recept

Kaszás Géza, konyhai rükk, Kovács Lázár, LiChi TV, program, recept, tévéműsor

Serpenyő nem marad szárazon

László Márta

Népszerű ételek, gyorsan elkészíthető finomságok, konyhai trükkök, érdekességek és vidám hangulat. Így lehetne összefoglalni a LiChi TV legújabb, október 22-én induló műsorát, melyben egy legendás páros, Kovács Lázár és Kaszás Géza tér vissza a konyhába.

Tovább olvasom »
italkülönlegesség, kalumba, koktél, Madagaszkár, recept

Vad fűszerekkel, aszalt fügén érlelve

László Márta

Madagaszkár őshonos állata, a gyűrűsfarkú maki díszíti a világ talán legismertebb likőrkészítőjenek legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik hónapokon át. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.

Tovább olvasom »
adagolás, gyógyszer, gyógyszerszedés, magas vérnyomás, recept

Most kaptál magasvérnyomás-gyógyszert? Erre figyelj!

PP-Eletforma

Megijedhetnek az információktól a frissen diagnosztizált magasvérnyomás-betegek a gyógyszerektől, a gyógyszerek szedésének szabályaitól, az életmód változtatás formájától. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a legfontosabb ismereteket gyűjtötte össze.

Tovább olvasom »
krumpli, otthon, rakott, recept, sonka

Tejszínes-sonkás-pórés rakott burgonya

PP-Eletforma

Ugye, neked is maradt némi sonka húsvétról! Nem szabad megszabadulni tőle, íme az újrahasznosítás diadala! Burgonyából többféle rakottas variáció létezik. Kedvelt egytálétel, amelyhez alternatív módon lehet variálni a hozzávalókat. Most egy gyors és egyszerű változatot ajánlok.

Tovább olvasom »
Brix Bistro, Farkas Bálint, gesztenye, Hévíz Bonvital Wellness & Gastro Hotel, pulykarolád, recept, tejszín

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel

PP-Eletforma

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez – csakúgy, mint minden máshoz az étlapon – kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!

 

Tovább olvasom »
fodrászat, főzés, gasztronómia, Hajas László, konyhai eszközök, menü, recept

Hoppá! Hajas László szakmát váltott?

Krajcsó Judit

Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

Tovább olvasom »
bacon, falatkák, popcorn, recept, Sör mi több, sörkorcsolya

Édes malacos popcorn SÖR MI TÖBBÖSEN

László Márta

Nehéz minden meccshez, minden sörözéshez új falatkákat kitalálni. Szerencsére a Sör mi több ismét meghirdette amatőr szakácsoknak sörkorcsolyaversenyét, és reméljük szeptemberben újabb receptekkel bombázhatunk Titeket. Addig is itt egy korábbi finomság, amit kedvcsinálónak kaptunk a sörkedvelőktől! Ők már csak tudják…!  

Tovább olvasom »
besamel, cukkini, gomba, recept, tészta, zöldség

Cukkinis, gombás rakott tészta

Kandikó Éva

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Tovább olvasom »
koktél, nyár, recept, Schweppes, tonik

Forradalmasított Gin Tonic

László Márta

Mi a bartenderek egyik legnagyobb rémálma? Hogy a felszolgált koktélokból a kiöntés pillanata utáni nagyjából 10. percben elillan a szénsav, ezzel pedig oda az ízélmény. Ezt hivatott orvosolni egy új tonik, amit kimondottan mixeléshez készítettek a szakemberek. A szervezők csak az Életforma olvasóival osztották meg például ezt a receptet!

Tovább olvasom »
Bereznay Tamás, málna, nyár, recept, sütemény, tejszív

Tejben, vajban, málnahabban – a nyár slágere

László Márta

Szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel a málnaszezon közepén? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól! A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.  

Tovább olvasom »
ital, koktél, nyár, recept, whisky

Jég nemcsak dupla whiskyvel!

László Márta

Ínyencek, figyelem: a nyári forróságban sem kell lemondanotok kedvenc skót nedűtökről! Néhány zamatos kiegészítővel a téli esték meghatározó szereplőjéből a nyaralás kedvenc hűsítő italát varázsolhatjuk. Álmos vízparti ejtőzések, a legpörgősebb kerti partik, vagy a teraszon töltött romantikus esték? Bármelyik programot is választod, hű társaid lesznek Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének különleges longdrinkjei!

Tovább olvasom »
édesség, krém, málna, recept, szörp

Málnaszörpkrém – a mámor!

László Márta

Édesapám egyik kedvence a málna! Ahogy a nagy könyvben megírták: ülve, állva, fagylaltnak, krémnek, szemenként, mindenhogy jöhet! Ma ünnepeljük a születésnapját, így ezt a receptet Neki ajánlom, és persze Nektek! Legyen ez egy jókedvű málnaünnep!   

Tovább olvasom »
hagyma, olaj, paradicsom, recept, salátalé

Paradicsomsaláta

László Márta

Nincs olyan fogyókúra, amiben ne szerepelne paradicsom. Ez a fantasztikus, kerek, mosolygós bogyó már ránézésre is jókedvre derít! Magyarországon olyan fantasztikus ültetvényeket gondoznak, hogy szemünk-szánk eláll! Elég, ha csak a szentesi gazdákra gondolunk! Egy biztos, olyen ízledtes, csodálatos paradicsom sehol a világon nem terem, mint nálunk!     

Tovább olvasom »
ajándék, Hévíz, nyeremény, recept, sztárszakács, verseny

Még két hét!

PP-Eletforma

Bámulatosak vagytok! Olyan sokan küldtetek be recepteket, és annyi holtverseny van, hogy úgy döntöttünk, kérésetekre meghosszabbítjuk a játékot! Tehát semmi nem dőlt még el, várjuk az újabb recepteket, hogy megajándékozhassunk egy fergeteges lazulással! 

Tovább olvasom »
darált hús, Darált hússal töltött zsenge karalábé, karalábé, recept, tavasz, töltött

Töltött karalábé

Kandikó Éva

Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.

Tovább olvasom »
Jack Daniel, Lem Motlow, lepárlás, recept, történelem, whiskey

Törvénybe iktatott szárazság

PP-Eletforma

 Majd száz évvel ezelőtt nem kis felháborodással indult az újév Amerikában. A januárban bevezetett szesztilalom célja egy józan és egészséges társadalom megteremtése volt, ehelyett illegális csehók, Al Capone és virágzó korrupció uralta az ezt követő több mint egy évtizedet. Az addig legálisan működő szeszfőzdéket – köztük a Jack Daniel’s lepárlóüzemet is – próbára tette ez az időszak. Ám a legendás lepárlómester neve és eredeti whiskey receptje fennmaradt, de csak kevesen tudják kinek köszönhetően?

Tovább olvasom »
főzés, otthonfozok.hu, recept, sztárszakács, torta

Szingapúr, ahol nem tudsz választani!

László Márta

Lestár Móni igazi, XXI. századi sztárszakácsunk! Olyan remek recepteket töltött fel az otthonfozok.hu -ra, hogy szerkesztőségünkben el voltunk ragadtatva! A briliáns alkotásokat – ígéretünkhöz hűen – egy csodás KichenAid aprítógép képében háláltuk meg!  

Tovább olvasom »
család, konyha, otthonfozok.hu, recept, reformkonyha, robotgép, sztárszakács

Heni mindenre kész!

László Márta

Soha nem nyertem még semmit! Így kiáltott fel Juhász-Váczi Heni, amikor felhívtam, hogy Övé a háziasszonyok álma, egy KichenAid robotgép! Rengeteg, jobbnál jobb receptet töltött föl az otthonfozok.hu oldalunkra, és amiből kiderült, olvasóink ugyan szeretik a klasszikus magyar konyhát, de imádják a reform megoldásokat is! 

Tovább olvasom »
falat, muffin, parti, pizza, recept, receptek, szilveszter

Falatkák szilveszterre

Kandikó Éva

Ha szilveszteri bulit rendezünk, az a lényeg, hogy könnyen fogyasztható, de mégis finom ételekkel kínáljuk a vendégeket. A virsli nagy klasszikus ugyan, de talán unalmas már egy kicsit. Bátran készíthetünk más, kicsit komolyabb fogásokat is, ha megfelelő – kicsi – formába öntjük őket. A falatkákat így könnyű lesz megenni, és nem kell hozzájuk se kés, se villa.

Tovább olvasom »
előadás, fenntartható fejlődés, jövő, politika, recept

Történet a 11. korongról

László Márta

Soha ne oldd meg az okokat, csak az okozatokat „kezeld”! A politikai gondolat Abraham Lincolntól, az Egyesült Államok 16., és egyben első republikánus elnökétől  származik. Mint hozzátette, ha megoldod a problémát, a végén feleslegessé válasz! Ez lehetne akár a növekedés receptjének mottója is – mondta előadásában Gyulai Iván ökológus a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016 délelőtti programjában. 

Tovább olvasom »
hagyma, Kréta, mediterrán, padlizsán, recept

Krétai padlizsánsalátám

László Márta

Kréta nem Görögország, az Kréta – mondták a krétaiak félig komolyan, félig viccesen. Bárhogy is legyen, a konyhájuk bámulatos! Ott nincs, aki ne kapna kedvére való falatokat. Ezúttal egy különlegességet ajánlok figyelmetekbe! Tényleg remek! 

Tovább olvasom »
ital, jég, kávé, koriander, recept

Jeges Bukeela Ka Ethiopia

PP-Eletforma

Ez az egyszerű és frissítő jegeskávé recept kihangsúlyozza a Bukeela ka Ethiopia kifinomult aromáit. A még izgalmasabb ízvilág eléréséhez enyhén fűszerezze meg őrölt korianderrel, amely felerősíti a kávé virágos jegyeit.

Tovább olvasom »
cékla, fokhagyma, gasztronómia, recept, saláta

Hagyományos házi céklasaláta Mártinál

László Márta

Soha nem felejtem el anyukám örömét, amikor annak idején valahol külföldön megvettük az első hullámos élű kését – eredendően kifejezetten a cékla szeleteléséhez. Azóta persze nekem is van, és imádom, mert más célt is szolgál. A cékla pedig számomra az első számú savanyúság – még akkor is, ha leve soha nem jön ki semmiből!

Tovább olvasom »
cukkini, gyömbér, leves, recept, turmix

Cukkinikrémleves lime-mal és gyömbérrel P&P módra

László Márta

A kedves olvasó már megszokhatta, hogy kollégáim hétről hétre megörvendeztetnek jól kipróbált receptjeikkel! Most is így történt. Szabadságra készülő kolléganőm “hűtőtakarítást” végzett otthon, hogy semmi ne vesszen kárba! Régi receptjét így turbósította fel. Nagyszerűen sikerült! A fotózásra már nem is jutott idő! Így van ez, ha valami remek!  

Tovább olvasom »
alkoholmentes, alkoholos ital, gyömbér, jég, kávég, koktél, recept

Őrület! Jegeskávé gyömbérrel!

PP-Eletforma

Különleges kávés koktélokkal is meglephetjük szeretteinket, barátinkat! Ím egy tipp, az aromajegyeket fantasztikusan képviselő Ristrettóra! Ez az egyszerű jegeskávé, a még kifinomultabb ízek eléréséért adj hozzá gyömbért, ami kiemeli a gyümölcsös ízjegyeket, valamint a kávé kellemes keserűségét. Ezt a nap bármely szakában magadévá teheted!

Tovább olvasom »
gasztronómia, krémleves, menta, petrezselyem, recept, zöldborsó

A zöldborsó új arca – belecsaptunk!

László Márta

Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!

Tovább olvasom »
Bud Spencer, egytálétel, hagymás bab, recept

Bud Spencer kedvence: a hagymás bab

László Márta

Számtalanszor néztük végig filmjeit! Mi, egykori televíziósok sokszor két munka között is leültünk egy jót szórakozni. Így jött az ötlet, hogy próbáljuk meg megfejteni a hagymás babot. Mindenki felírt valamit, amit arról egy-egy Bud Spencer-filmben látott, és összehoztuk ezt a receptet. Carlo Pedersoli civilként is nagyon szeretett enni, és valóban ez volt az egyik kedvence!     

Tovább olvasom »
balaton, gasztronómia, HomeCatering.hu, lecsó, mangalica, recept, Tagyon Birtok

Mangalicás lecsó

László Márta

Lágy balatoni lankák ölében készült ez a lecsó előételnek. Minden ami benne van, a Nivegy-völgy termése – volt tavaly. A Tagyon Birtok gasztronómiájáért felelős HomeCatering.hu alapító-tulajdonosa, Gazdag Tamás augusztusban tette el hagyományos módon magát az alapanyagot. Tartósítószer nincs benne.  A mangalica is saját nevelésű sertésből vált kolbásszá, szalonnává. Most azonban olyan receptet küld nektek, amit azonnal használni tudtok, amint beérik az első paradicsom, paprika!   

Tovább olvasom »
emlékév, fagylalt, ibolya, koronázás, recept, Sissi Alapítvány

Sissi híres ibolyafagyija

László Márta

1867-ben e napon érkezett Budára Sissi, hogy a Mátyás templomban Ferenc Józseffel együtt megkoronázzák. A szertartásra komponálta Liszt Ferenc koronázási miséjét. Ennek emlékére indította ma útjára a Sissi Alapítvány a Sissi csodálatos világa elnevezésű kulturális projektet. Jövőre ünnepeljük Erzsébet magyar királynő születésének 180. évfordulóját. Az alapítvány célja, hogy olyan programsorozatot indítson, amely hozzásegít egymás megértéséhez, Európa egyedülálló kulturális, történelmi, művészeti értékeinek megismeréséhez, megőrzéséhez. A fővédnökséget Habsburg Eilika főhercegné vállalta el.      

Tovább olvasom »
előétel, lazacnyelv, recept, saláta, szerelem, szerelmes üzenet

A tüzes csábítás előétele

László Márta

Bármelyik férfit leveszed a lábáról ezzel az előétellel! E tanáccsal kaptam ezt a receptet nagyon régen egy barátnőmtől. Már akkor elcsöppent a nyálam, amikor elolvastam! Aztán kipróbáltam! Hölgyek, vágjatok bele nyugodtan, nekem bejött! De annyira, hogy már “más” célra is használom!   

Tovább olvasom »
medvehagyma, pogácsa, recept, sós süti

Medvehagymás pogik a szomszédból

László Márta

Ezt a remek receptet azonnal le kell írnom, mielőtt vége a medvehagyma szezonjának. A pogikat most kaptam egyik kedvenc szomszédasszonyomtól, Évától. Ez a fantasztikus növény rövid idő alatt óriási karriert futott be nálunk. De annyira, hogy egyenesen félteni kellett a gyönyörű déli területeket, ahol a legjobban érzi magát. Meglovagolva a divatot – néhány forint reményében – vandálok kaszával estek neki a medvehagyma mezőknek! Szerencsére idén már őrizték a védett területeket!

Tovább olvasom »
gasztronómia, húsvét, lencse, leves, recept, sonkalé

Lencseleves – húsvét után

László Márta

Szinte nincs olyan szakácskönyv, amelyik ne tanácsolná a húsvéti sonkafőzéskor, hogy a levet ne öntsd ki! Most jött el az idő! Van, aki csak berakta a hűtőbe, van, aki későbbre lefagyasztotta. Aki pedig szereti lencsét, annak ez igazi ínyencség! Ilyen például az én férjem, aki akár napokig képes ezt enni! Legyen az hétköznap, vagy ünnepi asztal. Nos, most jött el az idő!

Tovább olvasom »
bárány, gasztronómia, Gyöngyöstarján, Kovács Borház, recept

Rozmaringos báránysült burgonyatortával

PP-Eletforma

Tradicionális húsvéti fogás a bárány. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük elő a húst, majd magát a fogást! Ez egy olyan különlegesség a gyöngyöstarjáni Kovács Borháztól, amelyik bátran megállná a helyet a bárányt különösen kedvelő olaszok előtt is! Kellemes ünnepeket!   

Tovább olvasom »
Budapest Voices, CD, könyv, recept, tavasz, zene

Ízbűvölők – receptek Budapest Voice módra

Krajcsó Judit

Saját szakácskönyvet is megjelentet új nagylemeze mellé a Budapest Voices. Az Ízbűvölők című kötetben a kórustagok receptjei szerepelnek, míg a Finomra hangolva című CD-n – az eddig megszokott koncepció szerint – magyar underground slágerek átiratai hallhatók. A két kiadvány egybecsomagolva jelenik meg március 24-én.

 

Tovább olvasom »
brokkoli, Csákvári Zsuzsa, gasztronómia, leves, recept

Villámgyors brokkoli krémleves

László Márta

Ki nem állhatta az egykori amerikai elnök, George Bush a brokkolit. Sőt, amikor elnök lett, közölte: most már megengedheti magának, hogy soha ne is kelljen ennie. Még az elnöki repülőgépről zöldségei közül is száműzte szegény párát. Ennek nyilván nem örültek a brokkoli-termelők…. Pedig rendkívül hasznos és finom ez az első látásra jellegtelen növény! Itt egy remek recept!  

Tovább olvasom »
hús nélküli recept, keleti konyha, recept, rizs, tojás

Tojásos rizs keletiesen

László Márta

A rizs a keleti konyhák elmaradhatatlan része. A következő fogás is önállóként szerepel az ottani étrendben, de bármilyen fogáshoz tálalhatók. Most azok sem fognak csalódni, akik nem kedvelik a húst, ízletes csemegét ajánlok!   

Tovább olvasom »
adzuki bab, bableves, egészséges étkezés, makrobiotika, recept

Böjti bableves

László Márta

Lehet a bableves nagyon finom hús nélkül is! Ezt bizonyítja be most Nektek Csákvári Zsuzsa, aki mindig szerette az egészséges, ám érdekes fogásokat. Győződjetek meg róla! A nagy böjtölés idején pedig amúgy is nagyon jól jön ez az ötlet.  

Tovább olvasom »
Edvin Marton, hírességek, meglepetés, Oscar-díj, otthon, recept, sztár, zeneszerző

Oscar-díjas menüt kap ma Edvin Marton, pedig ott sem lesz

Krajcsó Judit

Marton Adrienn ezúttal arra vállalkozott, hogy sztárok ételeit készíti el az idei Oscar díjátadó tiszteletére. Ebben az évben Őt és férjét, Edvin Martont is meghívták a neves eseményre, hiszen a híres hegedűművész szerezte az egyik Oscar-díjra jelölt alkotás zenéjét. Sajnos férje koncertje éppen egybe esik a díjátadó napjával, így nem tudnak részt venni a gálán. Ezért is döntött úgy, hogy elhozza a csillogást az otthonukba és igazi vörös szőnyeges ételekkel kápráztatja el férjét.

Tovább olvasom »
csirkemell, recept, saláta, tavaszi fogás, zöld pestó

Csirkecsíkok zöld pestós salátaágyon

László Márta

Társasági életünk része, hogy közösen elmegy a szerkesztőség például vacsorázni. Így volt ez a Torkos Csütörtökön is. A munka miatt csak este értünk rá, de este már nem mertem komolyabb fogást választani. Így akadt meg a szemem ezen. Nagyon jól esett egy könnyű rozéval, és éjszaka sem kellett ördögökkel álmodnom!   

Tovább olvasom »