pulyka

darabolás, előkészítés, pulyka, szeletelés, trükkök

Gyorstalpaló pulykasuli

László Márta

Ha kiskorodban a fára mászást és a homokozást választottad a konyhában lábatlankodás helyett, bizonyára kiestek alapvető ismeretek az ételek készítésével kapcsolatban. Ha épp hiányoztál anyukád szoknyája mellől, miközben a húsok előkészítésével foglalatoskodott, Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonyának mini tanfolyamával behozhatod a lemaradást!

Tovább olvasom »
darált hús, gyömbér, pulyka, worchester szósz

Pikáns pulykahúsgolyók

László Márta

Unod már a szokványos recepteket? Na, ezt biztosan nem fogod! Ötletes, színes, és tutira feldobja a napodat már akkor, amikor csak ránézel! Ez is ékes példája annak, mennyire változatos módon lehet elkészíteni pulykahúst. Én imádom! 

Tovább olvasom »
bruschetta, falatka, fasrsang, pulyka

Pulykahúsos bruschetta

László Márta

Farsangkor a pulyka sem alszik! Íme egy remek különlegesség, ha el akarod kápráztatni a barátaidat! Ez a recept biztos siker, és Te is tutira el tudod készíteni! Aki tehát azzal takarózik, hogy nem hív vendégeket, mert nem tud főzni, az nem is akar! Kapd össze magad, mert egy kellemes, jó kis beszélgetés kikapcsol, és mindennél többet ér! Rajta, hívj vendégeket a hétvégére! 

Tovább olvasom »
buli, falatka, farsang, pulyka, sütés, vendéglátás

Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

László Márta

A legkülönbözőbb falatkákat kínálják a farsangi bulikban. Az a tapasztalat, hogy az utóbbi időben egyre többen figyelnek arra, hogy igényes finomságokkal kényeztessék a vendégeket. Így került előtérbe az igazán fonom pulykahús, ami páratlan ötlet ilyenkor! Ezt próbáld ki! Nem ismerek olyat, akinek ez nem sikerült volna! Rajta!

Tovább olvasom »
cukkini, gesztenye, pulyka, töltelék, ünnepi fogás

Gesztenyével töltött hosszúcomb

László Márta

Vízkereszt van, a karácsonyi ünnepkörnek vége, és kezdődik a farsang! A vidám vacsorák főszereplője ismét a pulyka! Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a megszokott fogások mellett újfajta, izgalmas pulykás receptet ajánl figyelmetekbe.

Tovább olvasom »
citrom, narancs, pulyka, sütés, ünnepi étek

Citrusos pulyka – igazán porhanyósan

László Márta

Amerikában szeretnek őshonos alapanyagokból készült ételeket felszolgálni. Így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús – mint a kontinensen háziasított baromfi – számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk, hiszen így változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.

Tovább olvasom »
áfonya, kelbimbó, ősz, pulyka

Áfonyás pulykamell kelbimbóval

László Márta

Van-e csodálatosabb ősszel az áfonyánál? Van, de most pont az áfonyát választottam, mert minden minőségében szeretem! A pulyka meg egyenesen jól áll neki! Egyszerű, de annál finomabb kis recept, és nemcsak őszre! Jó lesz ez még télen is! Ezzel még annak a pasinak is elhódítod a szívét, aki amúgy állítólag nem szereti az édeset! 

Tovább olvasom »
ötfűszer-keverék, pulyka, szójaszósz, üvegtészta

Szójaszószos-mézes pulykamell rizstésztával

László Márta

Már akkor nagyon kedveltem a keleti konyhát, amikor még nem is jártam ott. Miután eltöltöttem jó fél évet a Távol-Keleten, sok mindent megértettem! Ez vonatkozik a gasztronómiára is! Ezt a finomságot azért kedvelem, mert minden benne van, amit nagyon szeretek. Ráadásul az egy tévhit, hogy a keleti fogások sokáig készülnek! A gondos tisztítás, pucolás, szeletelés valóban hosszú idő, de utána jön a wok, és pillanatok alatt kész a rengeteg fogás.    

Tovább olvasom »
pulyka, szőlő, tejszín, ünnepi fogás

Pulykamell szőlőmártással

László Márta

Fantasztikus párosítás a pulyka és a szőlő. Az ünnepek felé közeledve, pedig egyre csábítóbb! Ez a recept annyira jól sikerült, hogy szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy ráhangolódj az ünnepekre! Nem kell mást tenned, mint elkészíteni, és a pároddal egy jó kis forralt borral megenni! Ne felejts el egy-két gyertyát is meggyújtani!     

Tovább olvasom »
cékla, egészséges, gyors fogás, kecskesajt, pulyka

Kecskesajtos-céklás pulykaburger

László Márta

Így turbózhatod fel a gyorséttermek olykor unalmas kínálatát! Ráadásul pontosan tudod, hogy mi kerül a szépen előkészített zsemlédbe! Ugye milyen guszta? Kápráztasd el barátaidat! Ez mégiscsak egy kézimunka, nem!? Egy biztos, a pulyka, a cékla és a kecskesajt is nyerő!

Tovább olvasom »
pulyka, rizottórizs, sütőtök, tél

Sütőtökös rizottó pulykahúsgombóccal

László Márta

Gyors és egyszerű étel itt, a nagy ünnepi karácsonyi készülődés előtt ez a fogás. Erre biztosan lesz időd – ezer gondod mellett. A rizottó alapjában is egy kiváló olasz találmány. Egy a titka, csak első osztályú alapanyagokból szabad elkészíteni! Csak megsúgom, a sütőtök nagyon pikánssá teszi!

Tovább olvasom »
bulira, grill, pikáns fogás, pulyka

Pikáns pulykahúsgolyók – egy kis bulihoz is

László Márta

Itt a karácsonyi bulik ideje! Te mit készítesz például egy munkahelyi vidámkodásra? A mini fasírt már uncsi, de itt egy remek ötlet! Gyorsan elkészül, egy falat, könnyen be lehet kapni egy kis kenyérrel, mielőtt a forralt bor győz, és nem énekelsz bátran hülyeségeket a főnöködnek!

Tovább olvasom »
paermezán, pulyka, salotta hagyma, spenót

Spenótos pulykás rizottó

László Márta

Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel nálunk a rizottó. Kevesen tudják, hogy olasz fogásról, és annak ezer variációjáról beszélünk. Az a lényeg, hogy csak kizárólag jó minőségű alapanyagokat válasszunk. És mielőtt azt hiszed, mindent tudsz, megsúgom: a rizottó csak annyiban hasonlít a bácskai rizses húshoz, hogy van benne rizs… És most elő az olaszos éneddel!

Tovább olvasom »
Balkán, bor, fokhagyma, padlizsán, pulyka, sajt

Pulykás moussaka

László Márta

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Tovább olvasom »
dió, fokhagyma, ősz, pulyka, sütőtök, tepsi

Sütőtökös pulykatekercs

László Márta

Ez tényleg egy ünnepi fogás! Bátran tálalhatod akár karácsonykor is! És micsoda színek! És mennyi egészség ebben a kis tálban! Ha ezt készíted, az már biztos, hogy Te leszel idén az igazi trendi konyhatündér! Megígérem!

Tovább olvasom »
karfiol, ősz, pulyka, quinoa, sütőtök

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával

László Márta

Ne feledd, a quinoát az inkák aranyának is nevezik! 8-9 ezer évvel ezelőtt a Titicaca-tó környékén, már a korabeli gasztronómia része volt. A gabonaféle kicsit hasonlít a rizshez, kicsit a kuszkuszhoz, de azoknál sokkal finomabb. Így fogj hozzá ennek a vidám őszi receptnek, amit a pulyka csak megkoronáz!

Tovább olvasom »
fokhagyma, kecskesajt, olaszos hangulat, pulyka, spenót

Mennyei firenzei pulykamell

László Márta

Ez aztán egy temperamentumos olasz ínyencség! Már érzem is a számban a tejszínt, a kecskesajtot! Ne tétovázz, ezt ki kell próbálnod! Valami tökéletes egy hűvös őszi estéhez, és egy kis összebújáshoz! Válassz hozzá egy pohár finom bort is!

Tovább olvasom »
karfiol, őszi ínyencség, pulyka, saláta

Pulykás sült karfiolsaláta

László Márta

Olyan zöldségeket és gyümölcsöket gyűjtött egy csokorba az egyik legnagyobb baromfitermékeket készítő cég háziasszonya, amelyek kiválóan illenek a pulykahúshoz, és persze az őszhöz! Most sokak kedvence, karfiol van soron. A keshudió, a méz, az áfonya teljesen megbolondítja!

Tovább olvasom »
bor, cékla, pulyka, rizottó, rizs

Céklás rizottó pulykamellel

László Márta

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Tovább olvasom »
burgonya, egyszerű, egytálétel, pulyka, sütő

Pulykás pásztorpite az Alföldről

László Márta

Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is – szó szerint – kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!

Tovább olvasom »
burgonya, chili, máj, pulyka, rukkola

Chilis pulykamáj

László Márta

Minden formájában imádom a májat, hát még a pulykájét! Nem a legdrágább alapanyag, és ráadásul nagyon változatosan elkészítheteő. Leginkább a csirkemájhoz illő recepteket választhatsz, de most mutatom, mit ajánl, a Gallicoop háziasszonya! Ez valami nagyon külömnleges! Vágj bele!

Tovább olvasom »
gyümölcs, karcsúsító falatok, őszi ötletek, pulyka, zöldség

5 szuper őszi zöldség és gyümölcs, melyek nagyszerűen komponálhatók a pulykára

László Márta

Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre jobban kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét! A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint. Gondosan olvasd el, és rájössz, hogy ma már nemcsak a szupermarketekben, hanem a piacon vagy a sarki zöldségesnél is rátalálsz az egészséges kellékekre!   

Tovább olvasom »
Dosso Gabi, grill, Harsányi Levente, ízesítés, nyár, pác, pulyka

Harsányi Levente tudja, mitől döglik a grillezett pulyka

László Márta

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresteken, amikor a főzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá. A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény. Harsányi Levente tévés-rádiós műsorvezető saját bevallása szerint vérprofi a grillrács mellett.  

Tovább olvasom »
baromfi, egészséges, pulyka, pulykahús

5 dolog, amit nem tudtál a pulykáról

PP-Eletforma

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van ennek az alapanyagnak, kezdve azzal, hogy zsírszegény és fehérjében gazdag. Összegyűjtöttük, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.

Tovább olvasom »
csirke, darált hús, joghurt, karfiol, pulyka

Diétás rakott karfiol

Kandikó Éva

Egyetlen titka van ennek az ételnek, a darált húsból készült pörköltet kifejezetten fűszeresre, ízesre kell készíteni, így tudjuk ellensúlyozni a karfiol és a joghurt semleges ízeit. 

Tovább olvasom »
mandula, pulyka, ragu, tejszín

Mandulás pulykaragu

Kandikó Éva

A kicsit unalmas pulykamellet is lehet izgalmassá tenni, csak kell hozzá találni egy olyan társat, ami kiemeli a szürkeségből a pulykát. Jelen esetben ez a társ a mandula.

Tovább olvasom »
csirke, darált hús, pulyka, vöröshagyma

Töltött hagyma

Kandikó Éva

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Tovább olvasom »
comb, pulyka, sült

Pulykasült Czakó Marianntól

PP-Eletforma

Pulyka felső combból készítem – írja Mariann -, mert ez a része kicsit szaftosabb, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel,  csak só-bors-majorannát szoktam, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma,és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen.

Tovább olvasom »
aszalt szilva, bacon, családi ünnep, karácsony, pulyka, születésnap, ünnepi étel

Pulykakoszorú, az ünnep fénypontja

Kandikó Éva

Felfedezése és kipróbálása óta minden ünnep number one-ja ez a pulykamellből készült étel. Mindegy, hogy karácsony, születésnap vagy házassági évforduló, ez az étel mindig asztalra kerül nálunk, és soha senki nem unja. Variálható aszalt barackkal, karácsony közeledtével akár aszalt áfonya is kerülhet bele, kipróbálhatjátok pulyka helyett csirkével is, de a sok bacont ne hagyjátok el róla!

Tovább olvasom »
egzotikus, indiai, keleti konyha, korma, pulyka

Pulyka korma

Kandikó Éva

Nem, nem pulyka koma, az valami egészen más! Ez egy indiai ételféleség, jellegzetes fűszerei vannak, és elengedhetetlen alkotóeleme a joghurt vagy kókusztej. Az ételkészítés alapja a hús magas hőmérsékleten való megpirítása, majd lassú tűzön, hosszú időn át tartó főzése. Érdemes kipróbálni, remekül színesítheti konyhai repertoárunkat.

Tovább olvasom »
curry, egzotikus, indiai, nemzetközi, pulyka

Zöld curry pulykából

Kandikó Éva

Ahhoz, hogy étkezésünk változatos legyen, időről időre érdemes új ízeket kipróbálni. Ne idegenkedjünk a távol-keleti konyha ételeinek kipróbálásától, hiszen ahogy mondani szokás, a változatosság gyönyörködtet, ráadásul simán előfordulhat, hogy annyira megszereted ezt az ízvilágot, hogy egyre többször szeretnéd élvezni, és még akár szakértőjévé is válhatsz a keleti konyhának. 

Tovább olvasom »
pulyka, tészta, tokány, Zsófi receptje

Zsófi Eszterházy pulykatokánya

László Márta

Zsófi új utakat, új feladatokat keresett magának, de a barátokat, vagyis minket megtartott. Így ugyan már nem szerkesztőségünk tagja, de főzni ugyanúgy imád, mint eddig, és veszi a fáradtságot, és el is küldi a receptet, mint eddig. Ebből is tudjuk, hogy jól van! Remélem, Zsófi napra tálalta fel otthon!     

Tovább olvasom »
amerikai, gasztronómia, hálaadás, krumplipüré, pulyka, recept, sült répa

Diétás hálaadási pulyka

László Márta

Azoknak szól mai receptünk, akik kedveli az amerikai szokásokat, vagy csak egyszerűen szeretik a pulykát. Íme egy remek recept Hálaadásra! Amerikai szokás szerint ilyenkor, vagyis november 26-án csakis sült pulyka kerülhet a családi vacsorán az asztalra. Teremy Alex testsúlycsökkentő tanácsadó olyan recepttel lepett meg bennünket, amit elkészítve akkor is meg tudsz enni, ha diétázol!

Tovább olvasom »
hálaadás, pulyka, zsírszegény hús

Mi az a Hálaadás?

Práger Kitti

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás Napja (Thanksgiving Day) a Karácsony mellett az egyik legnagyobb családi ünnep, amelynek ünnepi főfogása a pulykasült 1621 óta. A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete az USA és a Hálaadás a pulykafogyasztás szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: az észak-amerikai ország éves pulykafogyasztásának 1/3-a ehhez a naphoz kapcsolódik. Habár hazánkban tradicionálisan nem kapcsolódik ünnephez a pulykahús fogyasztása, a magyarok szeretik a pulykát: Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykahús fogyasztó nemzete, évente kb. 5,5 kg pulykahúst eszünk.

Tovább olvasom »
mandulás töltött bébipulyka, pulyka, recept

Mandulás töltött bébipulyka

PP-Eletforma

Ízletessége mellett a pulykahús előnye a könnyebb emészthetőség, a kevesebb zsírtartalom és a gyorsabb elkészítés. A szárnyashúsok alapvetően hamarabb sülnek-főnek meg, és teljes értékű fehérjetáplálékot nyújtanak. Íme egy tökéletes recept, melyet bármikor elkészíthetünk családunknak.

Tovább olvasom »
Joghurtos pulykamell, pulyka, recept

Különlegesen fűszerzett Joghurtos pulykamell

PP-Eletforma

Hozzávalók 4-6 személyre:1kg filézett pulykamell, 50 dkg salátauborka, 20 dkg póréhagyma, 1-1 sárga és piros színű paprika, 2,5 dl joghurt,1,2 dl forró húsleves (leveskockából, 5 evőkanál napraforgóolaj, 1 csokor turbolya vagy petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 2 késhegynyi frissen őrölt fekete bors.

Tovább olvasom »
paradicsom, paradicsom saláta, pulyka, pulykamell, római kömény

Római varázslat pulykára

PP-Eletforma

Gyors vacsora olyan napokra, amelyikről már előre tudjuk, hogy nehéz lesz: pulykamellszeletek római köményes pácban. Előző nap bepácoljuk a hússzeleteket, hazaérve már csak ki kell sütni, és ehetünk is. Tálalhatjuk krumplipürével és paradicsomszeletekkel, vagy csak valamilyen salátával. Az őrölt római köménytől az önmagában kicsit ízetlen pulykamell elvarázsolódik.

Tovább olvasom »