Facebook hozzászólás
236

Praktikus ajándék: a fűszertartó

A karácsonyi, újévi ételek megkomponálására készülve jó, ha tudjuk: az egzotikus ízesítők nemcsak a süteményeknek, likőröknek és forró italoknak adnak utánozhatatlanul egyedi ízt, hanem a sülteket is pikánssá varázsolják.

A fűszerek tárolásánál több gyakorlati szempontot is figyelembe kell venni. Fontos, hogy elérhető helyen legyenek, a tartókat könnyen ki lehessen nyitni, és jól vissza is lehessen zárni, nehogy a finom aromák idő előtt elillanjanak. A legfontosabb fűszereket érdemes elöl tartani, mint ahogyan a régi konyhákban az előkészítőasztal és a tűzhely közelében sorakoztak a többnyire kerámiából készült fűszertartók. Ma is vannak, akik a kerámiát kedvelik, de fémből, üvegből, műanyagból is nagyon szép és praktikus darabokat láthatunk a konyhákban. Mert a fűszertartó nemcsak szükséges holmi a konyhában, hanem dísztárgy is. Így mindenki olyat választhat, ami színben és stílusban leginkább a konyhájába való. És persze olyat, amit mindennap kellemes kézbe venni.

 A karácsonyi, újévi ételek megkomponálására készülve jó, ha tudjuk: az egzotikus ízesítők nemcsak a süteményeknek, likőröknek és forró italoknak adnak utánozhatatlanul egyedi ízt, hanem a sülteket is pikánssá varázsolják. A több ezer éve használt fahéjjal és szegfűszeggel – amelyek elmaradhatatlan kellékei az ünnepi gyümölcskenyereknek, aprósüteményeknek, mézeskalácsnak, puncsitaloknak és a forralt bornak – némely húsételt is különlegessé tehetünk, érdemes kísérletezni! Az ánizs, a menta, a gyömbér ugyancsak főszerepet játszhat sütemények, italok, mártások elkészítésében, de a gyömbér, az édesköménnyel egyetemben a halételeket is „megbolondítja”. Az ókor óta használt rozmaring pedig a sertés-, marhahús és a szárnyasok mellett a kagyló- és rákételeknek a gyakori ízesítője. De ne maradjanak el a hétköznapok fűszerei sem, mint a káposztaételek, vadmártások, saláták hű kísérője, a kakukkfű vagy a halételek megszelídítői: a kapor, a bazsalikom és a snidling; a pecsenyék, halak elkészítéséhez használt izsóp, a töltött húsoknál elterjedt zsálya, a levesek, mártások kiegészítője, a tárkony, s a magyar konyhák népszerű fűszere, a majoránna vagy markánsabb ízű rokona, a szurokfű, más néven oregánó.B.A.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!