petrezselyem

leves, petrezselyem, szárított gomba, tejföl, tél

Leves a szárított gombádból

László Márta

Ahogy mondani szokták, lassan a tél az utolsókat rúgja. Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen. Ha nincs, az se gond, mert már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható! Vágjunk bele! 

Tovább olvasom »
egyszerű étel, leves, petrezselyem, tarhonya

Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz

László Márta

Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban az Alföldön kedvelték. Aratás előtt különösen sokat készítettek az asszonyok, hogy tartalmas ételt tudjanak vinni a földeken dolgozólnak.

Tovább olvasom »
lépcsőzés, petrezselyem, sózás, szárítás, tartósítás

Amikor elönt a petrezselyem

László Márta

Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött! 

Tovább olvasom »
egészséges, liszt, margarin, petrezselyem, zöldbab

Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj.

László Márta

Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még – úgymond – roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!… Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!

Tovább olvasom »
karalábé, nyárelő, petrezselyem, sütő

Töltött karalábé, az anyukám kedvence

László Márta

Valami pompás dolog ilyenkor piacra menni! Egyszerűen már illatukkal elkápráztatnak a friss zöldségek! Karalábé, zöldborsó, petrezselyem, újkrumpli… egyszerűen már gondolatban is tobzódok, mi lehet belőlük. Anyukámnak ma is a friss karalábé az egyik kedvence! Ez az ő receptje, és nem fogtok benne a csalódni!

Tovább olvasom »
gomba, leves, petrezselyem, pulykanyak

Falusi gombalevesem

László Márta

Imádom a gombát minden módon elkészítve, de persze a leves a legegyszerűbb. A libanyakas variációt én kísérleteztem ki. Az édesapán is nagy gombarajongó, ezért a hétvégén úgy gondoltam, meglepem vele! A nyaklevest jó előre elkészítettem, a nagyobb áruházakban pedig szeletelt gombát is lehet kapni, így pillanatok alatt elkészült a család nagy kedvence! Jó étvágyat Nektek is!  

Tovább olvasom »
avokádó, bazsalikom, omlett, petrezselyem, reggeli

Avokádós omlett

majomkenyer.hu

Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.

Tovább olvasom »
nyár eleje, párolás, petrezselyem, újkrumpli, ünnepi köret

Petrezselymes újkrumplim nemcsak vasárnapi köretnek

László Márta

Sokan kérdezték már tőlem, hogy nekem miért sikerül mindig az újkrumpli, soha nem ég le az ünnepi ebéd fénypontja. Szerintem ez nem titok, de megosztom Veletek a receptemet! Így biztosan nem fogtok csalódni benne! Annnyira finom, hogy van, aki ilyenkor salátával főételnek is kínálja! Remek választás! Éljen a nyár!

Tovább olvasom »
karfiol, leves, lisztgaluska, petrezselyem, rózsa

Karfiolleves – gyorsan

László Márta

Imámádom a karfiolt, mert nagyon sokoldalúan fel tudom hasznáni! Magas C-vitamin-tartalma még a mélyhűtőben sem tűnik el. Ezúttal válasszunk egy remek nyári levest! Ebben nem fogsz csalódni! 

Tovább olvasom »
főzelék, karalábé, petrezselyem, tavasz

Karalábé főzelék

Kandikó Éva

A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, “öreg”. Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.

Tovább olvasom »
kemény tojás, petrezselyem, tojás, töltött, zsemle

Töltött tojás melegen

Kandikó Éva

Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen – úgy értem, kihűlve – is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.

Tovább olvasom »
gomba, krémleves, leves, petrezselyem, tejszín

Tejszínes gombakrémleves

Kandikó Éva

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.

Tovább olvasom »
egészséges, petrezselyem, smoothie

Petrezselymes smoothie

bulkshop.hu

Igyunk egy kellemes egészséges, petrezselyemmel ízesített smoothie-t. Ezt az italt akkor is el tudjuk készíteni, ha éppen nincs otthon semmilyen friss zöld levél, amit felhasználhatnánk. Persze sokkal finomabb friss petrezselyemmel.

Tovább olvasom »
burgonya, leves, német burgonyaleves, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa, zeller

Német burgonyaleves

Kandikó Éva

Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!

Tovább olvasom »
petrezselyem, tagliatelle, tészta, zöldborsó

Tagliatelle Alfredo

Kandikó Éva

Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.

Tovább olvasom »
gasztronómia, krémleves, menta, petrezselyem, recept, zöldborsó

A zöldborsó új arca – belecsaptunk!

László Márta

Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!

Tovább olvasom »
bazsalikom, citromos pác, csirke, mediterrán, petrezselyem, rántott

Márti mediterrán rántott csirkéje

László Márta

Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!      

Tovább olvasom »
bazsalikom, fasírt, gasztronómia, mediterrán íz, petrezselyem, recept, tök

Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával

László Márta

Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk – szerintem – a fasírtban rejlik! “Óvatosságból” belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!

Tovább olvasom »
Bangó Margit, grillkolbász, petrezselyem, recept, újkrumpli

Bangó Margit is idejár!

László Márta

Nincs olyan kerti parti nálunk, amiről ne maradna meg egy-két dolog másnapra! És valljuk meg, másnap nekünk is másnap van, és nincs nagy kedvünk a főzőcskézéshez – pláne ilyen nagy melegben! Na, itt az én trükköm, ami persze nem korszakalkotó, de családod elégedett lesz vele, és egy kis pihi neked! Mert megérdemled!…

Tovább olvasom »