik kísérőitalának is előszeretettel választjuk a folyékony kenyeret. 

Tovább olvasom »
Bálna, fotókiállítás, japán, sör, Tokió

Tokió – magyar szemmel

László Márta

Nyüzsgés, rendezett terek, modern, folyamatosan fejlődő, lendületesen lüktető nagyváros. Soós Bertalan Tokióról készült fotóit a Bálnában nézhetjük meg! Szinte kedvünk támad azonnal repülőgépre szállni! 

Tovább olvasom »
csapolt, magyar, nyár, sör, társasági ital

Csapra magyar!

PP-Eletforma

Hivatalosan is megkezdődött a 2018-as sörszezon! A hazai, mintegy 120 millió korsós éves fogyasztás túlnyomó többsége magyar sörgyárakban és sörfőzdékben készül, a csapolt sör pedig a legfrissebb sörélményt nyújtja a kedvelőknek. A sörös szervezetek a Sör mi több kezdeményezés keretében fogtak most első ízben össze, hogy méltó helyére kerüljön a csapolt sör a hazai sörkultúrában. A Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület közös csapolással nyitotta meg az idei sörszezont.

Tovább olvasom »
Május 1., sör, spagetti, szörp, virsli

Spagettim a hajdani május 1-jék emlékére

László Márta

Virsli-sör – ezt kapták a felvonulók egykor május 1-jén. Ennek alapján javaslom azoknak, akik nosztalgiázni szeretnének, nyugodtan vágjanak bele e rém egyszerű és gyors recept elkészítésébe. Akinek ez nem mond semmit, annak is ajánlom, mert valljuk be, a virsli és a sör párosítás igencsak jó választás – hát még spagettin, egy kis paradicsomszósszal, reszelt sajttal a tetején. Jól hangzik, ugye?   

Tovább olvasom »
fokhagyma, sajt, sör, szendvics, tökmag

Esti sajtos sörrel

László Márta

A Te párod is szereti meccset? És ő is unja már a szokásos sós mogyorót vagy pattogatott kukoricát? Nos, akkor itt az idő valami új kipróbálására! Ez a sörös szendvics nemcsak a képernyő elé, de tányér elé is odaszegezi a párodat! És az már valami! Igaz?  

Tovább olvasom »
Diósgyőr, kisüzemi sörfőzdék, kóstoló, KSE, program, sör, sörmustra

Ahol a sörben az igazság

László Márta

Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság  nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.

Tovább olvasom »
kerek ívilág, kóstoló, Pale Ale, sör, sörfőzés, sörkülönlegesség

Amikor a sörmesternek új gyereke születik…

László Márta

Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.

Tovább olvasom »
extra szárza, japán, japán gasztronómia, japán ízvilág, prémium kategória, sör

Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával

László Márta

Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!   

Tovább olvasom »
alkoholmentes, csapolt, ízesített, kézműves, sör, sörgyártók

Jó huzatunk volt tavaly

László Márta

Húszmillió korsóval több sört ittunk tavaly. Ez azt jelenti, hogy százezer hektoliterrel több sört adtak el 2017-ben a magyar gyárak a hazai piacon. A középkategóriás sörökből 10 %-kal fogyott több. Két számjegyű növekedést ért el az alkoholmentes és ízesített sörök forgalma.

Tovább olvasom »
Ale, IPA, kézműves, sör, szokások

Csapolt és magyar az igazi

László Márta

Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek. Azért olyanok is voltak, akik az osztrák, a dán és az írországi italokat jelölték meg – derült ki egy friss felmérésből!

Tovább olvasom »
Békésszentandrás, Év Söre, komló, málna, sör, Szent András Sörfőzde

Rengeteg málna van az Ország Sörében

László Márta

Egy málnás búzasör, a Békésszentandráson működő Szent András Sörfőzde terméke lett idén az Ország Söre a fogyasztók szavazatai alapján. A közönségdíjat egy budapesti kisüzem nyerte el. A Beerselection sörszaküzlet és a Beerporn.hu idén is közös versenyt szervezett, amelyben a magyar kisüzemi sörfőzdék főzetei indultak az Ország Söre cím elnyeréséért.

Tovább olvasom »
malac, ropogós, sör, sütés, szilveszter

Malacod van!

László Márta

Bámulom azokat a szakácsokat, akik meg tudnak sütni egyben egy malacot úgy, hogy minden porcikája puha, a bőre ropogós – mondta egykori kolléganőm, amikor férjemmel távol-keleti hajóutunkról érkeztünk haza, és elmeséltem a finomságot. Szakács barátunk csak annyit mondott, néha ő is csodálkozik, hogy sikerül! Szerintem a titok a malac hasába rejtett nyitott sörösüvegben keresendő. Mindenesetre láss hozzá minél előbb!

Tovább olvasom »
amatőr szakács, fényképes pályamű, receptverseny, sör, Sör mi több

Hogy jobban csússzon!

László Márta

A sör összehoz. Mert hogyan is csúszhatna a legjobban ez a nemes ital, mint finom falatkákkal párosítva?! A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt éves rendezvénysorozata, a Sör mi több ismét keresi az ország legjobb sörkorcsolyáit – idén először amatőr konyhaművészek jelentkezését is várják!

Tovább olvasom »
Irigy Hónaljmirigy, koncert, Prága, sör, zene

Még a Hónaljmirigyek is nekik csápoltak Prágában

Krajcsó Judit

Rocktörténelmi pillanat részesei lettek az Irigy Hónaljmirigy tagjai, akik a 23 év után újra összeállt Guns N’ Roses koncertjén csápoltak Prágában. Sipos Tomi, Peti, Feri és Uszi igazi ősrajongóként várta az újabb találkozást a rocklegendákkal, a koncert után pedig nyakukba vették a várost, és felfedezték Prága és a környék szépségeit.

Tovább olvasom »
fesztivál, gasztro program, hétvége, nyár, sör

Sörben az igazság, sörben a vigasz

Kandikó Éva

Június harmadik hétvégéjén átírjuk a klasszikus bordalt, és most sörbe fojtjuk az igazságot, és a sörtől várjuk a vigaszt. Országszerte hangulatosnak ígérkező sörfesztiválokon hódolhatnak szenvedélyüknek az árpa és a komló szerelmesei. Mi biztosan ott leszünk valamelyiken!

Tovább olvasom »
alkohol, egészség, egészséges életmód, életmód, Ésszel Iszom kampány, sör, sportolók

Szia! Mit iszol?

László Márta

Attól, hogy pontosan tudjuk, milyen káros az alkohol, még egyáltalán nem tántorít el senkit az ivástól. Sőt, akik saját megítélésük szerint sokat tudnak az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról, kissé gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik keveset tudnak róla. Ez derült ki egy friss felmérésből. 

Tovább olvasom »
fesztivál, gaszttroprogram, Óbuda, programajánló, sör, sörkóstoló

Jöjjön ki Óbudára, egy jó kézműves sörre!

László Márta

Háromnaposra bővült az Óbudai Sörfesztivál. Június 9–11-e között a Kisüzem 2017 elnenevezésű rendezvényen kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.

Tovább olvasom »
gasztronómia, prémium, sör, Sör mi több, szezonnyitó

Sör mi több

László Márta

Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

Tovább olvasom »
Bruges, Brugge, Brüsszel, képregény, Manneken Pis, ruhatár, sör, vicc, vidámság

Mit dugdos a pisilős kisfiú a szekrényében?

László Márta

Mintha Brüsszelben összpontosulna a sajátos belga humor: vicces szobrok és múzeumok egymás hegyén-hátán, így például a nemrégiben megnyílt „pisilős kisfiú múzeum”, mindez megfejelve a legfinomabb waffellel, a csodás sörökkel, és persze a világ legjobb elektronikus zenei fesztiváljával.

Tovább olvasom »
feltöltés, like, söalátét, sör, Sör mi több, verseny

Lökd ide a söralátétedet!

László Márta

Mindig is arra vágytál, hogy a saját söralátéteddel villoghass egy-egy házibuliban vagy akár a kedvenc szórakozóhelyeden? Itt az alkalom, hogy megtervezd vicces, odamondós vagy éppen csajozós-pasizós korongodat.

Tovább olvasom »
angol fogás, ebéd, Fish and Chips, hal, sör, sült krumpli, újságpapír

Amivel nem foghatsz mellé Londonban

László Márta

Fish and Chips! Azaz sörtésztában sütött – leginkább – foltos tőkehal sült krumplival, majonézzel, ecettel, ketchuppal, sóval. Mindez – álcázott – újságpapírban, egy jó helyi sörrel! Egyszerűen parádés menü hétköz- vagy ünnepnap Londonban! Ez az, amit feltétlenül ki kell próbálnod! Én ezt – barátaimnak köszönhetően – a London Eye, vagyis a híres óriáskerék tövében kóstoltam! Isteni volt! Köszönet érte!  

Tovább olvasom »
Arány Ászok, frissenszűrt, különlegesség, sör, új eljárás, újdonság

Ha kész vagy a frissenszűrtre…

László Márta

Már pasztőrözetlen formában is élvezhetjük a világos sör karakteres ízét! Az Arany Ászok Frissenszűrt egyedi eljárással készül, így minden cseppjében a friss, pasztőrözetlen sör ízét és zamatát adja, miközben hűtés nélkül is hosszan eltartható.

Tovább olvasom »
Gellért Hotel, kóstolás, monarchia, Serfőző, sör, tél, vacsora

Egyezzünk ki egy(-két) sörben és egy vacsiban!

László Márta

A sörimádók népes táborának legszebb téli pillanatai következnek hamarosan korlátlan sörkóstolással. Ismég a Danubius Hotel Gellért ad helyet Magyarország egyetlen téli sörfesztiváljának február 17. és 19. között. A II. Indoor Sörfesztiválon az Osztrák-Magyar Monarchia szellemében sörvacsora és sörbrunch is csalogatja a látogatókat.

Tovább olvasom »
ételtársítás, fogas, karácsony, sör, ünnep

Párosan szép az ünnep

PP-Eletforma

Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

Tovább olvasom »
sör, sörtészta, tőkehal

Fish and chips, az angol tuti

Kandikó Éva

Londonban járva kötelező kulináris elem a fish and chips, azaz sörtésztában sült hal fogyasztása sült krumplival. Ettem már klasszikus módon tálalva, újságpapírból, de ettem közepesnél jobb étteremben is, ahová az első látogatást követően muszáj volt minden nap elzarándokolni a megérdemelt fish and chipsünkért. Pedig nem is vagyok nagy halrajongó. Na de egy frissen sütött, néhány órája lehalászott tőkehalnak ki tudna ellenállni?

Tovább olvasom »
fesztivál, gasztronómia, Gellért, márton nap, sör, új bor

Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe

László Márta

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom »
édesség, krém, mascarpone, poharas desszert, sör, Sörmitöbb

Citrusos pohárdesszert sörkísérőnek

László Márta

Gyakran gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk – olvashatjuk a Sörmitöbb oldalán, ahol az idei legjobb sörkorcsolyák receptjeit is megtalálhatjuk. Azt már én teszem hozzá, hogy nem kell feltétlenül nagy melegnek lennie, most is jólesik!  

Tovább olvasom »
győztes, sör, Sör mi több, sörkorcsolya, verseny

Lager-tábor! Ilyet még nem ettél!

László Márta

Ez a recept nyerte a lager kategóriában a hazai sörkorcsolya versenyt! Azóta több interjút is hallottam a rádiókban a Magyarország Sörkorcsolyája 2016-os vetélkedőről, és mindenki azt mondta, ez a Tepertős rétespogácsa, a Hotel Wellamarin alkotása, valami fantasztikus! Próbáljátok ki, mert a virsli-ropi párosítás rég kiment a divatból!  

Tovább olvasom »
Heineken, komló, maláta, sör, sörélesztő, történelem, víz

Több van a csillag mögött

PP-Eletforma

Bárhová megyünk a világban, a jól ismert zöld üveg, a piros csillag és a mosolygós „e” betű régi barátként kacsint ránk. Mindannyian tudjuk, hogy mire gondoljunk, ha azt halljuk, Heineken, de vajon mennyien vagyunk tisztában azzal, hogy mi van az üvegbe zárva?

Tovább olvasom »
bolhapiac, divat, gadrob, Pop UP BaZaar, program, sör, vasárnap

Ha vasárnap, akkor bolhapiac!

László Márta

A bolhapiac, mint vasárnapi programlehetőség hallatán a nőket annyira hozza lázba, mint amennyire a férfiakat felizgatja egy magyar fellépés az olimpián. Ám a legtöbb nő által kedvelt program – a vásárlás – csak első hallásra tűnhet unalmasnak egy férfinek. Jó, ha tudjuk, hogy bizony van egy-két nemcsak csajoknak kitalált börzevásár, amelyen még a sörözés is a program része!

Tovább olvasom »
máj, nyár, sör, sörkorcsolya

Májas paprikafalatok – az esti sörözéshez

PP-Eletforma

Ahhoz, hogy feldobjuk a nyáresti sörözésünket valami finomsággal, nem kell zsíros, nehéz és bonyolult falatokban gondolkodnunk. A karakteres sötét lágerek karamell malátájához például kiválóan illenek a különböző gombás és májas ételek. Most egy különleges, de egyszerű receptet ajánlunk.

Tovább olvasom »
Pély Barna, sör, Sör mi több, új dal, világnap

Pély Barna legújabb dala

PP-Eletforma

Pély Barna legújabb szerzeményének témája egészen különleges, hiszen a nyár kedvenc itala, a sör adott hozzá ihletet. A nem mindennapi sláger bemutatója legalább annyira izgalmas, mint maga a témaválasztás, hiszen a Sör Világnapján lesz először hallható…

Tovább olvasom »
belga, borsodi, gasztronómia, sör, válogatás

Megérkeztek Belgium büszkeségei

PP-Eletforma

A belga sörkultúra évszázados hagyományokra tekint vissza, napjaink legkiválóbb sörkülönlegességei között több belga sör is megtalálható. Az egyik észak-magyarországi sörgyár jóvoltából a sörbarátok most Belgium egy kis darabját vihetik haza. A stílusosan „Belgium büszkeségi” névre keresztelt válogatás az ország autentikus söreiből kínál egyedülálló ízelítőt a minőségi sörélmény kedvelőinek. Legyen szó baráti összejövetelről, kerti sütögetésről, vagy egy jóízű beszélgetésről, az alábbi három, markánsan megkülönböztethető sörkülönlegesség minden alkalomra kitűnő választás.

Tovább olvasom »
könyvajánló, Muncha Attila, sör, sörfőzés

Konyha, sör, főzés

László Márta

Jó 25 éve annak, hogy referenciafilmet forgattam egy cégnek, amelyik sörfőző berendezéseket kezdett forgalmazni. Olyan nagy sikere volt a mozinak, hogy még vietnami nyelvre is lefordították. Lám, most itt a könyv, amelyik megmutatja, hogy nem kell egy egész manufaktúrát felépíteni, elég hozzá a konyhád!

Tovább olvasom »
csontos karaj, főétel, gasztronómia, húskéreg, párolás, sör

Sertéskarajom kedvenc söröddel

László Márta

Gyors és egyszerű receptem bármikor bevethető, még akkor is, ha váratlanul érkeznek a focinéző barátok. Ha tudod előre, hogy jönnek a vendégek, előre besózhatod, borsozhatod a hússzeleteket. Ha nem egész egyszerűen a tálaláskor adj hozzá egy kis mustárt! Nem fogsz csalódni!  

Tovább olvasom »
aroma, hőmérséklet, íz, kánikula, sör, sörgasztronómus

Hány fokos az igazi?

László Márta

Immár hivatalos: itt a nyár! A Sörszövetség arra számít, hogy a meleg és a foci EB hatására meglódul a sörfogyasztás. A mennyiség mellett a minőségre is oda kell figyelni, ezért nem mindegy, hogy miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk kedvenc söreinket. Ebben segít a Sörszövetség sörmérsékleti kisokosa. 

Tovább olvasom »
bőrös karaj, csont, hentes, sör, sütő

Egyben sült bőrös karaj

László Márta

Az a legjobb, ha vásárláskor rögtön megkéred kedvenc hentesed, hogy saját, remek késével szépen vágja le a a csontot a húsról, majd kockázza be a bőrős felületet. Ő már tudni fogja, hogy a bőrt vágja át! A többi már a te és a sör dolga! Ez sem lesz rossz a focis napokra!    

Tovább olvasom »
cseh tradíció, különlegesség, pasztőrözetlen, pilzeni, sör

Cseh tankok Budapesten

László Márta

Felavatták a Pilsner Urquell tankos verzióját az Anker’t szezonnyitója előtt. A Tankovna egyenesen a plzeňi gyárból hozza a friss, pasztőrözetlen sört, így olyan, mintha a sörgyárban innánk. Ezentúl a három tradicionális cseh csapolási technikával kérhetjük a sörünket.

Tovább olvasom »
évadnyitó, gasztronómia, nők, sör, Sör mi több, új szezon

Végre, középpontban a nők!

László Márta

Megnyitotta a 2016-os sörszezont a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Eseménysorozatuk, a sörkultúrát középpontba helyező „Sör mi több” állomásain a gasztronómia mellett, ebben az évben hangsúlyt kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya. 

Tovább olvasom »
borjúoldalas, burgonya, Kakukkfű, majoránna, sör

Mámorító fűszeres borjúoldalas

László Márta

Mindenféle oldalas mindenféle elkészítési módja nálunk nyerő. A férjemnek gyerek kora óta ez a kedvenc húsétele. Így aztán igyekszem mindent kihozni a csontos darabokból. Igazából nincs nehéz dolgom, mert az a hús, amiben benne van a csont is, biztosan kiváló ízű lesz. A sör pedig csak rásegít! Ne félj, ha gyerek is van a családban, mert az alkohol elpárolog belőle! Próbáld csak ki!   

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, húsvét, sör

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

PP-Eletforma

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A “Sör mi több”’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.

Tovább olvasom »
bemutató, bor, illat, íz, sör, VinCE Budapest

Borra Sör az idei VinCE Budapesten

PP-Eletforma

Idén először vesz részt a borászok egyik legnagyobb seregszemléjén a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Rendhagyó módon, a március 3-5. közötti VinCE Budapest lesz a Sörszövetség 2016-os, „Sör mi több” eseménysorozatának nyitó helyszíne. Az ötcsillagos Corinthia Budapest Hotelben, olyan kiváló sör és étel párosok mutatkoznak be, amelyek új élményt kínálnak a boros közönségnek is.

Tovább olvasom »
Bajorország, élmény, gasztronómia, mustár, panírozás, sör

Mänzel-szelet: Bajorországból hoztam

László Márta

El nem tudtam képzelni, hogy mit takarhat ez az elnevezés. Kishitűként úgy gondoltam, biztosan valami egyszerű rántott szelet – féleség. Nos, nem csalódtam, … csak abban, hogy annál százszor finomabb, ízletesebb, igazi gasztronómiai élvezet. Akkor eldöntöttem nálunk mostantól ilyen a rántott hús! Itt a hazai prototípus! Feltétlenül próbáld ki!          

Tovább olvasom »
alkohol, alkoholfogyasztás, Dreher Sörgyár, Ésszel iszom! akció, kismama, rendőrség, sör

Tudsz okosan sörözni?

PP-Eletforma

Sikerrel zárult a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom!, a kulturált alkoholfogyasztást támogató 2015-ös programja. A projekt, amelynek fókuszában a magzati alkoholszindróma, az ittas közlekedés veszélyei és a kulturált alkoholfogyasztás állnak, 2016-ban is folytatódik!

Tovább olvasom »
csoki, kóla, orvosi kezelés, pióca, praktikák, sör

Már a vikingek is söröztek az influenza ellen

PP-Eletforma

A világ szüntelenül változik, mely változás az utóbbi időben elég dinamikus és kiszámíthatatlan. Sokszor, ha a rohanás közben megállunk egy pillanatra, már megint a következő, sokkoló, tudományos újdonságról lehet hallani. Elképesztő, hogy a nem is olyan távoli múlt, már archaikusnak számít. A változásokat az orvostudomány világában is meg lehet figyelni. Ehhez egyáltalán nem kell orvosnak lennünk. Elég, ha elolvasunk egy öt évvel ezelőtt írott könyvet, vagy a nagymamánkkal és nagypapánkkal elbeszélgetünk. Vannak ugyanakkor olyan dolgok, amik az idő múlásával sem változnak…

 

Tovább olvasom »
gasztronómia, paella, recept, rizs, sáfrány, sör, tenger gyümölcsei

Maradt egy kis fagyasztott halászlé? Itt a paella a tenger fantasztikus gyümölcseivel!

László Márta

Most, hogy vége az ünnepi sütés-főzésnek, szusszanhatunk! A halászlé alapleve oly bőségesre sikeresedett az idén, hogy lefagyasztottam. Most elő vele, mert nagyszerű lesz a paellához! Természetesen ez a fogás nem belga, de Brüsszel multikulturális konyhavilágában mindennapos. Első brüsszeli forgatásom első estéjét is ez koronázta meg – egy nagy korsó belga barna sör kíséretében! Pompás! Ibéria étele szinte mindennel kombinálható, most mutatok egy egyszerűt a tenger gyümölcseivel!    

Tovább olvasom »
hajószakács, Kunst Gábor, pizzatészta, sajt, sonka, sör

Ahogy Márti csábít: finomság pasiknak a meccshez és a sörhöz

László Márta

Ez a recept akkor jön be igazán, ha szereted a pizzát. Az alapja ugyanis az olasz kiválóság tésztája, de a töltelék ezúttal nem “hűtőszekrénytakarításból” ered. A hagyományos eljárással ugyanis darabokra hullana szét. Nos, itt egy meghökkentőnek tűnő módszer, amit még egykori barátomtól, a hajdani kiváló hajószakácstól, Kunszt Gábortól tanultam. Örök hálám érte!

Tovább olvasom »