pünkösd

cukkini, pulykamellfilé, pünkösd, ünnepi fogás, vörös áfonya, zöldhagyma

Cukkinis pulykamell tekercs

László Márta

Könnyű dolog pulykával dolgozni, és erről már meggyőzött minket a Gallicoop háziasszonya. Dosso Gabi most a gyakorlatban is megmutatja, hogyan kell ünnepi falatokat készíteni. Ez a pulyka nemcsak a pünkösdi asztal dísze lesz, de még rendkívül egészséges is! Az én családomnak nagyon ízlett! Feltétlenül próbáljátok ki!      

Tovább olvasom »
az Egyház születésnapja, fehér galamb, húsvéti misztérium, pünkösd, Reményik Sándor, szentlélek

A Lélek ünnepe…

László Márta

A húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep a pünkösd. Ilyenkor azt ünneplik a hívők, hogy ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. A katolikus pünkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja. Jelképe a fehér galamb.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, nemzeti örökség, programajánló, pünkösd, sjanzen

Pünkösdi Örökség Ünnep

PP-Eletforma

A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.

Tovább olvasom »
hagyomány, programajánló, pünkösd, skanzen, Szentendre

Egy gyékényen a nemtudom lekvár és a molnárkalács

PP-Eletforma

Az idén 50 éves Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepen közel 30 szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn. Mindkét nap zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, ahol átélhetjük a sok évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejét is.  

Tovább olvasom »
családi nap, program, pünkösd, vajdahunyadvár, Zrínyi Miklós

Miénk a vár!

László Márta

Lovagi játékokkal, bábszínházzal, íjászversennyel is várja az érdeklődőket a Vajdahunyadvár pünkösdkor! Az ország déli kapuja, Szigetvár is bemutatkozik! A kétnapos családi rendezvénysorozat teljesen ingyenes! 

Tovább olvasom »
kalács, pünkösd, tejföl

Süssünk ma pünkösdi kalácsot!

PP-Eletforma

A pünkösdi étkezési szokások hasonlóak a húsvétihoz, bár a húsfélék közül inkább a szárnyasok dominálnak. Ám az ünnepi asztalról most sem maradhat el a kalács. Ez a kalácsfajta a sós vagy tejfölös, ami a Sárközből származik.

Tovább olvasom »
erőszak, kegyetlen játék, lúdnyakszakítás, pünkösd, pünkösdi király

Véres pünkösdi király választás

PP-Eletforma

A jellegzetes pünkösdi szokások egyike ma is a pünkösdi király választása. A megtisztelő, mindössze egy évig érvényes címet azonban sokszor brutális, és kegyetlen játékok árán (?) lehetett elérni. Kakasütés és gúnárnyak-szakítás volt a férfias feladat… 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Pünkösdi tavasz

PP-Eletforma

Ma is szorosan kapcsolódnak a pünkösdhöz a virágok. Egyes helyeken például már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám.

Tovább olvasom »
gyerek, játék, kiállítás, programajánló, pünkösd

Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár!

PP-Eletforma

2011. június 10-13. között, immáron hatodik alkalommal, ismét kitárja kapuit a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár! A pünkösdi hétvégén a sok-sok játék mellett zenés, táncos előadásokat, bábjátékokat szerveznek, ahol lehetőség nyílik a közös éneklésre, táncra is. Szeretsz játszani? Gyere a Kaland-Várba! 

Tovább olvasom »
hagyomány, programajánló, pünkösd, skanzen

Pünkösdi Sokadalom a Skanzenben

PP-Eletforma

A nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom rendezvényt idén új események, közösségi bemutatkozások színesítik a Skanzenben. Kalocsai íróasszonyok, busómaszk-faragók, halasi csipkevarrók és solymászok várják az érdeklődőket. A külföldről is érkező szellemi kulturális örökség közösségei isztriai kétszólamú énekhangokkal, a szlovák fujara zenéjével kápráztatják el a közönséget. 

Tovább olvasom »
pünkösd, tavasz, ünnep, virág

Űzzük el a gonosz szellemeket!

PP-Eletforma

A húsvét utáni 50. napon mára kevés helyen őrizték meg a régi, pünkösdi népszokásokat, de még akad mód arra, hogy néha felelevenítsük ezeket az elfeledett hagyományokat.Nem kockáztathatok én sem! A kerítést két nap erejéig teleaggatom zöld ágakkal a gonosz szellemek elűzése miatt.

Tovább olvasom »
hétvége, pünkösd, tavasz, ünnep

Utcaszínház lesz a Skanzenben

PP-Eletforma

A Pünkösdi Játékok program keretében az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselői, a hazai és nemzetközi fesztiválokon is rendszeresen fellépő önálló művészek és együttesek lépnek fel a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban május 31. és június 1-jén.

Tovább olvasom »
hízás, pünkösd, recept, tavasz, vitamin

Hogyan tudunk a legtöbb vitaminhoz jutni?

PP-Eletforma

A táplálkozás a természet legerősebb orvossága. Amit, ahogy évről évre naponta háromszor teszünk, az nem marad hatástalan: befolyást gyakorol gondolkozásunkra, hangulatunkra, belső dinamikánkra, a kreativításunkra. Helyes táplálkozással magunk előállíthatjuk a boldogság hormonjait, optimalizálhatjuk a munkabíróképességünket, szárnyakat adhatunk a hangulatunknak. Íme a 15 tipp vitaminszükségletünk elnyeréséhez.

Tovább olvasom »
ezotéria, jézus, lélek, pünkösd, rózsa, vallás, virág

Az erotikus és misztikus rózsa titkai

PP-Eletforma

A rózsa kultusza Perzsiából ered, és nagyon gazdag szimbólum, amely erotikus és vallási képzettel is bír. A szépséget és a szerelmet juttatja eszünkbe, és gyakran nevezik így a népmesék és népdalok nőalakjait is. Magyarországon Szent Erzsébet révén, akinek a rózsa az emblémája, a pünkösdi szokásokra is nagy hatással volt ez a virág.

Tovább olvasom »
hétvége, program, pünkösd, tavasz, ünnep

Pásztorok Ünnepe – Hortobágyi Lovasnapok

PP-Eletforma

Pásztorok Ünnepe programok keretében izgalmas látványosággal várják a Hortobágyra érkezőket a hétvégén. Szombaton a XII. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó valamint  Országos Pásztortánc Verseny, míg vasárnap és hétfőn a Hortobágyi Lovasnapok szórakoztatják az odalátogatókat.

Tovább olvasom »