savanyúság

savanyúság, tél, torma, uborka

Sós uborka télire

László Márta

Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik.Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő! 

Tovább olvasom »
kapor, savanyúság, svéd szendvicsfeltét, uborka

Inlagd gurka med dill – Kaporral pácolt uborka

László Márta

Ezek a pácolt uborkák egyszerre édesek és ecetesek, a kapor ízét jól érezni rajta. Tökéletesek szendvicsfeltétnek, de étel mellé savanyúságnak is. Más fűszerekkel – aprított mentával és korianderrel – is kísérletezhetünk. A cukrot helyettesíthetjük mézzel, ami kicsit intenzívebb ízt ad – írja Anna Borens Lagom című könyvében.

Tovább olvasom »
cékla, chutney, egészséges, keksz, leves, ősz, savanyúság

Bíbor kincsünk, a cékla

Kandikó Éva

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. 

Tovább olvasom »
befőzés, beszerzés, házi tartósítás, lekvár, savanyúság, tárolás, tartósítás, tervezés

Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kandikó Éva

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.

Tovább olvasom »
borecet, ecet, körte, őszi recept, savanyúság

Körte-savanyúm

László Márta

Tobzódok ősszel a piacokon. A rengeteg színes, illatos gyümölcs szemnek-szájnak egyaránt elkápráztató! Kedvenc biozöldségesem rengeteg friss zöldséggel lát el, de a hétvégére valami más szerettem volna, olyat, aminek gyümölcs az alapja. Így született meg ez a körtés finomság, amit például sültekhez szeretek kínálni.   

Tovább olvasom »
befőzés, konyhai praktikák, savanyúság

Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni!

PP-Eletforma

Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…

Tovább olvasom »
recept, savanyúság, táplálkozás, uborka

Most savanyítsunk uborkát!

PP-Eletforma

Ázsiában gyógynövényként használták vértisztító, vizelet és féreghajtó hatása miatt, de napjainkban a szépségápolás is felfedezte hatékony bőrápoló tulajdonságát. Napégésre, rovarcsípésre is kiváló, mert hűsít és csökkenti a gyulladást – az uborka.

Tovább olvasom »
recept, savanyúság, uborka, zöldség

Ropogós csemegeuborka-receptekkel

PP-Eletforma

Kicsi, zöld és ropogós. Mi az? Hát persze, hogy az egyik legegészségesebb zöldségféle, amelyről sokat tudunk, de lehet, hogy nem eleget. Bár nagyon magas víztartalma van, mégis rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, nátriumot, szénhidrátokat, valamint A1, B1, B2, B6, és C vitamint is tartalmaz.

Tovább olvasom »
otthon, recept, savanyúság, vitamin

Konzervált vitaminok

PP-Eletforma

A piacról vagy a kertből még beszerezhetjük a zöldségeket, és nem kell nélkülözni télen sem őket. Konzerváljuk savanyúságként, és télen is fogyaszthatunk vitamint. Összegyűjtöttük a legfinomabb, legkülönlegesebb savanyúság recepteket.

Tovább olvasom »